HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
19 Aralık 2009 Cumartesi - 00:00

Çiğli seçimi iptal mi oluyor?

Çiğli Belediyesi’’nde Başkan Bulut’’un ölümünden sonra yapılan olaylı seçimi yargıya taşıyan CHP’’li üç meclis üyesi ilk sonucu aldı. Davayı reddetmeyen İdare Mahkemesi, Başkan Solak’’tan 30 gün içinde savunma istedi.’

Çiğli seçimi iptal mi oluyor?


 
Egedesonsöz ÖZEL - Çiğli Belediye Başkanı Ensari Bulut’’un vefatı üzerine yapılan olaylı seçimi yargıya taşıyan CHP’’li üç meclis üyesinin başvurusu üzerine İzmir 3. İdare Mahkemesi, Başkan Metin Solak’’tan savunma istedi. Oy birliği ile alınan kararda mahkeme Solak’’a savunma için 30 gün süre tanıdı. Bir anlamda açılan davanın kabulü anlamına da gelen bu şok gelişme, üçüncü turda tamamlanan ve 16 oyla sonuçlanan seçimde salt çoğunluk ilkesinin ihlal edildiği iddiasını yeniden gündeme getirdi. 
 

 
BEKTAŞ-BENZER VE BAHÇEKIRAN DAVACI
Grup kararına uymayarak CHP’’nin aday gösterdiği Şeref Bektaş’’a rağmen aday olan ve AKP adayı Sıddık Soysal’’ın üçüncü turda çekilmesi üzerine 16 oy alarak başkanlık koltuğuna oturan Av. Metin Solak’’ın bir ay içinde vereceği savunma ile durumun netleşeceği öğrenildi.
 
Çiğli’’deki başkanlık koltuğunu sallayan dava partinin aday gösterdiği Meclis Üyesi Şeref Bektaş’’ın yanı sıra seçimin yapıldığı toplantıya başkanlık eden Meclis Başkan Vekili Hüseyin Benzer ve Meclis Üyesi Mustafa Bahçebakan tarafından açıldı. 
 

 
OY PUSULALARI DA İSTENDİ
İzmir Üçüncü İdare Mahkemesi’’ne seçime ilişkin keşif ve bilirkişi incelemesi yapılması ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılan davada hakimlerin davayı reddetmemesi aksine davalı Çiğli Belediyesi’’nden savunma istemesi kafaları iyice karıştırdı.
 
Çiğli Belediyesi’’nin üç meclis üyesinin Avukat Erol Temelkuran aracılığı ile açtıkları davada yargı, ilk olarak başkanlık seçiminde her turda kullanılan tüm oyların ayrı ayrı onaylı örneklerini istedi. Öte yandan başkanlık seçimine ilişkin meclis kararının orijinalini de belediyeden isteyen İdare Mahkemesi, başkanlık seçimine ilişkin tüm bilgi ve belgelerin orijinallerinin mahkemeye sunulmasını karara bağladı. Ve savunma istediği Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak’’ın 30 gün içinde ilgili yasa gereği savunma yapmasına karar verdi. Karar oy birliği ile alındı. 
 
DÖRDÜNCÜ TUR ZORUNLUYDU
Meclis üyelerinin avukatı  Erol Temelkuran’’ın mahkemeye sunduğu dava dilekçesinde ise öne çıkan madde salt çoğunluk ilkesinin ihlaliydi. Çiğli Belediye Meclisi’’nde 31 meclis üyesinin bulunduğu, belediye başkanıyla birlikte 32 kişiden oluşan meclisin salt çoğunluğunun yarıdan bir fazlası yani 17 olduğunu savunan davacı meclis üyeleri, Belediye Kanunu’’nun 45. maddesinin boşalan belediye başkanlığı için yapılacak seçimi düzenlediğini, buna göre 3. turda salt çoğunluk sağlanamazsa 4. tura geçilmesinin zorunlu olduğunu iddia ederek, dördüncü turun yapılmamasının yürütmenin durdurulmasına esas teşkil edeceğini savundular. 
 

 
IRAK TEZKERESİ ÖRNEK GÖSTERİLDİ
Salt çoğunluk ibaresinin sözlük anlamının ’‘yarıdan bir fazla’’ anlamına geldiğini, Türk hukuk sisteminde ise salt çoğunluğun ’‘yarıdan az olmayan’’  olarak tanımlandığını kaynaklarla aktarılan dava dilekçesinde; TBMM’’deki 2003’’te reddedilen Irak’’a asker gönderme tezkeresindeki oylama örnek gösterildi. TBMM içtüzüğünün 146. maddesine göre karar yeter sayısı olan salt çoğunluğun ’‘Bir sayının yarıdan az olmayanıdır’’ maddesine dayandırılan dava dilekçesinde, Irak Tezkeresi’’ndeki oylamadan çarpıcı bir örnek verildi.
 
01.03.2003’’te TBMM’’de Irak’’a asker göndermeye ilişkin Başbakanlık Tezkeresi oylamasında toplantıya 553 üyenin katıldığı hatırlatılan dava dilekçesinde, 19 çekimser, 250 ret ve 264 kabul oyu ile tezkerenin reddedildiği hatırlatıldı  ve burada 553’’ün yarısı olan 266,5’’den 1 fazlası yani 268 oy sağlanamadığı için tezkerenin reddedildiğine dönük TBMM kararı örnek gösterildi. 
 
KESİRLİ SAYILAR TAM’’A YÜKLENİR
Çiğli Meclisi’’nin başkanla birlikte 32 kişiden oluştuğu, salt çoğunluğun yarıdan bir fazlası kuralına göre 17 oy olması gerektiğine rağmen üçüncü turun sonunda 16 oy alan Metin Solak’’ın başkan ilan edilmesinin hatalı karar olduğu iddia edildi.
 
TBMM’’deki tezkere oylamasındaki karar yeter sayısının dışında belediye meclisi çalışma yönetmeliğinden de örnekler veren davacı meclis üyeleri, dilekçede, ’“Başkan dahil edilmese bile toplantı ve karar yeter sayılarının hesabında kesirli sayılar tam sayıya yüklenir’’ ifadesi bulunmakta. Dolayısıyla da başkan dahil edilmese bile 31’’in salt çoğunluğu yarıdan bir fazlası olacağından 17’’dir. 31’’in ikiye bölünmesiyle elde edilen 15,5 sayısı yönetmeliğe göre 16’’ya yükleneceğinden, salt çoğunluk 17 olmaktadır’” denildi. 
 
BAŞKAN OLMASA DA SALT ÇOĞUNLUK 17
Yönetmelikteki kesirli sayıların tam sayıya yüklenmesi maddesinin TBMM’’deki uygulama (tezkere oylaması) ile de örtüştüğünü savunan davacı meclis üyeleri, üçüncü turun sonunda alınan meclis kararının yasaya aykırı olduğunu iddia edip yürütmenin durdurulmasını talep ettiler. Meclisteki seçim sırasındaki tüm görüntü, fotoğraf ve belgelerin de bilirkişi tarafından incelenmesini talep eden davacı meclis üyeleri, keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmak suretiyle seçime ilişkin delil toplanmasını istedi. 
 
SOLAK’’A RAHAT YOK 
Grup kararına uymayarak son dakika aday olan ve AKP’’li meclis üyelerinin son turdaki desteğiyle seçimden galip ayrılan 16 oyla başkanlık koltuğuna oturan Metin Solak, bir yandan salt çoğunluk davası, diğer yandan CHP’’nin açtığı disiplin soruşturmasıyla başı dertte.
 
Çiğli halkından destek görmeye başlayan, MHP İl Başkanı Müsavat Dervişoğlu’’nun ziyaret ettiği, Mustafa Sarıgül’’ün Türkiye Değişim Hareketi’’nden resmi davet alan Solak, İdare Mahkemesi’’nin yürütmeyi durdurmasıyla 23 Kasım’’da oturduğu başkanlık koltuğundan ayrılmak zorunda kalacak. Yürütmenin durdurulması halinde Çiğli’’de seçimlerin yenileneceği, meclisin yeniden Çiğli Belediye Başkanı’’nı seçmek için toplanacağı kaydediliyor. Kendisi de hukukçu olan Başkan Solak’’ın davaya nasıl bir savunma yapacağı merak konusu. 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir Meclisi'nde çöplük tartışmaları
2009 yılı Büyükşehir Meclisi'nin son toplantısı "çöplük" tartışmalarıyla son buldu.’
Dervişoğlu, Başkan Durak’’ı ziyaret etti
MHP İl Başkanı Müsavat Dervişoğlu, MHP Karşıyaka İlçe Başkanı Feridun ...
Bornova domuz gribine karşı bilinçleniyor
Domuz gribi tehlikesine karşı Bornova Belediyesi ve Tabip Odası İzmir ...
 
Minik gazeteciler başkanı terletti
Ali Bayırlar İlköğretim Okulu Güzelbahçe Kulübü’’nün minik gazetecileri ...
Kuşadası’’nda festival zamanı
Kuşadası Belediyesi tarafından bu yıl 11.si düzenlenen Geleneksel ...
Kocaoğlu Ankara’’dan konuştu: Olmuyor beyler!
Ankara’’da bulunan Başkan Aziz Kocaoğlu, Kaynaklar’’a yapılacak çöp ...
 
Boyarinov’’dan Tartan’’a övgü
Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, 26’’ncı KIBATEK Uluslararası ...
Kürüm'den Kocaoğlu'na metro desteği
Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, Başkan Kocaoğlu'nun, ...
SONAR’’dan çarpıcı Karşıyaka anketi
Kent A.Ş, bölünme süreci, Başkan Cevat Durak’’ın imajı, siyasal tercihler, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva