HABERLER>POLİTİKA
27 Temmuz 2012 Cuma - 09:37

Demirel'den Erbakan'a 28 Şubat mektubu

28 Şubat döneminde 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in kritik MGK öncesi dönemin Başbakanı Erbakan’a gönderdiği mektup ortaya çıktı. Erbakan'a yazılan mektupta, devrim kanunlarının uygulanması isteniyor.

Demirel den Erbakan a 28 Şubat mektubu

ANKARA - 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in 28 Şubat sürecinde dönemin Başbakanı Necmettin Erba-kan'a yazdığı mektubun orijinali ortaya çıktı. 28 Şubat 1997'de yapılan ve 8 saati aşkın süren Milli Güvenlik Kurulu (MGK) öncesi Erbakan'a yazılan mektupta, devrim kanunlarının uygulanması isteniyor. Demirel mektubunda şu ifadelere yer veriyor: "Devletin kurumlarına 'köktendinci' cereyanların sızması kesinlikle önlenmelidir. Yargı organları, silahlı kuvvetler, üniversiteler, emniyet teşkilatı, okullar, idare, Diyanet teşkilatı, yerel yönetimler korunmalıdır."
 
27 Mayıs 1960 darbesinden bugüne kadar yaşanan fiilî ve postmodern darbe girişimlerini araştıran TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu, bazı kamu kurum ve kuruluşu ile birlikte haziran ayında Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği'ne yazı yazarak, 28 Şubat'ın belgelerini sormuştu.
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün talimatıyla, Çankaya Köşkü, Meclis'in talebine olumlu cevap vererek belgeleri yolladı. Klasörler içinde, Köşk'ün 28 Şubat MGK'sı öncesi ve sonrasına ilişkin tüm kayıtlar yer alıyor.
 
Zaman gazetesinin, TBMM kayıtlarından ulaştığı bilgilere göre, Köşk'ten gönderilen belgeler arasında Demirel'in 28 şubat sürecinde dönemin başbakanı Necmettin Erbakan'a yazdığı mektubun orijinali de bulunuyor.
 
Demirel, mektupta, laik düzenin korunması için mevcut kanunların harfiyen uygulanmasını istiyor. Demirel, Erbakan'a hitaben kaleme aldığı mektupta, "Cumhuriyetin niteliklerine ve devletin temel çatısına yönelmiş tehdit ve tehlikeler, hem toplumda hem de devletin kurumlarında büyük rahatsızlıklar yaratmaktadır." ifadelerini kullanıyor. Ardından devletin kurumlarında 'köktendinci' cereyanlara karşı fevkalade hassasiyet olduğunu, bu hassasiyetin neticesi olarak şunların yapılması gerektiğini vurguluyor: 1- Laik düzeni korumak için mevcut kanunlar harfiyen uygulanmalıdır. 2- Anayasa'nın 174. maddesinin koruduğu 'devrim kanunları' uygulanmalıdır. 3- Devletin kurumlarına 'köktendinci' cereyanların sızması kesinlikle önlenmelidir. Bu meyanda, yargı organları, silahlı kuvvetler, üniversiteler, emniyet teşkilatı, okullar, idare, Diyanet teşkilatı, yerel yönetimler korunmalıdır."
 

TBMM'ye gönderilen belgeler arasında, Komisyon'un yazılı olarak talep ettiği, Çankaya Köşkü'nde 28 Şubat 1997'de yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısına hazırlık belgeleri, 28 Şubat sürecinin Cumhurbaşkanlığı yazışmaları, hükümet tarafından gönderildiği halde imzalanmayarak geri gönderilen atama kararnamelerine ilişkin kayıtlar, teamüllere uygun hükümet kurma yetkisi verilmediğine ilişkin bilgiler de bulunuyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Keskin’ soru: Kozmik belgeler nerede?
CHP’li Adnan Keskin, 2,5 yıldır sürüncemede kalan ‘Bülent Arınç suikasti ...
MHP’de çatlak: ‘Kürdistan’ tartışması
Bayram namazını Kerkük’te kılacak olan Bahçeli’ye kendi camiasından da ...
AK Parti’den anayasada 'vatandaş' açılımı
AK Parti, Meclis Başkanlığı'na sunduğu yeni anayasadaki temel hak ve özgürlüklerle ...
 
Vekil Sait’ten vatandaşa torpilli kepçe
AK Parti İzmir Milletvekili Rifat Sait, Karabağlar ilçe Başkanlığı’nın ...
Başkanların örgüt turunda ikinci gün: Gündem metro
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve CHP İl Başkanı Ali ...
AK Parti İzmir’de durmak yok: İftarda sahura…
AK Parti İzmir İl Teşkilatı’na Ramazan’da da ‘durmuyor’. 11 ayın sultanı ...
 
“PKK-PYD dayanışmasına müsamaha göstermeyiz!”
Başbakan Erdoğan, Suriye’de PKK-PYD dayanışmasına müsamaha göstermeyecekleri ...
Hüseyin Saygılı’dan PM sırrı: Hiç küsmedim…
CHP’nin 34. Olağan Kurultayı’nda partinin en etkin karar organı Parti ...
“2014'te 'yarı başkanlık' sistemine geçilecek”
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, cumhurbaşkanını halkın seçmesinin yarı ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Stoilov’a nazar değdi!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva