HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
19 Nisan 2022 Salı - 08:58

Gaziemir’deki dönüşüm yargıya taşındı!

Gaziemir’deki İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüm çalışmalarını yürüten İZBETON ve İş İnsanları Gaziemir Konut Yapı Kooperatifi yöneticileri ilgili AK Partili meclis üyesi Uğur İnan Atmaca ve MHP’li meclis üyesi Selahattin Şahin suç duyurusunda bulundu.

Gaziemir’deki dönüşüm yargıya taşındı!

EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Gaziemir - Emrez Bölgesindeki kentsel dönüşüm projesi yargıya taşındı. Gaziemir Belediyesi Meclisi’nin AK Partili Grup Başkan Vekili Uğur İnan Atmaca ve MHP’li Grup Başkan Vekili Selahattin Şahin dönüşüm çalışmasını yürüten İZBETON ve İş İnsanları Gaziemir Konut Yapı Kooperatifi yöneticileri hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusunda şirket ve kooperatif yöneticileri hakkında “çıkar amaçlı organize suç örgütü kurmak, ihalesiz iş görme ve ihale kanununa muhalefet, görevi ihmal, görevi kötüye kullanma, usule aykırı işlem tesis etme ve yolsuzluk" iddiaları ileri sürüldü.

Suç duyurusunda yer alan iddialar şu şekilde:
‘USULE AYKIRI’
1 -Hava fotoğrafında da görüleceği üzere, pazarcı esnafı tarafından kaçak olarak yapılan 50 & 60 metrekare wc binasının riskli bina tespiti yapılarak, sanki 2348 ada 1 parsel üzerinde vatandaşın yaşadığı ve parselin afet riski taşıdığı izlenimi verilmiştir. Bu yöntem ile, 2348 ada parsel tabi olduğu 5393 sayılı kanun hükümleri dışına çıkarılarak, 6306 sayılı kanun hükümlerinden usule aykırı biçimde faydalanıldığı düşünülmektedir.

PROTOKOL DAYANAKSIZ’
2 - 5393 sayılı kanunu 73. Maddesine göre kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı olarak ilan edilen Aktepe - Emrez bölgesi içerisinde yer alan, 1. Etap 2348 ada parselin afet riski altında olmadığı, bu sebeple İBB ve İZBETON arasında 6306 sayılı kanun hükümlerine göre yapılan protokolün geçersiz olduğu ve yasal bir dayanağının bulunmadığı düşünülmektedir.

DÖNÜŞÜMDEN BAHSEDİLEMEZ’
3 - Aktepe Emrez bölgesinde, 2012 yılında belirlenen 122 hektarlık kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanının bütüncül 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planları 10 yıl gibi makul bir süre geçmesine rağmen halen yapılmamıştır. Bölgenin bütüncül imar planlarının yapılmaması sebebiyle, bölgede kentsel dönüşümden bahsedilemez. Bölgede sadece mülkiyeti İBB ye ait 2348 ada ve 2349 adanın 1/5000 ve 1/1000 imar planları yapılmıştır. Buradan çıkarılacak sonuç ise, İBB bölgenin dönüşümünü değil, mülkiyeti kendine ait boş parsellerde hülle yolu ile ihalesiz inşaat yapma/yaptırma hevesine kapıldığı düşünülmektedir. Birinci etap olarak nitelenen, 2348 ada 1 parsel üzerinde yapılacak tüm inşa faaliyetlerin, 2886 veya 4734 sayılı ihale kanunları çerçevesinde yürütülmesi gerekir.

İHALESİZ YAPTIRILAMAZ’
4 - İBB ve İZBETON arasında 6306 sayılı kanun hükümlerine göre 4734 sayılı kanun hükümlerine tabi olmadan protokol yapılmış olsa dahi, İZBETON bu işi, İş İnsanları Gaziemir Konut Yapı Kooperatifi'ne ihale kanunlarına tabi olmaksızın ihalesiz yaptıramayacağı düşünülmektedir.

‘KANUNA MUHALEFET’
5 - İBB Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı, İZBETON ve İş İnsanları Gaziemir Konut Yapı Kooperatifi tarafından tesis edilmiş tüm is ve işlemler, 2886 ve 4734 sayılı ihale Kanunlarına'na muhalefet ve ihalesiz iş görme olarak ele alınmalıdır.

GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA’
6 - İş İnsanları Gaziemir Konut Yapı Kooperatifi tarafından, söz konusu alanda inşaata başlanacağı ve şimdiden daire satışlarının başladığı haberlerinin kamuoyunda yer alması sebebiyle, bu alanda konut satın alacak vatandaşlarımızın mağdur olmaması sebebiyle, gerekli incelemelerin acilen yapılması, telafisi mümkün olmayan zararların meydana gelmemesi açısından, görevi ihmal ettiği veya görevi kötüye kullandığı tespit edilenler hakkında ivedilikle karar verilmesi önem arz etmektedir.

‘REKABET İLKESİNE AYKIRI’
7 - Yapılan tüm bu işlemlerde haksız kazanç ve kişilere menfaat sağlandığı düşünülmekle beraber, 2886 sayılı Devlet ihale Kanunu ve 4734 sayılı Kamu ihale kanunlarına muhalefet edildiği gibi, TC Anayasası'nın eşitlik ilkesi ile ihale kanunlarının temel ilkelerden olan rekabet ilkesine de aykırı işlemler tesis edildiği düşünülmektedir.

‘YAPTIRIMLAR UYGULANMALI’
8 - İhale Kanunlarına göre Türkiye genelinde yeterli iş deneyim belgesine sahip onlarca firmanın haksız bir biçimde önü kesilerek, rekabetin ortadan kaldırıldığı, işin düşük fiyat ile verilebilmesi koşulunun sağlanmadığı tahmin edilmektedir. Bu sebeple; ortaya bir kamu zararı çıktığı, telafisi mümkün olmayacak zararların önüne geçilebilmesi adına, ilgili kurum - kuruluş ve tüzel kişiliklerden, dosyaların ivedi olarak celp edilmesi ve incelenerek sorumluların tespit edilerek gerekli yasal ve hukuki yaptırımların işleme konulmasını gerektiği düşünülmektedir.

 
Tereyağ aldıklarını sandılar... Dolandırıcılığın böylesi!
 
DEPARK'ın yeni binası yarışmayla belirlenecek
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Nazik Avsar 28 Mayıs 2022 Cumartesi 15:53

4333 No:31 çaldıran mah. Şirinyer Buca Bu adreste oturmaktayım ve şuan mahallem elden gidiyor benim tapulu tapusuz olarak senelerdir disimizle tirnagimizla yaptığımız evlerden oluyoruz gerekli baş vurularimizi hazirlamaktayiz mahalledeki komsularimla İzmirli olarak sizlerinde desteğini bekliyoruz saygılarımla....

Yorumu oyla      2      3  
Kskli 20 Nisan 2022 Çarşamba 08:31

IZBETON niye bu işe dahil zararını belediye bana izsu ile fatura edecek. Müteahitlere yaptırsınlar. Birde gecekonducularin bina yapim zararini öde.

Yorumu oyla      2      3  
Kskli 19 Nisan 2022 Salı 21:18

Bu iş insanları KSK Ornekkoyde de dönüşüm yapiyor 1 yili geçti iki binanin kolonlarını dikemedi. Kim bu iş insanları. Bir sürü bina yıktılar boş arazi duruyor.

Yorumu oyla      2      4  
19 Nisan 2022 Salı 10:29

Yine mi engel?

Yorumu oyla      4      3  
Bülent Işık 19 Nisan 2022 Salı 10:27

Mavişehir'de Emlak konuta ait arsaları ihale ile mi sattınız?

Yorumu oyla      5      3  
Objektif Yorum 19 Nisan 2022 Salı 09:25

Sayın Atmaca, Sayın Şahin Karabağlar Uzundere dönüşümü Büyükşehir Belediyesi'nin bu konuda ne kadar hassas ve vatandaşı mağdur etmeden nasıl kentsel dönüşüm yapılacağını herkese göstermiştir. Vatandaş mağdur edilmeden dönüşüm yapılabilmesi için tabi ki önce boş yerlere bina yapılıp vatandaş oraya geçirilip daha sonra onların boşalttığı yerler yıkılıp dönüşüme devam edilir. Şu anda kira bedelleri en az 3000.00.-TL olan bir ülkede binalar direk yıkılıp kira yardımı yaparak dönüşüm yapılması sürdürülebilir değildir. Sizin gibi düşünenler Fikirtepe'de vatandaşları en az on yıldır mağdur etmişlerdir. Umarım aklıselim hakimler hızlı ve vatandaşın lehine karar alırlar.

Yorumu oyla      7      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TOKİ'nin indirim kampanyasında son gün
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığının ...
Konut fiyatları bir yılda ikiye katladı
Konut fiyatlarındaki artış şubat ayında da devam ediyor. TCMB'nin açıkladığı ...
Menderes'te 13 milyonluk satış!
Menderes Belediyesi, Cumaovası Mahallesi’ndeki villalara komşu arsasını 13 milyondan satışa çıkardı.
 
Kiracılar için kritik tutanak uyarısı!
Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 15. Hukuk Dairesi, kiracıların boşalttıkları ...
TÜİK verileri açıkladı... En çok hangi ilçede konut satıldı?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde konut ...
Tarım Müdürlüğü uygun bulmamıştı… TOKİ planları askıda!
İzmir'in turizm cennetleri arasında yer alan Seferihisar'da TOKİ tarafından ...
 
Mart ayında konut satışları artışa geçti
Mart ayında Türkiye genelinde konut satışları yüzde 20.6 artarak 134.170 oldu.
Tatil sezonu yaklaşıyor... İzmir'de yazlık villa kiraları ne kadar oldu?
İzmir'in Çeşme, Urla ve Foça ile Muğla'nın Bodrum, Marmaris, Fethiye ve ...
İNGEDER'den yetkililere çağrı: Toprak sahipleri sermayeye yeniliyor!
İnciraltı ve Bahçelerarası'ndaki toprak sahiplerinin topraklarını satmak ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İngiltere seçimini okuyalım
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' işareti Avrupa'ya neden dert oldu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kültürel İslam, Siyasal İslam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva