HABERLER>GÜNCEL
5 Şubat 2012 Pazar - 11:10

Herkes hava nasıl olacak diye onlara soruyor

İzmir'de en çok çiftçiler ile turizmcilerin hava durumunu merak ettiklerini belirten Şahin, "En popüler internet sitesi: www.mgm.gov.tr. Günde 3 milyon kişi tıklıyor" dedi. Şahin, "İzmir'e bir daha ne zaman kar yağar" sorusunu da şöyle yanıtladı: Biz falcı değiliz. Bilimsel verilerle tahminlerde bulunuyoruz. Doğruluk oranlarımız da yüzde 90 düzeyinde bulunuyor”

Herkes hava nasıl olacak diye onlara soruyor

İZMİR - Geçtiğimiz Perşembe günü 21 yıl aradan sonra İzmir'i kaplayan kar, küçük büyük herkesi mutlu etti. İzmirliler sokaklara çıkarak birkaç saat için bile olsa karın keyfini çıkardı. Biz de bu unutulmaz günde Meteoroloji İzmir Bölge Müdürü Murat Şahin'in kapısını çaldık. Göreve 1.5 yıl önce gelen aynı ad ve soyadını paylaştığım Şahin ile röportaj yapmayı planlıyordum. Kısmet bugüneymiş.

Karların erimesinden korka korka, kendisiyle Güzelyalı'daki Bölge Müdürlüğü'nün bahçesinde ilk önce fotoğraf çektirdik. Şahin'e ilk olarak "İzmir'e bir daha ne zaman kar yağar" diye sorduk. Şahin de bize, "Biz falcı değiliz" yanıtı vererek, bilimsel veriler doğrultusunda tahminlerde bulunduklarını, doğruluk oranlarının da yüzde 90 düzeyinde olmasının bunun göstergesi olduğunu söyledi.

Şahin, Türkiye'de hiç gündemden düşmeyen kurumlardan biri olduklarına dikkat çekerek, günde ortalama 3 milyon kişinin internet sitelerine girerek bilgi aldığını ifade etti. Akşam açık havada düğün yapacak damadın, tarlaya domates ekecek çiftçinin, iş gezisine çıkacak işadamının da kendilerini aradığını anlatan Şahin, saatte 100 telefona birden cevap verdiklerini vurguluyor. Şahin, söyleşimizde deniz kenti İzmir'e bu yıl otomotik gözlem istasyonları kuracaklarının da müjdesini verdi. Şahin, sorularımızı şöyle yanıtladı:
 
'SEVMEDEN YAPILMAZ'

- Sayın Şahin öncelikle bize kendinizi tanıtır mısınız?
- Ben 25 yıllık meteoroloji uzmanıyım. Meteoroloji Meslek Lisesi'ni bitirdikten sonra 1986 yılında Ankara'da hava tahmin uzmanı olarak göreve başladım. Son 1.5 yıldır da İzmir Bölge Müdürü olarak görev yapıyorum. Meteorolojinin her alanında çalıştım.

- İşinizi seviyor musunuz?
Hava tahmini yapmak kolay bir iş değil. Hava tahmini için hergün değişen atmosferden bilgi almak zorundasınız. Atmosfer de çok kaotik bir yapıya sahip. Bu meslekte her gün yeni bir şey öğreniyorsunuz. Zaten bu işi sevmeden yapmanız mümkün değil. Ben işimi çok seviyorum. Her gün milyonlarca kişi sizin tahminleriniz doğrultusunda günlük hayatına yön veriyor. Bu sorumlulukla titiz bir şekilde çalışmak zorundasınız.

Hava tahminini nasıl yapıyorsunuz?

- Her gün Türkiye'nin 8 noktasından atmosferik ölçüm yapıyoruz. İzmir'de de günde iki kez atmosfere balon göndererek sondaj gerçekleştiriyoruz. Alıcı cihazı balona bağlıyoruz ve her gün 14.00 ve gece 02.00'de balonu havaya bırakıyoruz. Balon 16 kilometreye kadar yükseğe çıkıyor. Balondaki alıcı bize her seviyede rüzgar, sıcaklık ve basınç gibi değerleri uydu aracılığıyla gönderiyor. Biz de gelen verileri haritalara dönüştürüp, değerlendiriyoruz ve sonrasında da analizler yaparak tahminlerimizi oluşturuyoruz.

- Hava tahmini yapmak pahalı bir iş mi?
Hava tahmini gerçekten pahalı bir iş. Bir meteoroloji radarı 5 milyon TL'lik yatırımdır. Bu yatırım çok önemlidir. Özellikle sağanak yağış, don gibi olaylarda erken uyarı vermesi açısından zorunlu bir yatırımdır. İzmir'de Çatalkaya mevkiinde meteoroloji laboratuvarı geçen yıldan bu yana hizmet veriyor. Atmosferi meteorolojik amaçla tarayan radar, ışınlar göndererek atmosfedeki değişimleri tespit eder.
 
'HİÇ EKSİĞİMİZ YOK'

- Hava tahminleriniz her zaman isabetli oluyor mu?

- Biz hava tahminlerinde yüzde 90 doğruluk oranlarına ulaştık. Bu rakamlar 10 yıl önce yüzde 80'ler seviyesindeydi. Hava tahminlerindeki doğruluk oranlarında, otomotik tahmin meteroloji istasyonlarının, bilim ve teknolojideki gelişmelerin ve konusunda uzman personelin 24 saat işini takip etmesinin büyük rolü var. Dünyanın gelişmiş ülkeleri ile bu konuda aynı standartlara sahibiz. Hiç bir eksiğimiz yok.

- Kaç günlük tahminler yapıyor sunuz?

Hava tahminleri çok uzun süreli olarak yapılmaz. Biz 5 günlük hava tahminleri yapıyoruz. Bu sürelerdeki tahminlerde isabet oranımız yüzde 90 seviyesinde. 10 ve 15 günlük tahminler de yapıyoruz ama onlar bize dönük planlama için yaptığımız tahminler. Bunu kamuoyu ile paylaşmıyoruz.
- Biraz da ekibiniz ve yaptığınız çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?

- Güzelyalı'daki merkezimizde 24 uzman arkadaşımız 24 saat hizmet veriyor. Ayrıca Adnan Menderes ve Çiğli havalimanlarında meteoroloji ofislerimiz var. İlçelerde de meteoroloji ofislerimiz var. Buradaki arkadaşlarımız 24 saat gözlem yaparak tahminlerde bulunuyorlar.

- Son dönemde hava tahminlerine artan ilgiyi neye bağlıyorsunuz?
- Meteorolojik sonuçlar herkesi ilgilendiriyor. Düğün sahibi de, tarlaya ekim yapan çiftçi de, iş seyahatine çıkacak işadamı da hava durumunu bilmek zorunda. Vatandaşlar bu konuda daha çok bilgi sahibi oldukça hava durumuna olan ilgileri de artıyor. Gazete ve televizyonlar hava tahminlerine daha çok yer ayırması da bunun göstergesi. İzmir'de daha çok çiftçiler ve turizmciler hava durumunu merak ediyor. Özellikle don riskine karşı çiftçilerin kulağı her zaman bizdedir. Hasat zamanına kadar hava durumunu yakından takip ederler.
 

- Telefonlarınız da hiç susmuyor herhalde?
- Çok sıcak ve çok soğuk günlerde telefon trafiğimiz daha da artar. Bu günlerde saatte 100'e yakın telefon alırız. Telefona çıkan uzman arkadaşlarımız istenilen bilgiyi verirler. www.mgm.gov.tr sitemiz de Türkiye'de en çok tıklanan internet sitelerinden biridir. Günde bu siteye 3 milyon kişi girerek bilgi alıyor. Bu sitemizde çok detaylı bilgiler var. Vatandaşlar hava durumu ile ilgili her türlü bilgiyi bu siteden bulabiliyorlar.

- İzmir'e uzun süreden sonra kar yağdı, herkes mutlu oldu ne dersiniz?
- İzmir'e en son kar 29 Aralık 1991 yılında yağmıştı. O zaman kent merkezinde ölçülen kar yüksekliği 3 santimdi. 5 ocak 2002 tarihinde de kar yağmıştı fakat karın yükseliği 1 santimde kalmıştı. İzmir'de her yıl hafif, kısa süreli ve lokal kar yağışları görülüyor. Ama her zaman kar örtü oluşturmuyor. 2 Şubatta yağan kar ise şehir merkezinde 2, diğer ilçelerde 5 santim yüksekliğe ulaştı. Bu denli etkili olan kar yağışı 1991 yılında görüldüğü için 21 yıl sonra İzmir'e kar yağdı diyoruz. İzmirliler çok uzun aralıklarla kar gördükleri için bir özlemle mutlu oluyorlar. Kar zaten insana huzur ve temizlik duygusu veriyor.
 
SICAKLIKLAR ARTACAK'
- İzmirliler çok sevdiği kara bir daha ne zaman kavuşacak.
- Bizim bu konuda bir tahmin yapmamız çok zor. Biz 5 günlük bilimsel verileri dikkate alarak hava tahminleri yapıyoruz. Falcı değiliz. Çok uzun vadeli tahmin yapmamız mümkün değil.
- Peki İzmir'in havası bundan sonra nasıl olacak?
Önümüzdeki günlerde İzmir'de hava sıcaklarının 8-10 derece artmasını bekliyoruz. Lodosla birlikte hava sıcaklıklarında artış ve kuvvetli yağışlar görülecek. Yüksek yerlerde kar erimesi ile birlikte sel baskınları olabilir. Soğuk hava etkisini kaybedecek. Soğuk hava ekstra bir olay oldu. İzmir'de -2 derece ölçüldü. Çevre ilçelerde sıcaklık -7 dereceye kadar düştü. En son 24 Ocak 2004 tarihinde İzmir'de sıcaklık -4 olmuştu.
 
'Son yüzyılda sıcaklık 0.74 derece yükseldi'
- Küresel ısınma ve iklim değişiklikleri hava durumlarını etkiliyor mu?
- Küresel ısınma ve iklim değişikliği konusu çok ayrı bir olay. Yüzyıl içindeki ortalama sıcaklığın değişmesiyle iklim değişiklikleri ortaya çıkar. İkisi birbirine karıştırılıyor. İzmir'e kar yağdı diye 'iklim değişikliği oldu' denemez. Küresel ısınma raporlarına göre son yüzyılda dünya sıcaklığında 0.74 derecelik bir artış var. Bu artış ekolojik dengenin bozulması, şehirleşme ve insanlardan kaynaklanıyor.
Bundan sonraki dönem için de olumlu ve olumsuz senaryolar var. Bu senaryolarla, günlük hava değişimlerini birbirine karıştırmamak gerekiyor.
 
'İzmir'e yeni gözlem istasyonları geliyor'
- İzmir ile ilgili yeni projeleriniz var mı?
- Bu yıl deniz kıyılarında otomatik meteoroloji gözlem istasyonları ve şamandıralar kuracağız. Bu yatırımla denizdeki hava değişimlerine ait verileri daha düzenli alabileceğiz. Deniz kıyılarına ve fenerlere 6 gözlem istasyonu ve 2 şamandıra yatırımı yapacağız. Bunlar İzmir Körfezi ve çevresinde olacak. Toplamda 700 bin TL'ye yakın bir yatırım gerçekleştireceğiz.(Murat Şahin/Yeniasır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Tolga 5 Şubat 2012 Pazar 12:12

İzmire kar yağdığı gün için sağnak yağmur yağışı var dediniz ve su baskınlarına karşın uyarı yaptınız. Bunun neresi doğru tahmin ? Yağmur dediniz izmir karla uyandı güne. Ertesi gün için sağnak yağış dediniz busefer hava aşırı güneşliydi yaz havası yaşadık.

Yorumu oyla      15      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bardakoğlu: Aslında artan görsel dindarlık
Akşam gazetesinden Nebahat Koç’a konuşan Bardakoğlu, 'dindar nesil' tartışmasına ...
Öldürdüğü oğlunun organlarını bağışladı!
Ayakkabı boyacısı Yakup Akgün, fırlattığı bıçakla oğlu İbrahim Akgün’ü ...
Rodos Konsolos Muavini kalp krizinden öldü
Yunanistan'ın Rodos Adası'ndaki Türk Konsolosluğu'nda görev yapan konsolos ...
 
İlker Başbuğ cezaevinden meydan okudu!
Emekli Genelkurmay Başkanı Başbuğ, 'Asıl mücadelem bundan sonra başlıyor' dedi.
Tuzla'da bir tersanede patlama!
Tuzla'da 3 katlı bir yatın inşası sırasında meydana gelen yangında, 4 işçi yaralandı.
8 yaşındaki Yasin bacaya sıkışarak can verdi
Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde, kimsenin bulunmadığı sırada evlerine ...
 
Polisten gaspçıya ‘Sindirella’ taktiği
Narlıdere’deki askeri birliğinden firar ettikten sonra başına taşla vurup ...
Ukraynalılara tecavüz edip lezbiyen ilişkiye zorladılar!
Ukrayna’nın başkenti Kiev’de tanıştığı Türk genciyle gezmek için 3 günlüğüne ...
Seda Sayan'ın ismiyle dolandırdılar
İzmir Bayraklılı fırıncı Gencay Karakaya, "10 bin TL ödül kazandınız, ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva