HABERLER>GÜNCEL
15 Aralık 2011 Perşembe - 08:35

Ergenekon firarileri için hala kırmızı bülten çıkmadı

Firari Ergenekon sanığı Bedrettin Dalan ve Turan Çömez için mahkemenin, ‘Kırmızı bülten çıkarılsın’ kararına rağmen, Interpol’e 11 aydır talep yazısı gitmediği anlaşıldı. Dosya Adalet Bakanlığı’nda bekliyor.

Ergenekon firarileri için hala kırmızı bülten çıkmadı

İSTANBUL - Ergenekon davasının firari sanığı Bedrettin Dalan 2008 yılının Kasım ayında Amerika’ya gitti ve bir daha Türkiye’ye dönmedi. Son olarak Rusya’da olduğu iddia edilen ve sadece telefonla ulaşılabilen Dalan önceki gün Almanya’da görüntülendi.
Bir televizyon kanalını telefonla arayan Dalan, Stutgart’ta yaşadığını, hakkında bir yakalama kararı bulunmadığını ve Almanya’nın güvencesi altında olduğunu söyledi. Bu açıklamalardan sonra ‘kırmızı bülten’ tartışması başladı. Çünkü Bedrettin Dalan ve aynı durumdaki eski AKP milletvekili Turan Çömez için Ocak ayında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından başka ülkelerde yakalanıp Türkiye’ye getirilmesini sağlayacak ‘kırmızı bülten’ çıkartılması kararlaştırılmıştı.
 
LİSTEDE YOKLAR
Vatan gazetesi, Dalan’ın Almanya’da görüntülenmesinden sonra Interpol’un Fransa Lyon’daki merkezine ulaştı. Interpol Basın Bürosu, Bedrettin Dalan ve Turan Çömez için kendilerine herhangi talep gelmediği ve arananlar listesinde olmadıklarını açıkladı. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren İnterpol-Europol-Sirene Dairesi Başkanlığı ise bilgi veremeyeceklerini ancak kendilerinde bekleyen bir dosyanın da bulunmadığını belittiler. Türk İnterpolü yetkilileri, prosedürü şöyle anlattı: ‘Mahkeme, kararı Adalet Bakanlığı’na gönderir. Bakanlık tarafından hazırlanan karar özeti bize gelir. Özetin tercümesi de bizde kısa sürede tamamlanarak Interpol Genel Sekreterliği’ne gönderilir.’
 
TERCÜME BİNLERCE SAYFA TUTAR
Bedrettin Dalan’ın avukatı Hüseyin Ersöz ise Interpol’e başvuru için iddianamenin tercüme edilmesi gerektiğini ileri sürdü:
“Dalan ‘internet andıcı’ davasından yargılanıyordu. Bu dava ‘Islak İmza’ ile birleştirildi. İnternet andıcı davasının iddianamesi 209 sayfa. Islak imza ise 184 sayfa. Bu iki iddianeme 393 sayfa yapıyor. İki davada ise 111 ek klasör bulunuyor. Bunlarda ise en az 100 sayfa bulunuyor. Turan Çömez’in yargılandığı 2. Ergenekon iddianamesi ise 1927 sayfa. Toplam 248 ek klasör bulunuyor. Bunların tercüme edilmesi çok uzun zaman alır.”
‘SİYASİ SUÇSA İADE ZOR’
Suçluların iadesi konusunda çalışmaları bulunan Prof. Dr. Durmuş Tezcan ise mahkeme ya da savcılık tarafından yakalanma kararı verilen bir şüpheliyle ilgili belli prosedürlerin tamamlanması gerektiğini söyledi:
“Mahkeme ya da savcı tarafından alınan karar Adalet Bakanlığı kanalı ile Türkiye’deki Interpol’e gönderilir. Buradaki birim ise merkezine yani Fransa’daki Genel Sekreterliğe iletir. Buradan da tüm üye ülkelere gönderilir. Kişi yakalandığı ülkede yargılanır. Bu ülkeye iade dosyası hazırlanır. Bu dosyada deliller ve yargı ile ile ilgili bilgilere yer verilir. Burada önemli olan iadesi istenen kişinin siyasi bir suçtan yargılanıyor olmaması. Eğer işin içinde siyasi bir durum varsa iade konusunda olumsuzluklar yaşanıyor.”
ALMAN ELÇİ: ‘GAZETELERDEN ÖĞRENDİM’
Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl, Dalan’ın Almanya’da olduğunu gazetelerden öğrendiğini belirterek, “Eğer Alman yargısının güvencesi altında olduğunu söylüyorsa, tahminimce bu Alman yargısına, Alman yargısının adaleti ve şeffaflığına güvendiği anlamındadır. Bu konunun teknik ayrıntılarına ilişkin çok da bilgi sahibi değilim açıkçası” diye konuştu.
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Facebook üzerinden kaçak sigara pazarı!
Kaçakçılar, şimdi de sosyal paylaşım sitesi Facebook üzerinden satışa ...
İzmir'de 3 hastane ve 8 okul yıkılacak
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, İzmir'deki tüm okulların ...
27 yaşındaki genç, ilk iş gününde iş kazasında öldü!
Bergama’da, taşeron firmada yeni işe başlayan 27 yaşındaki Fadıl Gökhan, ...
 
'Şiddet gören kadının nafakasını bakanlık karşılasın'
Balıkesir Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyeleri, kadına yönelik şiddetin ...
Ölülerin üzerinden elektrik bağlatan şüpheliler adliyede
İzmir'de, ölen kişilerin aboneliklerini iptal etmeyerek, aynı isimle kaçak ...
Huzurevinde erken yeni yıl kutlaması
Gürçeşme'de bulunan Zübeyde Hanım Huzurevi'nde kalanlar, kendileri için ...
 
6 metrelik köpekbalığı ilgi odağı oldu
Bayındır’da, Yılmazlar Balıkçılık tarafından getirtilen 6 metre uzunluğundaki ...
Katil zanlısı torun avukatını azletti
Boğaziçi semtinde dedesi Kazım Taşmaz ile anneannesi İsmet Taşmaz'ı öldürdüğü ...
Trafik terörüne tepki için Ankara’ya yürüyecekler
Karşıyaka’da tek yön olan yolda, geri geri gitmeye çalışan otomobilin ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva