HABERLER>EKONOMİ
13 Ocak 2012 Cuma - 09:39

Dalgakıran için büyük yarış başladı

Türkiye'nin tek tapulu dalgakıranının üst kullanım hakkını alacak firma veya kuruluş, burayı 15 Ağustos 2021 tarihine kadar kullanabilecek. Satış, 2 milyon 110 bin lira muhammen bedelle 17 Ocak Salı günü yapılacak

Dalgakıran için büyük yarış başladı

İZMİR - Sultan Abdülaziz zamanında Pasaport'ta yaptırılan 1 kilometrelik dalgakıranın 2021 yılına kadar üst kullanım hakkının icradan satışı için yarış başladı. 2 milyon 110 bin lira muhammen bedelle 17 Ocak Salı günü yapılacak satışa ilk talip İzmir Ticaret Odası (İTO) oldu. Yeni Asır’ın haberine göre, yat limanı sektöründe önemli yatırımlar yapan Doğuş Grubu'na ait Doğuş Marina ile Koç Holding'in yat limanlarını işleten şirketi Setur'un da satış ile yakından ilgilendiği ifade ediliyor. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, yaklaşık 8 yıl önce hazırladığı ancak hayata geçiremediği dalgakıran projesini raftan indirmeye hazırlanıyor. Önceki gün dalgakıranın satışı ile ilgili olağanüstü meclis toplayan İTO yönetimi, toplantı yeter sayısının bulunamaması nedeniyle toplanamayan olağanüstü meclisi pazartesi günü gerçekleştirecek. Meclis toplantısında dalgakıranı satışına teklif vermesi için meclis üyelerinden 5 milyon liraya kadar yetki verilmesi istenecek. İzmir Ticaret Odası'nın Dalgakıran Projesi içerisinde marina, sergi ve gösteri mekanları, küçük bir amfitiyatro, simge balıkların olduğu akvaryum, kafeterya, havuz ve ışık oyunları yer alıyor. Ayrıca burada bir yat fuarı yapılması da planlanıyor. Dalgakırana ulaşım için şeffaf tüp geçit de düşünülüyor.
 
PLAN DEĞİŞİKLİĞİ
Türkiye'nin tek tapulu dalgakıranının üst kullanım hakkını alacak firma veya kuruluş, burayı 15 Ağustos 2021 tarihine kadar kullanabilecek. Bir kilometre uzunluğunda, 3-4 metre genişliğinde ve deniz üst kotundan 3-4 metre yüksekliğindeki dalgakıran, üzerindeki 2 deniz feneri, tekne bağlama yerleri, barakalar ile beton platformu ile satılacak. Yüzölçümü 6 bin 510 metrekare olan dalgakıran için ilk satış 2 milyon 110 bin 845 lira muhammen bedelle 17 Ocak 2012 tarihinde saat 9.30'da yapılacak. İzmir 13. İcra Müdürlüğü'nde yapılacak satışta hedeflenen bedele ulaşılamadığı takdirde ikinci satış 27 Ocak 2012'de gerçekleştirilecek. İhaleyi kazanan firma veya kuruluş, 62 bin 500 dolardan az olmamak kaydıyla her yıl Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne kira ödeyecek.
İhale ilanında taşınmaz veya civarında yat kulübü, marina yapabilmek için söz konusu alanda imar planı değişikliği yapılması gerektiği ifade edilirken, Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün de değişiklik için ilgili bakanlıklara başvurulduğu bilgisine yer verildi. İlanda ancak İzmir Kentsel Bölge Nazım İmar Planı Revizyonu'nda söz konusu alanda yat limanı ya da marina yapılmasına dair planlama olmadığı da belirtildi.
 
Şeffaftüp geçit
İzmir Ticaret Odası'nın Dalgakıran Projesi içerisinde marina, sergi ve gösteri mekanları, küçük bir amfitiyatro, simge balıkların olduğu akvaryum, kafeterya, havuz ve ışık oyunları yer alıyor. Ayrıca burada bir yat fuarı yapılması da planlanıyor. Dalgakırana ulaşım için şeffaf tüpgeçit de düşünülüyor.
 
Sultan Aziz yaptırdı
Sultan Aziz tarafından 1876'da Fransız şirketi Gifre'ye yaptırılan dalgakıran, kapitülasyonlar kapsamında uzun süre işletildi. Dalgakıran İzmir'in kurtuluşundan sonra Atatürk'ün kayınpederi Uşakizade Muammer Bey'e verildi. Daha sonra Türkiye Limanlar ve Şehir Hatları Genel Müdürlüğü'ne devredilen dalgakıran, 1952'de Denizcilik Bankası'na, 1986'da ise Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne geçti. 1983-1984 yılları arasında onarılan dalgakıran birinci derecede SİT alanı. Dalgakıranın bordür taşları Efes Antik Kenti'nden getirilirken, üzerinde Latince, İyonca yazılar var. (Yeni Asır – Sinan Doğan)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Umutlu Değilim... 13 Ocak 2012 Cuma 19:00

Hiçbir şey olmaz. Bir "Sosyal Demokrat" ihaleyi kazanan firmaya "doğal dokuyu bozduğu için" dava açar, bu işte burada biter.Yine bir İzmir klasiği izlemiş oluruz.

Yorumu oyla      12      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İAOSB'den yeni yılda 4 büyük proje!
5 milyar dolarlık ticaret hacmi ve 30 binin üzerinde çalışanı ile ekonomiye ...
Çağlayan: Merkez Bankası artık konuşmamalı
Merkez Bankası'nı eleştiren Ekonomi Bakanı Çağlayan, "Merkez Bankası artık ...
İTO’da rotasyon yarım kaldı!
İzmir Ticaret Odası’nda Başkanlık Divanı’ndan Başkanvekilleri Jak Eskinazi ...
 
Çek mağdurlarına meclisten iyi haber
Karşılıksız çekte hapis cezasını kaldırarak bunun yerine 10 yıllık çek ...
Dolarda büyük çöküş: 1,84'ün altına indi
Merkez Bankası'nın dövize yönelik adımları ve artan yabancı girişleriyle dolar 1,84'ün altını gördü.
İzmir’de en ucuz arsa ve konut nerede?
Dünyaca ünlü gayrimenkul Frencheise şirketi Realty World yetkilileri İzmir ...
 
Akdeniz Liman Kentleri Kongresi 2012’de Mersin’de yapılacak
İTO tarafından ilk olarak 2008 yılında düzenlenen Akdeniz Ticareti ve ...
Ford 450 bin aracı geri çağırıyor
Amerikalı otomotiv üreticisi Ford, 450 bin 426 minivan ve SUV aracını geri çağırıyor.
Memur zamları belli oldu! Kim, ne kadar alacak?
Memur maaş katsayıları, yüzde 2.68'lik enflasyon farkına göre yeniden ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva