HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
9 Kasım 2009 Pazartesi - 00:00

GDO’’ya inat organik tarım

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tahtalı Havzası’’nda başlayıp Yarımada bölgesinde devam ettiği organik tarım çalışmalarına hız verdi.’

GDO’’ya inat organik tarım

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Tahtalı Havzası’’nda başlayıp Yarımada bölgesinde devam ettiği organik tarım çalışmalarına hız verdi.’ Organik tarımda ’“genetiği değiştirilmiş ürün ya da tohum’” kullanımı, yasa ve yönetmeliklerce kesin ve açık bir şekilde yasaklanıyor.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi’’ne bağlı Tarım, Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı Organik Tarım Birimi tarafından yürütülen organik tarım çalışmaları, Tahtalı Havzası’’nın ardından Yarımada bölgesine de yaygınlaştırılmaya başlandı. Son olarak organik tarım ile ilgili bilgi ve eğitim vermek üzere Urla’’da üreticilerle bir araya gelen İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, gündemin bir numaralı tartışma konusu olan ’“genetiği değiştirilmiş organizmalar’” konusunda da üreticilere bilgi verdi. Genetiği değiştirilmiş gıdaların biyoçeşitlilik, sağlık ve ekolojik denge konularında tehlikeli olabileceği uyarısında bulunan Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, tüm bu soru işaretlerinden uzak durmak için en etkili yöntemin ’“organik tarım’” olduğunu söyledi.
 

 
Üreticilerin organik tarıma geçiş yaparak, vatandaşların da organik ürün alarak bu tartışmalardan uzak kalmasının mümkün olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediyesi uzmanları, ’“Organik tarım yasa ve yönetmelikleri, genetiği değiştirilmiş ürün ya da tohum kullanımını kesin ve açık bir şekilde yasaklamıştır. Organik tarım metodu ile yetiştirilen ürünler, herhangi bir kimyasal ilaçlama yapılmadan ve  tamamen kendi doğal ortamında, sağlıklı olarak yetişmektedir’” belirtti. İzmir Büyükşehir Belediyesi’’nin gen (tohum) kaynaklarının korunmasına yönelik Gen (Tohum) Bankası Projesi çalışmaları da halen devam ediyor.
 
İZKA PROJESİ
’“Sosyo-ekonomik kalkınma için sürdürülebilir bir örnek: Yarımada’’da organik tarım’” isimli proje; İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından İZKA Sosyal Kalkınma Mali Destek programı çerçevesinde, İzmir Tarım İl Müdürlüğü, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) ve Ege Üniversitesi işbirliğinde yürütülüyor. Bu kapsamda Urla’’da ve Seferihisar’’da çiftçilerle çeşitli toplantılar yapan ve organik tarım hakkında bilgiler veren Büyükşehir Belediyesi yetkilileri organik tarımın önemini anlatan toplantılarına önümüzdeki günlerde de devam edecek.
 
BÜYÜKŞEHİR’’İN ORGANİK TARIM ÇALIŞMALARI
’• İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarlalarda üretilen ürünlerde hiçbir kimyasal maddenin kullanılmaması ve kentin önemli içme suyu kaynaklarına sahip olan Tahtalı Havzası’’nın kirletilmeden korunması amacıyla, Havza genelinde ’“organik tarım’”ı yaygınlaştırmak için yoğun çalışmalar sürdürülüyor.
’• Efemçukuru Havzası’’nda ’“İzmir Enfesi’” adıyla yeni bir tür üzüm yetiştirilmesi için çalışmalar devam ediyor.
’• Tahtalı Havzası’’ndaki çiftçilere yönelik toprak ve yaprak analizi yaptırılıyor.
’• Tahtalı Havzası’’nda bağ çubuğu başta olmak üzere organik tarım amaçlı meyve-zeytin fidanları dağıtımı hedefleniyor.
’• Organik tarım yapan çiftçilere ücretsiz danışmanlık yapılıyor.
’• Organik tarım yapan üreticiler ile alıcıların buluşturulması için çeşitli çalışmalar hayata geçiriliyor. Bu kapsamda önümüzdeki süreçte ’“organik ürün pazarı’” kurulması amaçlanıyor.
’• ’“Sosyo-ekonomik kalkınma için sürdürülebilir bir örnek: Yarımada’’da organik tarım’” isimli proje; İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından İZKA Sosyal Kalkınma Mali Destek programı çerçevesinde, İzmir Tarım İl Müdürlüğü, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) ve Ege Üniversitesi işbirliğinde yürütülüyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İZSU’’dan ’“yerinde’” müdahale
İzmir Büyükşehir Belediyesi; Gediz, Nif, Yarımada ve Menderes bölgelerindeki ...
Fevzi Bayram: Bu tadilat belediyeciliği!
AKP Konak İlçe Başkanı, Müjdat Gezen Sanat Merkezi’’nin daha önce de Türkan ...
Ekspres yol nefes aldıracak!
İzmir Büyükşehir Belediyesinin İnönü Caddesi ile Yeşillik Caddesi arasında ...
 
Tartan'dan CHP Kadın Kolları'na destek...
CHP Konak Kadın Kolları, ilçe belediye başkanı Tartan’’ı makamında ziyaret ...
’‘Kültürel farklılıklar İzmir’’de dostça yaşıyor’’
Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, Göç ve Kültürel Farklılıklar projesini ...
Çiğli’’deki İtfaiye Geçidi kapatılıyor
TCDD Aliağa-Menderes Projesi çerçevesinde Çiğli İtfaiye hemzemin geçidinin ...
 
Başkan ’“gaza’” bastı
İzmir Autoshow’’un açılışını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ...
Çerçioğlu'na mermili tabutlu tehdit
Belediyeye ait park ve çay bahçelerinden rant elde etmek isteyen kişiler, ...
Kedilere sıcak yuva
Konak Belediyesi sokaklarda yaşayan sevimli dostlara sahip çıktı. ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Halktan biri olma sanatı!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (7) 'Yazlık Sinemalar'
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yolun sonu
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Buraya kadar!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Pişmanlıklar
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Gürgen Kral
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Rüşvet ile jest arasında!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva