HABERLER>POLİTİKA
7 Ekim 2011 Cuma - 19:29

CHP'li Güler: Eyalet sistemi kabul edilemez

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Prof. Dr. Birgül Ayman Güler, Hükümet'in Büyükşehir Belediye Yasası'nda yapmak istediği değişiklikleri eleştirdi.

CHP li Güler: Eyalet sistemi kabul edilemez

İZMİR - Nüfusu 750 bini geçen illerin 'Bütünşehir' yapılmak istendiğini, İl Özel İdaresi'nin devre dışı bırakılacağını belirten Güler, bundan sonraki adımın da eyalet sistemi olacağını, üniter yapıyla yönetilen Türkiye'de bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.
 
Güler, İzmir İl Genel Meclisi toplantısına konuk oldu. İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci konuşması için Birgül Ayman Güler'e söz verdi. Güler, Hükümet'in yerel yönetimlerde yapmak istediği değişiklikleri eleştirdi. Hükümet'in yaptığı çalışmaları üniversiteler ve basınla paylaşmadığını belirten Güler, "Kanun hükmünde kararnameye dönüştürülmesinden rahatsızız. Şimdi de İl Özel İdare ve Büyükşehir Yasası'nda değişiklik girişimi var. İçişleri Bakanlığı bu çalışmayı yürütüyor. Taslağı toplantıya katılanlara bile vermiyorlar. Bürokratlardan aldığımı bilgiye göre bir ilin nüfusu 750 bini geçmişse o ilin 'Bütünşehir' olması fikri üzerinde duruluyor. Bu kritere uyan Türkiye'de 26-30 il var. İl sınırlarında tek belediye olacak. Bu durumda İl Özel İdareleri'nin akibetinin ne olacağı ise şimdilik belli değil" dedi.
 
Güler, aynı ölçekte iki yönetim biriminin olmayacağını, hele aynı sınır içinde Kalkınma Ajansı, İl Genel Meclisi ve Büyükşehir Belediyesi olamayacağını söyledi. AB istekleri doğrultusunda bölge kalkınma ajansları kurulduğunu belirten Güler, İl Özel İdareleri'nin ise 1840 yılından bugüne değin var olduğunu, bugünkü modelin ise 1913 yılından çalıştığını söyledi. İzmir İl Genel Meclisi bütçesinin 135 milyon TL, dört senelik İZKA'nın ise 45 milyon TL bütçesi olduğunu vurgulayan Güler, İl Genel Meclis üyelerine seslenerek "Neredeyse sizin bütçeniz kadar bütçeyle İzmir'i idare ediyor. Siz onların yatırım planlamasından haberdar değilsiniz. Bütünşehir kanunun getirildiğini düşünün. Bu yönetememenin kendisidir. Bu politikanın başka bir anlamı var. İl Özel İdaresi tüm ili yönetiyor. Büyükşehir'e tüm il sınırlarını açabilirsiniz. Kalkınma ajanslarını kurmuşsunuz. O halde ne yapmak isteniyor. İl Özel İdaresi'yle çatışma doğacağını bile bile Bütünşehir sistemiyle Belediye Başkanı'nı doğrudan il halkına seçtirecek bir sistem olacaktır bu. Bütünşehir belediyesi bir araya gelirse Türkiye 30 ilinde il halkı tarafından seçilmiş vali gibi yeni bir makam doğmuş oluyor. O yapı özel idaresinin de görevlerini üstlenmeli. Böylece İl Özel İdaresinin de başındaki Vali'nin seçileceği bir sistemin öne açılabilir" dedi.
 
EYALET SİSTEMİ KABUL EDİLEMEZ
Her yönetim modelinin içinde doğduğu tarihsel şartlarda değerlendirilmesi gerektiğini belirten Birgül Ayman Güler, Türkiye'nin Ortadoğu'nun cadı kazanına döndüğü, Türkiye'de demokratik özerklik gibi kabul edilemez taleplerin ortada dolaştığı bir dönemde bu modelin kabul edilemez olduğunu söyledi. Güler, "Bizim belediye yönetimimizde aksamalar çoktur. Ama bu öneri aksama düzletecek bir öneri değil, sistem değiştirecek bir öneridir. Seçimli valilik sistemiyle daha ileri adımda bir tür eyalet sistemi Türkiye'nin yararına olamayacağı için kabul edilemez görüyoruz" dedi.
 
Güler, İl özel idareleri'nin güzel işler yaptığını söyledi. Mevcut modelin daha iyi çalışmasının sağlanması gerektiğini belirten Güler, "Ne il özel idaresi ne de belediye modelinin Türkiye sistemini değiştirme aracı olmasına izin vermeyiz. Kalkınma ajansları da yanlış bir modeldir. Kaynak AB'den gelecek vaadiyle açıldılar. Ancak, bir kuruş destek gelmedi. Kaynak, İl Özel İdareleri, Büyükşehir Belediyeleri, odalar ve vergi gelirleri tahsil toplamından geliyor. Ancak, AB'nin öngördüğü ilkeler ve alanlarda kullanıyor. Kaynağı benden karar sürecini belirleyen standartlar başkasından. Kim kabul eder böyle birşeyi? Para yok, kararı sen veriyorsun. Orada harcanan paranın İl Özel Ödaresi eliyle işbirliği içinde ortak komisyon halinde ama mutlaka eşgüdüm içinde ilin kalkınması doğrultusunda kullanılması gerekmektedir. Bütünşehir ve Kalkınma ajansları modeliyle İl özel idareleri saldırı altındadır. İl genel meclisi kendine ve varlığına inanan üyelere sahipse bu gelişmelere müdahil olmak zorundadır. Ülke genel çıkarı açısından doğru gördüğümüz noktalarda müdahil olacağız" diye konuştu.
 

AK Partili İlhan Kaya ise yaptığı konuşmada, Güler'in İl Özel İdareleri'nin kapatılmamasıyla ilgili sözleriyle, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın bu konudaki açıklamaların tezat olduğunu söyledi. Aziz Kocaoğlu'nun İl Genel Meclisleri'nin kapatılması yönünde açıklamalar yaptığını belirten Kaya, "Biz de yerel yönetimlerin ademi merkeziyete inmesini istiyoruz. Güler'in kesin kararlı olmamakla beraber hayal gücünün çok fazla olduğu düşünüyorum" dedi. İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci ise Kocaoğlu'nun "kaldırılsın' yönünde bir demeci olmadığını kendisine söylediğini açıkladı. Değirmenci, CHP Genel Merkezi'nin de bu yönde görüşü olmadığını belirtti.(DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İktidar ve muhalefet kampa giriyor
Güncel değerlendirmeler yapmak siyasi gelişmeleri değerlendirmek üzere ...
Flaş! CHP’li başkan AK Parti'ye geçti!
Denizli'nin Acıpayam İlçesi'nde CHP İlçe yönetimi ile arasındaki anlaşmazlık ...
Güler: “İmza demokratik hak ama doğru iş değil”
CHP Genel Başkan Yardımcısı İzmir Milletvekili Prof. Dr. Birgül Ayman ...
 
Bayır “Danışma Kurulu’nu toplayacağım”
Görevden alınma iddialarının ve olağanüstü il kongresi için başlatılan ...
Erdoğan: Bir yılda birkaç anayasa çıkar
Başbakan Erdoğan, anayasa çalışmalarının aceleye getirildiği yönündeki ...
Ak Parti Konak ve Çeşme'de tek liste
Delege seçimleri devam eden AK Parti’de Konak ve Çeşme’deki partililer sandığı gitti.
 
AK Parti İzmir’den ‘borç’ açıklaması
İzmir İl Başkanlığından yapılan açıklamada, otobüs firmasının anlaşma ...
İki bakanın yoğun İzmir mesaisi
Ulaştırma Bakanı Binalı Yıldırım ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul ...
CHP İzmir'de imza hareketinin kaderi bu toplantıda!
Üç günde 311 imza hedefine ulaşamayan muhalif il delegeleri, son viraja ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva