HABERLER>EKONOMİ
12 Eylül 2011 Pazartesi - 10:38

Ege-Koop’tan fuarda örnek davranış

Kooperatifçilik sektöründe güvenin kalesi Ege-Koop, 80. İzmir Enternasyonal Fuarı'nda İzmir'in kanayan yarası kentsel dönüşüm konusuna dikkat çekmek için 50 bin broşür dağıtıyor.

Ege-Koop’tan fuarda örnek davranış

İZMİR - Kentsel dönüşüm kavramının İzmir'de yeterince anlaşılamadığını söyleyen Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, "Kalıcı çözüm, kentsel yenileme ve kentsel dönüşümle mümkündür. Bu da ancak merkezi hükümet, TOKİ, belediyeler ve Ege-Koop gibi kendisini kanıtlamış bir kooperatifler üst birliğinin ortak projesiyle mümkün olabilir" dedi.

İzmir'in acilen kentsel dönüşüm konusunda bir yol haritasına ihtiyacı olduğunu belirten Aslan, fuar süresince dağıtacakları broşürlerle çağdaş kentleşmeye dikkat çekeceklerini belirterek, "Kentsel yenileme konusunda İzmir'e özel ilgi gösterilmeli, bir komisyon kurularak bunun için gerekli adımlar bir an önce atılmalıdır. Daha yeşil, daha modern ve daha sağlıklı bir İzmir için el ele verip kentsel dönüşüm fitilini ateşleyelim" diye konuştu.
 
27 yılda gerçekleştirdiği kentsel yenileme projeleriyle 100 bin kişiyi mutlu yuvalarına kavuşturan Ege-Koop, 80. İzmir Enternasyonal Fuarı'nda İzmir'in kanayan yarası kentsel dönüşüm konusuna dikkat çekmek için 50 bin broşür dağıtıyor. Şehir merkezi dışında çağdaş kentlerin temelini atan Ege-Koop, gerçekleştirdiği çağdaş konut projelerini fuarda sergiliyor.

Kentsel dönüşüm kavramı İzmir'de yeterince anlaşılmadığını söyleyen Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, "Kalıcı çözüm, kentsel yenileme ve kentsel dönüşümle mümkündür. Bu da ancak merkezi hükümet, TOKİ belediyeler ve Ege-Koop gibi kendisini kanıtlamış bir kooperatifler üst birliğinin ortak projesiyle mümkün olabilir. Acilen kentsel dönüşüm konusunda bir yol haritası çizilmelidir. Kentsel yenileme konusunda İzmir'e özel ilgi gösterilmeli, bir komisyon kurularak bunun için gerekli adımlar bir an önce atılmalıdır" dedi.

Programsız gerçekleştirilen kent içi çalışmalar, yenileme, tamirat, ağaçlandırma yol ve bina yapımı işlerinin kentsel dönüşüm olmadığına değinen Aslan, "kentsel dönüşüm; gecekondu bölgeleri kaçak yapılaşma alanları ve eski sanayi siteleri gibi, bozulmuş veya ekonomik gücü sosyal, yapısal bakımlardan çöküntü haline gelmiş kent parçalarının kurumsal yetki kullanılarak topyekun iyileştirilmesi için plan, mülkiyet ve fonksiyonlarının yeniden düzenlenmesidir" diye konuştu. İzmir'in acilen kentsel dönüşüm konusunda bir yol haritasına ihtiyacı olduğunu hatırlatan Aslan, bir kent için söz konusu projenin ne zaman gerekli olduğunu söyledi: "Kentsel çöküntü alanı olarak görülen yerlerde imar uygulamalarıyla klasik planlama çalışmalarıyla, kat karşılığı sistemi ile istenilen anlamda kentsel değişim ve gelişim elde edilemediği durumlarda kentsel dönüşüm uygulanır. Kentsel dönüşüm apartman ölçeğinde değil kent ölçeğinde bir değişimdir. Yalnızca mühendislik, mimarlık anlayışıyla değil idari, teknik, finansal, hukuki ve sosyal yönleriyle bir bütün olarak uygulanmalıdır. Alışılmış "Yap sat" modeli yerine "kamu- vatandaş- özel sektör" üçlüsünün sinerjisinden yararlanmak, en önemlisi de kamulaştırma yerine uzlaşarak sorunları aşma prensiplerini uygulamaktır" dedi.
 
İZMİR SÜREKLİ GÖÇ ALIYOR
İzmir'in bugünkü kentsel yapısı, gecekondulaşma ve kaçak yapılaşma süreci ile göç alma eğiliminin alarm verdiğini her platformda defalarca dile getiren Hüseyin Aslan, "İzmir'in nüfusunun yüzde 55'i kaçak yapılarda gecekondularda; yüzde 38’i de kirada oturuyor ve her yıl İzmir nüfusuna 100 bin kişi ekleniyor. Gelinen noktada sadece konut üretmek, tek başına ve bütüncül olarak kentsel sorunun çözümünde yeterli değildir. Gecekondu dönüşümlerini gerçekleştirmek; alt gelir grubu ve yoksul gruba yönelik konut sayısını artırmak ve doğal afetlere hazırlıklı bir İzmir için kentsel dönüşümü gerçekleştirmek gerekiyor" diye konuştu.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyümede sürpriz: Türkiye dünya ikincisi
Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 8.8 büyüdü. Türkiye bu ...
Lokantacılar 'yarım ekmeğe' savaş açtı
Türkiye Lokantacılar Federasyonu Başkanı Yenice, Türk yemek kültürünün ...
Datça bademine rakip olduk
Aydın'ın Kuşadası ile Selçuk ilçelerinin sınırında girişimcilerin oluşturduğu ...
 
'Adaların sebzesini biz gönderelim'
İzmir ve Ege Bölgesi’nin Yunan adalarına çok yakın olduğuna işaret eden ...
İzmir Fuarı 'otomobilsiz' kaldı
İzmir Enternasyonal Fuarı’nın olmazsa olmazlarından olan otomotiv firmaları, ...
Alsancak Limanı 2012'ye kadar satılacak
İzmir Limanı'nın ikiye bölünüp özelleştirileceği açıklandı. İki ay sonra ...
 
Ege'nin değerleri tescilleniyor
Ege Bölgesi ile özdeşleşmiş olan pek çok ürün, Türk Patent Enstitüsü tarafından ...
Yunanistan, (gayr-ı resmi) İEF’de!
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) bulunduğu organizasyonlara resmi ...
'Tehlike dolu bir dönemden geçiyoruz'
IMF Başkanı Christine Lagarde, kriz karşısında gelişmiş ülkelerin hızla ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva