HABERLER>İŞ DÜNYASI
25 Aralık 2023 Pazartesi - 18:14

Başkan Yorgancılar'dan yeni yıl için enflasyon uyarısı: 2024 topyekün mücadele yılı olmalı!

Aralık ayı meclis toplantısında konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender  Yorgancılar, 2024 yılı için açıklanacak asgari ücret için“Tahminimce 16 bin civarında bir rakam açıklanacak. Böylesi bir enflasyon ortamında ne yazık ki rakamlar şişerken, maliyetler artarken, hiçbir rakam yeterli gelmemektedir. O nedenle de, 2024 yılında kararlılıkla enflasyonla topyekün mücadele yılı olmasına ihtiyaç bulunmaktadır” dedi. Yorgancılar, asgari ücret için de 16 bin TL tahmininde bulundu.

Başkan Yorgancılar dan yeni yıl için enflasyon uyarısı: 2024 topyekün mücadele yılı olmalı!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) 2023 yılının son toplantısı olan Aralık ayı Meclis toplantısı Meclis Başkanı Halil İbrahim Gökçüoğlu, idaresinde, Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, EBSO yönetim kurulu ve meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleşti. Toplantıda konuşan Başkan Yorgancılar 2023 yılındaki gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

‘BÖLÜNECEK TEK BİR PARÇA TOPRAĞIMIZ YOK’
Toplantıda konuşan Başkan Yorgancılar, Pençe Kilit Harekatında şehit olan askerlere rahmet, ailelerine sabır ve başsağlığı dileyerek başlayan Yorgancılar, Milli yas ilan edilmesi gerektiğini vurguladı. Terör olaylarının ardından meclis konuşmalarını hatırlatan Yorgancılar, “Dün mecliste yapılan konuşmaları dinledim. Bir parti yetkilisi hayatını kaybeden şehitlerimizi anarken şehit ismini bile kullanmıyor. Bir diğer partili ‘ortak bildiri taziye yarıştırmaktan öteye gitmez’ diyor. Bir diğeri ‘Kürt sorunu devam ettikçe Tekirdağlı da Trabzonlu da rahat olmayacak’ diyor. Bu açıklamaların altında her birini ayrı ayrı düşünülmesi gereken kelimeler var. Ne istiyor bu insanlar? Vatan toprağından parça mı? Bizi bölmek mi? Bize bu vatanı Gazi Mustafa Kemal emanet etti.  Bölünecek tek bir parça toprağımız yoktur. Bunu herkes böyle bilmek zorunda” dedi.



HER ORTAMDA DİLE GETİRDİK
Yorgancılar konuşmalarının devamında, “EBSO olarak, eğitim başlığını yaklaşık yüzde 60 oranına denk geleceği şekilde 80’den fazla meclis konuşmamızda dile getirdik. Liyakatin önemini en az 10 mecliste konuştuk. Yatırımların inşaat sektörüne yoğunlaşmasıyla ilgili 26 mecliste dile getirdik. Verimliliğe ilişkin konulara 3 mecliste yer verdik. Demek ki EBSO meclis üyeleri tespitlerini doğru yapıyor. Eğitim üretim verimlilik kalitesinin seviyesini her ortamda dile getirdik bundan sonra da getireceğiz” ifadelerine yer verdi.

ÇOCUKLARA KODLAMA ÖĞRETELİM
ÇEDES Projesi ilgili eleştirilerde bulunan Yorgancılar, “Eğer Avrupa ile yarışmamız gerekiyorsa ilkokulda bizim çocuklara kodlama öğretmemiz lazım.  Biz bunun için Sayın Valimiz başkanlığında yaptığımız toplantıyla bir buçuk saate 80 milyon para topladık. Ne için? İzmir’e 8 bin tane bilgisayar almak için. İzmir’de hiçbir öğrencimiz bilgisayarsız kalmasın diye uğraşıyoruz. Biz kodlama öğretelim diyoruz çocuklarımız anaokullarında kurulan meclislerde, camilerde. bu yaştaki çocukların işleri bu değil. Çocukların bu tipte yetişmesini isteyen insanlar var. Biz bu çocuklara sahip çıkmazsak bu insanlar bu çocukları eğitecek. O yüzden çocuklarımıza sahip çıkmalıyız” diye konuştu.



TAHMİNİMCE 16 BİN TL
Yorgancılar, asgari ücretin maliyeti hakkında bilgi vererek, “Her yıl sonu olduğu gibi 2024 Asgari ücretin belirlenmesi toplantıları devam ediyor. Bildiğiniz gibi 2023 yılında Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere asgari ücret 2 kez artırılmıştı. Ve yıllık kümülatif artış yüzde  107 olmuştu. Asgari ücret desteği de Ocak Haziran’da sigortalı başına 400 TL, Temmuz Aralık’ta 500 TL olarak belirlenmişti. 2024 için hedeflenen enflasyon Merkez Bankası’nca yüzde 36, orta vadeli programda yüzde 33 olarak öngörülmekte. Bu kapsamda da; işçi için zam oranının yüzde 37,8, memur ve emeklisi için yüzde 49,4 olması beklenmekte. Asgari ücret artışı ile ilgili yapılan açıklamalar; 2024 yılında artışın tek seferde olacağına ilişkindir. 

Yorgancılar son olarak şöyle konuştu:

Sayın Cumhurbaşkanı, “Geçmiş iki yıl enflasyondaki yükseklikten dolayı asgari ücreti yılda iki kez artırdık. Asgari ücret artışı zaten biliyorsunuz yıl içinde bir kezdir. Bir kez verilecek zamla bu iş biter. Biz vatandaşımıza bugüne kadar enflasyona ezdirmedik ve ezdirmeyiz.  İşverenlerimizi de yormayacak ve istihdama zarar vermeyecek bir asgari ücret seviyesi hedefi ile süreç yönetilecek”

Hazine ve Maliye Bakanı,“Ücret artışlarında hedef enflasyonu baz almamız gerekir. Asgari ücret yılda bir defa artırılmalı.”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı,“Asgari Ücret Yönetmeliği’nde asgari ücretin yılda bir kez artırılması düzenlenmiştir. Önümüzdeki sene yılda bir kez artacak.” Demişti.

Tahminimce 16 bin civarında bir rakam açıklanacak. 

Böylesi bir enflasyon ortamında ne yazık ki rakamlar şişerken, maliyetler artarken, hiçbir rakam yeterli gelmemektedir. O nedenle de, 2024 yılında kararlılıkla enflasyonla topyekün mücadele yılı olmasına ihtiyaç bulunmaktadır.Kıdem tazminatı tavanı açısından baktığımızda da, Mevcut tavan 2024 yılında yaklaşık 35.224 TL’ye Mevcut SGK Prime esas kazanç tavanı da brüt asgari ücretin 7,5 katı olacak.Vergi dilimlerinin güncellenmesi gerektiğini yıllardır ifade ediyorum. Vergi dilimlerinin eskalasyonla yükseleceği bilgisini de paylaşmak isterim”



YETER ARTIK DİYEREK SİLKİNMELİYİZ
Meclis konuşmasında terörün her türlüsünü lanetleyerek, 24 saat içinde şehit olan 12 Mehmetçik için milli yas ilan edilmesi gerektiğini belirten Meclis Başkanı Gökçüoğlu, “91 yaşında vefat eden Suudi Arabistan kralı için milli yas ilan edilirken, Filistin Gazze olaylarındaki katliam için mitingler yapılırken, Bayraklar yarıya indirilirken, ülkemizi koruma görevi yaparken, şehit olan fidan gibi vatan evlatlarımız için bugüne kadar hiç milli yas ilan edilmemesi ve çeşitli duyarsızlıkları kabul etmemizin mümkün olmadığını ifade etmek istiyorum. Ülkemizin devlet kanalı TRT Cumartesi günü şehit haberleri ile aynı saatlerde Müzik yayınına devam etmesi saygısızlık ve düşündürücüdür. Yetkililerden yıllardır hep aynı kanları yerde kalmayacak ifadelerini duyuyoruz, çözüm kanların akması değil, önlenmesidir. Şehit ailelerinin çok kısa sürede unutulması ve bazı olumsuz durumları yaşadıkları zamanda acılarını daha derinleştiriliyor maalesef. bu yaşanan duyarsızlığa hep birlikte yeter artık diyerek silkinmeliyiz.

 

 
Kacır: Terör eylemlerini imkansızlaştırdık!
 
Kayıp Alzheimer hastasından sevindiren haber!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Borsada kabus devam ediyor!
Borsa İstanbul'da geçen hafta artan satışlar yeni haftaya da taşındı. ...
Dolar ve Euro tüm zamanların zirvesinde!
Dolar TL ve Euro TL Noel tatili nedeniyle düşük seviyesinden yükselerek zirve tazeledi.
Değişik Doğal Taş Tasarım Yarışması’na başvurular devam ediyor
Doğal taş sektörünün en büyük küresel buluşmalarından Marble İzmir Fuarı ...
 
İTB’den ‘Toprak ve Çocuk’ resim yarışması
İzmir Ticaret Borsası,  İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliği ve ...
Asgari ücret için 3 - 4 skala önerisi!
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul'daki asgari ...
Bakan Şimşek'ten 'sıcak para' yanıtı!
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yurt dışı ziyaretlerinde kimseden ...
 
512 ihracatçıya daha vergi kolaylığı
Ticaret Bakanlığı'nca hazırlanan kasım ayına ilişkin dahilde işleme, yurt ...
2024 Egeli ihracatçıların fuar yılı olacak!
Ege İhracatçı Birlikleri 2024 yılında 13 fuara milli katılım, 13 sektörel ...
Türk Hava Yolları, 41 seferini iptal etti
Türk Hava Yolları, hava muhalefeti nedeniyle bazı seferlerini iptal etmek zorunda kaldı.
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İran’da yeniden Türk başkan!
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbi güzel kötü adam!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva