HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
3 Ağustos 2024 Cumartesi - 11:21

Dernekten plaj çağrısı: Engelliler için uygulamalar arttırılmalı

YURT içi ve Yurt dışından tatilcilerin en çok tercih ettiği kentlerin başında gelen İzmir'in plajlarında engelliler için denize girilebilecek alanların az olması nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi, Menderes Belediyesi ve Mavi Bayrak kuruluşuyla ortak çalışma yürüttüklerini dile getiren Herkes İçin Turizm Derneği Başkanı Ali Aydoğmuş, "İzmir'in 10 tane ilçesinde denize girebilirken engeller için denize girebileceği alanlar çok sınırlı. En iyi uygulamalarımızdan biri Menderes. Engelli plaj uygulamalarının kentte arttırılmasını istiyoruz" dedi.

Dernekten plaj çağrısı: Engelliler için uygulamalar arttırılmalı

Tatilcilerin tercih ettiği kentlerin başında gelen İzmir'in plajlarında engelliler için denize girilebilecek alanların az olması nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi, Menderes Belediyesi ve Mavi Bayrak kuruluşuyla ortak çalışma yürütülüyor. Bu kapsamda plajlar, engelli vatandaşların erişimi için hazırlanıyor. Mavi Bayraklı olan Menderes ilçesindeki Gümüldür sahilinin İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin engelli erişilebilirliğine uygun hale getirilen yerlere yönelik uyguladığı teşvik çalışması olan Kırmızı Bayrak alması hedefleniyor. Herkes İçin Turizm Derneği Başkanı Ali Aydoğmuş, "İzmir, diğer kentlerden farklı olarak insanların sosyalleşmesi için denize ulaşabileceği kolay kentlerden bir tanesi. Ancak engeller için bunu çok rahatlıkla söyleyemiyoruz. İzmir'in 10 tane ilçesinde denize girebilirken engeller için denize girebileceğin alanlar çok sınırlı. En iyi uygulamalarımızdan biri Menderes. Özellikle ortopedik engelli bireyler, denize kadar kendi başlarına girebiliyorlar. Onlar için düzenlenmiş alanlar, yollar ve tekerlekli sandalyeler var" ifadelerini kullandı.

'ENGELLİ PLAJ UYGULAMALARININ ARTMASINI İSTİYORUZ'
Bu çalışmanın İzmir'de Büyükşehir Belediyesi, Menderes Belediyesi ve Mavi Bayrak kuruluşuyla birlikte yürütüldüğünü belirten Aydoğmuş, "Mavi Bayrak, engelli standartlarını uyguluyor ve Mavi Bayrak almak isteyen yeni kuruluşların, engelli standartlarını gözetmesi gerekiyor. Engelli plaj uygulamalarının artmasını istiyoruz. Sadece ortopedik engelli vatandaşlar için değil, diğer engelli gruplar da artık düşünülmeli ve bunlar için çözümler sunulmalı. Ayrıca buradaki uygulamanın biraz daha geliştirilip daha farklı cihazlarla denizin içerisinde de farklı çözümler ortaya koyulmalı. Erişilebilir bir yaşam ile herkesin plajlardan faydalanması için bu uygulamalar önemli. Bu uygulamalar bir lütuf değil hak ve bunu olabildiğince geliştirmek gerekiyor. Engelli insanların toplumsallaşması, sosyal yaşama katılımı için bir bu uygulamalar artmalı" açıklamalarında bulundu.

'KUMDA HAREKET EDEN TEKERLEKLİ SANDALYE İLE DENİZE ERİŞİM KOLAYLAŞIYOR'
Sahilde başlangıçtan denize kadar olan süreçte tekerlekli sandalyeyle çok rahatlıkla hareket edebildiğini belirten Aydoğmuş, "Sosyal tesisinden faydalanılabilir. Kumda hareket eden tekerlekli sandalye ile vatandaşların denize erişimi kolaylaşabilir. Tekerlekli sandalyeler için ayrıca transfer alanı mevcut, sandalyesinden kumda giden sandalyeye geçiş yapabileceği alan var" dedi. Görme engeller için denize girdiğinde çıkmak için yerini bulabilmesi gerektiğini ve bunun içinde halat uygulamasının olması gerektiğini belirten Aydoğmuş, "Şu anda biz denize kadar olan kısmı ile konuşabiliyoruz ancak daha denizin ortasına doğru gidebilecek, hatta denizin içinde dinlenme bankları oluşturulabilecek alanların gelişmesi gerekiyor" diye konuştu.

'6 İLÇEMİZDE KIYI RAMPASI GERÇEKLEŞTİRDİK'
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde görev alan Sosyolog Buse Yücel Kaba, "İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak engellerin tüm kentsel hak ve hizmetlerden, herhangi bir ayrımcılığa uğramak sizin yararlanmasını sağlamak bizim sorumluluğumuz. Bu kapsamda 6 ay deniz sezonun devam ettiği ilimizde toplamda 6 ilçemizde şimdiye kadar kıyı rampası gerçekleştirdik. Bunun yanı sıra duş, tuvalet, soyunma odası gibi gereksinimlerini de yerine getiriyoruz" dedi.

'KIRMIZI BAYRAK BAŞVURUMUZU YAPTIK'
Menderes Belediyesi olarak engelli vatandaşların hiçbir engele takılmadan burada tatil yapabilmelerini amaçladıklarını söyleyen Menderes Belediyesi Cumaovası A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Tuna ise sözlerini şöyle sürdürdü: "Tesisimize girildiği ilk andan itibaren engelli plaj uygulaması var. Gölge alanlarımız mevcut ve bunları çoğaltmayı planlıyoruz. Kırmızı Bayrak başvurumuzu yaptık ve eksiklerimizi tamamlaya çalışıyoruz. İlk Kırmızı Bayrak alan tesis olma hedefimizi gerçekleştirirsek diğer belediyelere de örnek olacağız ve bu bizim için çok önemli."

'BİRÇOK PLAJDA ENGELLİ GİRİŞİ OLMADIĞI İÇİN GİREMİYORUZ'
Tekerlekli sandalye kullanan İlhan Karadumanlar (36) da "Menderes sahilindeki bu plajı ikinci kullanışım. Gayet memnunum, keşke her plajda olsa. Daha önce birçok yeri gezdim ama bu uygulamayı ilk defa Menderes'te gördüm. Bize ayrılan alanın geniş olması engellinin yanında olan ailesi için de avantaj sağlıyor. Denize de yakın olduğu için direkt engeliler rampasından denize ulaşabiliyorum. Bu çok önemli çünkü çoğu plajda yok aslında her plaja yaparlarsa çok iyi olur. Rampanın denize kadar ulaşması ise engelli vatandaşlar için olmazsa olmaz. Birçok plajda olmadığı için giremiyoruz. Diğer belediyelere de örnek olsun" diye konuştu.(DHA)

 
Karşıyaka'da isimler masaya yatırıldı
 
İzmir'in Seçil Erzan vakasında yeni gelişme!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kemalpaşa’da işçi kıyımı!
Yerel seçimlerde başkanlık koltuğuna Mehmet Türkmen’in oturduğu Kemalpaşa ...
Başkan Önal esnafla buluştu... 'Sevgi Yolu cazibe merkezi olacak'
Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, Sevgi Yolu'nda hayata geçirilmesi ...
Mobil merkez sayısı arttırıldı... Gaziemier'de atıklar dönüştürülüyor
Sıfır atık hedefiyle çalışmalarını yürüten Gaziemir Belediyesi, sayısını ...
 
Bornova’da yerel tohum ve fide seferberliği
Bornova Belediyesi’nin yerel tohum ve fide seferberliği devam ediyor. ...
Başkan Eşki sanayide gezdi... Hurdaya taviz yok!
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, hurda araçların çevre ve görüntü kirliliği ...
İZELMAN Anaokulları yeni döneme hazır
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZELMAN Anaokulları yeni eğitim öğretim ...
 
Depremde hasar görmüştü... Eşrefpaşa'ya modern ek bina!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi’nin ek hizmet binası için ...
İzmir Planlama Ajansı'nda ilk toplantı yapıldı... Başkan Tugay ne mesaj verdi?
Yeniden yapılandırılan İzmir Planlama Ajansı Bilim Kurulu ilk toplantısını ...
Buca’da ‘komisyon’ gerginliği ve dikkat çeken iddia: Son dakika kimden telefon geldi?
Buca Belediyesi Ağustos ayı olağan meclis oturumunda komisyon gerginliği ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kim hazırsa penaltıyı o atar!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yeni bir Susurluk mu?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva