HABERLER>EKONOMİ
19 Şubat 2012 Pazar - 10:00

EXPO İzmir temsilcisi yol haritasını çizdi

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı Dışişleri Başdanışmanı görevinin ardından Dışişleri Bakanlığı İzmir Temsilciliği'ne getirilen 40 yıllık diplomat Serpil Alpman, EXPO'nun kilidinin ancak etkin bir lobicilik çalışması ile açılabileceğini söyledi.

EXPO İzmir temsilcisi yol haritasını çizdi

İZMİR - Dışişleri Bakanlığı'nın İzmir temsilcisi ve EXPO 2020 Yönlendirme Kurulu üyesi olarak yıl başından bu yana çalışmalarını sürdüren Serpil Alpman, mesaisinin büyük bir bölümünü de EXPO 2020 çalışmalarına ayırdı. Bu süreçte kentteki gençlerin heyecanına ihtiyaç olduğunu ve EXPO'nun kilidinin ancak etkin bir lobicilik çalışması ile açılabileceğini vurgulayan Alpman, önümüzdeki günlerde lobi stratejisinin belirleneceğini ifade ediyor. Alpman ile kariyeri, EXPO çalışmaları ve İzmir üzerine konuştuk.

* Kendinizden bahseder misiniz?
Çocukluk ve gençlik yıllarım İstanbul ve Ankara'da geçti. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden 1972'de mezun oldum. O yıldan bu yana Dışişleri Bakanlığı'nda görev yapıyoruz. 7 Farklı ülkede büyükelçilik yaptım. En son Bişkek'in Türkiye Büyükelçisi olarak çalıştım. Son 2 yıl TBMM Başkanı Dışişleri Başdanışmanı idim. 1.5 aydır da Dışişleri Bakanlığı'nın İzmir Temsilcisi olarak çalışıyorum.

* İzmir'i nasıl buldunuz?
İzmir'e daha önce birkaç kez gelmiştim. Yazları tatillerimi Bodrum'da değerlendirirdim. İzmir yaşanılacak bir kent. Burada olmaktan çok memnunum. İzmir her şeyden önce iklimi, coğrafi konumu, zengin tarihi ve kültürü ile çok güzel bir kent. İzmirliler daha sıcak kanlı, konuşkan ve dışa dönük bir yapıya sahip. İzmir'de insanlar dışarıda yaşamayı seviyor. Ufacık bir güneş açsa herkes hemen dışarıya çıkıyor. Ayrıca iyi bir yemek kültürü var.
 
KAMU DİPLOMASİSİ
* İzmir'e Dışişleri Bakanlığı'nın temsilcisi olarak atandınız, biraz bu görevinizden bahseder misiniz?
Dışişleri Bakanlığı İstanbul'dan sonra diğer illerde de temsilcilik açma kararı aldı. İlk olarak İzmir'de bir temsilcilik açtı. Bu temsilcilik Dışişleri Bakanlığı'nın çalışmalarını hedeflerini İzmirlilere anlatacak. Bu kalıcı bir temsilcilik. İzmir'de yapılacak ulusal ve uluslararası organizasyonlarda da bakanlığımızı temsil edeceğim. Daha sonra Edirne başta olmak üzere diğer illerde de bir temsilcilik açılması planlanıyor. Artık kamu diplomasisi diye bir konu var. Kamuya dış politikayı anlatma anlamına geliyor. Dış ilişkiler ile ilgili konularda halkı bilgilendireceğiz. Sivil toplum örgütlerinde üniversitelerde gerektikçe sunumlar yapacağız. Dışişleri Bakanlığı ile ilgili konularda da bürokrasiyi azaltarak, yapılabilecek işleri Ankara'ya gitmeden çözmeye çalışacağız.

* EXPO Yönlendirme Kurulu'nda da çalışıyorsunuz? 40 yıllık dışişleri tecrübenizle sizi İzmir için bir şans olarak değerlendirebilir miyiz?
Şu anda temsilcilik olarak önceliğimiz EXPO 2020 çalışmaları. Bugüne kadar elde ettiğimiz bilgi ve tecrübeleri bu çalışmalarda elbette kullanacağım. İzmir çok güzel şeylere layık. Biz de bunun için yoğun gayret göstereceğiz. Hep birlikte İzmir için çalışacağız.

* EXPO 2020 adaylığı ile ilgili İzmir'deki gözlemleriniz nedir, kentte bir heyecan var mı neler söylersiniz?
İzmir'de tanıştığım herkesle EXPO konusu bir şekilde gündeme geliyor. Kentte EXPO heyecanını görüyorum. Girdiğim lokantalarda, kitapçılarda, kafeteryalarda insanlara EXPO deyince heyecanlanıyor. EXPO çok büyük bir sergi. Büyük bir organizasyon. Şehre hayat ve canlılık getiriyor. Böyle bir şeyin İzmirlileri ve Türkiye'yi heyecanlandırmaması elde değil zaten.

* EXPO sürecinde sizce neler yapılmalı, biz bu organizasyonu nasıl İzmir'e getirebiliriz?
Öncelikle tanıtımı çok iyi yapmak lazım. Zaten sağlık konusu seçilmiş. Bu konu etrafında organizasyonun yapılacağı yer ile birlikte iyi bir tanıtım stratejisi oluşturulması gerekiyor. Daha sonra BIE'ye üye ülkeleri yaptığımız sunumlarla, gerçekleştireceğimiz ziyaretlerle ikna etmemiz gerek. Bu süreçte Türkiye'de her kurumun yurtdışındaki kanallarını iyi çalıştırması gerekiyor. Sivil toplum örgütleri etkileyebilecekleri ülkelerin sivil toplum örgütleri ile bağlantı kurmalı. İzmir'deki konsolos ve fahri konsoloslar iyi değerlendirilmeli. Türkiye'nin bağlantısı olan bütün ülkelerdeki o bağlantılar sürece dahil edilmeli. Bu kilidi ancak etkin bir lobicilik açar.

* Başka neler yapılmalı?
Sosyal paylaşım kanalları ile adaylığımızı dünyaya duyurmalıyız. Yapılan çalışmaları tüm yazılı, görsel ve sosyal medya kanallarını kullanarak anlatmalıyız. Her aşamada şeffaflığa azami gayret göstermeliyiz. Bilgilendirmeyi iyi yaparsak, kafalardaki soru işaretlerini ortadan kaldırırsak bu iş daha da kolaylaşacaktır.
 
"ÖNÜMÜZDE 7 YIL VAR"
* Lobicilik çalışmasında kimler öne çıkmalı, ne dersiniz?
Bu süreçte en çok gençlere ihtiyaç var. Sayın Özgener'den özellikle bu konulara önem vermesini isteyeceğim. Bu işin sahibi gençler olmalı. Gençlerde enerji var. Gelecekte onlar yer alacak. Biz deneyimlerimiz ve tecrübelerimizle işin içindeyiz. Gençleri yanımıza aldığımız takdirde daha güçlü olacağız.

* EXPO 2020'yi almamız halinde kentimizde ne gibi değişiklikler olacak neler söyler
misiniz?
2010 yılındaki Shangay EXPO'su için kent 70 milyon ziyaretçi almış. Uzakdoğu'da bir kent bu kadar ziyaretçi almayı başarıyorsa biz konum olarak bu sayıyı daha artırabiliriz. Organizasyon boyunca bir kere bu kentte ayakkabı boyacısından otel işletmecisine kadar herkese kazanacak. Önümüzde 7 yıl daha var. Bu sayede kentin altyapı sorunları da çözülecek. Ülke tanıtımına büyük bir katkı sağlanacak. Bundan sonrası içinde ülkeye gelen turist sayısında önemli oranda artışlar olacak. Şimdiden kente gelen yerli ve yabancı yatırımcı sayısındaki artış göze çarpıyor.

* EXPO sadece İzmir'e değil bölgeye de önemli katkı sağlayacak herhalde ne dersiniz?
İzmir bölgesinde gelişmiş bir kent. Ama EXPO 2020 sadece İzmir'i değil Ege Bölgesi'ne de önemli katkılar sağlayacak. Kente birçok yatırım yapılacak bu süreçte Aydın, Manisa, Denizli gibi illerde bu yatırımlarda pay alacak. İller arasındaki ticaret hacmi de katlanacak.
 
"Bu meslek bana ayrılığı öğretti"
* Diplomat olarak sürekli yurtdışında kalmak zor olmuyor mu? Ülkenizi ve sevdiklerinizi özlemiyor musunuz?
Tabii diplomat olmanın en zor yanlarından biri de bu. Her şeyden önce ülkenizden ayrı yaşıyorsunuz. Yıllardır bir arada olduğunuz arkadaşlarınızdan dostlarınızdan ayrı kalıyorsunuz. Bu meslek bana ayrılığı öğretti. Ayrılık acısına alışıyorsunuz. Benim eşim de
diplomattı. Biz çoğu yıllar onunla ayrı ülkelerde görev yapmak zorunda kaldık. Çocuklarımız da ne yazık ki bu duruma alıştı. Onlardan da çoğu zaman ayrı kaldık. Zaten uzun yıllardır kızım Zeynep ve oğlum Anıl'dan da ayrı yaşıyorum. Oğlum Anıl üniversiteyi Fransa'da okudu. Şu anda da Sorbonne Üniversitesi'nde master yapıyor. 6 yıldır Paris'te yaşıyor. Kızım Zeynep'de Fransa'da okuduktan sonra şimdi bir şirkette malzeme ve makine mühendisi olarak çalışıyor. O da 8 yıldır orada. 3-4 ayda bir görüşebiliyoruz. Her halde ayrılık bizim kaderimiz. Ama bütün bunlara rağmen araya giren özlemler bizi birbirimize daha çok bağlıyor.
Şimdi EXPO için Fransa'ya gittiğimde de onlarla görüşme fırsatı bulmuş olacağım.(Murat Şahin/Yeniasır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye'den komşuya büyük doğalgaz kıyağı!
Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakanı Yıldız, Yunan mevkidaşı arayıp rica edince ...
Rusya’dan Türkiye’ye büyük doğalgaz indirimi!
Rusya’nın doğalgaz devi Gazprom, Avrupalı müşterileriyle birlikte, Türkiye’ye ...
68 ilin bütçesi fazla verdi! İzmir’de durum ne?
Bütçenin 1.7 milyar TL fazla verdiği 2012 yılı Ocak ayında, 13 ilin bütçesi ...
 
Sözleşmeli memura müjde
Bakan Faruk Çelik, 17 bin 800’ü belediyelerden olmak üzere, 151 bin sözleşmelinin ...
İTO meslek odalarının sorunlarını Ankara'ya taşıdı!
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir için önemli konuları ...
Egeli işadamları, rotayı ABD’ye çevirdi!
Ege ve Batı Akdeniz Sanayici ve İşadamları Federasyonu (ESİDEF) organizasyonunda ...
 
İzmir’de ‘ucuz traş’ mahkeme kararı ile yasak!
Berberler Odası, İzmir 4’üncü Asliye Ticaret Mahkemesi’nde, iki berber ...
ETİK ve TAV’dan kent turizmi için güçbirliği
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu ...
İzmirli Fuga’ya İstanbul’da iki önemli ödül
Dünyanın en büyük mobilya fuarları arasında yer alan İstanbul Mobilya ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva