HABERLER>POLİTİKA
27 Temmuz 2012 Cuma - 15:46

CHP’li Türeli sordu: Sadece 7 kişiye yardım yeter mi?

Payamlı’da dolu nedeniyle zarar gören 100’den fazla üreticiden sadece 7’si tarım sigortası kapsamında olduğu için ödemeden yararlanabilecek. Mağdur olan diğer üreticilerin durumu ise tartışma konusu oldu. Öte yandan, ilçede 2011 yılında çıkan yangının ardından bölgeye “10 bin fidan” yardımı sözü de Türeli’nin çabalarıyla sonuç verdi.

CHP’li Türeli sordu: Sadece 7 kişiye yardım yeter mi?

İZMİR - CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli, Güzelbahçe Payamlı’da yaşanan dolu felaketi ile orman yangınında zarar gören üreticinin durumuna ilişkin yazılı önerge vermiş, mağduriyetin giderilmesi için Hükümetin hangi önlemleri alacağını sormuştu.
 
Türeli’nin soru önergesine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’den yanıt geldi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, dolu öncesi tarım sigortası yaptıran sadece 7 kişinin olduğu, eksperler tarafından yapılacak hasar tespiti sonucuna göre de hasar tazminatı ödeneceği ifade edildi.
 
Söz konusu açıklama mağdur olan üreticileri tatmin etmezken Milletvekili Türeli de açıklamaya tepki gösterdi. “Diğer mağdurların hali ne olacak?” diye soran CHP’li Vekil, zarar gören üreticilerin borçlarına karşılık uzun vadede ödenmek koşuluyla onlara faizsiz kredi temin edilmesi gerektiğini söyledi.
 
Öte yandan, 2011 yılında bölgede çıkan yangında zarar gören üreticilere fidan yardımı sözüne ilişkin Türeli’nin sorusuna da Bakanlık, “Köylere Hizmet Götürme Birliğince yangında zarar gören üreticilere zeytin, badem, bağ ve incirden oluşan toplam 10 bin adet fidan yardımını karşılayacak miktarda para tahsis edilmiş olup, söz konusu fidanların temin edilip üreticilere dağıtılması için fidan dikim sezonu beklenmektedir” açıklaması yaptı.
 
TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ
Bakanlık’tan yapılan açıklamayı tatmin edici bulmadığını belirten CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli ise dolu nedeniyle Payamlı ve çevresinden 100’den fazla üreticinin zarar gördüğünü ancak sadece 7’sinin yardım alacak olmasının düşündürücü olduğunu söyledi. Türeli, “24 Mayıs 2012 tarihinde yaşanan dolu afeti nedeniyle 1200 dekarlık alanda yaklaşık 1 milyon liralık zarar tespit edilmişti. Sadece 7 kişinin mağduriyetinin giderilmesi yeterli midir? Elbette değil. Kapsam geniş tutulmalıydı. Ayrıca Payamlı’da yangının ardından verilen 10 bin fidan sözünü Sayın Bakan’a hatırlatmıştık. Bu hatırlatmanın ardından Bakanlığın harekete geçmesi bizi sevindirdi. Söz konusu fidanlar için paranın tahsis edildiği, fidan dikim sezonunun bekleneceği belirtiliyor. Umarım bunu iyi değerlendirirler ve daha fazla gecikme olmaz. Yangında da yaklaşık 35 üretici zarar görmüştü. Biz bu konunun da takipçisi olacağız.” dedi. 
 
Milletvekili Türeli, Bakan Eker’e şu soruları yöneltmişti:
1- Dolu nedeniyle 1200 dekarlık alandaki bağların zarar gördüğü bölgede üreticilerin mağduriyetini gidermek için hangi önlemleri almayı düşünüyorsunuz?
2- Mağdur olan üreticilerin Ziraat Bankasına olan borçlarını ödemelerinde karşılaştıkları güçlükleri nasıl gidermeyi planlıyorsunuz? Üreticilerin borçlarını yeniden yapılandırmak gündeminizde midir?
3- 2011 yılında çıkan yangının ardından zarar gören köylülere, Tarım İl Müdürlüğü’nün hazırladığı raporda, Köylere Hizmet Götürme Birliği kanalıyla zeytin, badem, incirden oluşan toplam 10 bin adet fidan yardımı desteği verileceği ifade edilmesine rağmen şu ana kadar bir çalışma başlatılmamasının sebebi nedir?
 4- Yangın nedeniyle mağdur olan üreticilere verdiğiniz sözü yerine getirmek için hangi önlemleri almayı planlıyorsunuz?

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kılıçdaroğlu A Takımı’nı haftabaşı açıklayacak
CHP’de merakla beklenen yeni Parti Meclisi’nin ilk toplantısında konuşan ...
MHP Genel Başkanlığı için yollarda: İzmir'de iftar
MHP Genel Başkan adaylığını Eylül ayında açıklayacak olan Trabzon Milletvekili ...
CHP’de İzmir rüzgârı MYK’da da esecek mi?
CHP’de gözler, yarın ki Parti Meclisi toplantısına çevrildi. MYK üyelerinin ...
 
AK Parti Bornova’ya Ramazan’da vekil dopingi!
Paylaşma ayı Ramazan’ı ‘Gönül sofraları’ kurarak karşılayan AK Parti Bornova ...
Erdoğan: O çatışmayı bekliyorduk
Olimpiyat Oyunları için İngiltere’ye giden Başbakan Erdoğan, Suriye-Ürdün ...
Baykal'dan 'anayasa' uyarısı
CHP'nin anayasa toplantısına katılan Deniz Baykal uyardı: ‘AKP samimiyetsiz’!
 
Çıray’dan Boşnak iftarında barış mesajı
Birlik ve beraberliğin pekiştiği ramazan ayında Bosna-Sancak Kültür ve ...
Demirel'den Erbakan'a 28 Şubat mektubu
28 Şubat döneminde 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in kritik MGK öncesi ...
‘Keskin’ soru: Kozmik belgeler nerede?
CHP’li Adnan Keskin, 2,5 yıldır sürüncemede kalan ‘Bülent Arınç suikasti ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gönlüm hep seni arıyor neredesin?
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Kirpi ikilemi – Hayır deme sanatı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli giderek kendini daha kötü hissediyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Netameli meseleler 7
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir portre: Sadullah Usumi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tire pazarında…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İsrailli çocuklara mektuplar (2) Barış sizin elinizde çocuklar!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Nasıl toprak reformu yapılmalı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Yaşamak...
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
19’undaki genç, dedesi yaşındaki adama nasıl yumruk atar?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva