HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
2 Nisan 2022 Cumartesi - 11:52

Denetim Komisyonu tespitleri sıraladı... Zehir zemberek rapor!

Denetim Komisyonu Raporu’nun görüşüldüğü Bornova Belediyesi’nin meclis toplantısında sunulan “muhalefet şerhi” tartışmalara neden oldu. AK Partili iki meclis üyesinin iddiaları arasında 69 adet bulgu yer aldı.  Raporda, daha önce kendisi meclis üyesi olmasına rağmen Büyükşehir ve Bornova’ya araç bakım faturaları kesen Hüseyin Ünal ismi yine dikkat çekti. Muhalefet şerhinde şirketler ve yapılan işler tek tek sıralandı.

Denetim Komisyonu tespitleri sıraladı... Zehir zemberek rapor!

EGEDESONSÖZ- Bornova Belediyesi’nin meclis toplantısında gündeme gelen “denetim komisyonu raporunun” ayrıntıları netleşti.  Belediyenin bir yıllık mali harcamalarını denetleyen komisyon üyeleri çalışmaların ardından raporları meclise sundu.

CHP’li Üyeler Cem Arıkan, Hülya Uğurlu ve Halit Aksu’nun imzasını taşıyan raporda AK Partili Mehmet Turu ile Akın Dalgıç’ın “şerh raporu” da yer aldı. İki AK Partili ismin imzasının yer aldığı şerh bölümünde çarpıcı tespitlere yer verildi. Raporda, 69 adet bulgu tek tek sıralanırken daha önce Büyükşehir Belediyesi ve Bornova Belediyesi meclis üyelikleri olmasına rağmen Otokar Şirketi’nin yetkili araç bayisi olduğu gerekçesiyle belediyelerde faturaları çıkan Meclis Üyesi Hüseyin İnal yine raporda ortaya çıktı.  

Mal alımları, faturalar, ödemeler ve ihaleyi alan şirketlerin yaptıkları işler gibi önemli ve kritik bilgilerin de yer aldığı muhalefet şerhi başkanlık makamına “gereği yapılmak üzere” resmi olarak sunulmuş oldu.

İŞTE O TESPİTLER!
BULGU-1 Bornova Bel.Tr ve alt domainler güvenlik sertifikası ve gerekli yazılımların alım işinde işi alan G. Ünaldı’ya ait teklifte kaşe imza yoktur, mail ile gönderildiği söylenmiş ancak gelen mail gönderisine ulaşılamamıştır. Resmi rakam bilgisi yoktur.

BULGU -2 Idecad Statik IDS V10 Betonarme çelik modül satın alımı Osmangazi/BURSA’daki İDE API BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM MÜH.DAN.TAAH.A.Ş’den alınmış ve başka firmadan teklif alınmamıştır. Cevap olarak Türkiye’de başka bu işi yapan firma bulunamadığı belirtilmiştir. Oysa ki internet üzerinde onlarca işi yapan firma ile karşılaşılmıştır.

BULGU -3 Tarih olmayan teklifler çok fazla olmakla beraber , birçok Hakediş evraklarında da tarih yer almamaktadır.

Birkaç örnek;

-Bornova Tarımsal Kalkınma Kooperatifinden alınan bal ,kınalı bamya, zeytinyağı, misket üzümü pekmezi alım işinde tekliflerin harcama talimatı, ihale onay belgeleri

-Açık ihale yapılmadan önceki ilk ay için Doğanlar Stadyumu saha bakım hizmeti 22/d ile yapılmış olup dört teklifin 3 tanesinde tarih yoktur.

-21/F usulüne göre yapılmış olan çay ocağı malzeme alımı işinde tekliflerde ve teklif teslim tutanaklarında tarih yoktur.

İZBAŞ A.Ş.’nin de birçok teklifinde ve belgesinde tarih yoktur. Birkaç örnek;

-Sarf Malzemeleri alım işi 14-06-2021 tarihinde İZBAŞ A.Ş.

-Zabıtanın 13 aracının giydirilmesi işini İZBAŞ A.Ş

-Kasım ayı içerisinde kadınlara yönelik ve çocuk aktivite merkezlerimiz dahilinde yapılacak olan etkinliklere yönelik organizasyon hizmet alım işini İZBAŞ A.Ş firması kazanmıştır. Tekliflerde ve muayene kabulde tarih yine yer almamaktadır.

BULGU -4 Eski İş Bankası binasının network altyapısının oluşumu için gerekli hizmet alımı ve temizlik işleri yeni hizmet binasının network altyapısının oluşumu aynı başlıkta 22/D kapsamından teklifler alınmıştır. Hiçbir teklifte tarih bulunmamaktır. Ayrıca; işi alan MAKRON TEKNOLOJİ Firması

-İş Bankası binası için -79.000 TL + kdv

-Temizlik işleri yeni binası için – 25.000 TL + kdv fiyatlarını toplamda 114.000 TL +KDV vererek işi almıştır.

İlgili tekliflerden 3.sıradaki BLACK TEKNOLOJİ firmasına ait teklifte;

-İş Bankası binası için -55.000 TL + kdv

-Temizlik işleri yeni binası için – 65.000 TL + kdv fiyatlarını toplamda 120.000 TL +KDV vererek işi alamamıştır.

İş kalemleri ayrı yerler olması sebebiyle görünen iki teklifin ayrı firmadan alınacak olsa idi, yeniden teklif yoluna gidilseydi 34.000 TL + KDV teklif avantajı oluşacak ve belediyemiz kasamızdan bu ödeme çıkmamış olacaktı. Dolayısıyla burada bir kurum zararı görülmektedir.

BULGU -5 Disk Üniteleri Hizmeti Alım işi 22/D kapsamında yapılmıştır. İşi alan Dijit Teknoloji ve Güvenlik Sis.Ltd.Şti. Firması diğer işlerin tekliflerinde de hep teklif tarih gününde son saate 5 dakika kalan tekliflerini teslim ettiği dikkat çekmektedir.

BULGU-6 Facebook İstasyon Açılış Töreni Organizasyon İşini İZBAŞ A.Ş firması en avantajlı teklif ile almıştır. Tekliflerin hiçbirinde tarih bulunmamakla birlikte;

-3.sırada teklif veren şahıs firması B.BÜYÜK 29.11.2020 tarihinde vefat etmiştir. İşin olur tarihi 4 Ekim 2021’de ilgili kişi ve firması ticaret sicilde artık yer almamasına rağmen ilgili teklif belediyemize iletilmiştir.

-Bu ve benzeri gerçekçi olmayan sadece prosedürü yerine getirmek amaçlı sahte teklif birçok dosyada karşımıza çıkmıştır.

Bir diğer örnekte de; 19 Ekim muhtarlar günü sebebiyle 100 kişilik kahvaltı organizasyonu düzenlenmiş , işi 4000 TL+KDV tutarına İZBAŞ A.Ş firması almış ancak diğer tekliflerden 3.sıradaki teklifin daha önce de diğer müdürlüklerde de bulunan vefat etmiş olan şahıs firması B. BÜYÜK’e ait olduğu görülmüştür.

BULGU-7 Dramalılar Köşkü’nün kafeteryasının 03.12.2019 tarihli meclis kararı ile 72.000 TL bedel ile 5 yıl İZBAŞ A.Ş kullanımına sermaye artışına istinaden tahsis edilmiş olduğu görülmektedir. (Aylık 1200 TL) ve kafeteryada Nikah yapıldığı, CHP ve İYİ PARTİ İlçe Başkanlıklarının sürekli olarak toplantılarında kullanıldığı ve bunların hiçbirinden herhangi bir gelir kaydının bulunmadığı tespit edilmiştir.

BULGU-8 7 Haziran 2021 tarihinde kesilen 20697 makbuz nolu Gökdere köyü girişi sağ tarafına dökülen moloz ile ilgili kesilen ceza 20.000 TL olup daha sonra üstü çizilerek 13.000 TL’ye düşürülmüş ve bu şekilde uygulanmıştır.

BULGU-9 Trafik park Cezaları ağırlıklı olarak küçük park ve bölgesinde yazılmıştır. Diğer bölgelerde uygulama yapılmadığı gözlemlenmiştir.

BULGU-10 35 HD 369335 AYZ 795 – 35 AYZ 750 plakalı araçlarına tepe lamba ve anons sistemi alımı ve montajı işi yapılmış. Ödemeye esas belge hatalı yazılmış ve firma kestiği faturada alıma çıkılan maddeler şeklinde yazmayıp detaylı bir şekilde yazmış birbirini tutmamıştır.

BULGU -11 Çakar ve Siren Sistemi alımı işi 04-05-2021 olur ile yapılmıştır. Alınan tekliflerin teslim alma tarihleri yoktur. Tarihsiz bir şekilde teslim alınmıştır ve tüm tekliflerin 3.Sanayi Sitesi 411 Sok. ve 419 sok. olduğu görülmektedir.

BULGU -12 Zabıtanın 13 aracının giydirilmesi işini İZBAŞ A.Ş yapmıştır. Olur ve iç yazışmalarda 35 HD 5293 plakalı araç listede yer almamasına rağmen, giydirme işlemi yapılmış ve faturalandırılmıştır..

BULGU -13 Medya Takip Hizmeti Alım işini MEDYA TAKİP YAYINCILIK A.Ş firması almış ve alan firma da dahil olmak üzere İstanbul’da aynı yer, aynı bloktan ve aynı günde 3 firma teklif vermiştir. Farklı bir araştırmaya gidilmemiştir.

BULGU - 14 Halkla İlişkiler Sistemi Kurulması, İletişim Yönetim ve organizasyonu , süreç yönetimi , koordinasyonu , vatandaşlık ilişkileri yönetim sistemi , personel mülakatları ve eğitimleri hizmet alımı işi ihale yapılmış , daha düşük fiyat teklifi olan 429.750 TL+ kdv vermesine rağmen firmanın iş yetersizliğinden kabul görmediği belirtilerek daha yüksek fiyata 440.000 +kdv’ye CEREN TANITIM ORGANİZASYON VE TİC.LTD.ŞTİ.’ne iş verilmiştir.

BULGU -15 İç ve Dış mekan tanıtım materyalleri yaptırılması işi açık ihale edilmiş, öncesinde alınan yaklaşık maliyetlerde yaklaşık maliyet verme için son tarih 24.12.2020 olmasına rağmen 29.12.2020’de Fec Reklamcılık firmasından yaklaşık maliyet alınmış ve elle üstteki tarih düzeltilmiştir, fakat alt taraftaki tarih unutulmuş ve 29.12.2020 olarak kalmıştır. İlgili işi PRUVA TANITIM – Ö. SEVİN firması almıştır ve işin hakedişlerini bitiminden sonra da 92.191 TL ilave ürün alınmıştır. İhale anında bu durum neden tespit edilememiştir.

BULGU -16 Sosyal Medya Hizmet alımı işinde teklif isteme mektubu tarih 18/11/2020 yazılmış ancak teklifler 18/12/2020’de alınmıştır. Sonra elle düzeltilmiş olmasına rağmen , ilgili işin bazı tekliflerinde hiç tarih olmayanlara da rastlanmıştır.

BULGU -17 İletişim Merkezi için mobilya temini işi 22/d maddesine göre teklifler alınmış ancak firmalardan tekliflerin teslim alındığına dair belge hiç düzenlenmemiştir.

BULGU -18 Tanıtım filmi yapılması işi M. LİMAN’a ait olan şahıs firmasına 51.000 TL + KDV’ye verilmiş olup diğer iki firmanın teklif tarihinde herhangi bir oynama olmamasına rağmen işi alan firmanın teklif mektubu tarihi kalem ile değiştirilmiştir.

BULGU -19 Dijital Müracaat sistemi geliştirilmesi hizmeti ve diğer bir iş olan yazılım geliştirme hizmet alım işi ( yeni iletişim merkezi için ) tek firmadan SMARTSİS BİLGİ TEKNOLOJİLERİ A.Ş’den teklif alınmış ve teklifte tarih hiç bulunmamaktadır.

BULGU -20 İç ve dış tanıtım materyalleri temini hizmet alımı işi daha önce açık ihale olarak yapılmasına rağmen aynı şartname ile PRUVA TANITIM-Ö.SEVİN’den ihalede verdiği fiyatların neredeyse 2 katı rakama 117.000 TL +kdv’ye satın alım yapılmıştır.

BULGU -21 Led ekran aylık bakım onarım, temizlik hizmet alımı işi İZBAŞ A.Ş /ye 81.000 TL +KDV’ye verilmiştir. Her ay tek bir led bakımı için 1800 TL +KDV fiyat ile yapıldığı görülmüştür. Yine işe diğer teklif veren firmalar da dahil olmak üzere hiçbir teklifte tarih bulunmamaktadır.

BULGU -22 Aynı özellikteki koltuklar için Basın Yayın Halkla İlişkiler Müdürlüğü İZBAŞ A.Ş’den 1025 TL +kdv’ye alınmış , Yazı işleri Müdürlüğü ise aynı koltuğu Devlet Malzeme Ofisinden 866 TL+ kdv/ye alınmıştır. Basın Yayın Halkla İlişkiler Müdürlüğü DMO’dan almayarak aradaki fark belediyemizden kasasından ekstra çıkmıştır.

BULGU -23 2021 yılında Belediyemiz aleyhine sonuçlanmış birçok dava bulunmaktadır ve kaybedilen davalarda davacı avukatlarının birçoğunda ( Belediyemize karşı açılan davalarda ) başta CHP İlçe Başkanı Av.E. Çapın olmak üzere Ö.Sökmen oğlu S.Sökmen gibi aile bağları da dahil olmak üzere birçok siyasi isim olduğu görülmektedir.

BULGU -24 Arıcılık eğitimi için, çerçeve vs. dahil Bornova Tarımsal Kalkınma Kooperatifinden alım yapılmış , alınan teklifin alt firma kısmındaki kaşe imzanın belediyemize ait yanlışlıkla BORBEL A.Ş kaşesi olduğu ve yine tarih olmadığı görülmüştür ve firmalara tekliflerin teslim tarihi 15.03.2021 olarak imza altına alınmış olmasına rağmen ,firmaların teklifleri 10.03.2021’de teslim etmiş oldukları görülmüştür, ayrıca teklif üzerinde oynamalar mevcut ve paraf da yoktur. Kooperatif kaşesi yerine BORBEL A.Ş. kaşesi vurulmuş buradan da aynı personelin iki kaşeye sahip olduğu ortay çıkmaktadır.

BULGU -25 Led aydınlatma işi her ne kadar konu ile ilgili kalemlerin açık ihale ile yıl içinde alınıyor olmasına rağmen , bu malzemeler o ihaleye dahil edilmemiş ve açık ihale bütçe sınırına geldiği için bu bu kalanları 22/d olarak alım yapılmıştır yanıtı tarafımıza verilmiştir. Topluca ihale edilebilecek ürünler parça Parça doğrudan temini yapılmış ve kurum zararı oluşmuştur.

BULGU -26 Çim tohumu alım işi yine farklı teklif arayışına gidilmeden ANADOLU ÇİM firmasından sadece teklif alınarak yapılmıştır.

BULGU -27 Hizmet ve etkinliklerde kullanılmak üzere 9 adet araç kiralama işini İZBAŞ A.Ş almış olup , bir yıllık hizmet üresi boyunca her gün puantaj olarak hizmet verdiği gözlemlenmiştir ve hiç bakıma dahi gitmemiş, hiç boş durmamıştır. Yılın 365 gün hiçbir şekilde boş durmadığı gösterilerek araçlar bakım hiçbir şey yapılmamış mıdır?

BULGU -28 Şubat ayında İZBAŞ A.Ş.nin aldığı otobüs kiralanma hizmetini İZBAŞ A.Ş’den kendilerine verilen GÜÇBİRLİĞİ TURİZM Firması gerçekleştirmiş , haziran ayında yine transfer/taşıma için işe bu kez İZBAŞ A.Ş firması girmemiş ve işi bu kez Belediyemiz üzerinden GÜÇBİRLİĞİ TURİZM Firması gerçekleştirmiştir.

BULGU -29 Naldöken Kültür Merkezinde bulunan Sosyal İşler Müdürlüğünün kullanıyor olduğu deponun kapısının kürekle kapatıldığı gözlemlenmiştir. Bayrağın da kapının da durumu da devlet malına nasıl sahip çıkıldığının göstergesidir.

BULGU -30 Gıda ve İkram alımı işi 21/f usulü ile olarak yapılmış ve teklif istenen 3 firmadan 2 tanesinin adreslerinin aynı olduğu görülmüş olup, İZBAŞ A.Ş’nin de katılımının olduğu ihaleyi İZBAŞ A.Ş 321.000 TL+KDV ile kazanmıştır. Yan teklif yapıldığı görülmüştür.

BULGU -31 Çiçek alım işi 21/f usulüne göre yapılmış , 3 firma katılmış ve İZBAŞ A.Ş 244.300 TL + KDV tutarına işi almıştır. Çiçeklerin teslim edildiğine dair fotoğraflar ve teslim fişleri istenmiş ancak bu şekilde bir fiş tutmadıkları , fotoğraf arşivi de yapmadıkları söylenmiştir. Dolayısıyla teslimlerin yapılıp yapılmadığı ve işin gerçekleşip gerçekleşmediği kontrol edilemememiştir.

BULGU -32 19 Mayıs için t-shirt ve şapka alımı işi fatura tarihi 25.05.2021’de STAGE Firması kazanarak kesmiş ancak 19.05.2021’de dağıtılan malzemeler taşınır fişine 18 gün sonra fiziken birçoğu olmadığı tarihte işlenmiştir.

BULGU -33 2021-2022 EĞİTİM VE ÖĞRETİM Yılı için ilçe sınırlarımızda bulunan öğrencilere dağıtılmak üzere çanta,defter,kırtasiye alımı işi 22/d usulü ile yapılmıştır ve yine tekliflerde ve muayene kabul tutanaklarında tarih yer almadığı görülmüştür. Başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere ilçe belediyelerinde ve Kırtasiyeciler Odası zimmet ve tutanaklar ile yapılmakta iken bizim belediyemizde bu şekilde uygulanmamıştır.

BULGU -34 Taşıma servis hizmeti alım işinde işi alan CAN EGE TAŞIMACILIK LTD.ŞTİ Firması ile yine teklifler arasında bulunan SUUDİ TURİZM LTD.ŞTİ firmasının aynı kişilere ait olduğu görülmüştür.

BULGU -35 SPOR İŞLERİ MÜDÜRLÜĞ’nün 22/d usulünde alımlarında genel olarak teklif teslim tarihleri hep tekliflerin firmalardan belediyemize teslim edilme tarihlerinden sonra olduğu görülmüş olup , tekliflerin üzerine yazılan tarihlerin hepsi ayrıca tek bir kalem ile tüm tekliflere yazılmış olduğu görülmüştür.

BULGU -36 Bornova Belediyespor ve Karşıyaka Spor kulübü arasındaki lansman hizmeti alım işine 3 firma teklif vermiş İZBAŞ A.Ş 30.000 TL + KDV ‘ye işi almıştır. Yine tekliflerde tarih olmamakla birlikte yapılan işin kalemlerinin çok daha düşük rakamlara yapılabileceği gözlemlenmiştir.

BULGU -37 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlik organizasyon hizmeti alım işi kapsamında 3 firmadan teklif alınmış, işi alan İZBAŞ A.Ş ve yine maalesef GRAND MEDYA-B. BÜYÜK 2. Teklif olarak görülmüştür. ( Daha öncede vefat eden şahıs firması sahibi olduğunu belirtmiştik.)

BULGU -38 Genel olarak kültür müdürlüğünün tüm işlerinde neredeyse AZM GIDA TUR.SES LTD.ŞTİ , Akustik Organizasyon – İ.AZMAN Şahıs firması ve Vİsion Ses Işık Organizasyon Dan.A.Ş. firmalarının aynı işler için teklif verdikleri görünmekte ve bu 3 firmanın ikisinin sahibinin İ. AZMAN olduğu görülmekte ve Vision firmasının da yine bu iki firmaya direk bağı gözlemlenmektedir.

BULGU -39 İkram mal alımı işinde 22/d usulüne göre teklifler alınmış ancak muayene kabul tutanağındaki tarih 30.10.2021 olmasına rağmen faturanın belediyemize 05.10.2021’de gib2021000057 nolu fatura ile kesildiği gözlemlenmiştir.

BULGU -40 30 Ağustos Zafer Bayramı organizasyon işinde öğle ve akşam yemeği fiyatlarının kişi başı 210 TL olduğu ve piyasanı çok üzerinde olduğu gözlemlenmiştir.

BULGU -41 50 adet dış mekanlar için sigara küllüğü alım işinde teklifi veren 2.firma BERTA HİJYEN firmasının teklifi elle düzeltilmiş , oynanmış ve herhangi bir paraf yapılmamıştır. İşi Ege İmbat İnş. Tic.A.Ş. firması almıştır.

BULGU -42 Çalı süpürgesi alımı işi 22/d maddesine göre teklifler alınmış, tekliflerden en uygun fiyatlı olan firma olan Ş. YILDIZ firması işi almış, teslimat hususunda ek süre istemiş ve 11.10.2021 tarihinde yapamayacağım diyerek bilgi vermiştir. Ancak bu durumda 2.sıradaki teklif veren firmadan başlamak üzere hiçbir firma aranıp işi size veriyoruz, teslimatın yapılabilip yapılamayacağı sorulmamıştır.

BULGU -43 Temizlik İşleri Müdürlüğünde kullanılmak üzere BORBEL A.Ş’den kiralanan ve bakım ücreti belediyemiz tarafından ödenen ancak BORBEL tarafından yaptırılan araçlar için 29.10.2021 ve 29.11.2021 tarihli 2 adet 2401,02 TL olmak üzere 2 adet faturanın Bornova Belediyesi Meclis Üyesi H. ÜNAL tarafından kesildiği görülmüştür.

BULGU -44 Işıkkent Muhammet Yıldız Spor Tesisleri’nde 25.10.2021 tarihinde hırsızlık vakası olmuş ve birçok malzeme çalınmıştır. Bakımda olduğu için kameralar çalışmamaktadır. Ancak sel öncesinde de kameraların yine çalışmadığı kontrollerden gözlemlenmiş ve herhangi bir şekilde ilgili müdürlüklerden destek istenmediği gözlemlenmiştir.

BULGU -45 Erzene mah. Lostra salonunun ön cephe kapanması işi teslim süresi 10 gün olmasına rağmen geç teslim edilmiş, ilgili firmaya herhangi bir gecikme bildirimi yapılmamıştır.

BULGU -46 Uğur Mumcu Kültür Merkezi çok amaçlı salon tadilatı işi için 22/d usulüne göre teklifler alınmış ve işi EGE TEKNİK İnş.Taah.San. Tic.Ltd. Şti. (R.Özal ) işi almış ancak teklif verenler içindeki 2. sıradaki teklif Özen-El İnş. Taah. San.Tic.Ltd.Şti. (M.Özal ) teklif vermiştir.

BULGU -47 Açık ihale ile “Çamdibi Kapalı Yüzme Havuzu Yapım işi” 08.01.2021’de yapılmış ve işi EKERLER İNŞ.TAAH. İTH.İHR.LTD.ŞTİ 7.276.000 TL’ye almıştır ve ihale sınır değeri olan 7215.498 altı olan iki firma elenmiştir ancak ÖZDEMİR İNŞAAT OTOMOTİV LTD.ŞTİ. 7.340.000 TL teklif vermiş ve bu firmanın 31.maddeden değerlendirme dışı bırakılmasına karar verilmiştir. Bu firma elendiği için yasal ortalama 7.277.000 TL olmuştur aksi takdirde daha yüksek çıkacak ve EKERLER firması da ortalama altında olacağı için elenmiş olacak ve işi ÖZDEMİR İNŞAAT firması alacakmış. 36.1 maddesinin uygulanmamış olması dikkat çekmektedir.

BULGU -48 Beton santraline Pistonlu hava kompresörü alımı işinde 22/d usulüne göre teklifler alınmış işi Ş.KANAT KOMPRESÖR firması 14975 TL’ye almıştır ancak diğer 2 teklifin VARDAR OTO ve ŞEKEROĞLU OTOMOTİV firmaları olduğu gözlemlenmiş farklı bir kompresör firmasına ulaşılamadığı sorusunu akıllara getirmiştir.

BULGU -49 Telefon Santrallerinin ve çağrı merkezinin 2021 yılı periyodik bakım işi için 6 firmaya mail atılmış ve tek firma teklif vermiştir. Bir firmanın mail ile yanıtladığı teklif mektubunda yazdığı detay dikkat çekmiştir; IPC500 Snatral sistemi eski ve üretilmeyen bir üründür, distiribütör firmanı bayilik sistemi dağılmış ve bu sebeple bu tek firma çok fahiş fiyatlar istemektedir. Sistemin yenilenmesi daha avantajlı rakamlara olabilecektir. Bu bakım işi için HASTEL BİLİŞİM – H.DEMİRCİ firması yılda sadece bakımı için 68000 TL +KDV ödeme almaktadır. Dolayısıyla işin yenilenmesi daha avantajlı olacak iken bakım yaptırılma yoluna gidilmiştir.

BULGU -50 Bornova Çocuk Dünyası Mimari Projesinde tadilat gereği doğmuştur. Tadilat projelerinin proje eser sahibi ekip tarafından gerçekleştirilmesi gerektiği için KOTA MİMARLIK LTD.ŞTİ tekrardan proje çizmiş ve 750.000 TL +KDV belediyeye fatura kesmiştir.3 senedir kaderine terk edilmiş yerin projesinin dahi gelinen noktada projesinin tadilatının tuttuğu rakam ortadadır. Zamanında başlansaydı belki bu rakama işin belli bir kısmı yapılabilecekti.

BULGU -51 24/11/2020 tarihinde İnsan Kaynakları Müdürlüğümüzün Fen işleri Müdürlüğüne yazdığı

1 yıllık işyeri hekimliği alım işi süresi dolduğu için hizmet alınacaktır ve bu bağlamda belediyemizde işyeri hekiminin bulunup bulunmadığı bilgisini istemiş ve 02/12/2020 tarihinde gelen yanıt bu nitelikte personel bulunmamaktadır şeklindedir. Konu ile ilgili 22/D maddesine göre teklifler alınmış ve A.KINIK İş Güvenliği firması 29400 TL +kdv teklif ile işi kazanmıştır. Yine tekliflerde tarih olmamakla birlikte, hakediş numaraları evrakları hatalı ve muayene kabul evraklarında tarih bulunamamıştır.

BULGU -52 2 adet 1986 model DAF 2100 marka 5m3 kapasiteli beton mikserlerimiz sık sık arıza yapmakta olup , yol betonu çalışmalarının daha hızlı ve planlı yapılması için 1 adet beton mikseri ihtiyacı bulunmakta ve 22/d maddesine göre belli bir süre piyasadan kiralama yoluna gidilmiş ve 3 ay boyunca toplam 97.500 TL + KDV’ye bu hizmet KAYALI YAPI GIDA TUR.LTD.ŞTİ.’den alınmıştır. Bir sürü araç alınıyor neden böyle bir araç alınmadı ve bu rakamlar ile kiralanıyor sorusunu akıllara getirmiştir.

BULGU -53 Bornova Çamiçi Mah. Tehlike arz eden kayanın kaldırılması işi için 22/d maddesine göre teklifler alınmış MCY İNŞAAT 15.000 tl + KDV’ye işi almıştır. Faturasını 28.07.2021’de kesen firmanın evrakı için ödeme emri belgesi düzenleme tarih 27.07.2021 tarihlidir.

BULGU-54 Tarihi geçmiş boyaların hala stokta durduğu ve insan sağlığını tehdit edecek bu duruma rağmen imha edilmedikleri ve kullanılmaya devam ettiği gözlemlenmiştir.

BULGU -55 Araçlar için 22/D maddesine göre alınan tekliflerde teklifleri teslim eden firmalar yerine tekliflerin üst kısmına tarihleri belediyemizin personellerinin attığı görülmüştür ve hiçbir teklifte kesinlikle olması gereken son teklif teslim tarihi ve saati ibaresi alanı doldurulmamış hepsi boş bırakılmıştır.

BULGU -56 35 ABC 471 plakalı aracın 01/10/2021’de yaptığı kazanın fen işleri şantiyesindeki mazgaldan geçerken mazgalın içine girmesi sonucu oluştuğu ilgili kaza raporunda belirtilmiştir. Şantiye içindeki alandaki yol ve bakımların yetersiz olduğu gözlemlenmiştir.35 AAP 138 plakalı aracında yine üzerine şantiyede park halinde iken tahta ev pilatformu düşmüş ve kaza raporuna bu şekilde geçmiştir. Camı kırılan aracın camı değişmiştir. Bu da şantiye alanlarının kontrolünün gerekliliğinin önemini ve yetersizlik göstergesi olarak gözlemlenmiştir.

BULGU -57 33 HEK 33 plakalı araç kaza yapmış ve onarımı için 22/d maddesine göre teklifler alınmış , üç teklifteki toplam yazı kısmının boş olduğu gözlemlenmiş ve toplam rakam kısımlarının aynı yazı olduğu görülmüştür.

BULGU -58 35 HPC 22 plakalı aracın bakım onarımı için 22/d maddesine göre teklifler alınmış teklif içeriğinde yer alan direksiyon pompa yağı adet olarak teklifte yer almıştır, şartname bilgisi de yer almamakla beraber herkesin ilgili araca aynı mantıkla fiyat verdiği görülmüştür.

BULGU -59 Fotokopi makineleri parça alımı işi için 22/d maddesine göre teklifler alınmış Diatek Elektronik Ltd.Şti.’nden alım yapılmış ancak muayene kabul evrağında tarih ve imza atılmamıştır.

BULGU -60 Geçtiğimiz yıl FEN İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ tarafından Pınarbaşında bulunan barınak alanında yeni bir inşaat yapılmıştır. Barınak ziyaretinde inşaatın bittiği ancak kullanılmadığı tespit edilmiştir. Nedeni ise tesisatların yapılmadığı ve yapılacağı bilgisi paylaşılmıştır. İnşaat öncesi yapılması gereken tesisatların şimdi yapılan yerde kırma ve dökme yapılarak tekrar yapılacak olması beklenmektedir.


BULGU -61 Birçok yavru hayvanı aynı kafeslerin içinde çok kalabalık şekilde yer aldığı görülmüştür, üst üste olan hayvanların bu şekilde olmasının sebebi tesisat işlemi yapılmamış olan barınaktan dolayı olduğu belirtilmiştir.

BULGU -62 Sıvı köpük sabunların ihtiyaçtan fazla alınmış olduğu ve kullanım tarihlerinin geçtiği görülmüş imha edilmediği ve kullanılmaya devam edildiği belirtilmiştir. İnsan sağlığını tehdit etmektedir.

BULGU-63 Temizlik ve kırtasiye malzemesi alım işinde 3 teklif 22/d maddesine göre alınmış ve en düşük fiyatlı olan teklif 23.974 TL + kdv Dinçay Kırtasiye olmuştur. Doğrudan temin onay belgesi 05/10/2021’dir. 43 gün sonra alıma karar verilmiş, onaydan sonra ödenek geç verildiği için üzerinden zaman geçmiş ve firma da aynı fiyattan veremeyeceğini, teslim edemeyeceğini belirtmiştir. Tekrar teklifler istenmiş ve tek teklif ürünü teslim edemeyecek olan Dinçay Kırtasiye firmasından gelmiş ve aynı iş 35.057 TL+ kdv‘ye yine bu firmadan alım yapılmıştır. Gecikmeden dolayı belediyemiz 11.083 TL zarara uğratılmıştır.

BULGU - 64

-HALİL ÖZTÜRK OTOMOTİV A.Ş.

-MEHMET CEYLAN YAPI MALZEMELERİ TİC.LTD.ŞTİ.

-AVCILAR YAPI

-YAZGAN ŞARAPÇILIK

Firmaları başta olmak üzere yıllardan beri belediyemize ait yerleri kullanan firmalardan herhangi bir gelir elde edilmediği görülmüştür. Konunun tarafımızdan ifade edilmesi üzerine ilgili müdürlükler 3194 sayılı İmar kanununda işgalciden ecrimisil alınması yer almaktadır ve ilgili yasa maddesi gereğince Belediyemiz bütçesine ciddi gelir tahakkuku sağlamıştır. Yine 3194 sayılı İmar kanununda yer alan ve 2887 sayılı Yasanın 75.maddesine göre “İşgal edilen taşınmaz mal idarenin talebi mülkiye amirince en geç 15 gün içinde tahliye ettirilir ve üzerinde yapı varsa yıkılarak yıkım ve enkaz götürme bedeli işgalciden tahsil edilir” der ve buna göre bu yerlerin tahliyesinin yapılması gereği bürokrasiye iletilmiştir. Bugüne kadar büyük ölçekli yerlerin bu durumunu devam etmesine ilişkin ilgili firmalardan bağış,yardım vb. alınması dikkat çekmiştir. Daha önce ecrimisil alınan yerlerin de tahliyesi istenmemiş , kiracılık durumuna dönmüş gibi ve yanlış ve usulsüz tebligatlar ile hukuk birimlerine aktarılıp zaman tanınmasına fırsat verilmiştir.

BULGU -65 Ecrimisil işlemlerinden bir diğeri de YAZGAN ŞARAPÇILIK A.Ş. ve kullanmaya devam ettiği bilinmekle beraber , bir meclis kararı ile kiralama yoluna gidelim şeklinde bir girişimde dahi bulunulmamıştır.

BULGU -66 2021 yılında toplam 287 yapıya kaçak işlemi yapılmış ve Bornova merkezinde hiçbir kaçak yapıya yıkım uygulanmadığı i mühür fekki yapılan yapılarla ilgili olarak da suç duyurusu başta olmak üzere hiçbir işlem yapılmadığı görülmüş , bu durumun kaçak yapılaşmayı özendirdiği yıllar içindeki artıştan anlaşılmıştır.

BULGU -67 Araçların gps kayıtlarının sözleşmeye rağmen sağlıklı bir şekilde olmadığı saat 17:00’dan sonra gps kayıtlarının yapılmadığı , bu soru sorulduğunda ilgili bürokratın mesaiye kalmıyoruz cevabını verdiği ancak mesai ücretlerine bakıldığı zaman mesai ücreti ödendiği Başkan yardımcıları başta olmak üzere bazı araçlara imtiyaz tanındığı ve gps sisteminin olmadığı , bazı araçların gps sistemlerinin el ile müdehale edilerek kapatılabildiği , ilgili firmanın bu konuda uyarısı olmasına rağmen düzenlemeye gidilmediği , aylarca gps kaydı alınamayan araçlar olduğu ve dolayısıyla yapılan işin de ücretinin sağlıklı bir yere ödenmediği görülmüştür.

BULGU -68 Büyük park karşısında bulunan KAFE’de hem yeşil alanın gelir getirici faaliyette bulunduğu örnektir ve ilgili yasa ile böyle bir durumun yapılması mümkün değildir ayrıca buraya ceza kesilip boşaltılması gerekirken işgaliye alınmıştır. Yaya geçiş yolunun da kapatılarak vatandaşın geçişi engellenmiştir. Yaya yolundan işgaliye alınmıştır.

BULGU -69 Belediyemize ait hurdaların toplandığı depolama alanının çevresinde kamera bulunmamakta ve hırsızlar tarafından teller açılmış açılan yerlerden de birçok malzemenin çalındığı ya da kaybolduğu değerlendirilmektedir. Geçtiğimiz yıldan da görüldüğü üzere deponu yeri değişmesine rağmen hurda depolarında aynı problem devam etmektedir. Önlem de arkasına bir tahta koyularak alınmıştır.

MADDE-70 Bu şerh,2021 yılına ait Bornova Belediyesi Denetim Komisyonu Raporunun ayrılmaz bir parçası olup, 13 sayfa ve 70 (YETMİŞ) madde olarak tarafımdan tanzim edilmiştir.

 
Doğal afetler şiddetlenerek artacak
 
Selçuk'ta Ramazan dayanışmayla başladı!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ali Ali 2 Nisan 2022 Cumartesi 21:57

Yazıklar olsun kara leke sürenlere haram yiyenlere.. Umarım hapis cezası alırlar.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Pehlivan'dan Ramazan ayı mesajı
Menemen Belediye Başkan Vekili Aydın Pehlivan, Ramazan ayı münasebetiyle ...
Marble İzmir’den kıtalararası çağrı!
Marble İzmir kapsamında 31 Mart 2022 Perşembe,  fuarın ikinci günü doğal ...
Soyer'in çağrısı karşılık buldu... İlk kitaplar geldi!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Her Mahalleye Bir Kütüphane ...
 
Buca’nın Dijital Dershanesi’nde çevrim içi sınav dönemi
Buca Belediyesi Dijital Dershane’de, Liselere Giriş Sınavı (LGS) ve Yükseköğretim ...
Bornova'da 'Demokrasi Arenası'
Usta Gazeteci Uğur Dündar’ın sunduğu, televizyonların ekran klasiği “Demokrasi ...
Başkan Selvitopu huzur ve barış diledi... 10 bin hanelik dev destek!
Karabağlar Belediyesi bugün başlayan Ramazan Ayı'nda toplu iftar düzenlemek ...
 
'Muz Cumhuriyeti' sözleri tansiyonu yükseltti... Menemen de SODEMSEN dönemi sona erdi!
Menemen Belediyesi Meclisinde 2021 yılı faaliyet raporunun görüşüldüğü ...
Gaziemir'de komisyon uyuşmazlığı… AK Parti üye vermedi!
Gaziemir Belediyesi'nde Nisan ayında gerçekleştirilen olağan meclis oturumunda ...
Karşıyaka Meclisi’nde ‘stat’ tartışması... Tugay: Üstlenmeye mecbur kaldık!
Karşıyaka Belediyesi Nisan ayı meclis oturumunun ilk oturumunda ana gündem ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Dünya rekoru O'nda!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Despina Vandi Çeşme’de… Kaçırmamak gerek
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Kaytara kaytara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Varlık-Hiçlik ekseninde gerilen insan
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Evlad-ı Fatihan ne yapacak?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Belediye meclisleri
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Önemli bir düzeltme!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva