HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
28 Ekim 2013 Pazartesi - 09:30

Gurur kongresi: 8.5 milyon engellinin gözü İzmir’de

Nüfusunun yaklaşık 8.5 milyonu engelli yurttaşlardan oluşan Türkiye’de, engellilerin sorunları ilk kez uluslararası çapta düzenlenen bir kongre ile İzmir’de gündeme taşınacak. Büyük organizasyon için yoğun çaba harcayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, aynı zamanda “Türkiye’de engelliler için Stratejik Plan hazırlayan ilk belediye” olacak.

Gurur kongresi: 8.5 milyon engellinin gözü İzmir’de

İZMİR - Büyükşehir Belediyesi ile İZFAŞ tarafından, engelli yaşamını engelsiz bir hayat haline dönüştürmek amacıyla organize edilen ENGELSİZMİR 2013 Kongresi, 31 Ekim 2013 Perşembe günü İzmir Uluslararası Fuar Alanı’nda başlayacak. Türkiye’de ilk kez uluslararası çapta düzenlenen kongre, 30 Ekim- 3 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek. Engelsiz yaşamın öncüsü olabilmek için yola çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin girişimiyle düzenlenen ‘Engelsizmir 2013 Uluslararası Katılımlı Engellilerin Kentsel Sorunları ve Çözümleri Kongresi’ kapsamında İzmir, Türkiye’de engelliler için Stratejik Plan hazırlayan ilk belediye olacak.
 
ENGELSİZMİR2013 Kongresi, engellilerin kentsel yaşamın tüm boyutlarına katılıp katkıda bulunmasının olanaklarını İzmir örneğinde tartışmaya açmayı hedefliyor. Söz konusu kongrede, İzmir’de engellilerin toplumsal yaşama daha etkin katılımına yönelik fırsatların ve uygulamaların tartışılarak ve ilgili bilim insanlarını; uluslararası, ulusal ve yerel ölçekteki örgütleri ve kurumları bir araya getirip birbirlerinin deneyimlerinden yararlanarak yeni çözüm yollarının oluşturulması amaçlanıyor.
 
Kongre kapsamında Engelsiz İzmir Stratejik Planı’nı oluşturmanın yanı sıra Engelsiz Misafir Evi’ni hizmete açılması, engelsiz binalara Kırmızı Bayrak asılması ve kentsel dönüşüm sürecinde yeni oluşturulacak alanların engellilerin kullanabileceği hale getirilmesi için farkındalık yaratılması da hedefleniyor.



KONGRE BAŞLIKLARI
Kongrede ele alınacak konu başlıkları ise şöyle; Kentsel Dönüşüm ve Engelliler, Haklar: Eğitim, Sağlık, Tüketici Hakları, Standartlar, Evrensel Dizayn: Kentsel Tasarım, Mimari Düzenlemeler, Çevresel Mimari ve Ulaşım, Rehabilitasyon, İstihdam, Erişilebilirlik, Medya, Siyaset ve Örgütlenme, Turizm, Spor, Kültür-Sanat, Engelli Bireyin Geleceğinin Planlanması, Engelli Ailesi Olmak ve Engellilere Yönelik İyi Uygulamalar.
 
KÜLTÜREL BOYUTU DA ÖNEMLİ
Engelsizmir 2013 kapsamında ayrıca çeşitli sosyal ve kültürel etkinlikler düzenlendi. Engelsiz İzmir Tiyatro Topluluğu, ‘Aziz Anton’ adlı oyunla sahneye çıktı. Kongre etkinlikleri kapsamında “Engelleri Kaldıralım” teması altında ulusal kategoride “Kısa Film” ve “Fotoğraf”, uluslararası kategoride ise “Karikatür” yarışmaları yapıldı. İzmir Kent Konseyi de İzmir Büyükşehir Belediyesi, EDAK Ecza Kooperatifi, Çevreci Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP), Çağdaş Görme Engelliler Derneği ve Ege Üniversitesi işbirliğinde Türkiye’de ilk kez hayata geçirilecek ‘Engelsiz İlaç Projesi’ için düğmeye bastı.  Proje kapsamında görme engeli olan vatandaşlara ücretsiz olarak ulaştırılmak üzere, gönüllü eczanelere toplam 1000 adet ‘sesli ilaç kutusu’ dağıtılıyor.
 
ENGELSİZMİR 2013 bilimsel bir kongre olmasının yanında, kentsel yaşamda engellileri görünür kılacak bir dizi sosyal etkinlikler ve düzenlenecek fuarı da kapsıyor.
 
DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE ENGELLİLER…
Engellilik; doğuştan ya da kaza veya uzun süren bir hastalık sonucunda oluşan bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal yeteneklerin kaybı olarak tanımlanıyor.
 
Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10’u, başka bir deyişle 650 milyon kişi engelli.
 
Türkiye nüfusunun yüzde 12.28’i engelli. Ortopedik, görme, işitme, dil ve konuşma engelliler ile zihinsel engellilerin oranı yüzde 2.58 iken,  süreğen hastalığı nedeniyle engelli olanların oranı ise yüzde 9,7.
 
Ülkemiz nüfusunun yaklaşık 8.5 milyonu engelli yurttaşlarımızdan oluşuyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan’dan Ege Mahallesine bir ziyaret üç müjde
Kahramanlar bölgesinde Roman vatandaşların yoğun olarak oturduğu Ege Mahallesi’ni ...
Öğretmenlerin gözünden BELGEM
Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, BELGEM’in öğretmenleri ...
Aliağa 29 Ekim'i kutlamaya başladı
Cumhuriyetin kuruluşunun 90.yılı, İzmir’in Aliağa ilçesinde minik öğrencilerin ...
 
İzmir’e 2 müjde birden: 2 büyük projenin önü açıldı
Kıyı Tasarım Projesi’nde iki bölümün imar onayı tamam! Tramvay projesi için kredi zamanı…
İzmir ulaşımında bir engel daha kalktı
İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, engelli dostu uygulamalarına ...
Türk ve Alman gençler Seferihisar'da buluştu
Seferihisar Belediyesi'nin yaklaşık üç yıldır kardeş belediye olarak belirlediği ...
 
Karşıyaka 3 gün boyunca 'kırmızı-beyaz'a boyanacak
Karşıyaka Cumhuriyet’in 90. Yılında, önce 1000 kişi ile “Efelenecek”. ...
Brezilya'dan İzmir'e: Hem uzağız hem de yakın
Brezilya’nın Ankara Büyükelçisi Antonio Luis Espinola Salgado, İzmir Büyükşehir ...
Bornova 29 Ekim coşkusunu Duman'la kutlayacak
Cumhuriyet Bayramı Bornova’da ünlü rock grubu Duman ile kutlanacak. Bornova ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Horus'un Gözü
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Latife Hanım çam devirince!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (3): 'Dans eden ayılar' ve 'Sokak hayvanları'
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva