HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
18 Aralık 2009 Cuma - 00:00

SONAR’’dan çarpıcı Karşıyaka anketi

Kent A.Ş, bölünme süreci, Başkan Cevat Durak’’ın imajı, siyasal tercihler, parti örgütlerinin başarı grafiği gibi faktörlerin sorgulandığı anketten çıkan sonuçlar şaşırttı.’

SONAR’’dan çarpıcı Karşıyaka anketi

Kent A.Ş, bölünme süreci, Başkan Cevat Durak’’ın imajı, siyasal tercihler, parti örgütlerinin başarı grafiği gibi faktörlerin sorgulandığı anketten çıkan sonuçlar şaşırttı.’
 
SONAR’’ın Karşıyaka’’nın 23 mahalleden rastgele seçilmiş, her yaş, cinsiyet ve ekonomik gelir grubundan 1023 kişiyle yüz yüze görüşülerek yaptığı anketten çarpıcı sonuçlar çıktı. Kent A.Ş sürecinde Karşıyaka Belediyesi haklı bulunurken, Bölünme Süreci hakkında Karşıyakalı’’nın önemli bölümü ’‘doğru yapıldı’’ görüşünü ortaya koydu. Parti örgütleri başarı sıralamasında ise CHP yerlerde sürünürken, AKP/MHP ve DTP örgütleri Karşıyakalı’’dan tam not aldı. Başkan Cevat Durak’’ın yüzde 65’’ten yüzde 69’’a ulaştığı siyasi desteğinin arttığı gözlenen anketin Durak’’ın imajına dönük sorgulamada ’‘kibar’’ seçeceği diğerlerini solladı.
 
Hangi partiye oy verdiniz ve yarın seçim olsa hangi parti/adaya oy verirsiniz? Sorularında CHP ve Cevat Durak, yüzde 69 oy oranıyla ipi göğüsleyen taraf olurken, AKP 16,1, DSP yüzde 6,3, MHP 5,3 olarak Durak’’ı izledi.
Yerel seçimlerin üzerinden yaklaşık 9 aylık bir geçmesine ve süreç içinde başını çok ağrıtan Kent A.Ş sorunu ile karşı karşıya kalmasına rağmen seçmen düzeyinde güç kaybetmediği aksine güç kazandığı görülen Durak, yüzde 65 gibi ilçe tarihinde rekor kabul gören oranın da üzerine çıktığı görüldü.
 
DURAK YÜZDE 69’’U GÖRDÜ
Ankete katılanların yüzde 69’’unu oluşturan Cevat Durak tercihini de sorgulayan SONAR, Karşıyaka’’da CHP’’nin de yükselen bir grafik seyrettiğini ortaya çıkardı. Durak’’a oy verenlerin yüzde 34’’ü oylarını CHP’’li olduğu için partisinden dolayı verdiğini söylerken, yüzde 19’’u ’‘siyasi görüşüme uygun, sol görüşlü’’  yanıtını verdi. Yüzde 9,9’’u Durak’’ın dürüs-güvenilir kişiliğinin öne çıktığını belirtirken, 7,9’’u ’‘Atatürkçü-Cumhuriyetçi-Laik’’ seçeneğini, 7,3’’ü yaptığı hizmetleri sadece 2,9’’u ise ’‘AKP gelmesin diye’’ tercihini ifade etti.
 

 
SİYASİ GÖRÜŞ ÖNEMLİ
Karşıyaka’’da seçmen tercihlerini etkileyen en önemli faktörün ’‘siyasi görüş-siyasi parti’’ olduğu yüzde 51’’lik tercihle ortaya çıkarken ikinci faktörün de yüzde 32 gibi yüksek bir oranla adayın güvenirliliği olduğu saptandı. Başkan Durak’’ın Karşıyaka Halkı’’na verdiği önemin sorgulandığı soruda ilçe halkının yüzde 28’’i Durak’’ın halkı önemsediği, 33’’ü ’‘yeterli gibi’’ yüzde 23’’ü ise ’‘kısmen yeterli’’ yanıtını verdi. Karşıyakalının sadece yüzde 10’’u Durak’’ın yetersiz olduğunu düşünürken, 4,6’’sı soruya yanıt vermemeyi tercih etti.
 
CHP BAŞARISIZ, AKP/MHP/DTP BAŞARILI
Hangi siyasi parti örgütünün başarılı olduğuna inanıyorsunuz? Sorusunda ise AKP yüzde 45,5 ile birinci olurken CHP örgütü sınıfta kaldı. CHP örgütünün başarılı olduğunu düşünen Karşıyakalı’’nın oranı yüzde 15,4 oldu. Karşıyakalılar ayrı ayrı yanıt aranan bu soruna DTP ve MHP’’nin de il-ilçe örgütünün başarılı olduğunu düşünüyor. DTP örgütünün başarılı çalıştığına inananların oranı yüzde 53,1 olurken MHP teşkilatını başarılı bulanların oranı yüzde 44,5 oldu.
 

 
KİBAR/İYİ GİYİNEN/İYİ KONUŞAN BAŞKAN
Anketin en ilginç sonucu ise Başkan Cevat Durak’’ın imajının sorgulandığı 42 ayrı sorulara verilen yanıtlardan çıktı. Bu sorularda en yüksek sonuç yüzde 73,3 ile ’‘iyi giyiniyor’’ seçeneğinde alınırken, Karşıyakalıların yüzde 71’’i Başkan Durak’’ı ’‘Kibar’’ olarak tanımladı.
Durak’’ın iyi konuştuğu, iyi bir hatip olduğuna inananların oranı da ’‘kibar’’ seçeneğinde olduğu gibi yüzde 71 olarak gerçekleşti.
Başkan Durak’’ı seviyeli, kültürlü bulanların oranı yüzde 71, çevreci bulanların oranı yüzde 61, iyi yönetici-lider olduğuna inanların oranı yüzde 53,3, çalışkan bulanların oranı yüzde 53,2, sempatik bulanların oranı yüzde 66,7, tarafsız-adil bulanların oranı yüzde 47, çağdaş-ileri görüşlü bulanların oranı yüzde 66 olarak gerçekleşti. Tüm seçeneklerde yüzde 47’’nin üzerinde olumlu sonuç alan Durak’’ın Karşıyaka’’da imaj yönüyle de çok güçlü durumda olduğu ankete katılanların önemli bölümü tarafından da desteklenmiş oldu.
 
KARŞIYAKALI KALDIRIMLARI SEVİYOR
Başkan Cevat Durak’’ın imajına dönük sorgulamada ilk beş yanıt ’‘güvenilir/dürüst, çalışkan, hizmette başarılı, halka yakın, sözünde duran/vaatlerini yerine getiren’’ olarak gerçekleşti.
Karşıyaka halkına belediyenin en çok beğendikleri icraatını soran SONAR, en yüksek yanıtı asfalt/kaldırım/yol çalışmalarında aldı. Bu yanıtı ’‘çevre düzenlemesi, kültürel/sanatsal çalışmalar, yeşil alan ve park bahçe’’ çalışmaları izledi. Karşıyaka’’nın sorunlarını da tespit eden SONAR, ilk beş maddeye asfalt/kaldırım/yol, çöp/temizlik, altyapı/kanalizasyon, yeşil alan/park bahçe ve toplu taşıma/ulaşım yanıtını aldı.
 
BÖLÜNME İYİ OLDU: YÜZDE 48
Ve anketin en çarpıcı yanıtı ise tartışmalı bölünme süreci hakkında oldu. Bölünme sürecinde Soğukkuyu-Yamanlar aksında kalan 9 önemli mahallesi Bayraklı İlçesi’’ne bağlanan Karşıyaka’’da halk bölünme sürecinin doğru olduğunu düşünüyor.  Bayraklı semtiyle birlikte 9 mahallenin Karşıyakalı’’dan ayrılışını deneklerin yüzde 46,2’’si olumlu karşılarken, yüzde 38,5’’i olumsuz buldu. Yüzde 15,2’’si bu soruya yanıt vermek istemedi.
Kalan 23 mahalle ayrılan 19 mahallenin Karşıyaka için sorun teşkil ettiğini, Bayraklı’’nın ilçe olmayı hak ettiğini, Karşıyaka’’nın yeni sınırlarının doğru olduğunu ağırlıklı olarak savunurken yüzde 40’’a yakın bölümü ise bölünme sürecindeki adaletsizliği, Soğukkuyu-Yamanlar aksındaki 9 mahallenin ayrılmasının doğru olmadığını, kararın siyasi olduğunu savundu.
 
KENT A.Ş SORUNUNDA DURAK HAKLI
Ve Kent A.Ş sorunu’… Bölünme sürecinin doğal sonucu olarak Karşıyaka Belediyesi’’nin çalışanlarından bine yakını ile yollarını ayırdığı sancılı süreçte en fazla ses çıkaran, şantiye işgalinden, Deniz Baykal’’a yönelik protestolara, Ankara Yürüyüşüne kadar 6 ayı aşkın kent gündeminde kalan 274 Kent A.Ş işçisinin eylemlerini de değerlendiren Karşıyakalı, yüzde 37,8 oranıyla Karşıyaka Belediyesi’’nin bu sorunda haklı olduğunu belirtti. Belediyeyi haksız bulanların sayısı yüzde 31’’de kalırken yüzde 30’’luk bir kitle bu soruya yanıt vermedi. 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Krizde ev sahibi olmak isteyenlere bir fırsat daha
Karşıyaka Belediyesi, ekonomik krizin olumsuz yansımalarına rağmen, ...
İZSU ormanı büyüyor
Tahtalı’’dan Sasalı’’ya kadar İzmir’’in çeşitli bölgelerinde 722 bin 500 ...
Sahil beldelerine arıtma müjdesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, nüfusu yaz aylarında ikiye katlanan tatil ...
 
''Açılıma'' komşudan çarpıcı örnek
Bulgaristan’’da, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ...
Kaynaklar’’a DEÜ destekli düzenleme
Buca Kaynaklar Köyü meydanına yapılacak yenileme için DEÜ Mimarlık Fakültesi’’nin ...
Bornova’’da öğrencilere ’‘organik’’ eğitim
Tarım İl Müdürlüğü tarafından Bornova Belediyesi'nin katkılarıyla ...
 
Karşıyaka’’da kadın meclisleri dayanışması
Söke Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi yönetim kurulu ve çalışma grupları ...
Başkan Solak’’a MHP desteği
MHP İl Başkanı Dervişoğlu, Çiğli Belediye Başkanı Solak’’ı makamında ziyaret ...
Teleferik geri dönüyor
Büyükşehir Belediyesi, Balçova Teleferik Tesisleri’’ni Avrupa Birliği ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva