HABERLER>POLİTİKA
29 Temmuz 2024 Pazartesi - 16:24

CHP'li Kılıç'tan 'Roman' raporu: 9-8'lik hayatlar 0-0'lık oldu!

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Roman vatandaşların sorunlarını TBMM’ye taşıdı. “Roman çocuklar arasındaki bodurluk oranı Türkiye genelinin iki katı daha yaygın, bebek ölüm hızı Türkiye genelinin iki kat üzerinde. Aslında dışarıdan baktığınızda 9-8lik gözüken hayatların, yönetenler sayesinde 0-0’lık olduğunu kabul edip, Romanlara insanca bir yaşam sağlamamız gerekiyor” diye konuştu.

CHP li Kılıç tan  Roman  raporu: 9-8 lik hayatlar 0-0 lık oldu!

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü’nün Türkiye’de Roman Nüfus Araştırma raporunun sonuçlarını TBMM Genel Kurulu’nda paylaştı. “Roman vatandaşların sorunlarını ortadan kaldırmalıyız” diyen Kılıç, şunları söyledi:

HAYVAN KATLİAMI KANUNUNA HAYIR
“Dünden beri burada hayvanları koruma değil hayvan katliamı kanunu görüşülmekte dün de olduğu gibi bugün de Cumhuriyet Halk Partisi olarak tam kadro buradayız ve Kanun’a ‘hayır’ oyu vereceğiz.

ROMANLAR YÜZYILLARDIR ÖTEKİLEŞTİRMEYE MARUZ KALIYOR
Son dönemde gündem çok yoğun ülkenin çok sorunu var ancak ülkemizde dezavantajlı bir kesim var ve bu kesim yüz yıllardır ayrıştırmaya, ötekileştirmeye maruz kalıyor. Evet değerli arkadaşlar Roman vatandaşlarımızdan bahsediyorum.. Geçen dönem Parlamento’da zaman zaman tatlı atışmalarına şahit olduğumuz 2 milletvekili arkadaşımız vardı. Bu dönemde temsil edilmiyorlar ama biz Roman vatandaşlarımızın taleplerini, sorunlarını dile getirmeye devam edeceğiz.

ROMAN ÇOCUKLARDA BODURLUK 2 KAT DAHA YAYGIN
Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü Türkiye’de Roman Nüfus Araştırma raporunu açıkladı. Bu rapor Roman yurttaşlarımızın karşılaştığı zorlukları ve fırsat eşitsizliklerini detaylı bir şekilde ortaya koymaktadır. Eğitim, istihdam, sağlık, barınma ve sosyal yardım alanlarında yaşanan ayrımcılık ve yoksulluk döngüsünü ortaya koymaktadır.

5 yaş altı Roman çocuklar arasında, kronik beslenme yetersizliğinden kaynaklı ortaya çıkan bodurluğun, Türkiye genelinde aynı yaş grubunda yer alan çocuklara göre yaklaşık 2 kat daha yaygın olduğu görülmektedir.

BEBEK ÖLÜM HIZI 2 KAT DAHA YÜKSEK
Bu bulguyla da ilişkili olarak Romanlar arasında bebek ölümleri çok fazla. Türkiye genelinden 2,2 kat daha yüksek.

Çarpıcı bir sonuç daha var. Romanların Türkiye geneline göre 6 yıl daha kısa yaşadığı görülmektedir.

Ayrıca çok acı ki; Roman kadınların yüzde 48’i çocuk yaşta evlenmektedir. Bu oran Türkiye genelinde ise yüzde 15’dir. Yüzde 15’e bile felaket bir rakam diye bakarken, mücadele ederken, yüzde 48’e göz kulak tıkamak insanlık dışıdır.

Roman kadınların yüzde 52’si eğitimsiz ya da ilkokul terk iken Türkiye geneli bu ortalama yüzde 21’dir. Roman kadınların sadece yüzde 4’ü lise ve üstü eğitime sahiptir. Bu vahim bir durumdur.

SORUNLARLA YÜZLEŞMEK ZORUNDAYIZ
İşte bu roman yurttaşlarımızın hikayesi. Bu hikaye artık gölgelerin ardından, sıyrılıp gün ışığına kavuşması gereken bir hikaye. Eğitimdeki engeller, istihdamdaki duvarlar, sağlıkta yaşanan adaletsizlikler. Barınma ve sosyal yardım alanlarında yaşanan   ayrımcılığın soğuk yüzüyle yüzleşmek zorundayız.

EYLEM PLANLARI EĞLEN PLANLARINA DÖNÜŞÜYOR
Her yıl 8 Nisan’da Roman yurttaşlarımızın gününü kutluyoruz. O gün yöneticiler koca koca laflar edip Romanların ne kadar eğlenceli insanlar olduğundan bahsediyor, övgüler havada uçuyor, yanlarına gidip göbekler atılıyor . Vur patlasın çal oynasın. Ancak iş Roman yurttaşlarımızın yoksulluğuna, nasıl ötekileştirildiğine geldiğinde yönetenleri makam koltuklarının arkasına saklanmış buluyoruz. 20 yıldır açıklanan eylem planları eğlen planlarına dönüşüyor.

BİZ BU SORUNU ORTADAN KALDIRABİLİRİZ
Biz bu sorunu ortadan kaldırabiliriz. Roman yurttaşlarımızın beşeri sermayesini güçlendirerek.

Çocuk işçiliği, çocuk evliliği ve okul bırakmanın üçgeninde sıkışmış çocukları bu zincirlerden kurtararak. Bu yurttaşlarımızın istihdamını artırarak, doğru ve kaliteli barınma imkanları sağlayarak, sağlık hizmetlerine erişimini artırarak ve sosyal yardımlardan hak temelli olarak yararlandırarak.

9-8’LİK HAYATLAR YÖNETENLER SAYESİNDE 0-0’LIK
Aslında dışarıdan baktığınızda 9 -8lik gözüken hayatların,  yönetenler sayesinde 0-0’lık olduğunu kabul edip, romanlara insanca bir yaşam vererek, mücadele edebiliriz ancak. Romanlar, kadınlar, çocuklar, engelliler, işçiler, emekliler, çiftçiler, Türkiye’deki tüm kesimler bizden insanca bir yaşam bekliyor biz bu yasama yılında olduğu bir sonraki yasama yılında da Cumhuriyet Halk Partisi olarak ezilen, hor görülen, haksızlığa uğrayan, itilip kakılan, yok sayılan tüm kesimlerin yanında olmaya onlara için mücadele etmeye devam edeceğiz.”

 
Motosikletli kaza kurbanı!
 
Komşuda 'koyun-keçi vebası' alarmı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yavaş'tan SGK prim borcu açıklaması
Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, belediyelerin Sosyal ...
Bahçeli'den İsrailli Bakan'a tepki: Sabır ve zaman...
MHP lideri Devlet Bahçeli, İsrail Dışişleri Bakanı'nın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ...
Özel: Normalleşme sokakta satın alındı
Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, siyasette yaşanan normalleşme ...
 
İzmir'in o ilçesi yine karıştı: Kılıçdaroğlu'na çok ağır sözler!
Yerel seçim sonrası CHP'li İlkay Çiçek'in belediye başkanı olduğu Menderes ...
Mehmet KARABEL yazdı... Neden sırtına küfe yükledi?
Mehmet KARABEL yazdı... Neden sırtına küfe yükledi?
'Sahipsiz köpekler' dedi, arbede çıktı, özür diledi!
TBMM Genel Kurulu’nda sahipsiz sokak hayvanlarına ilişkin düzenlemeler ...
 
Meclis'te 'kanlı eldivenli' protesto!
TBMM'de, CHP ve bazı DEM Parti milletvekilleri 'katliam yasasını' üzerinde ...
Erdoğan'dan sert açıklama: İsrail'e gireriz!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail ile ilgili olarak "Biz nasıl Karabağ'a girdiysek, ...
CHP'den 'Mavi Vatan' ile ilgili iki farklı açıklama
CHP'de 'Mavi Vatan' kavramı ile ilgili iki farklı açıklama yapıldı. CHP'li ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kim hazırsa penaltıyı o atar!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yeni bir Susurluk mu?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva