HABERLER>İŞ DÜNYASI
26 Aralık 2023 Salı - 16:33

DTO'dan vize muafiyeti yorumu: Karşılıklı olmalı

Aralık ayı meclis toplantısında konuşan İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk Türkiye ve Yunanistan arasında adalara gidişte vize muafiyetinin kaldırılması ile ilgili olarak, “Türkiye’den Yunan adalarına 1 milyonun altına düşmeyen bir turist akını var. 1 milyon kişinin Yunanistan’a gitmesi bizim turizm giderimiz olarak görüyorum. Bu işlerin karşılıklı bir şekilde olması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

DTO dan vize muafiyeti yorumu: Karşılıklı olmalı

Diren ÇELİK / EGEDESONSÖZ - Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Aralık ayı olağan meclis toplantısı, İzmir Şubesi Meclis Başkanı Argun Gündüç idaresinde, İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, yönetim kurulu ve oda üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Başkan Öztürk, meclis konuşmasına şehit olan Mehmetçiklere rahmet ailelerine başsağlığı dileyerek başladı.

YÜKSEK NAVLUNLARA HAZIR OLMALIYIZ
Gazze’de başlayan savaş sebebiyle gemilerin rotalarını değiştirdiğini bununda maaliyet, arttırdığını ifade eden Öztürk, “Doğu Akdeniz kruvaziyer turizmini, şimdi de dünya deniz taşımacılığı sekteye uğratıyor. Kızıldeniz’de seyreden gemilere saldırılar nedeniyle özellikle konteyner gemileri rotalarını Süveyş Kanalı yerine ümit burnuna çeviriyor. Global ticaretin yüzde 16sı Süveyş’ten yapılıyor. Asya ile Avrupa arasındaki en kısa deniz rotası olan Süveyş, global ticaretin yüzde 12’sinin, toplam konteyner trafiğinin yüzde 30’nun geçtiği bir suyolu olması nedeniyle çok kritik bir önemde. Gemilerin rota değişikliği, varış süresinin 10-14 gün uzamasına ve ortalama bir milyon dolarlık ekstra yakıt maliyetine neden oluyor. Nitekim (Drewry) Dünya Konteyner Endeksi, 21 Aralık’ta yüzde 9 yükselerek 1,661 dolara çıktı. Ekim ayında 1000 dolara kadar gerileyen Şangay/Rotterdam hattında 40’lık konteynerin spot navlunu ise bir haftada yüzde 16 artarak 1,667 dolara yükseldi. İlk Süveyş’teki saldırıdan zarar gören hattın tekrar Süveyş’e döndüğünü öğrendik. Her hâlükârda yüksek navlunlara hazır olmamız gerektiğini düşünüyoruz. 2024 birçok geminin denize indiği yıl olduğu düşünülürse gemi armatörlerinin çıkış noktası olması gerekir” ifadelerini kullandı.

2024 YILI KOLAY GEÇMEYECEK
Ülkemizde ve ihracat pazarlarımızdaki zayıf talebin limanlarda etkisini gösterdiğini belirten Öztürk, “Denizcilik Genel Müdürlüğü verilerine göre limanlarımızda ilk 11 ayda 11,4 milyon TEU konteyner elleçlendi. Geçen yıla göre karşılaştırdığımızda konteyner trafiği yerinde saydı. Geçen yılla kar dökme yükte 500 milyon ton ithalat ihracat yükü. İzmir limanlarında elleçlenen toplam konteynerin 1 milyon 850 bin TEU’ya ulaşacağını tahmin ediyoruz. Uzmanlar, 2024 yılı küresel ekonomi beklentisini “Kriz yok ama büyüme de yok” şeklinde ifade ediyorlar. İç talebin ciddi ölçüde kısıldığı, ihracat pazarlarındaki alım gücünün azaldığı bir konjonktürde imalatta ve ticarette rekabetçi yollar bulmak durumundayız. Küresel iklim değişikliğine karşı bir çözüm olarak ortaya çıkan Yeşil Dönüşüm, ülkeler arasındaki rekabette güçlü bir araç olarak kullanılacaktır. Nitekim bazı işletmelerin sınırda karbon uygulamasını gerekçe göstererek Türkiye’den taşınma kararı alması üzerinde dikkatle durmalıyız. Dolayısıyla 2024’ün kolay geçmeyecek, en önemli gündemimiz Yeşil Taşımacılık ilk sıralarda yerini alacaktır” dedi.



TÜRKİYE LİMANLARINA GELMELERİNİ SAĞLAMALIYIZ
Türkiye – Yunanistan arasında yapılan anlaşma sonucu adalarda vizenin kaldırılma kararını değerlendiren Öztürk, “Yunan adalarına gitmek için önceden günlerdir randevu bekliyorduk. Belgeler hazırlıyorduk. Aynı denizi paylaşan iki ülkenin bu tür ticari ve sosyal bağlantıların olmasını zaten gereken bir durum. Bence kapıda da olsa vize alınmaması gerekir. 7 günlük vize alınıyor ama yine ücret ödeyip dosyaları hazırlamak zorunda kalıyorsunuz. Denizcilik açısından güzel feribotlar inanılmaz iş yapacaklar ama bizim turizm gelirlerimiz var 50 milyon ziyaretçiye ulaşıldı ama 1 milyon kişinin yunan adlarına gidiyor olması bizim turizm giderimiz. Ama öyle bir trafik var ki bu yıl Çeşme-Sakız hattında yolcu sayısı 150 bine, Kuşadası-Samos hattında ise 85 bine.  Türkiye’den yunana adalarına 1 milyonun altına düşmeyen bir turist akın var. 1 milyon kişinin Yunanistan’a gitmesi bizim turizm giderimiz olarak görüyorum. Bu işlerin karşılıklı bir şekilde olması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda bizim üzerimize düşen görev, cazibe merkezi yaratıp o insanları Türkiye limanlarına gelmesini sağlamaya çalışmalardır” diye konuştu.

 
Alan 4 katına çıkarıldı... Bostanlı İskele yeni yüzüyle açıldı!
 
Bakan Işıkhan'dan asgari ücret açıklaması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir’de 2 tekerlekli isyan: Trafikte biz de varız!
İzmir’de dün bir moto kurye daha kırmızı ışıkta geçen aracın çarpması ...
Yalçın Ata'dan 2024 mesajı: Esnafa destek sürmeli!
2023 Yılının değerlendirmesini yapan İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları ...
'Zehir' gemisine 1 kala!
50 ile 100 ton arasında asbest yüklü olduğu bildirilen Raymond Croze isimli ...
 
309 işletmeye 24 milyonluk 'fiyat' cezası
Ticaret Bakanlığı, fahiş fiyat artışı ve stokçuluk yaptığı tespit edilen ...
Başkan Yorgancılar'dan yeni yıl için enflasyon uyarısı: 2024 topyekün mücadele yılı olmalı!
Aralık ayı meclis toplantısında konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender ...
Borsada kabus devam ediyor!
Borsa İstanbul'da geçen hafta artan satışlar yeni haftaya da taşındı. ...
 
Dolar ve Euro tüm zamanların zirvesinde!
Dolar TL ve Euro TL Noel tatili nedeniyle düşük seviyesinden yükselerek zirve tazeledi.
Değişik Doğal Taş Tasarım Yarışması’na başvurular devam ediyor
Doğal taş sektörünün en büyük küresel buluşmalarından Marble İzmir Fuarı ...
İTB’den ‘Toprak ve Çocuk’ resim yarışması
İzmir Ticaret Borsası,  İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliği ve ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İran’da yeniden Türk başkan!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbi güzel kötü adam!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva