HABERLER>GÜNCEL
7 Ocak 2014 Salı - 17:57

Flaş! İzmir'in 17 Aralık'ı: Liman operasyonunda son durum

İzmir Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen ihaleye fesat karıştırmak ve limanlardaki işlemlerde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla 5 ilde düzenlenen operasyonda 25 kişi gözaltına aldı. 37 kişilik gözaltı listesinde AK Parti Büyükşehir Adayı Binali Yıldırım'ın bacanağının da bulunduğu öğrenildi.

Flaş! İzmir in 17 Aralık ı: Liman operasyonunda son durum

İZMİR - Liman İşletmelerinde usulsüzlük yapıldığına yönelik bilgiler üzerine Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri soruşturma başlattı.

- OPERASYON TCDD'YE SIÇRADI: 8 GÖZALTI...

- BASKINDAN İLK GÖRÜNTÜLER...

- KARE KARE OPERASYON...

- YILDIRIM'DAN İLK AÇIKLAMA: 3 ÖNEMLİ VURGU...

Ekiplerin yaklaşık 6 ay sonra süren takibinin ardından usulsüzlük yapan kişilerin kimliklerinin belirlenmesiyle operasyona başlandı. İzmir, İstanbul, Ankara, Van ve Hatay’da yapılan eşzamanlı operasyonlarda 25 kişi gözaltına alındı. Polisin mahkeme kararları doğrultusunda zanlıları sabah 06.00’da evlerinde gözaltına aldığı belirtildi.

2.5 YILLIK SÜREÇ: DOSYALAR 60 MİLYON DOLAR
Her şey  2011 yılında yapılan dönemin İzmir Valisi Cahit Kıraç'a yapılan bir ihbarla başladı. Vali Kıraç'ın talimatıyla ilgili birimler harekete geçerek İzmir Limanı’nda teknik takip sürecini başlattı.  Yaklaşık bir yıl süren dinlemelerin ardından tapeler bilirkişiye gönderildi. Operasyonun bilirkişi raporlarının tamamlanıp savcılığa ulaşması sonrasında gerçekleştirildiği bildirildi. Operasyon kapsamında incelenen ihale dosyalarında 60 milyon TL'lik usulsüzlükler saptandı.

GÖZALTINDA ÖNEMLİ İSİMLER
- Ankara DDY Limanlar Daire eski başkanı Ş.Ç.
- Ankara DDY Limanlar Daire Başkanı M.Y.
- İzmir Liman İşletme Müdürü T. Y. Yardımcısı B.B.
- İzmir İşletme Operasyon Müdürü Ş.A., Memur N.A.
- İzmir İşletme Puantör Memuru H.B., Puantör Memur A.O.Y.
- İzmir Limanı Terminal Şefi H.Ç.
- İzmir Limanı Operasyon Müdürü O.E.,
- İzmir Limanı Terminal Kontrol Müdürü M.A.,
- İzmir Limanı Terminal Müdür Yardımcısı M.Ö.
- İskenderun Liman Müdür Yardımcısı O.N.,
- Ünlü işadamları S.E., G.B., M.C.B., M.C.’nin çalışanları M.T., C.H.’nin de bulunduğu öğrenildi.
 
YILDIRIM'IN BACANAĞI DA LİSTEDE
Adı gözaltı listesinde bulunan M.C.B'ye ait İndeks Şirketi'nde çalışan ve ‘liman baskının’ gözaltı listesinde bulunan C.H. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanı, AK Parti İzmir Büyükşehir Adayı Binali Yıldırım'ın bacanağı...

C.H.'nin adı 17 Aralık depremi sonrası ikinci dalga operasyon olarak lanse edilen ancak savcı-kolluk kuvvet krizi sonrası hayata geçemeyen operasyon için Gazeteci Ahmet Şık'ın verdiği uzun gözaltı listesinde de geçiyordu.
 
Bu arada gözaltına alınan M.C.B'nin 2011 yılında Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak tarafından kıyılan nikahının şahitliğini Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Eski Bakanı'nın yapmış olması akıllara 'Operasyonun hedefinde Yıldırım mı var?' sorusunu getirdi.

BACANAK BULUNAMADI
Bu arada operasyon kapsamında aranan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski bakanı Ak Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’ın bacanağı C.A. bulunamadı. İstanbul Ümraniye’de oturan C.A.’nın evini saat 02.00 sıralarında terkettiği ve telefonunu kapattığı öğrenildi. C.A. ve bulunamayan bazı şüphelilerin operasyondan önce haberdar olduğu iddia edildi.

DTO BAŞKANI SERBEST
Operasyon kapsamında gözaltına alınan Deniz Ticaret Odası Başkanı Yusuf Öztürk, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

SORUŞTURMAYI KİM YÜRÜTÜYOR?
İzmir Liman İşletmesi'ndeki operasyonun İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesindeki örgütlü suçlar bürosu savcılarından Ali Çelik yürüttü. Ali Çelik, 2011 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi soruşturması ile Karabağlar ve Kuşadası belediyelerine yönelik operasyonları da yönetmişti. O dönemde “Özel yetkili savcı” olarak görev yapan Çelik, 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde duruşma savcısı olarak da çalıştı. Çelik, 2013 kararnamesinde ise Örgütlü Suçlar Bürosu’nda bağlı dört savcıdan biri olarak atanmıştı. İzmir’deki Örgütlü Suçlar Bürosu’ndaki dört savcı Başsavcıvekili Ali Haydar’a bağlı olarak görev yapıyor. Başsavcı Ali Haydar daha önce İstanbul’da Özel Yetkili Savcı göreviyle Ergenekon ve Balyoz soruşturmaları ile İbrahim Tatlıses’in vurulması olaylarını soruşturmuştu.
 
NELERLE SUÇLANIYORLAR?
Gözaltındaki işadamı M.C.B.’nun başında olduğu soyadını taşıyan holdinge bağlı bir şirket denizcilikle ilgili alanlarda faaliyet gösteriyor. Şirket, jeneratör, forklift, motoryat, üretim, satış ve servis hizmetleri veriyor, Çinli bir şirket işbirliğiyle liman ekipmanları da üretiyor. Şirketin özelleştirme girişimi sonuçsuz kalan İzmir Limanı’nın tevzii, yenileme, genişletme, kapasite arttırımı, vinç hizmeti gibi ihalelerini aldığı belirtiliyor. Aynı şirket Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na Van Gölü başta olmak azere Türkiye'de çeşitli göllerde taşımacılıkta kullanılan feribot ürettiği de belirtiliyor. Operasyon kapsamında şimdi bu şirket ve işadamının, bürokratlar, memurlarla olan ve teknik takibe takılan ilişkilerinin soruşturulduğu öğrenildi.
 
37 KİŞİLİK LİSTE
Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı’nın 37 kişinin gözaltına alınması talimatı verdiği, ilk günün akşamına kadar 25 gözaltı yapılabildiği de bildirildi. Eski bakan Binali Yıldırım’ın bacanağı C.H.’nin İstanbul’da bulunduğu ve bu ilin Enmiyet Müdürlüğü Mali Suçlar Bürosu’na gözaltına alınması için talimat verildiği de öğrenildi. Ancak mesai saatleri içinde gözaltı gerçekleşmedi.
 
OPERASYON ERTELENECEK MİYDİ?
Bu arada 21 Aralık’ta alınan kararla Adli Kolluk Yönetmeliğinin değişmesi sonrası İzmir Valisi Mustafa Toprak’la İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Baş ile makamında iki saatlik bir görüşme yaptığı gelen bilgiler arasında… Görüşmede operasyonun seçim sürecinde kente zarar vermemesi ve olumsuz algı yaratmaması adına erteleme talebinde bulunulduğu ileri sürüldü.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
S.E. 8 Ocak 2014 Çarşamba 07:27

Bacanak kaçmakla suçunu itiraf ediyor zaten. Ne güzel yaa devletin malı deniz...

Yorumu oyla      12      6  
M 7 Ocak 2014 Salı 21:41

AH BACANAK AH

Yorumu oyla      18      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Liman operasyonu TCDD’ye sıçradı: 8 gözaltı
İzmir Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen ihaleye fesat karıştırmak ...
6 metrekare işyerine 216 bin lira elektrik faturası!
6 metrekare büyüklüğündeki işyerine 15 günlük kullanım bedeli olarak 216 ...
RTÜK Başkanı'ndan İzmir'de 'seçim' uyarısı
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun, İzmir'de düzenlenen ...
 
Sertel yazdı: Başbakan o gazetecilerle neden buluştu?
TGF ve İGC Başkanı Atilla Sertel, Oda TV’deki köşesinde ilgi çeken detaylarıyla ...
Diyanet'in başından manidar operasyon yorumu!
Osmangazi Üniversitesi kampüsündeki caminin açılış törenine katılıp konferans ...
Ağaoğlu’ndan yeni Dubai açıklaması: Dostluk tatili
İstanbul Başsavcı Vekili Zekeriya Öz’ün bir şirketin ağırlamasıyla Dubai ...
 
Flaş! İzmir Emniyeti'nde operasyon operasyonu!
İzmir’de bu sabah Liman İşletmesi'ne yönelik operasyonu gerçekleştiren ...
Yıldırım’a STK ziyareti öncesi pankartlı protesto
SDP üyeleri AK Parti Büyükşehir Adayı Yıldırım’ın Esnaf Kooperatifi ziyareti ...
Bir deprem de Maliye’de: Çok sayıda bürokratın işine son
Maliye Bakanlığı'nda çok sayıda üst düzey bürokrat görevden alındı.
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva