HABERLER>EKONOMİ
13 Şubat 2012 Pazartesi - 07:40

Halciler şehre daha yakın olmak istiyor

İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Orhan Doğan, "Büyükşehir Belediyesi ve İTO'nun işbirliği ile hal yeniden yapılandırılmalı ve şehre daha yakın bir yere taşınmalı" dedi

Halciler şehre daha yakın olmak istiyor

İZMİR - İzmir Sebze ve Meyve Hali esnafı, 1 Ocak'ta yürürlüğe giren yeni Hal Yasası ile Türkiye'deki sebze ve meyve hallerinin Avrupa Birliği standartlarına çıkarıldığını ancak yüzde 70'i kayıt dışı olan sebze ve meyve ticaretinin kayıtlı hale gelmesine yönelik etkin önlemler alınmadığını ifade ediyor.
 
Yeni Asır’dan Sinan Doğan’ın haberine göre, İTO Meclis Üyesi Orhan Doğan, İzmir Hali'nin şehre uzak olduğunu, sağlıksız ve düzensiz yapılandığını belirterek, bu nedenle halin kan kaybettiği belirtti. Meyve ve sebze ticaretinin kayıtlı hale getirilmesi için yasanın yeterli olmadığını vurgulayan Doğan, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Ticaret Odası'nın işbirliği ile İzmir Meyve ve Sebze Hali'nin yeniden yapılandırılmasını ve şehre daha yakın bir yere taşınmasını istedi.
 
Resmi istatistiklere göre Türkiye'de yılda 50 milyon tona yakın sebze ve meyve üretildiğini belirten Doğan, bu miktarın yüzde 70'inin iç piyasada tüketildiğini, yüzde 5'inin ihraç edildiğini ancak yüzde 25'inin israf edildiğini açıkladı. Ayrıca iç pazarda tüketilen meyve ve sebzenin yüzde 70'inin de kayıt dışı olduğuna dikkat çeken Doğan, "Hem kayıp hem kayıt dışı oranını azaltmak için yeni bir tasarı hazırlandı. 1 Ocak 2012'de yürürlüğe giren bu tasarı ile önemli değişiklikler yapıldı. Yasa ile et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, su ve su ürünleri, bal, yumurta ve kesme çiçeğin hallerde satılmasına izin verildi. Gıda güvenliği için ürün künyesi zorunluluğu getirildi. Hal kayıt sistemiyle sebze ve meyvenin denetiminde belediyelerin yetkisi kısıtlandı. Rüsum oranı yüzde 2'den yüzde 1'e düşürüldü. Soğuk hava deposu, paketleme tesisi, laboratuvar zorunluluğu getirildi. Haldeki işletmeciler kiracı konumuna getirildi" dedi.
 
HAKSIZ REKABET
Yasanın öngördüğü sebze ve meyvenin kayıt altına alınmasının, haksız rekabetin önlenmesinin, üretici ve tüketicinin hakkının korunmasının ve tüketiciye sağlıklı, taze ürün yedirilmesinin savunucusu olduklarını belirten Doğan, ancak İzmir Meyve Sebze Hali'nin mevcut konumunun buna engel olduğunu söyledi. Doğan, "Halin şehir merkezine uzak olması, sağlıksız ve düzensiz yapılanması sıkıntı yaratıyor. Kasa depolarının parsellere yakınlığı nedeniyle trafik sorunu yaşanıyor. TIR'lar parsellere yanaşamıyor. Paletli taşıma sistemi ile çalışmak için altyapı yok. Bu durum hal esnafını büyük ölçüde sekteye uğratıyor. Halde alışveriş yapmak zorlaştı. Bu işin ticaretini yapanlar kayıt dışı yollardan mal teminine yöneliyor" diye konuştu.
Hal ile ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne başvuru yaptıklarını ancak somut bir adım atılmadığını kaydeden Doğan, soruna müdahil olan İzmir Ticaret Odası ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ortaklaşa hareket ederek bir proje hazırlamasını ve sorunları ortadan kaldırmasını istedi. (Yeni Asır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bonbonnière/Küçükev 1.yaşını kutladı
Alsancak’taki Bonbonnière/Küçükev Gündüz Bakımevi’nin 1. yaşı öğrenciler, ...
Semt pazarından Avrupa pazarına, bir başarı öyküsü
İzmir'de semt pazarında kıyafet satarak mesleğe atılan 42 yaşındaki Fikret ...
Dökme zeytinyağı ihracatı sıçrama yaptı
Zeytinyağı ihracatına ilişkin açıklanan Türkiye geneli verilere göre içinde ...
 
Gelinlik sektörünün en büyük buluşması gün sayıyor!
88 firmanın yer alacağı IF WEDDING FASHION İZMİR – 6.Gelinlik, Damatlık ...
İDOBÜS'le 1 liraya 6 saatte İstanbul-İzmir!
İDO CEO’su Önder Sezgi, martta İDOBÜS projesine başlayacaklarını söyledi
Türkiye'nin IMF'ye ne kadar borcu kaldı?
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Türkiye'nin emin adımlarla ...
 
“Zaman kazmayı, küreği ele alma zamanıdır”
İzmirli sanayiciler, Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan’ı ağırladı, ...
Türkiye’de CEO’ların yüzde 12’si kadın
Dünya Bankası internet sitesinde, Türkiye’deki kadın emek gücüne ilişkin ...
Gıda Çarşısı haksız rekabete karşı atakta!
Büyük yapı marketlere karşı günden güne kan kaybeden Yenişehir Ticaret ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva