HABERLER>POLİTİKA
29 Mart 2014 Cumartesi - 09:38

Dışişlerinde olağanüstü hal: Köstebek içerde!

Dışişleri'ndeki dinleme skandalında içeriden birinin 'böcek' yerleştirdiğine dair yorum ağırlıkta. Bu nedenle odaya girme yetkisinde olanlar inceleniyor.

Dışişlerinde olağanüstü hal: Köstebek içerde!

Süleyman Şah Türbesi ile ilgili güvenlik risklerinin konuşulduğu toplantının kayıtlarının sızması, Dışişleri Bakanlığı’nda alarma neden oldu. MİT’ten iki ekip bakanlığın ilgili bölümü ile gün boyu toplantı yaptı. Kaydın böcek ile alındığı sonucuna varılsa da böcek bulunamadı. Hem Dışişleri, hem MİT, sızıntının dış istihbarat örgütlerinden değil, ‘içerden’ olduğu konusunda hemfikir kaldı.

Üst düzey katılımla gerçekleştirilen ön toplantının kaydedilip sızdırılmasının ardından dün Dışişleri Bakanlığı’nda tam anlamıyla sıkıyönetim ilan edildi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Ankara ’ya dönüşü beklenmeden Müsteşar Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu başkanlığında güvenlik toplantıları yapıldı. MİT, hem kaydın yapıldığı odada böcek incelemesi için, hem de bakanlıkta bundan sonra yapılacak ‘kozmik’ toplantıların güvenliğinin sağlanması için iki ayrı ekip kurarak Dışişleri’ne gönderdi. Ekipler geçen Perşembe başlattıkları çalışmalarını dün de sürdürdü.
 
BÖCEK BULANAMADI
MİT ile ortak çalışmalara katılan Dışişleri’nden üst düzey bir yetkili, Hürriyet’in “yabancı bir istihbarat örgütü olabilir mi” sorusuna, “Hayır, fail kesinlikle içeriden” yanıtını verdi. Söz konusu odanın kritik toplantılar nedeniyle yüksek güvenlikli bir yer olduğunu vurgulayan yetkili, alınan önlemlerin ancak içeriden aşılabileceğini savundu.
Güvenlik kaynakları ise Bakan odasında yapılan aramada böceğin bulunamadığını buna karşın kaydın yüzde 90 böcekle gerçekleştirildiği değerlendirmesinin yapıldığını vurguladılar. Böceğin bulunamamasının, yerleştiren kişiler tarafından kaldırılmış olmasına bağlandığını belirten bir yetkili, bunu da ancak odaya erişimi olan kişilerin yapabileceğini söyledi. Bu nedenle Dışişleri ile MİT’in ortak yürüttüğü araştırmada, listenin üst sıralarında son dönemde Davutoğlu’nun odasına erişimi olan çalışanlar yer aldı.

GÜVENLİK ÜST DÜZEY
Dışişleri Bakanı’nın makam odası bakanlık hizmet binasının A bloğunda yeralıyor. Sözkonusu blok, sadece yöneticilerin ve toplantı salonlarının bulunduğu 2 katlı ek bir binadan ibaret. Dışişleri Bakanı, Müsteşar ve Müsteşar Yardımcıları A bloktaki odalarına, protokol kapısı olarak da kullanılan A kapısından giriyor. Sözkonusu kapı AK Parti iktidara geldiğinden beri personel ve ziyaretçi girişine kapatılmıştı. Sadece üst düzey yabancı ziyaretçiler A kapısından alınıyor. Bakan odası, A blokta 2. katta. Bakanın odasına doğrudan ve Özel Kalem Müdürü bürosundan iki ayrı giriş var. Makamın ön tarafından özel kalem, asistanlar, korumalar ve danışmanların kullandığı ayrı odalar var. Davutoğlu, bakanlık tarihinin en fazla koruma çalıştıran bakanı olma özelliği taşıyor. Asansörle ya da merdivenle çıkılabilen kata diplomatlar dışında herkes bir görevli eşliğinde girebiliyor. Çaycı, temizlikçi gibi görevliler de kata özel olduğundan yönetim bloğuna erişimi olan insan sayısı oldukça sınırlı.


48 MEHMETÇİK İÇİN RİSK ARTTI
Dışişleri Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, kayıtların yapıldığı ‘ön görüşme’nin ardından, yine Dışişleri Bakanlığı’nda ‘Mini MGK’ niteliğinde geniş katılımlı bir toplantı daha yapıldı ve Süleyman Şah Türbesi’ne ilişkin önemli kararlar alındı. Söz konusu kararlar hala yürürlükte. Ön toplantıdaki konuşmaların kamuoyuna yansımasının güvenlik konseptine zarar verdiğini belirten üst düzey yetkili, “Mesele 48 mehmetçiğin can güvenliği meselesi. Sızıntı ile Türkiye ’nin El Kaide ve IŞİD’e bakışı bütün çıplaklığıyla deşifre oldu ve bu, teröristlerin Türkiye konusundaki saldırganlığını ve intikam isteklerini artıracaktır” dedi.

SAĞIR ODA NEDİR?
Dışişleri Bakanlığı’nın dinlenmesi ile gündeme “sağır oda” kavramı da girdi. Sağır oda dinlemeye karşı özel olarak yapılan bir oda, daha doğrusu istihbarat terimi. Sağır oda olması istenen mekan seçildikten sonra özel bir kimyasal madde ile kaplanıyor. Sonrasında pencereler de özel çerçevelerle kaplanıyor. Yani bir nevi dünyadan bağlantısı kesiliyor. İçerideki kimyasallar cep telefonlarının çalışmasını engelliyor. Kayıt cihazları da özel sistem sebebiyle körleşiyor. Sağır oda sadece bunlarla yapımı biten bir yer değil. Ayrıca özel perdeler kullanılıyor. Bu perdeler sayesinde ses titreşimlerinin camlara yansıması engelleniyor. Konunun uzmanları milliyet.com.tr’ye şu açıklamayı yaptı: “Sağır odada önce tavanı, tabanı ve duvarları karbon bazlı boya ile boyuyoruz. Ses izolasyonu için alüminyumla akustik kaplama yapıyoruz. Sonra alüminyum plaka ve üzerine koruyucu kumaş kaplıyoruz. Yeniden karbon bazlı boya ile boyuyoruz. Havalandırma sistemleri, kapılar vb. için de özel  çözümler var. Burada dirleme ancak bir kişi elinde kayıt cihazı ile odaya girerse mümkün.” (Radikal)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Yılmaz'dan Süleyman Şah Türbesi açıklaması
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Süleyman Şah türbesi için ek tedbir ...
Kılıçdaroğlu: Cemaati takmam ben
Alman Die Zeit gazetesine konuşan CHP lideri Kılıçdaroğlu, Gülen cemaati ...
Baykal: Ben daha Başbakan’ı işaret etmedim!
CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Kemal Kılıçdaroğlu’nun ...
 
Gül’den ilk ses kaydı açıklaması: Her senaryoyu…
Dışişleri Bakanlığı'ndaki Suriye toplantısıyla ilgili internete sızdırılan ...
MHP’li Vekil’den şok iddia: O toplantıda…
Dışişleri Bakanlığı'nda, Bakan, Müsteşar, MİT Müsteşarı ve Genelkurmay ...
Kılıçdaroğlu apronda tek başına: Rahatsız olmayın…
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Aydın’ın Didim İlçesi’ndeki ...
 
Başbakan Erdoğan’dan mitinglerle ilgili flaş karar
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ses rahatsızlığı sebebiyle programını ...
Davutoğlu’ndan flaş açıklamalar: Jammer olan bir oda…
Güvenlik toplantısının ilegal dinlenmesine tepki gösteren Dışişleri Bakanı ...
MHP'li Tanrıkulu'ndan yaylım ateşi!
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva