HABERLER>ULUSAL MEDYA
5 Kasım 2010 Cuma - 00:00

Gazeteciler ayağa kalktı

Gazeteciler ayağa kalktı

23 gazeteci meslek örgütü, ''5 Kasım Gazetecilik İçin Ayağa Kalk Günü'' dolayısıyla Ankara'da toplanarak basın ve ifade özgürlüğü üzerindeki tehditler konusunda basın açıklaması yaptı
 
ANKARA - Gazetecilere Özgürlük Platformu'nu oluşturan 23 meslek örgütü, ''Gazetecilik İçin Ayağa Kalk'' eylemi kapsamında, cezaevindeki gazetecilere özgürlük istedi.
Kızılay Milli Müdafaa Caddesi'nde toplanan basın meslek örgütü yönetici ve üyeleri, sloganlar eşliğinde Güvenpark'ın Başbakanlık çıkışına yürüdü.
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, burada platform adına yaptığı konuşmada, cezaevlerinde 30 Eylül itibariyle 44'ü tutuklu 6'sı hükümlü olmak üzere 50 basın emekçisinin bulunduğunu söyledi.
Bunun yanında bir süre tutuklu kaldıktan ya da gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan, ancak haklarında hapis cezası istemiyle açılan davalar devam eden 25 basın emekçisinin bulunduğuna işaret eden Sertel, ayrıca kesinleşmeyen veya cezasının infazı 5 yıl süreyle ertelenen 29 gazeteci olduğunu belirtti. Sertel, ''100'den fazla gazeteci, yakın vadede hapis cezası tehdidi altındadır. Bütün bunların dışında çok sayıda gazeteci ve medya kuruluşu hakkında hapis veya para cezası talebiyle açılmış en az 1200 dava mahkemelerde görülmektedir'' dedi.
 
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları çerçevesinde, insanlığın evrensel kabul görmüş değerleri, temel insan hakları, demokratik hukuk devleti ilkeleri dikkate alındığında, Türkiye'de gerçek anlamda basın ve ifade özgürlüğünden söz edebilmenin mümkün olmadığını söyleyen Sertel, kamuoyunun gözü kulağı olan gazetecilerin meslek ilkeleri çerçevesinde kullanacağı özgür habercilik hakkının, halkın gerçekleri öğrenme ve bilgi edinme hakkı ile iletişim özgürlüğü için korunması gerektiğini vurguladı.
 
 
DEMOKLES’’İN KILICI
 
Tutuklamaların, Türk ceza hukukunda "kanayan bir yara" haline geldiğini belirten Sertel, ''Tutukluluk, cezalandırma yerine geçirilmektedir. Tutuklamalar vasıtasıyla erken gelen yanlış adalet, geç gelen adaletle telafi edilmesi mümkün olmayan ağır sonuçlar doğurmaktadır'' diye konuştu. Platform olarak yargılanması devam eden bazı gazetecilerin duruşmalarını izleyerek kendilerine destek vereceklerini bildiren Sertel, şunları kaydetti:
''Gazeteciye 'yazma, konuşma, eleştirme, yorum yapma' diyen ve Demokles'in kılıcı gibi medyanın tepesinde asılı duran kanun hükümleriyle Türkiye, görevini iyi yaptığı için gazetecileri cezalandıran bir ülke haline dönüşmüştür. İfade ve basın özgürlüğü, gazeteciler için özel bir özgürlük değildir. Bu temel özgürlüğün kullanılabilmesi, yurttaşların doğru bilgi edinebilmesi ve eleştirel olabilmesi, bu sayede demokrasinin gelişebilmesi için elzemdir.
Başta Anayasa, Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu olmak üzere ilgili mevzuattaki tüm kısıtlamalar kaldırılmalı, temel hak ve özgürlüklerin omurgası olan ifade özgürlüğü her koşulda, tüm yasal ve idari düzenlemelerde temel ilke olarak kabul edilerek korunmalıdır. Gazetecileri, ağır para ve hapis gibi orantısız cezalar ile karşı karşıya bırakan ve mesleklerini yapamaz hale getiren düzenlemeler yasalardan çıkarılmalıdır. Türk mevzuatında esas hale gelmiş olan yasaklama ve engelleme anlayışı terk edilerek, temel hak ve özgürlükler mutlak ve kutsal kabul edilmelidir.
Tüm bu nedenlerle biz, aşağıda imzası bulunan Gazetecilere Özgürlük Platformu'nun bileşenleri olarak, öncelikle cezaevlerindeki tüm tutuklu gazetecilerin derhal salıverilmesini talep ediyoruz. Yargılamaların tutuksuz devam etmesi, adil yargılama ilkesinin de bir gereği olacaktır. Türkiye'nin demokratik dünyadan kopmasına yol açabilecek bu tehlikeli gidişattan kurtulabilmek için hükümeti ve parlamentoyu ilgili yasalarda köklü değişiklikler yapmak üzere derhal harekete geçmeye çağırıyoruz.''

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konsey Oktay Ekşi'yle devam
Hürriyet gazetesinden ayrılan Oktay Ekşi, Basın Konseyi başkanlığı görevini ...
Bekir Coşkun: Beni buradan kovamazlar!
Habertürk'ten ayrıldıktan sonra Cumhuriyet'e geçen Bekir Coşkun ...
Futbol sahasında saldırı: 14 ölü
Honduras'ın kuzeyindeki San Pedro Sula kentinde futbol sahasına araçlarla ...
 
'AKP'liler istedi, Ekşi istifa etti'
Hürriyet gazetesinden istifa eden Oktay Ekşi, bugün köşesinden okuyucularına ...
Atatürk'ün sildiği cümle’…
Atatürk’’ün 29 Ekim 1933 günü, Cumhuriyet’’in 10. yıldönümü kutlanırken, ...
Cumhurbaşkanı Gül’’den ’“Gazetecilere Özgürlük’” istediler
Türkiye Gazeteciler Federasyonu 31. Başkanlar Konseyi Toplantısı, ...
 
Bekir Coşkun Cumhuriyet Bayramı’’nda Cumhuriyet’’te
Habertürk tarafından 12 Eylül Referandumu öncesi ’‘izne çıkarılan’’, ardından ...
Basının acı günü: Deniz Som’’u kaybettik
Uzun süredir akciğer kanseri tedavisi gören Cumhuriyet gazetesi yazarı Deniz Som hayatını kaybetti.’
Ve Bekir Coşuk Cumhuriyet’’e geçiyor’…
NTV'de Yazı İşleri programına katılan Hikmet Çetinkaya, Bekir Coşkun'a ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva