HABERLER>GÜNCEL
31 Ocak 2012 Salı - 19:16

Kordon’da ‘telif krizine’ Günay el koydu

Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a dosya verdi.

Kordon’da ‘telif krizine’ Günay el koydu

FATİH YAPAR/EGEDESONSÖZ. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, işletmelerinde müzik yayını yaptığı için mahkemelik olan Kordon esnafının yardımına koştu. Çeşitli etkinliklerde bulunmak üzere İzmir’e gelen Bakan Günay, AK Parti İl Başkanlığı’nda Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı ile mini bir zirve yaptı. Bakan Günay, kendisine verilen dosyayı inceledikten konunun çözümü için çalışacağını ifade etti.

İzmir’de metruk binalara çözüm aranıyor
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yaşanan tente sorunu ile gündeme gelen Kordon esnafı geçtiğimiz günlerde mahkeme şoku yaşamıştı. Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM), Bağlantılı Hak Sahipleri Fonogram Yapımcıları (MÜ-YAP) ve Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR) kuruluşlarının canlı ve mekanik müzik yapılan yerlerden telif ücreti istemesiyle başlayan süreç mahkemeye taşınmıştı. Kordon’da bulunan 120’ye yakın işletmenin kuruluşlar tarafından mahkemeye verilmesi ve haklarında İzmir 2. Fikri ve Sinai Haklar Mahkemesi’nde dava açılması esnafı tedirgin etmişti.
 
MAHKEME EVRAKLARINI VERDİ
Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na dayanılarak açılan davada muhatap bulamayan Kordon esnafı konuyu Kültür ve Turizm Bakanı İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay’a aktardı. Capital ve Ekonomist Dergileri’nin düzenlediği “İzmir’e Yön Verenler” listesinde yer alanlara ödül vermek, Kemaraltı, Selçuk Efes Örenyeri ve Kuşadası’nda incelemelerde bulunmak üzere İzmir’e gelen Bakan Günay, AK Parti İzmir İl Başkanlığı’nda Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı ile görüştü. Şanlı’nın verdiği dosyayı inceleyen Bakan Günay’ın sorunun çözümü ile ilgili “Uzun zamandır bu konu tartışılıyor. Hemen ilgileneceğim” dediği öğrenildi. Başkan Şanlı, Bakan Günay’a işletmelerde yapılan bilirkişi tespit tutanaklarını da teslim ederken mahkeme davetiyelerini ve savcılık ifadelerinin de örneklerini verdi. Şanlı, her kuruluşun kendi başına gelip para istediğini belirtirken kanunun birlikler tarafından suistimal edildiğini, işin ticarete döküldüğünü vurguladı
 
SANATA VE SANATÇIYA SAYGILIYIZ
Bakan Günay’ın kendisini dinlediğini ve sorunun çözümü için söz verdiğini belirten Dernek Başkanı Şanlı, “İzmir Ticaret Odası’na konuyu aktarmıştık. Fakat aradan geçen uzun sürede onlar bir çözüm bulmadılar. Biz de konunun muhatabı olan bakanımızdan yardım istemeye karar verdik. Telif hakkından çok ticari amaçla kurulduğu belli olan birliklerin bir sisteme oturması gerekiyor. Yasayı kendisine dayanak yapanların ortaya çıkması gerek. Böyle bir mantık olmaz. İzmir’in yapısını Kordon’un dokusunu çok iyi bilen Sayın Günay’ın bu konuyu çözeceğini umuyoruz. Kendisine resmi belgeleri ve yazışmaları da verdik. İnşallah bu işleri bir düzene sokarız. Biz kesinlikle sanata ve sanatçıya karşı değiliz. Sanatı ön plana atarak, emekten bahsederek acımasızca davalar açılması ve adeta baskınlarla bilirkişi tespitlerinin yaptırılmasını kabul etmiyoruz. Adalete ve yasalara güvenimiz tam” dedi. Başkan Şanlı, basına kapalı gerçekleştirilen toplantıda Bakan Günay’ın kendilerine çok sıcak ve olumlu davrandığını da sözlerine ekledi.

YA UZLAŞI YA MAHKEME
Türkiye genelinde telif haklarını almak için hukuki mücadele başlatan Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM), Bağlantılı Hak Sahipleri Fonogram Yapımcıları (MÜ-YAP) ve Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR), İzmir'de müzik yayını yapan işletmeler hakkında yaptığı incelemenin ardından Kordon'daki 120 işletmeye müzik yayını yaptıkları ancak telif ödemedikleri için yazı göndermişti. İşletmelerden metrekareye göre telif ücreti ödenmesi istenmişti. Bu talebi kabul etmeyen ve telif ücreti ödemeyeceğini açıklayan Kordon esnafı hakkında suç duyurusunda bulunulmuş ve işletme sahipleri ifade vermek üzere Emniyet'e çağrılmıştı. Emniyetin ardından savcılığa giden ve ifade veren 120 işletme sahibi “uzlaşmak istiyorum ya da mahkemeye gitmek istiyorum” şıklarından birini tercih etmişti. İşletme sahiplerinin çoğunluğu uzlaşı isterken neredeyse tamamının mahkemeye verilmesi ile birlikte esnaf büyük şok yaşamıştı. Mahkeme duruşma tarihi olarak da Nisan ayını belirlemişti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Cemil Kavaklı 31 Ocak 2012 Salı 23:59

AKP her her yerde.

Yorumu oyla      20      8  
izmirli 31 Ocak 2012 Salı 20:48

ömür başkan çalışmalarını ve mücadeleni keyifle izliyoruz

Yorumu oyla      55      12  
resmiyet 31 Ocak 2012 Salı 20:39

Sn.Bakan Türkiye Cumhuriyeti'nin bakanıdır.Ak parti İl Başkanlığında görüşmesi bir vatandaş olarak beni rahatsız etti.Sn.Bakan'ın özel hayatı dışındaki davranışları seçmenleri ve hizmet bekleyen vatandaşları ilgilendirir.Ayrıntılar da ayrıca önemlidir. Seçmene çok şey ifade eder.Ben de esnafın telif hakkının suistimalinden doğan mağduriyetleri görenlerdenim.Ancak hizmetin verileceği ,sorunların çözüleceği yer siyasi parti binaları değildir.Hele bir de Bakan olarak görev yapıyorsanız !!!

Yorumu oyla      20      49  
resmaiyet e 31 Ocak 2012 Salı 20:25

kardeşim sana mı soracak bakan nerede görüşecegini. mühim olan ömür şanlı bey'e nasıl davrandığı gösterdiği ilgi,saygı ve sevgi.keşke orada olsaydınızda ömür şanlı başkanın ne kadar mutlu ayrıldığını görseydiniz.ayrıntılara takılmayın lütfen

Yorumu oyla      90      14  
esnaf 31 Ocak 2012 Salı 20:10

sayın şanlı bu işi çöz bütün türkiye seni ve bakanı alkışlasın senin gibi cesur yürekler kalmadı bu şehirde telif değil bu arkadaşların istediği resmen soygunculuk

Yorumu oyla      89      12  
resmiyet 31 Ocak 2012 Salı 19:40

Sn.Bakan'ım neden Ak Parti İl başkanlığında ?

Yorumu oyla      18      88  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de metruk binalara çözüm aranıyor
İzmir'in kent merkezinde çok sayıda kamuya ait metruk bina bulunduğunu ...
Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'ya avukat şoku!
12 Eylül davası sanıkları Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın avukatı davadan çekildi.
Başkan Kürüm'den AKP İlçe Başkanı Uçar'a tepki
Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, Karabağlar’ın büyük bir değişim ...
 
Yediiklim Akademi, 41. Şubesini İzmir’de açtı
2004 yılından bu yana özel eğitim sektöründe varlığını sürdüren Yediiklim ...
TÜRGÖK kurucusu Gültekin Yazgan'a son veda
İzmir'de, yaşamını yitiren, Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığını Kurma ...
İzmir polisinden zehir tacirlerine darbe
İzmir'de narkotik timleri, 1.5 yıldır sürdürdükleri takibin ardından Türkiye ...
 
Kedi katili üniversiteliden garip savunma!
'Yamuk' adlı felçli ve hasta kediyi tekmeleyerek öldürmekle suçlanan Ege ...
Başbakanlık'tan 'Nazlı Ilıcak' açıklaması
Başbakanlık Basın Merkezinden yapılan açıklamada, Başbakan Recep Tayyip ...
El Kaide’nin İzmir hücresine baskın yapıldı
İzmir'de El Kaide'nin diğer illerdeki elemanlarıyla ortak hareket eden ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva