HABERLER>GÜNCEL
9 Şubat 2012 Perşembe - 09:58

İstanbul Emniyeti’nde deprem

MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın ifadeye çağrıldığının resmen açıklandığı gün KCK operasyonlarını yürüten Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün ve İstihbarat Şube Müdürü Erol Demirhan’ın görevden alınması dikkat çekti.

İstanbul Emniyeti’nde deprem

İSTANBUL - İstanbul Emniyet Müdürü Çapkın, dün saat 10.00 sıralarında Personel Şube Müdürlüğü’ne talimat vererek, Atayün ve Demirhan’ın görevden alınma talimatını verdi. Hazırlanan görevden alınma yazıları, olurunun alınması için İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’ya gönderildi. Vali Mutlu da, saat 11.30 sıralarında gelen görevden alma yazılarını onayladı. Mutlu’nun onayladığı yazılar daha sonra yeniden Personel Şube Müdürlüğü’ne gönderildi, ardından Atayün ve Demirhan’a görevden alındıklarını belirtir yazılar tebliğ edildi. İki müdürün Personel Şube Müdürlüğü emrine alındıkları da söylendi. Görevden alınma yazılarında herhangi bir gerekçe gösterilmezken, üst düzey bir emniyet yetkilisi, bugüne kadar yapılan görevden alınma yazılarında da gerekçe gösterilmediğini, “gerekçe gösterilmesi” yönünde bir teamül bulunmadığını kaydetti.
 
Yerlerine hızlı atama
Görevden alınma emniyette deprem etkisi yaratırken, Hüseyin Çapkın, iki ismin yerine de kısa sürede atama yaptı. Mali Şube Müdürü Ömer Köse, Yurt Atayün’den boşalan Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne getirildi. Köse, Terörle Mücadele Şube Müdür yardımcısıyken geçen yıl tayin döneminde Mali Şube Müdürü olarak atanmıştı. Köse’den boşalan göreve de yardımcısı Yakup Saygılı getirildi. Çapkın, görevden aldığı Demirhan’ın yerine de yardımcısı Serdar Güldalı’yı İstihbarat Şube Müdürü yaptı.
 
Devrimci Karargâh’ı yönetti
2009 yılındaki tayin döneminde Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube müdürlüklerinde görevlendirilen Atayün ile Demirhan, KCK operasyonlarının yanı sıra Ergenekon ve Devrimci Karargâh soruşturmalarını da yönetmişti.
Erol Demirhan, 2004 yılında Şanlıurfa İstihbarat Şube Müdürlüğü’nden İstanbul İstihbarat Şubesi’ne atanmış, 2009’da Şube Müdürü oluncaya kadar istihbari dinlemenin başında görev yapmıştı.
 
Krizin perde arkası
2 yıldır süren MİT-Emniyet çekişmesi
Polis, KCK operasyonlarında MİT’in haber elemanlarını da gözaltına alınca iki teşkilat arasındaki gerginlik doruk noktasına ulaştı
 
Başkent kulislerine yansıyan iddialara göre; İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde yaklaşık 3 yıldır Terörle Mücadele Şube Müdürü olan Yurt Atayün ile İstihbarat Şube Müdürü Erol Demirhan’ın görevden alınmasıyla sonuçlanan süreç, yaklaşık 2 yıl önce KCK operasyonlarıyla başladı. İstanbul’da o dönem yoğun olarak yaşanan molotoflu eylemler ve araç kundaklama eylemleri sürerken, İstanbul Emniyeti, bu eylemleri gerçekleştiren KCK unsurları içinde MİT’in haber elemanlarının bulunduğunu tespit etti. Seri operasyonlarda aynı zamanda MİT elemanı da olduğu saptanan örgüt üyeleri gözaltına alındı. Polis; bu isimlerin, istihbari bilgi vermek yerine bizzat örgüt kadrolarını yöneterek eylem talimatı verdikleri ve eylemlere katıldıkları iddiasıyla dosya hazırladı. Savcılık soruşturması sırasında bu şüphelilerden bir bölümü de tutuklandı.
 
Rahatsızlığını bildirdi
Bu olayla başlayan süreçte MİT İstanbul Bölge Başkanlığı ile İstanbul Emniyeti Terör ve İstihbarat şube müdürlükleri arasında gerginlik başgösterdi. MİT İstanbul Bölge Başkanlığı, İstanbul Emniyeti’ne yaşanan gelişmelerden duyulan rahatsızlığı iletirken, gizli bir resmi yazıyla MİT Müsteşarlığı’nı da bilgilendirdi. Buna rağmen, İstanbul Emniyeti, devam eden operasyonlarda MİT’le bağlantısı olan kişileri gözaltına almayı sürdürdü.
Bu sırada İstanbul Emniyeti, özel yetkili başsavcıvekilliğinin talimatıyla şike soruşturması başlattı. Soruşturma çerçevesinde İstanbul MİT Bölge Başkanı İsmail Nişancı’nın şüpheli sıfatıyla savcılıkça ifadesinin alınması, polisle MİT arasındaki gerginliği doruk noktasına çıkarttı. Bu gelişmeler yaşanırken, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Atayün ve Demirhan ile ilgili rahatsızlıklarını Başbakan düzeyinde de dile getirdiği öğrenildi.
 
KCK soruşturmaları
İstanbul Emniyeti’nin üst üste düzenlediği KCK operasyonlarında yakalanan ve tutuklanan şüpheliler de, MİT’in, bir ses kaydıyla kamuoyuna da yansıyan KCK yöneticileriyle yürüttükleri temaslar konusunda çarpıcı bilgiler verdi. Bu süreçte, Oslo’da yapıldığı iddia edilen görüşme de savcılıkça mercek altına alındı. Savcılığın talimatıyla, bu konuda yeni bir dosya açılarak, PKK-MİT temasları konusunun incelenmesi için emniyete talimat verildi.
İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın’ın da bilgisiyle Terör ve İstihbarat şubelerinin ayrı ayrı yaptığı çalışmalar sonunda konu, MİT’in üst düzey yetkililerinin sorgulanmasına kadar uzandı. Savcılık da dosya gereği MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile iki eski MİT’çi Emre Taner ve Afet Güneş’in ifadesinin alınması gerektiği sonucuna vardı.
 
ERDOĞAN FİDAN’I ARADI
Üç ismin savcılığa çağrıldığının önceki akşam kulislere yayılmasının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın MİT Müsteşarı Fidan’la görüştüğü öğrenildi. Aynı gece İstanbul Valiliği’ne “İki ismi görevden alın” talimatının gittiği belirtildi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Taraf yazarı Baransu MİT'çileri yakalattı
Gazeteci Mehmet Baransu kendisini takip eden MİT görevlilerini şikayet ...
Emre Uslu: MİT’çiler il sorumlusu oldu
Gündemin seyrini değiştiren MİT'in üst düzey yöneticilerine yönelik ifade ...
Savcılıktan Hakan Fidan ve MİT’e şok suçlamalar
Hakan Fidan, Emre Taner ve Afet Güneş’i ifadeye çağıran Özel Yetkili Savcılığın ...
 
CHP’lilerden çiçek alan öğretmenlere soruşturma!
Antalya’da düzenlenen "Öğretmenler Günü" programında CHP’li Belediye Başkanı’nın ...
Çukurca'da sıcak çatışma: 1 şehit, 6 asker yaralı
Hakkari’nin Irak sınırındaki Çukurca İlçesi'ne sızmaya çalışan PKK’lı ...
Kızılay'dan, İstanbul'da 3 hastaya daha HIV bulaştı
İstanbul’da farklı hastanelerde tedavi gören 3 hastaya Kızılay’dan alınan ...
 
Aynı suça bir mahkemeden beraat, diğerinden 10 yıl hapis
İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nce küçük yaşta kız kaçırma suçundan 10 ...
Patlayıcıyla yakalanan MLKP sorumlusuna 26 yıl hapis
İzmir'de 2007 yılında terör örgütü MLKP'ye yönelik operasyonda gözaltına ...
Türkler internette en çok neye bakıyor?
TNS'in yaptığı son araştırmaya göre internet kullanıcı sayısı bakımından ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva