HABERLER>GÜNCEL
21 Nisan 2011 Perşembe - 14:04

Ege Üniversitesi iki yeni canlı buldu

Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi araştırma görevlileri bilim literatürüne iki yeni sucul canlı türünü ekledi.

Ege Üniversitesi iki yeni canlı buldu

İZMİR - Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi'nde görev yapan uzman personelin 2011 yılında yaptığı çalışmalarla, dünyada ilk defa tanımlanan 2 yeni sucul canlı türü daha bilim literatürüne kazandırıldı. EÜ Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü Başkanı Prof.Dr. Özdemir Egemen tarafından yürütülen çalışmalarda, görevli uzman personel 2005-2010 yılları arasında dünya literatürüne ilk defa kayıt edilen 21 yeni sucul canlı türü bulmuştu.
 
Dünyada ilk defa tanımlanan 2 yeni sucul canlı türüne 'Megamphopus katagani' ve 'Dikerogammarus istanbulensis' adı verildi. Canlılardan ilkinin deniz ortamında, ikincisinin ise tatlı su ortamında yaşadığı tespit edildi. Boyu 3 milimetre olan 'Megamphopus katagani' türü Marmara Denizi'nin Çanakkale Boğazı girişinde bulundu. Boyu 15 milimetre olan 'Dikerogammarus istanbulensis' türü ise İstanbul Silivri'de tespit edildi. Her iki canlı da karideslerin uzak akrabaları olan 'Amphipoda' grubuna ait.
 
EÜ Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü Başkanı Prof.Dr. Özdemir Egemen ve Doç.Dr. Murat Özbek, 2003 yılından bu yana çalışma yaptıklarını ve bugüne kadar 21 farklı tür bulduklarını, 2011 yılında gerçekleştirdikleri bu çalışma ile de 2 yeni tür daha keşfettiklerini, bununla birlikte dünya literatürüne kayıt edilen toplam 23 sucul canlı ortaya çıkardıklarını belirtti. Prof.Dr. Özdemir Egemen, şöyle dedi:
 
"Canlı kaynakları bir ülkenin zenginliğidir. Bu kaynaklar korunmalı ve ortaya çıkarılmalıdır. Bu konuda biz bilim adamları üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye çalışıyoruz ve ileride de çalışmalarımız sürecek. Ülkemizin zenginliklerini ortaya çıkarmada destek bekliyoruz. Destek artıkça yeni buluşlar devam edecektir. Tabii ki bu çalışmaların devam edebilmesi için konusunda uzman kişilerin görev alması gerekir ve biz Ege Üniversitesi akademisyenleri olarak bu konuda eğitime büyük önem veriyoruz ve böyle de devam edeceğiz."
 
BİYOLOJİK ZENGİNLİĞİN ÖNEMİ
Doç.Dr. Murat Özbek ise, "Megamphopus katagani ve Dikerogammarus istanbulensis türlerinin bilimsel değer kazanması için buluşları, dünyaca ünlü bilim dergisi Zootaxa dergisine gönderdik. Zootaxa dergisi bu iki yeni türü onayladıktan sonra dergilerinde yer verecek. Böylelikle buluşlarımız uluslararası bir nitelik kazanacak. Türkiye zoocoğrafya açısından çok önemli bir yerde. Bu tür çalışmaların artmasıyla birlikte Türkiye'nin bilimsel açıdan önemi daha da artacaktır" dedi.
 
Dünya literatürüne ilk defa kazandırılan bu canlıların Türkiye'nin biyolojik zenginliğinin ortaya çıkarılması çalışmalarına önemli birer katkı olarak gördüğünü söyleyen Doç.Dr. Özbek, "Bu canlılar gibi özellikle ülkemize endemik (sadece ülkemizde yaşayan) canlıların korunmasında bizlere büyük sorumluluk düşmektedir. Zira canlı kaynaklar bir ülkenin demirbaşları olarak nitelendirilmektedir. Konu hakkında yapılan ve yapılacak olan bilimsel araştırmalara verilecek destekler ile doğal mirasımız olan biyolojik çeşitliliğimizin daha net bir şekilde ortaya çıkarılabileceği açıktır" diye konuştu. (DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karşıyaka'da yaralı kadına taciz iddiası
Karşıyaka'da yaralı kadın doktorun sözlü tacizde bulunduğunu iddia ederek tedaviyi reddetti.
TEKEL işçilerinin 8 yıl hapsi isteniyor!
4/C statüsüne geçirilmelerini protesto etmek için eylem düzenleyen TEKEL ...
En anlamlı yasak
Ege Üniversitesi Rektörü Candeğer Yılmaz Göreve geldiğinden beri hiçbir ...
 
Hurdadan alıp can verdi
Ailesinin inşaat şirketindeki eski kamyon ve çekicilerle koleksiyon oluşturmaya ...
'Göstericiler alınmadı il binası karakol değil'
AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Halit Advan, dünkü olaylarda ''polisin ...
Kahramanmaraş'ta 3 terörist öldürüldü
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesine bağlı Seyrantepe köyü kırsalında terör ...
 
Bedri Baykam: Saldırgan maşaydı
Uğradığı bıçaklı saldırıda yaralanan ressam Bedri Baykam'ın, polise verdiği ...
'Tutuklanmamız demokrasi için iyi oldu'
Ergenekon tutuklusu Ahmet Şık, Ruşen Çakır’a yaptığı açıklamada “Tutuklanmamız ...
Bismil’de kan aktı: 1 ölü
YSK'nın 12 bağımsız adayın başvurusunu iptal etmesi üzerine başlayan kriz ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva