HABERLER>GÜNCEL
1 Şubat 2012 Çarşamba - 11:18

Düşük kalorili kömür İzmirli öğrencileri dondurdu

Okullar ikinci yarı yıl için gün sayarken, İzmir'de yakıt sorunu korkutuyor. İzmir İl Özel İdaresi Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından yapılan kalorifer yakıtı, motorin ve kömür ihalelerinde sorun yaşandığı, çocukların kışı soğuk sınıflarda geçirmemesi için ihalelerin iptal edilemediği ortaya çıktı.

Düşük kalorili kömür İzmirli öğrencileri dondurdu

İZMİR -  İzmir'deki ilköğretim okullarında kullanılmak üzere 19 Eylül 2011 tarihinde yapılan kömür ihalesini Kocaeli Gebze'den Kav Madencilik Limited Şirketi kazandı. 10 Kasım 2011 tarihinde sözleşme imzalandı. 1 milyon 500 bin 444 lira olarak belirlenen ihaleye göre firma 6 bin 932 ton yıkanmış elenmiş kömür, 646 ton da fındık kömürü göndermeyi taahhüt etti.

Ancak bu şirketin gönderdiği kömürlerin kalori değerinin bir çok ilçede düşük olduğu ortaya çıktı. İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü'nün Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü'nde yaptırdığı analizlere göre, Balçova, Bornova, Beydağ, Dikili, Kemalpaşa, Menemen ve Urla'da okullara dağıtılan kömürlerin kilokalori değerinin şartnamede yer alan 5 bin 100'ün altında kaldığı belgelendi. Kav firması ölçümlerin tekrar yapılması için itirazda bulundu.

Sıvı kalorifer yakıtı ve motorin ihalesini alan As Yakıt Petrol Sanayi ve Ticaret A.Ş firması da şuana kadar ihalede belirlenen 2 milyon 353 bin 800 kilogram sıvı kalorifer yakıtından sadece 400 kilogramını, 220 bin 500 litre olarak belirlenen motorinin ise sadece 40 bin litresini okullara ulaştırdı. 27 Ekim 20111 tarihinde imzalanan sözleşme gereği firmanın, 27 Şubat 2012 tarihine kadar tüm yakıtı okullara ulaştırması gerekiyor.

İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç'ın, yaşanan yakıt krizi nedeniyle geçen hafta ilgili bürokratlarıyla toplantı yaptığı ve ihalelerin iptal edilmesini istediği öğrenildi. Ancak bu aylarda yeniden yapılmasının 2 – 3 ay süreceğini belirten bürokratlar bunun yerine doğrudan temin ile yakıt alınmasını önerdiler. Belirlenen üç firmadan doğrudan temin yapılmasına karar verilmesinin ardından devreye giren dördüncü firmanın “bizden de alım yapın” çağrısı üzerine bu uygulamadan da vazgeçildiği kaydedildi. Toplantıda, ihaleleri alan mevcut firmalara baskı yapılarak, şartnamenin gereklerini yerine getirmelerinin istenmesi kararlaştırıldı.

İzmir İl Genel Meclisi Milli Eğitim Komisyon Başkanı CHP'li Binali Gül, tüm ilçelere uygun olmayan kömür gönderildiğini söyledi. İhaleyi alan firmanın “ayıplı mal” sattığının ortaya çıktığını belirten Gül, şu ana kadar 201 ton uygun olmayan kömürün okullara gönderildiğini vurgulayarak, şöyle konuştu: “Özellikle seçildiğim bölge Narlıdere'de okullara gidip inceleme yaptım. Daha önceki yıllarda 40 ton kömürle bir yılı geçiren İhsan Çeviktan İlköğretim Okulu bu yıl 40 tonu şimdiden tüketmiş. Bunun nedeni ise kömürlerin kalori değerinin düşük olması. Okullar, mevcut kömür ısıtmadığı için daha fazla kullanmak zorunda kalmışlar ve kömürleri bitmiş. Bir çok okulumuzda da sıvı yakıt ve motorin gitmemiş. Örneğin bir okulun deposu 10 ton motorin alıyorsa, firma 2 tonunu dolduruyor. Bir çok okulumuzda yakıtlar bitti ya da bitme noktasına geldi. Okulların açılmasına kısa bir süre kaldı. Bir an önce bu işin çözülmesi gerekiyor.”

Gelecek yıl İzmir İl Genel Meclisi olarak okullara yakıt ve hizmet alımı için ödenek ayırmayacaklarını bunun Milli Eğitim Bakanlığı'nın görevi olduğunu belirten Gül, “Türkiye'de sadece İzmir İl Genel Meclisi, okulların yakıt ve hizmet alımları için ödenek ayırıyor. Her yıl 4 milyon lirayı ayırıyorduk. Artık bunu yapmayacağız” dedi. 

İzmir İl Genel Meclisi'nin CHP'li üyesi Mehmet Şenel de, daha öncelerde ilçelerde ayrı ayrı yapılan sıvı yakıt ve kömür ihalelerinin tek elden yapılmasını eleştirdi. Şenel, “2007 yılında tüm ilçelerde ayrı ayrı yakıt ihalesi yaptık. Hiçbir sorunla karşılaşmadık. O bölgede yakıtların okullara daha kolay ulaşması sağlandı. Ancak şimdi ihalenin bu şekilde gerçekleşmesi sorunları da beraberinde getirdi. Okullara şu anda zamanında yakıt gitmiyor. Firmalar şartnameyi uymuyor. Kömür ihalesinin şartnamesinde 5 bin 100 olarak belirlenen kalori değerlerine karşın okullara gönderilen kömürlerin torbalarında dahi 4 bin 600 kilo kalori yazıyor. Analiz yaptırmaya gerek bile yok. Firma kendisi gönderdiği kömürün kalorisinin düşük olduğunu kabul ediyor” diye konuştu.(Emre Döker/İzmir Cumhuriyet)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ALİ ADACI 1 Şubat 2012 Çarşamba 15:53

GEBZELİ FİRMAYI ARAŞTIRSALAR BUYUK OLASILIKLA BİRİLERİ İLE BAĞLANTILI ÇIKACAKTIR..

Yorumu oyla      13      6  
ahmet 1 Şubat 2012 Çarşamba 12:27

Beyler en ucuz teklifi verene işi verirseniz sonucu böyle olur.Benim tanıdığım akaryakıt işini yapan firmaların hiçbirisi bu ihalelere girmiyor nedeni ise aşırı fiyat kırıp alanların yanında aksesuar olmamak içim.Kar marjı belli olan akaryakıtta kar marjının üç katı düşük fiat verene iş veren idareler bu işte doğrudan sorumludur.Sorsalar adama kardeşim bu fiatla nasıl vereceksin sen bu mazotu sonuç orada oraya çıkar yıllardır alanda verende memnundu allahtan böyle soğuk olduda gerçekler ortaya ç

Yorumu oyla      13      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dev-Yol davasına 30 yıl sonra zaman aşımı kararı
Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 30 yıldır devam eden Dev-Yol davasının zaman ...
Bilim üssünü BBG evine çevirmişler!
TÜBİTAK'ın 1048 personelini fişleyen askeri casusluk çetesinin, şantaj ...
Bakanlık'tan Aksu'ya eşekler tehlikede değil yanıtı
Yönetmen Aksu'nun, eşek ırklarının korunması için Meclis'e verdiği dilekçeye, ...
 
Zonguldak'ta gemi battı: 8 kişi kayıp
Zonguldak'ta olumsuz hava koşulları nedeniyle bir kuru yük gemisi battı. ...
Kordon’da ‘telif krizine’ Günay el koydu
Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a dosya verdi.
İzmir’de metruk binalara çözüm aranıyor
İzmir'in kent merkezinde çok sayıda kamuya ait metruk bina bulunduğunu ...
 
Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'ya avukat şoku!
12 Eylül davası sanıkları Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın avukatı davadan çekildi.
Başkan Kürüm'den AKP İlçe Başkanı Uçar'a tepki
Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, Karabağlar’ın büyük bir değişim ...
Yediiklim Akademi, 41. Şubesini İzmir’de açtı
2004 yılından bu yana özel eğitim sektöründe varlığını sürdüren Yediiklim ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva