HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
11 Mart 2022 Cuma - 14:57

CHP'li 11 başkandan 'ulaşım zammı' açıklaması!

CHP’nin 11 büyükşehir belediye başkanı, "toplu taşıma ücretlerine zam" üzerine ortak açıklama yaptı.

CHP li 11 başkandan  ulaşım zammı  açıklaması!

CHP’nin 11 büyükşehir belediye başkanı, akaryakıta birbiri ardına gelen zamların ardından yaptıkları “toplu taşımada kullanılan akaryakıttan ÖTV alınmaması” talebinin karşılık bulmadığını belirttikleri ortak açıklamada, “Üzülerek ifade ederiz ki, elimizde olmayan nedenlerle bu artışları vatandaşlarımıza yansıtmak durumunda kalacağız” dedi.

Açıklama şöyle:

Türkiye ekonomisinin içinden geçtiği zor süreçte, ekonomik öngörülebilirlik yerini ne yazık ki günlük fiyat artışları ve istikrarsız süreçlere bırakmıştır. Yeni koşullar vatandaşlarımızı olduğu gibi yerel yönetimlerimizi de ciddi zorluklarla karşı karşıya bırakmaktadır. Bir süre öncesine kadar dövizdeki hızlı yükseliş nedeniyle akaryakıt fiyatlarında hızlı yükselmeler olmuştur. Bu yükselişler devam etmekte olup, tarihte ilk kez ülkemizde art arda 7 gün boyunca akaryakıt fiyatları zamlanmıştır.

Öyle ki, sadece yılbaşından bu yana geçen 70 günde akaryakıt ücretleri yüzde 94'ten daha fazla artış göstermiştir. Benzer artış, enerji fiyatları için de geçerlidir. Bu sıra dışı artışlar bir süre önce toplu taşımada gerçekleşen fiyat artışlarını artık kadük hale getirmiş hatta durumu öncekinden bile zorlaştırmıştır.

Büyükşehirlerimizde sağlıklı ve sürdürülebilir toplu taşıma hizmeti belediyelerimizin en önemli vazifelerindendir. Toplu taşımada kullanılan akaryakıt ve elektrik gibi artan personel maliyetleri, yurt dışı yedek parça kaynaklı bakım onarım maliyetleri de artık belediyeler tarafından kaldırılamayacak kadar zamlanmıştır. Ne yazık ki daha önce defalarca talep ettiğimiz, toplu taşımada kullanılan akaryakıttan en azından ÖTV alınmasın önerimiz de merkezi idare tarafından duymazdan gelinmiştir.

Tüm bu süreçleri ele aldığımızda toplu taşıma ücretlerinde yakın zamanda çok ciddi artışlar olması kaçınılmaz hale gelmiştir. Üzülerek ifade ederiz ki, elimizde olmayan nedenlerle bu artışları vatandaşlarımıza yansıtmak durumunda kalacağız. Ayrıca, yasa gereği ve Meclis kararları çerçevesinde toplu taşımayı ücretsiz kullanan çok sayıda vatandaşımız vardır. Vatandaşlarımızın sağlıklı hizmet alması adına, 2016 yılında yayınlanan yönetmelikle, belediyelerin şehir içi toplu taşıma yetkisi verdiği özel şahıslara ait araçlara ödenen 1.000 TL'lik destek ise aradan geçen yıllara rağmen artırılmamıştır. Bu durum, kimi zaman taşımacılarla, toplu ulaşımı ücretsiz kullanan vatandaşlarımızı karşı karşıya getirmektedir. Hükümetin, bu destek uygulamasında da fiyat artışına giderek, toplu taşımada yaşanan tatsızlıkların önüne geçmesi çok kolaydır.

11 Büyükşehir Belediye Başkanı olarak açıklamamızı kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız.

 
Tarımda stratejik ürünlere ağırlık verilecek
 
Sağlıkçılar pandeminin ikinci yılını değerlendirdi: Sorumluları biliyoruz!
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Durmuş baba 11 Mart 2022 Cuma 20:41

Toplu ulaşım yapan belediyelere mazotu kaç paradan veriyorsun eyyy akp.. neden vatandaşın hizmetindeki belediyeye elektrik ve akaryakıtı KDV ve ÖTV ile SATIYORSUN diye soran varmı?

Yorumu oyla      2      3  
Eşitlikçi toplu ulaşım , eşitlikçi hizmet 11 Mart 2022 Cuma 17:20

İzmir BB kamu hizmeti olan toplu taşımada ayrımcılık yapıyor. İzmir merkez ilçelerdeki metro , otobüs , vapur , tramvaylarda 120 dk. aktarma hakkı var. İzmir çevre ilçe ( 19 ilçe ) belediye otobüslerinde ( ESHOT ) 13.02.2016 tarihinden itibaren aktarma hakkı yok. İzmir BB’si çevre ilçelerdeki belediye otobüslerini tamamen hizmetten çekerek , İZTAŞIT ( özel halk otobüsü - 2019 Aralık ayında Seferihisar ilçesinde başlatıldı. ) adı altında özelleştirmede ısrar ederse ; İzmir çevre ilçelerine belediye otobüsü dahi yok . İzmir BB’nin sosyal belediyecilik , adil, eşitlikçi ve kamucu hizmet anlayışı . İzmir toplu ulaşımındaki bu haksız ve ayrımcı uygulamanın çözümü çok kolaydır. Normal vatandaşın üzerindeki ulaşım ücreti yükünü azaltmak için ; İzmir BB Meclisinin yetkisinde olan öğrenciler hariç tüm indirimli ( halk taşıt - 60 yaş vb dahil ) ve ücretsiz biniş haklarının iptal edilmesi . 120 dk. aktarma hakkının 75 veya 60 dk. çekilmesi ve ilk binişten sonra en fazla 2 kez aktarma hakkı verilmesi. ( 120 dk. aktarma hakkı devam etse bile bu süre içerisindeki her aktarmada da 1,00.-veya 2,00.- TL. ücret alınması ) İzmir BB toplu taşımada adil ve eşit hizmet vermek istiyorsa ; İzmir çevre ilçelerdeki belediye otobüslerinde de ( ESHOT ) İZBAN daki gibi uygulamaya geçmeli . “ eşit yurttaşlık mümkün “ - “ yüzde yüz eşit hizmet “- “ şehrin refahını büyütmek ve adil paylaşımı sağlamak hedefiyle “ sözleri havada kalmasın . “ Ancak biz ne zam yaparsak yapalım ( İzmir toplu ulaşım zammı için ) sonuç olarak fiyat yine de maliyetleri karşılamayacak “ Yapılan zamlar maliyetleri karşılamayacaksa ; İzmir merkez ilçelerinde de İZTAŞIT ( özel halk otobüsü ) uygulamasını başlatmak için bahane mi aranıyor ? CHP ‘li Büyükşehir Belediye Başkanının olduğu 11 ilde ; İzmir hariç özel halk otobüsü olmayan başka il var mı ?

Yorumu oyla      2      3  
Vatandas 11 Mart 2022 Cuma 17:00

Zam kaçınılmazdı zaten. Özellikle asgari ücretliye de iyileştirme zammı yapılmalı. Yıl başında yapılan zam karşısında halk ezildi. Sabah 3 akşam 3 vesait toplu taşıma kullanıyorum. Günde 18 TL (aktarma ücretleri dahil) vereceğim. Ekmek arası bir şey bile yiyecek olsanız en az 30 TL veriyorsunuz. Yani ayda 1.500 TL sadece yol ve yemeğe gidecek. Ee? Kiralar ortalama 2.000 TL seviyesinden başlıyor, faturalar, pazar masrafı, temel gıda (bulgur, pilav vs.), okul giderleri gibi kalemleri de kattığımızda bırakın para kalmasını her ay borçlanıyoruz. Yazık...

Yorumu oyla      2      3  
tuna 11 Mart 2022 Cuma 16:06

zam yaparsınız bunu anlarız da tüfeye bağlamak nedir? tüfeye bağlayan bir kurum sadece ticari kurum olabilir sen belediyesin ya

Yorumu oyla      3      3  
wivaldi 11 Mart 2022 Cuma 15:42

Sonuna kadar haklılar

Yorumu oyla      8      5  
11 Mart 2022 Cuma 15:19

Troller doluşur şimdi bu haberin altına

Yorumu oyla      10      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Narlıdere'nin Zeytin Kafe'si açıldı
Narlıdere Belediyesi’nin bünyesinde faaliyet gösterecek olan Zeytin Kafe ...
Karabağlar'da can dostların yeni tesisi açıldı
Karabağlar Belediyesi, “hayvan dostu kent” uygulamaları kapsamında can ...
Aydın Büyükşehir Konservatuvarı'ndan Zeki Müren anması
Aydın Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarı Orkestrası, “Sanat Güneşi” ...
 
Sandal'dan kongre öncesi dikkat çeken çıkış: Bayraklı'yı deney tahtası yaptırmayız!
13 Mart tarihinde gerçekleşecek Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İlçe Kongresi ...
Karşıyaka Divan Kurulu spor tesislerini gezdi
Yeni seçilen Karşıyaka Spor Kulübü Divan Başkanlık Kurulu, Karşıyaka Belediyesi’nin ...
'Mahallemizin kadınları' Amerika’daki festivalde yarışacak
2018’de Seferihisar’da başlatılan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ...
 
Uzmanlar uyardı: O yaşı geçen herkes...
İzmir Büyükşehir Belediyesi Toplum Sağlığı Dairesi Başkanlığı Türk Kolon ...
Torbalı'da asfalt harekatı
Alt yapı çalışmalarının bittiği sokak ve caddelerde İzmir Büyükşehir Belediyesi ...
Karla mücadelede büyükşehir teyakkuzu
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin karla mücadele ekipleri 24 saat içinde ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Horus'un Gözü
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Latife Hanım çam devirince!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (3): 'Dans eden ayılar' ve 'Sokak hayvanları'
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva