HABERLER>DÜNYADAN
10 Eylül 2011 Cumartesi - 16:12

Filistin dünyayı arkasına aldı

Filistin'in BM Temsilcisi Mansur, Filistin'in BM'ye devlet olarak üyeliği konusunda Genel Kurul'da 126 ülkeden destek aldıklarını söyledi.

Filistin dünyayı arkasına aldı

İSTANBUL - Filistin'in BM Temsilcisi Riyad Mansur, New York'ta BM Genel Merkezi'nde Filistin'in bugünlerde BM kulislerinde çok tartışılan üyelik konusu hakkında açıklama yaparak soruları yanıtladı.

New York'ta 19 Eylül'de 66. BM Genel Kurulu üst düzey toplantılarının başlayacağını anımsatan Mansur, "BM'de son derece önemli, tarihi bir olay yaşanacak, siz de bu tarihi olaya tanık olacaksınız. Bugün itibariyle BM Genel Kurulu'nun 126 ülkesi bize destek veriyor, bu sayının her an artmasını bekliyoruz" dedi.

Mansur, 193 üyeli BM Genel Kurulu'nun bugün itibariyle 126 üye ülkesinin Filistin'i 'devlet' olarak tanıdıklarını vurgulayarak bu desteğin, BM'de halihazırda gözlemci (oy hakkı yok) olarak temsil edilen Filistin'in, BM'de yasal haklarına sahip tam üye ülke olması yolunu açacağını, önlerinde bir takım seçenekleri olduğunu belirtti. Mansur, bu kapsamda pazartesi günü Kahire'de, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve başkanlığındaki komite tarafından BM üyeliği konusunda hangi yolun izleneceğine karar verilip Arap ülkelerinin desteğini de alarak bunun orada açıklanacağını bildirdi.

Filistin davasının haklı bir dava olduğunu vurgulayan Mansur, "Bu yüzden de BM'de bize olan destek giderek artıyor, bize destek veren tüm ülkelere teşekkür ederiz" dedi. Mansur, Abbas'ın BM Genel Kurul toplantılarına katılmak için New York'a 19 Eylül'de geleceğini de sözlerine ekledi.

ABD'NİN VETOSU YÖN DEĞİŞTİRTTİ
Filistin'in BM'ye tam üye ülke olabilmesi için yapılacak bir oylamada BM Güvenlik Konseyi'nin 15 üyesinden de destek alması gerekiyor.

BM kulislerinde, Konsey'in 5 daimi üyesinden biri olan ABD'nin dün ilk kez resmen açıklama yaparak Filistin'in BM'ye tam üye olabilmesi için BM Güvenlik Konseyi'nde yapılacak bir oylamada veto hakkını kullanacağını söylemesinin, Filistin tarafının üyelik konusunda Güvenlik Konseyi yerine Genel Kurulu'na yönelmesi olasılığını artırdığı konuşuluyor.

Filistin, 193 üyesi olan Genel Kurulu'nun salt çoğunluk olan üçte ikisinin oylarını (129 ülkenin oyu gerekli) alması durumunda, Vatikan gibi BM'ye üye olmayan ülke (devlet) olarak tanınacak. Genel Kurul'da başta İsrail ve ABD, Filistin'in BM'de devlet olarak tanınmasına açıkça karşı çıkarken AB ülkelerinin de çoğunluğunun oylamada çekimser kalabilecekleri konuşuluyor. Genel Kurul oylamalarında Güvenlik Konseyi'nin aksine hiçbir ülkenin veto hakkı bulunmuyor, tüm üye ülkelerin oyu eşit ağırlığa sahip bulunuyor.

BM sözcü yardımcısı Eduardo Del Buey ise üyelik konusunda kendilerine henüz herhangi bir resmi başvuruda bulunulmadığını açıkladı. (AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hristofyas: Ordu hazırlıklı olmalı
Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, doğalgaz arama çalışmalarına ...
Lieberman'ın Türkiye'yi cezalandırma planı
İsrail’in aşırı sağcı Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Türkiye’yi ‘cezalandırma’ ...
Sarhoş geyik ağaca çıktı
İsveç'in güneyinde sarhoş olup ağaçta asılı kalan bir geyiğin yardımına polis ve itfaiye yetişti.
 
Kaddafi kırmızı bültenle aranıyor
Merkezi Fransa'nın Lyon kentinde bulunan Uluslararası Polis Teşkilatı ...
İsrail'den PKK'yla görüşme tehdidi
İsrail’in “şahin” Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın, Ankara’nın yaptırımlarına ...
'Ordu zayıflayınca İsrail'le ilişkiler gerildi'
İngiltere'de yayınlanan Economist dergisi, Türk-İsrail ilişkilerinin zayıflamasını ...
 
ABD'de 1 milyon kişi karanlığa gömüldü
ABD'nin güneybatısı ve Meksika'nın bir kısmında meydana gelen elektrik ...
11 Eylül'ün yıldönümünde 'yeni saldırı' tehdidi
New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, 11 Eylül saldırılarının 10. ...
İşte İsrail'le iplerin koptuğu an
Birleşmiş Milletler’in Mavi Marmara’yı araştıran Palmer Paneli’nde iplerin ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva