Denizli'nin Tavas ilçesine bağlı Horasanlı Köyü'nde yaşayan 60 yaşındaki Gülistan Özlük'e Ege Üniversitesi Hastanesi'nde yapılan tetkikler sonucunda kalp nakli yapılması gerektiği kararlaştırıldı. Ev kadını Özlük'ün nakil bekleyecek süresi olmadığı için Türkiye'de ilk defa kullanılan yapay kalp cihazı Heartmate 3 takıldı. Nakli, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi öğretim üyeleri Prof. Dr. Mustafa Özbaran, Prof. Dr. Tahir Yağdı, Prof. Dr. Sanem Nalbantgil ve Doç. Dr. Çağatay Engin gerçekleştirdi.

Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Mustafa Özbaran, 'Dünyada da yeni yeni kullanılmaya başlayan yapay kalp cihazı Heartmate 3, Türkiye'de ilk defa bu ameliyatta kullanıldı. Hastamızın durumu gayet iyi. Ege Üniversitesi yapay kalp naklinde Türkiye'de lider, Avrupa'da üçüncü, dünyada ilk 10'un içerisinde. Klinik olarak 20 yıllık bir geçmişimiz var. Türkiye'de klinik olarak lider durumdayız' dedi.

Ege Üniversitesi Hastanesi'nin yapay kalp cihazı konusunda Türkiye'de lider durumda olduğunu belirten Prof. Dr. Özbaran, 'Yapay kalbi şöyle adlandırabiliriz, karaciğer ve böbrek de canlıdan nakil yapılabiliyor. Kalpte ise canlıdan nakil olması söz konusu değil, bu yapay kalplerde kalp naklinin canlısı gibi düşünebiliriz. İhtiyaç olduğu an bulup takabiliyorsunuz. Böylelikle belli bir yaştan sonra hiç nakil yapmadan yaşamını sürdüren insanlar da var. Veya yaşantılarına nakil bulunana kadar bu yapay kalp cihazı ile devam edebiliyorlar' dedi.