HABERLER>GÜNCEL
30 Nisan 2023 Pazar - 16:41

İklim Değişikliği Başkanı Solak'tan 'sıcaklık artışı' uyarısı: 2030'a kalmadan...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanı Orhan Solak, “2020 ve sonrasında 1,5 derece için kalan küresel karbon bütçemiz yaklaşık 500 milyar ton karbondioksit eşdeğeri ve her yıl dünyada yaklaşık 50 milyar ton sera gazı emisyonu atmosfere karışıyor. Bu şekilde devam edersek 2030'a kalmadan 1,5 dereceyi aşma ihtimalimiz oldukça yüksek. Eğer sıcaklık artışı 2 derece olursa 1,5 derece artışa kıyasla iklim değişikliğinin etkilerini çok daha yoğun biçimde yaşarız” ifadelerini kullandı.

İklim Değişikliği Başkanı Solak tan  sıcaklık artışı  uyarısı: 2030 a kalmadan...

Diren ÇELİK / EGEDESONSÖZ- İzmir İktisat Kongresi, ikinci gün, ‘İklim Değişikliği ve Sürdürülebilir Bir Çevre Yolunda Türkiye’ oturumuyla devam etti. Gazeteci Vahap Munyar’ın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanı Orhan Solak, sıcaklık artışlarına dikkat çekti.

İklim değişikliğinin toplumsal sorunlara yol açtığını kaydeden Solak, “İklim değişikliği sadece afetlerle sınırlı bir konu değil. İklim değişikliği, çevresel, ekonomik ve sosyal etkileriyle tüm sektörleri, toplumun her kesimini etkileyen küresel bir mesele. Afet Yönetiminden afet risk yönetimine geçmeliyiz. Sigortacılık en önemli araç. Sigortacılığı banka gibi algılıyoruz. Afet Riskini planlayan yöneten kurum olmalı. Sigortacılık olması gereken noktada değil. İklim değişikliği sadece afetlerle sınırlı değil. İklim göçlerine varan toplumun tüm kesimlerini etkileyen sorunlara yol açıyor” dedi

50 MİLYAR TON SERA GAZI EMİSYONU ATMOSFERE KARIŞIYOR
Solak, sıcaklık artışının 1,5 derece arttığını ifade ederek,”Sıcaklık artışı, deniz seviyesinin yükselmesi gibi etkilerin geri dön dürülmesi mümkün değil. İklim etkileri orta ve uzun vadede artacak. Şu anda sıcaklık artışı 1,5 derecede ve her geçen gün 1,5 derece ile sınırlandırma hedefinden gitgide uzaklaşıyoruz. Atmosferdeki karbondioksit miktarı 280 ppm seviyelerinden 420 ppm seviyelerine dayanmış durumda. 2020 ve sonrasında 1,5 derece için kalan küresel karbon bütçemiz yaklaşık 500 milyar ton karbondioksit eşdeğeri ve her yıl dünyada yaklaşık 50 milyar ton sera gazı emisyonu atmosfere karışıyor. Bu şekilde devam edersek 2030'lu yıllara kalmadan 1,5 dereceyi aşma ihtimalimiz oldukça yüksek. Eğer sıcaklık artışı 2 derece olursa 1,5 derece artışa kıyasla iklim değişikliğinin etkilerini çok daha yoğun biçimde yaşarız” şeklinde konuştu.

2053 NET SIFIR EMİSYON HEDEFİ
Solak, Türkiye'nin son yıllarda iklim değişikliğiyle mücadele konusunda önemli adımlar attığını belirterek, 2053 Net Sıfır Emisyon hedefi, Paris Anlaşması'nı imzalanmasını, yeşil dönüşüm süreci ve yeşil kalkınma hamlesini hatırlattı.

İKLİM KANUNU TASLAĞI HAZIR
İklim Değişikliği Başkanlığı kurulmasının önemine de vurgu yapan Solak, hazırlıkları süren Türkiye'nin Uzun Dönemli İklim Değişikliği Stratejisi ve Eylem Planı'nı da bu yıl içinde tamamlamayı planladıklarını sözlerine ekledi. İklim kanunu taslağını hazırladık. Geçtiğimiz yıl iklim şurası düzenledik.Bu yıl içerisinde bunları tamamlamayı düşünüyoruz. Ulaştırma sektörlerinde sürdürebilirlik çalışmalarına başladık.Yeşil dönüşümün gerçekleşmesi için finans önemli bir kaynak. İklim finanslarını gerçekleştirebilmek için bu tür fonlara ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

 
Amonyak gazı patladı... 2 işçi yaralandı!
 
Karamollaoğlu, İzmir’den iktidara yüklendi: Boşa çaba sarf ediyorlar!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yurtdışında 376 bin 940 oy verildi
Yüksek Seçim Kurulu'ndan (YSK) yapılan açıklamaya göre; 14 Mayıs seçimleri ...
Narlıdere'deki yangında incelemeler tamamlandı... Deliller savcılıkta!
İzmir'in Narlıdere ilçesinde lüks sitede çıkan ve 8 saat sonra kontrol ...
Üniversitede eğitim gören öğrenci sayısı belli oldu
YÖK, 2022-2023 öğretim yılında Türkiye'deki 208 yükseköğretim kurumunda ...
 
'Tarım eğitimi veren okul sayısını 144'e çıkardık'
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, tarım alanında nitelikli insan kaynağı ...
Togg'da hak sahiplerine teslimatlar başladı
Türkiye'nin otomobili Togg için heyecanlı bekleyişte sona gelindi. Kura ...
Askerleri taşıyan otobüs devrildi: 2 şehit, 45 yaralı
Şırnak'ta askeri personeli taşıyan otobüs şarampole devrildi. 2 asker ...
 
Park tartışmasında gözü döndü: Ezmeye çalıştı!
İstanbul Gaziosmanpaşa'da bir kişi, park tartışması sonrası komşusunu kamyonetle ezmeye çalıştı.
PKK'nın sözde sorumlusu etkisiz hale getirildi
Milli İstihbarat Teşkilatı, PKK/YPG'nin sözde askeri istihbarat sorumlusu ...
İzmir’deki kadın cinayeti davasında karar… ‘Eşimi hala seviyorum’ dedi, indirimi aldı!
İzmir'in Gaziemir ilçesinde, boşanma aşamasındaki eşi Ceylan Ortayayla'yı ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İngiltere seçimini okuyalım
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' işareti Avrupa'ya neden dert oldu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kültürel İslam, Siyasal İslam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva