HABERLER>GÜNCEL
1 Nisan 2011 Cuma - 09:04

Eser Kocaoğlu'na mobbing davası açacak

Eser'in avukatı Menek, 'yok sayma ve ötekileştirme' politikası uygulandığını iddia ederek, maddi-manevi tazminat talebiyle dava açacaklarını söyledi.

Eser Kocaoğlu na mobbing davası açacak

İZMİR- Yeniasır Gazetesi’nden Ertan Gürcaner’in haberine göre, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun, "güven bunalımı" oluştuğu gerekçesiyle görevden alıp başkanlık emrine görevlendirdiği Genel Sekreter Yardımcısı Ferda Eser'in geçtiğimiz günlerde mahkeme kararı ile göreve iade edilmesinin ardından Büyükşehir Belediyesi'nde başlayan soğuk savaş büyüyor. Eser, dün göreve iade edilmeden önce de Başkanlık emriyle gönderildiği Alsancak Garı karşısındaki Kent Kütüphanesi'nde görevlendirildi. Eser'e yine burada "zabıta hizmetlerinin sunumunda yaşanan sorunların tespiti ve çözümü" konusunda inceleme yapma görevi verildi. Bunun üzerine Eser de yeni bir girişim başlattı.
 
ÇOK AĞIR ŞEKİLDE
Dün bir açıklama yapan Eser'in avukatı Gülseren Menek, yaşananlar karşısında önümüzdeki hafta İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ve Başkan Aziz Kocaoğlu'na karşı Eser'e çok ağır şekilde "mobbing" uyguladıkları gerekçesiyle maddi ve manevi tazminat davası açacaklarını söyledi. Menek ayrıca, Eser'e son yapılan görevlendirmenin iptali istemiyle de bugün İdare Mahkemesi'ne yürütmenin durdurulması ve işlemin iptaline ilişkin dava açacaklarını da ifade etti.

Büyükşehir Belediyesi eski Genel Sekreteri Ersu Hızır'ın bir gazeteciyle yediği yemekte Kocaoğlu aleyhine açıklamalarda bulunduğu iddiasının ortaya atılmasının ardından belediyede deprem yaşanmıştı. Kocaoğlu, güven ilişkisinin zedelendiği gerekçesi ile Hızır'ın yetkilerini aldı, başkanlık emrine Kent Arşivi Müzesi'ne verdi. Aynı yemekte olduğu öne sürülen Genel Sekreter Yardımcısı Ferda Eser de yaşanan depremden nasibini aldı. Kocaoğlu'nun talimatı ile eserin yetkileri alınarak Alsancak'taki Kent Kütüphanesi'ne verildi. Bunun üzerine Hızır ve Eser konuyu yargıya taşıdı. Bu arada Hızır'ın yerine vekaleten Genel Sekreter Yardımcısı Pervin Şenel Genç getirildi.

İdare Mahkemesi önce Hızır'ın ardından da Eser'in görevden alınmasına ilişkin kararın yürütmesini durdurdu. Belediye her iki karara da Bölge İdare Mahkemesi'nde itiraz etti. Bu arada İçişleri Bakanlığı Hızır'ın görevden alınmasını onayladı. Böylece Hızır'ın Genel Sekreterlik kadrosu da düşmüş oldu. Bölge İdare Mahkemesi Hızır için verilen yürütmeyi durdurma kararını kaldırırken Eser'in aldırdığı yürütmeyi durdurma kararını kaldırmadı. Böylece Eser yeniden göreve iade edildi. Mart ayı başında yeniden belediyeye dönen Eser'e belediyenin 4. katında bir oda verildi. Ancak, belediyede soğuk savaş yaşanmaya başladı. Dün de Başkanlık emriyle yine Kent Kütüphanesi'nde görevlendirilen Eser, belediye ve Kocaoğlu aleyhine mobbing davası açmaya karar verdi.
 
BÜYÜK BİR SÜRPRİZ
Eser'in Mart ayı başında göreve başlamak için belediye sarayına gittiğinde büyük bir sürprizle karşılaştığını belirten Menek, "Ferda hanım göreve başlamak üzere binaya gittiğinde gördü ki sadece kütüphanedeki odası değişmiş. Büyükşehir Belediye Binasının 4. katında kendisine sadece bir oda verildi. Personel verilmedi, araç verilmedi, görev verilmedi. Ferda hanım adeta yok sayıldı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliklerinin hiçbirine katılamadı, davet edilmedi. Meclis toplantısına katıldı, genel sekreter yerini değiştirip Ferda hanımdan uzak bir yere oturdu. Protokol Müdürlüğü'nce tüm etkinlikler personele SMS ile bildirilmesine rağmen Ferda hanıma bildirim yapılmadı. Kendisi adeta yok sayıldı" diye konuştu.

Mahkeme kararının hiçbir şekilde belediye tarafından uygulanmadığını öne süren Menek, "Karar, dışarıdan uygulanmış gibi görününce biz de bunu dava konusu yapalım şikayet edelim dedik. Çünkü yargı kararlarının 1 ay içinde uygulanmaması suçtur. Ama Ferda hanım bize engel oldu. Bize, 'Benim aldığım terbiye buna müsait değil. Ben çalıştığım kurumla çatışmak istemiyorum' dedi. Bunun yerine Ferda hanım, 17 Mart'ta başkanlığa dilekçe vererek kararın uygulanmasını talep etti. Bu tarihten sonra meclis toplantısı yapıldı. Fakat yine Ferda hanıma bir görevlendirme yapılmadı" diye konuştu.
 
SMS BİLDİRİMİ
Daha sonra Eser'in bir hata olduğunu düşünerek Protokol Müdürlüğü'ne dilekçe ile başvuruda bulunduğunu belirten Menek, "Müvekkilim müdürlük tarafından kendisine belediyenin etkinlikleri ile ilgili hiçbir bildirim yapılmadığı için 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne katılamadı. Hatta belediyede mesai arkadaşının babası vefat etmiş, herkese SMS ile bildirim yapılırken kendisine yapılmadığı için cenazeye bile katılamadı. Bunun üzerine müvekkilim bir hata olduğunu düşünerek SMS yolu ile yapılan bildirimlerin kendi telefon numarasına da yapılabilmesi için listeye kendi numarasının da eklenmesini talep etti. Derken bugüne gelindi. Dün kendisi tekrar kütüphanedeki eski odasında zabıta hizmetlerinin sunumunda yaşanan sorunların tespiti ve çözümü konusunda inceleme yapmak üzere başkanlık makamı tarafından 1 yıl süreyle görevlendirildi" dedi.
 
"Tebligatı alınca büyük şok yaşadık"
Resmi Gazete'de 19 Mart'ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "mobbing genelgesi" olarak isimlendirilen genelgesinin yayınlandığına dikkat çeken Menek, "Bu gelişmeden birkaç gün sonra belediyede müvekkilime karşı inanılmaz bir mobbing uygulaması başlatıldı. Yok sayma ve ötekileştirme politikası uygulandı. Genel Sekreter Pervin Şenel Genç hanımın meclis toplantısında Ferda hanımın yanına oturmak istememesi, kendisine görev vermemesi, Başkan Kocaoğlu'nun Ferda hanımı gördüğünde selam bile vermemesi mobbingin en ağırıdır. Ferda hanım bugüne kadar hep ben çalıştığım kurumla çatışmak istemiyorum. Mutlaka her şey düzelecektir diye bize dava açma konusunda engel oldu. Ama şu aşamadan sonra Ferda hanımın da çok seçme şansı yok" diye konuştu.

Eser'in son tebligatı alınca büyük bir şok daha yaşadığını belirten Menek, "Gerçekten inanılmaz şok yaşadık. Hatta anlayamadık. Hukukçu arkadaşlarla da istişare ettik ama böyle bir görevlendirmenin olamayacağı konusunda ortak görüşte birleştik. 4. İdare Mahkemesinden dün itibariyle yeni bir talepte bulunduk. Yürütmeyi durdurma kararının belediye tarafından yeteri kadar açık anlaşılamadığını düşündüğümüzü belirterek kararın yeniden açık şekilde düzenlenerek tebliğ edilmesini istedik" dedi.
 
ALT BİRİMDE
Eser'in Genel Sekreter Yardımcısı kadrosunda olmasına karşın belediyedeki görevine kendi aracı ile gidip geldiğini kendisine ne şoför ne de görev verilmediğini belirten Menek, şunları dile getirdi:
"Üstelik Zabıta Daire Başkanlığı başka bir genel sekreter yardımcısına bağlı. Başka bir genel sekreter yardımcısına bağlı daire başkanının altındaki müdürün altındaki personelin yapacağı görevi Genel Sekreter Yardımcısı Ferda Hanım'ın yapması istemiyor. Bu çok ağır bir mobbing."
İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararından önce belediye meclisinde görevlendirme şemasında değişiklik yapıldığını Eser'in görev yaptığı genel sekreter yardımcılığının altının boşaltıldığını, bağlı daire başkanlıklarının da başka genel sekreter yardımcılarına bağlandığını hatırlatan Menek, şöyle devam etti:

"Biz o dönemde art niyet aramadık. Vekaleti üstlenmenin şartları var. Kişinin ya ölmüş ya izinli ya da raporlu olması lazım. Bu üçü de yok. Ama göreve vekaleten başkası bakıyor. Orda bir hukuksuzluk vardı. Büyükşehir Belediyesi'nin bunu düşünerek karar aldığını düşündük. Ama bu son görevlendirme gelince bunun Ferda Hanım'a baskı oluşturulmak için alınan bir karar olduğunu görmüş olduk."
 
ÇARPICI İDDİALAR:
- Yargı kararıyla göreve dönen Eser, belediyenin 4. katındaki bir odada tecrit edildi. Personel, araç ve görev verilmedi.
- Büyükşehir'deki tüm etkinlikler personele SMS ile bildirilmesine rağmen Eser'e bildirim yapılmadı, yok sayıldı.
- Genel Sekreter Genç, Meclis'te yanına oturmak istemiyor, Başkan Kocaoğlu gördüğünde selam bile vermiyor.
- Son olarak dün, Kent Kütüphanesi'nde 'zabıta hizmetlerinin sunumunda yaşanan sorunlar' konusunda inceleme görevi verildi.
 
Psikolojik şiddet
Mobbing'in sözcük anlamı, psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı vermektir.' Mobbing özellikle hiyerarşik bir yapılaşmanın olduğu gruplarda, zayıf bir kontrolün olduğu örgütlerde güçlünün altta kalanlara psikolojik yollardan baskı yapmasıdır. Kişiyi iş yaşamından dışlamak amacıyla kasıtlı olarak yapılır.
 
Genelge yayınlandı
Başbakanlık geçtiğimiz Şubat 2011'de yayınladığı genelgeye göre kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör işyerlerinde gerçekleşen psikolojik tacizin, çalışanların itibarına ve onurunu zedelediği, verimliliğini azalttığı ve sağlığını kaybetmesine neden olarak çalışma hayatını olumsuz yönde etkilediği ifade edildi. Genelgede 'Kısıtlı ve sistematik olarak belirli bir süre çalışanın aşağılanması, küçümsenmesi, dışlanması, kişiliğinin ve saygınlığının zedelenmesi, kötü muameleye tabi tutulması, yıldırılması ve benzeri şekillerde ortaya çıkan psikolojik tacizin önlenmesi gerek iş sağlığı ve güvenliği gerekse çalışma barışının geliştirilmesi açısından çok önemli olduğu" vurgulandı.(Ertan Gürcaner/Yeniasır) 
 
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
PINE 3 Nisan 2011 Pazar 23:35

FERDA HANIM BU HAKSIZLIĞIN ÜSTESİNDEN GELECEĞİNE İNANCIM TAM...ASLA PESEDMEYECEK.

Yorumu oyla      13      8  
remzi kartal 2 Nisan 2011 Cumartesi 09:12

sayın ümit bey,ferda başkanımla iyi çalışıyorduk.özellikle ruhsatlarda aracıları engellıyordu.kapısı hep açıktı.şimdi gelin bakın o takipçiler nasıl cirit atıyor koridorlarda.inanmayan arasın bi tane petrol istasyonunu ya da petrol işverenler sendikasını,anlatsınlar dönen dolapları.demek dürüst olana yer yok

Yorumu oyla      13      11  
erdem çelik 1 Nisan 2011 Cuma 23:27

Sol bir belediyede böyle kaprisler olur mu.inanamadım.konsere, cenazeye çağırmayıp sadece egolarını tatmin ederler herhalde.allah ferda hanıma yardım etsin.ben akp lıyım.bizde olsa şimdi millet ne tepki yapardı bize.

Yorumu oyla      16      12  
enes 1 Nisan 2011 Cuma 14:33

yargı kararını hiçe sayma.akp düşüncesini neden eleştiriyorlar,ne farkları kaldı ki?sosyal demekrat(!)başkanın kişisel ego tatmini.ben başkanım sözümden dönersem karizmam sarsılır hikayesi.bir izah etse bu yaptığının izmire ne faydası var?

Yorumu oyla      18      13  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Buca'da uyuşturucu operasyonu
İzmir'in Buca ilçesinde presle sıkıştırılmış halde 9 kilo 80 gram esrar ...
350 milyonluk miras davalık oldu
Servetini, ismini taşıyan vakfa bırakan merhum Salih İşgören'in kardeşi ...
TSK'ya mayına karşı korumalı araç
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, BMC tarafından üretilen manıya karşı ...
 
10 bin metrede radyasyon tespit edildi
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar, Japonya’daki nükleer ...
Ceşme'de Libyalılar için sahra hastanesi
Libya’da yaşanan olaylarda yaralan ve Ankara Feribotu’yla Çeşme üzerinden ...
İmha edilen ‘İmamın Ordusu’ Twitter’da
Ahmet Şık'ın, taslağı polis tarafından toplatılan kitabı olduğu iddia ...
 
Hatay'da metro isyanı!
İzmir'de, metro çalışmalarını protesto etmek isteyen bir grup esnaf ile ...
Gönül: İzmir NATO'nun hava üssü değildir
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, ''İzmir'deki hava kontrol merkezi üs ...
Yerli 'Dolly' Oyalı anne oldu
Ülkemizin ilk kopya koyunu Oyalı, 30 Mart 2011 tarihi’nde, İstanbul Üniversitesi ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva