HABERLER>GÜNCEL
19 Ağustos 2011 Cuma - 09:20

İşte hava harekatından ilk görüntüler

Hakkâri Çukurca’daki hain pusu sonrası TSK’nın ağırlıklı havadan olmak üzere kara unsurlarının da destek verdiği Kuzey Irak’a yönelik sınır ötesi operasyonunun ilk günü ayrıntıları belli oldu. TSK, dün yapılan hava harekatı ile ilgili yaptığı açıklamada havadan 28, karadan 96 hedefin vurulduğunu belirtti. Genelkurmay, harekatın görüntülerini de dağıttı.

İşte hava harekatından ilk görüntüler

ANKARA - TSK dün gece yapılan hava harekatı ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
'''Irak’ın kuzeyinde Kandil Dağı, Hakurk, Avaşin-Basyan ve Zap Bölgelerinde tespit edilen bölücü terör örgütüne ait 28 hedef grubuna Türk Hava Kuvvetleri uçakları tarafından 18 Ağustos 2011 perşembe günü sabah ve müteakiben akşam saatlerinde etkili bir hava hârekatı icra edilmiştir.
Görevlerini başarıyla tamamlayan uçaklarımız emniyetle üslerine dönmüşlerdir.

Hava hârekatı ile koordineli olarak aynı bölgelerde tespit edilen 96 hedef de topçu silahları ile yoğun olarak ateş altına alınmıştır.

Hava hârekatı ve topçu atışlarında, bölücü terör örgütüne ait olduğu kesin olarak teyit edilen hedefler seçilmiştir. Genelkurmay Başkanlığınca daha önce de açıklandığı gibi, hârekatın planlanmasında ve icrasında bölgedeki sivil halkın olumsuz etkilenmemesi için gerekli hassasiyet gösterilmektedir. 5. Terörle mücadele kapsamında icra edilen faaliyetlere, askeri ihtiyaçların gereklerine göre yurt içinde ve yurt dışında kararlılıkla devam edilecektir.''

Malatya Erhaç’ta 173’üncü Şafak Filo’ya ait RF-4’ler havalanarak 45 derece açıyla 200 kilometreye kadar uzaklıktaki hedefleri tespit edebilen “optik gözlerle” tek tek PKK unsurlarını belirledi. Hedef belirlemede insansız hava araçları Heronlar ile yerel birimlerden toplanan istihbaratlar da değerlendirilmeye alındı.
 

 

Sınır boyunca Tekeli ve Derecik’te konuşlu taburlardan azami menzili 40 kilometre olan 155’lik “Fırtına” obüsleriyle Zap, Avaşin - Basyan ve Hakurk bölgelerinde koordinatları belli hedeflere topçu ateşi yapıldı. Genelkurmay Başkanlığı “bu bölgelerde tespit edilen toplam 168 hedefin topçu ateşine tutulduğunu” bildirdi.

2. hava harekâtı     
Topçu ateşinin ulaşamadığı hedefler için ise hava harekâtı başladı. Diyarbakır’daki 2’nci Taktik Hava Kuvvet Komutanlığı 8’inci Ana Jet Üssü’ndeki “Pars Filo” olarak da bilinen 181’inci Filo’ya bağlı gece görüş ve vuruş kabiliyeti olan Lantirn sistemli 14 F-16 havalandı. Hedefleri lazerlerle işaretleyen ve pilotların gece şartlarında gündüz gibi görmesini sağlayan 3 podlu (seyrüsefer -navigation, hedef-targeting) ve flir-aydınlatma) “Lantirn” sistemle bombalama başladı.

Önceki gece bölgede dolunayın olması da pilotların görüşünü kolaylaştırdı. 20.00-23.00 arasında yapılan operasyonda güdüm kitli 2 bin librelik MK 83/84 bombalar hedefleri yerle bir etti.

Dün sabah saat 03.00 sıralarında 6 F-16 yine Diyarbakır’dan havalanarak 1 saat boyunca bombalama yaparak son temizliği gerçekleştirdi. Hava taarruzunda örgütün haberleşme merkezleri, lojistik amaçlı kullandığı mağara ve inler ile Kandil’de örgütün üst düzey yönetimi hedef alındı.

60 hedef vuruldu
Genelkurmay Başkanlığı dün “Bölücü terör örgütüne ait Kandil Dağı, Hakurk, Avaşin-Basyan, Zap ve Metina Bölgesi’ndeki 60 hedefe, Türk Hava Kuvvetleri uçakları tarafından başarılı bir taarruz harekâtı icra edilmiştir. Görevlerini başarıyla tamamlayan uçaklarımız emniyetle üslerine dönmüşlerdir” açıklaması yaptı.

Harekât sırasında gösterilen hassasiyet ve kararlılık da, Genelkurmay tarafından şu cümlelerle vurgulandı: “İcra edilen harekâtta, her zaman olduğu gibi sadece bölücü terör örgütü hedef alınmış, sivil halkın olumsuz etkilenmemesi için gerekli hassasiyet gösterilmiştir. TSK’nın yurtiçi ve yurtdışındaki benzer faaliyetleri, Irak’ın kuzeyini güvenli bir yaşam alanı ve Türkiye’ye saldırı üssü olarak kullanan bölücü terör örgütü etkisiz hale getirilinceye kadar kararlılıkla sürdürülecektir.”

Başkomutan’a bilgi
2’nci Ordu ve Diyarbakır 2’nci Taktik Hava Kuvvet’in komuta ettiği operasyonlar Genelkurmay Karargâhı’nda da komutanlarca izlendi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Tayyip Erdoğan’a düzenli bilgi verildi.

TSK’nın K. Irak’ta PKK’yı hedef alan en son hava harekatı 20 Mayıs 2010’da yapılmıştı.
Operasyona devam

Kuzey Irak’ta PKK’ya yönelik hava harekatı dün akşam da devam etti. Saat 22.00 sıralarında başlayan hava harekatında PKK’nın yönetim kadrosunun gizlendiği Kandil Dağı yoğun şekilde bombalandı. Kandil’in güney ve güneydoğu kesimlerinin de ateş altına alındığı, bu nedenle İran hava sahasının da kullanıldığı ileri sürüldü. Dünkü operasyona önceki günkü gibi yine 181. Filo savaş uçakları katıldı. 16 F-16 önceden belirlenmiş hedeflere bombaları bıraktı. Hava operasyonundan önce yine sınıra yakın bölgelere topçu ateşi de yapıldı. Kandil Dağı’nın yanısıra hafif çaplı da olsa Zap bölgesi de uçaklarla vuruldu. Hava harekatının yanısıra yine sınır bölgelerinde Kuzey Irak’a takip amaçlı karadan giriş çıkışlar da yapıldı. Askeri yetkililer ileriki günler için kara operasyonu dahil tüm opsiyonlar düşünülerek hazırlıkların yapıldığını söylediler.

İstihbarat için uçtu
Dün Heronlar harekâtın sonuçlarına ilişkin kapsamlı bir değerlendirme yapmak amacıyla istihbarat uçuşları gerçekleştirdi. Karadaki istihbaratçılar da, her kamp için ayrı istihbarat toplamak amacıyla başta örgütün telsiz konuşmalarını dinleyip, örgüt içindeki birimlerden bilgi topladı.

4 TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ
Siirt ve Tunceli'de düzenlenen operasyonlarda  4 terörist ölü ele geçirdi. Güvenlik güçlerinin Siirt ve Tunceli'de terör  örgütüne yönelik operasyonları devam ediyor.

Ekiplerin, operasyonlarda Siirt'in Eruh ilçesi Bilgili köyünde 1, Pervari  ilçesinde 2 ve Tunceli kırsalında 1 olmak üzere 4 teröristi ölü ele geçirdikleri  bildirildi.

Terör örgütüne yönelik başlatılan operasyonlar sürüyor.  (Hürriyet

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ahmet 16 Nisan 2012 Pazartesi 23:26

yahu şehit olmadan kalkamazmı bu f 16 lar...sacmalık bence...herzaman işini yapsın bu uçaklar...siyasilere malzeme olmasın...

Yorumu oyla      12      6  
Işık Dikicigil 19 Ağustos 2011 Cuma 14:43

YA ÜMİT BEY BU KAFA HANGİ KAFA , TRT DE KEMAL SUNAL FİLMİNDE ADİLE NAŞİT LERİN HAMAMDA OYNADĞI SAHNELERİ KESİYORSUN . ADINA İLERİ DEMOKRASİ, ÖZGÜRLÜK DİYORSUN. HAKLAR VE ÖZGÜRLÜKLERDEN BAHSEDİYORSUN. ŞEHİTLERİMİZ İÇİN YAPILAN PROTESTO YÜRÜYÜŞÜNDE POLİSİ PROTESTOCULARIN ARASINA SOKUYOR BİBER GAZI SIKTIRIYORSUN, NEYMİŞ PROVAKASYON MUŞ ?? PEKİ CİZREDE MOLOTOF ATANLARDAN KAÇ KİŞİYİ İÇERİ ALDINIZ. ADAMLAR BAĞIRIYOR PKK HAKLTIR, HALK BURADA

Yorumu oyla      14      6  
Işık Dikicigil 19 Ağustos 2011 Cuma 14:28

DAĞIN BİRİNDE ÇOBANIN KOYUNU ÇALINSA , SORUMLUSU BAŞBAKANDIR . ÇÜNKÜ YÖNETEN O DUR DOĞUDA VE GUNEYDOĞUDA DEVLET YOKSA SORUMLUSU KİMDİR ? ÜMİT BEY

Yorumu oyla      13      6  
Işık Dikicigil 19 Ağustos 2011 Cuma 13:40

EVET ÜMİT BEY , BİR BAŞBAKAN ÇIKTI , ÜLKEDE ŞEHİR İSİMLERİ KÜRTÇE YAZILDI. BİR BAŞBAKAN ÇIKTI BEN BOP EŞ BAŞKANIYIM DEDİ. BİR BAŞBAKAN ÇIKTI , HABUR DA TERÖRİSTLERİ DAVUL ZURNAYLA KARŞILATTI HAKİMLERİ YARGIÇLARI MAHKEMELERİ AYAKLARINA GÖTÜRDÜ. BİR BAŞBAKAN ÇIKTI , PARANIN DİNİ RENGİ MİLLLİYETİ OL OLMAZ DEDİ BİR BAŞBAKAN ÇIKTI, YILLARINI KIBRIS DAVASINA ADAMIŞ BİR ADAMI DEVRE DIŞI BIRAKTI. BİR BAŞBAKAN ÇIKTI ERMENİLERLE AÇILIM BAŞLATTI BİR BAŞBAKAN ÇIKTI, HAÇLILARLA BİRLİK OLDU

Yorumu oyla      13      6  
Işık Dikicigil 19 Ağustos 2011 Cuma 13:16

KAÇ ŞEHİT VERMEMİZ DAHA LAZIM , NE ZAMANA KADAR DURACAĞIZ , ÜMİT BEY

Yorumu oyla      13      6  
umıt aydın 19 Ağustos 2011 Cuma 10:59

ısık hanım bu utanç tablosu kıme aıt oluyor.bence dusncelrınızde cok haklısnız,ama turkıyede yıllarca abd den sılah alan ve kendı savas ucağını uretemyen bır turkıye var edıldı. ama bugune gelınen noktada dunyaya meydan okuyan hatırlayın heronların sıfresını vermezsenız almayız dıyen bır basbakan cıktı.ve kendı savas ucağımızı yapıyoruz suanda ve ınsansız ucağımızıda yaptık.işde sorun burada cozum bulacak tavsana kaç tazıya tut dıyemıyecek.jet skı operasyonu yapılamıycak.

Yorumu oyla      13      9  
Işık Dikicigil 19 Ağustos 2011 Cuma 09:50

JET SKİ OPERASYONU , MİLLETİN GAZINI ALMAK ZATEN ABD İLE ANLIK İSTİHBARAT PAYLAŞIYORSAN , AYI İLE AYNI YATAĞA GİRDİN DEMEKTİR. AYŞE TATİLE ÇIKABİLİR GİBİ BİR ŞEY DEĞİL BU, BIÇAK KEMİĞE DAYANDI DEDİNMİ , SABRIMIZIN SONUNA GELDİK FALAN , EVDEYSENİZ ANNEMLER SİZE GELECEK DİYORSUNUZ . GİT BARAKALARI BOMBALA MİLLETİN GAZINI AL . İLÇEMİZE BAŞBAKAN ,KÜTÜPHANEYE REKTÖR GELECEK , VALİMİZ KURUMU ZİYARET EDECEK EEEEE O ZAMAN KENDİMİZE ÇEKİ DÜZEN VERELİM BARİ, KANDİL DE KİMSE VARMIYDI ACABA

Yorumu oyla      15      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Siirt'te mehmetçiğe hain saldırı: 2 şehit
Eruh’ta PKK'lı teröristler Bilgi Jandarma Karakolu'na roketatar ve uzun ...
Belgesel çekmek için gitmişlerdi...
Artvin'e belgesel çekimi için giden ve sis nedeniyle yollarını kaybeden ...
Elele Hareketi'nden Efemçukuru iznine dava
Elele Hareketi, Efemçukuru'nda faaliyet gösteren altın madenine İzmir ...
 
İzmir’de sahte içkiden üç kişi tutuklandı
Eşrefpaşa’da sahte içki imalatı yapılan işyerine yapılan baskında C.A. ...
'Öğrencileri değil yemekleri denetle'
Dokuz Eylül Üniversitesi'nde (DEÜ) hastane dışındaki tüm birimlerin yemekhanelerinde ...
İşte hain saldırının yapıldığı yer
Hakkari- Çukurca karayolu, PKK’nın dünkü mayınlı ve roketatarlı saldırısının ...
 
‘Buzun Prensesi’ gözyaşlarıyla uğurlandı
Avusturya’da meydana gelen trafik kazasında yaşamını yitiren İzmir Büyükşehir ...
Ek seferler bile şimdiden doldu
Yaz tatiline denk gelen Ramazan Bayramında seyahate yönelik yoğun talep, ...
Kaya'dan 'on numara' yağ uyarısı
Makine Mühendisi ve Buca Belediye Meclisi üyesi Güngör Kaya, ‘10 Numara ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva