HABERLER>POLİTİKA
2 Aralık 2014 Salı - 13:21

CHP İzmir’de 15 yıl sonra önseçim heyecanı: İşte tüm detaylar

İzmir'de 120 bin üyesi olan CHP, önseçimi iki bölgede yapacak. Her bölgede 15 ilçe bulunuyor. İlçe seçim kurulları o ilçede oy kullanacak CHP üyesi seçmen listelerini önceden açıklayacak.

CHP İzmir’de 15 yıl sonra önseçim heyecanı: İşte tüm detaylar

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun İzmir'de milletvekili adaylarını üyelerin katılımıyla yapılacak önseçimle belirleyeceğini açıklaması, örgütte heyecan yarattı. Milletvekili olmak isteyenler, her CHP üyesinin kapısını çalmaya hazırlanırken, erkeklere göre şansı az olan kadınlar da dayanışma formülleri geliştiriyor. Önseçim kararı parti kulislerinde mevcut milletvekillerinin çoğunun değişeceği, örgütün yenilenme isteyeceği şeklinde yankı buldu.
 
İzmir'de 120 bin üyesi olan CHP, önseçimi iki bölgede yapacak. Her bölgede 15 ilçe bulunuyor. İlçe seçim kurulları o ilçede oy kullanacak CHP üyesi seçmen listelerini önceden açıklayacak. CHP İzmir'de en son önseçimi 1999 yılında yapmıştı. 15 yıl sonra yeniden sandık örgütün önüne konacak. Milletvekili adayı olmak isteyenler bağlı oldukları seçim bölgesine başvuru yapacak.
 
Oy pusulalarında her iki bölgede milletvekili adaylarının isimleri olacak. Parti üyeleri, oy pusulasında en az 7, en çok 13 kişinin adını işaretleyecek. Seçim Kurulu, her ilçeden gelecek oylara göre o bölgede en çok oy alan 13 kişiyi belirleyecek. Seçim hakim huzurunda yapılacağı için sonuca Genel Merkez müdahale edemeyecek. Genel Merkez, İzmir'de hangi sıraları kontenjan olarak kullanacağını önceden açıklayacak. O sıra ya da sıralar Genel Merkez'in kontenjanı için ayrılacak. Önseçimden çıkarak sonuç da kontenjana göre belirlenecek. Örneğin önseçimden ikinci çıkan aday, ikinci sıra kontenjan adayı ise üçüncü sıraya yerleştirilecek, bu şekilde kaydırma yapılacak. CHP'de alınan önseçim kararı, İzmir'de birkaç dönem milletvekilliği yaparak yıpranmış isimlerle, İzmir'de oturmayan ithal milletvekillerini sıkıntıya soktu. Önseçimde örgütün yeni isimlere şans tanıyacağı ve meclisinin İzmir grubunun yenileneceğini öne sürüldü.


 
"ÜYE YAPILANMASI ÖNSEÇİME HAZIR"
CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, üyelerle yapılacak önseçime örgüt yapısının hazır olduğunu belirterek, "Üye sistemimiz 2.5 yıl önce MERNİS sistemine göre düzenlendi. Üye kayıt büromuz, üyenin beyanına göre değil doğrudan MERNİS kayıtlarını esas alarak oturduğu mahalleyi ve ilçeyi belirliyor. Sağlıklı bir üye yapımız var. İki partiye üye olanlar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından temizlendi. Parti aidatını yatıran üyeler oy kullanacak. Partimiz bir yıldır aynı zamanda mobil aidatı kullanıyor. Aidatlar, cep telefonundan yatırılabiliyor. Önseçimi okullara sandık kurarak yapacağız. Hakim denetimli olacak" dedi.
 
"RAKİBİNİ KARALAMA KENDİNİ ANLAT"
Engin, milletvekili adayı olmak isteyenlerin seçim bölgelerindeki ilçelerin tamamında çalışmalarını önererek, şunları söyledi: "Her ilçeden oy almaya baksınlar. Bu partinin bütünlüğü ve çıkacak milletvekili adaylarımız açısından da önemli. Üyelerimiz de oy kullanırken parti kültürünü iyi bilen, risk oluşturmayacak kişileri seçmeli. Hemşehrilik bağına göre değil liyakata, partiye ve kente katacağı değer ölçülerek oy verilmeli. Adaylar, parti içindeki rakiplerini kötülememeli, kendilerinin bu görevi nasıl yapacaklarını anlatmalılar. Bunun yolu da mahalle toplantıları, ev ziyaretleri ve internet yoluyla olur. Örgütteki arkadaşlarımı üyelerimiz yakından tanıyor. Partiye yeni katılanlar da kendilerini tanıtmalı. CHP örgütü bilinçli, topluma faydalı olacak, iyi insanları hemen fark eder" dedi.
 
KADINLAR DAYANIŞMALI
CHP'de yüzde 33 olarak uygulanan cinsiyet kotası, pozitif ayrımcılık yapılarak kadınlar lehine kullanılıyor. Ancak önseçimde kota uygulanmayacak. CHP'nin Parti Meclisi Üyesi Elfin Tataroğlu, önseçimin kadınlar için sıkıntı yaratabileceğine dikkat çekerek, bu sorunu aşabilmek için kadınların birbirine destek vermesini istedi. Tataroğlu, "Kadınların birarada işbirliği içinde çalışması lazım. Elbette erkeklerin avantajı var. Bu avantajı kırmak için üyelerimizi kadın hakları üzerinden aydınlatmamız lazım. Kadınlar birbirine destek olmalı. Ekipler halinde dolaşmalı. Seferberlik başlatmalıyız. Kadın adayların seçilmesine yönelik ayrıcalık için çaba sarf edilmeli" dedi.
 
"DAHA ÇOK KADIN ÇIKACAK"
CHP Kadın Kolları İzmir İl Başkanı Özgün Utku, İzmir'deki 120 bin üyenin 45 bininin kadın olduğunu belirterek, kadına kadının destek vereceğini söyledi. Utku, "Önseçim istediğimiz bir yöntemdi. Kadınların tüm seçmenle olduğu gibi CHP örgütüyle de teması var. Önseçim kararı vicdanları rahatlattı. Seçimlerde kapıyı çalan, broşür veren karanfil dağıtan hep kadınlar. Biz bunu büyük bir memnuniyetle çocuklarımızın yarınları için yapıyoruz. Kadınların temsilini artırmak için daha çok çalışacağız. Önseçimde daha çok kadının çıkması için yol haritaları işbirliği formülleri üzerinde duruyoruz" dedi.
 
"KADINLAR KOPMUŞ KOLYENİN İNCİLERİ GİBİ DAĞINIKLAR"
CHP PM eski Üyesi Nazik Işık, kadın üye sayısının İzmir'in bazı ilçelerinde yüzde 50'ye kadar çıkarken bazılarında yüzde 10'a kadar düştüğüne dikkat çekerek, aktif kadın üye sayısının az olduğunu vurguladı. Işık, siyasette ön seçimin gerektirdiği hazırlıkları, koalisyonları, ittifakları yapacak kadın sayısının çok az olduğunu öne sürerek, şunları söyledi:
 
"Bu işleri finanse edecek, yürütecek donanım, birikim, ekonomik ve sosyal güç kaç kadında mevcut? Onların yerine bu işleri kotaranlar kimler? 2011 genel seçimlerinde 63 kadın aday adayımız vardı. Bu kez daha da yüksek olması beklenir. Kadın aday adayları önseçimde büyük olasılıkla avuç içi kadar küçücük kadın gruplarının desteğiyle, kopmuş kolyenin incileri gibi dağınık olurlar. Birbirlerini desteklemezler, birbirlerine rakip olurlar. Oysa kadınlar kadınları desteklese, mesela 3- 4 kadını aday çıkarmak için büyük bir anlaşma yapsa. Bizim bize desteğimiz erkek üyeleri de çok olumlu etkiler, kadınlara güveni ve desteği artırır. Ön seçim görünürde demokratiktir ama kadınlara kendiliğinden eşit temsil hakkı sağlayacak kadar eşitlikçi ve adil değildir."
 
KOCAOĞLU "ÖNSEÇİM DELEGELERİYLE YAPALIM" DEMİŞTİ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, üyelerin değil önseçim delegelerinin katılımıyla önseçim yapılmasını istemiş gerekçelerini şöyle sıralamıştı:
"Ön seçim yapılmasından yanayız. Ön seçim yapıldığı zaman belediye başkan adayı, milletvekili, meclis üyesi adayı kendisini ilçesine, köyüne sunuyor. Oradan bir geri dönüş alıyor. Ön seçimde kazanamasa da küsmüyor. Ön seçime girmiş birisi 'şimdi kaçarsam olmaz' diyor. Yapmazsanız 'benim hakkımı o, bu yedi, Ankara'da, İstanbul'da bu genel başkan yardımcısı yedi' diyor. Dolayısıyla parti kendi paçasından aşağı çekmiş oluyor. Ön seçimi nasıl yapalım? Üye ile yapılabilir. Ön seçim delegelerle de yapılabilir. Hangisi daha doğru sonuç verecekse yapılır. Hiç milletvekilimiz olmayan yerlerde ön seçimi üye ile yapmak doğru karardır. Manipülasyonu önler. İzmir'de 36 bin ön seçim delegesi var. Bu oran ikiye böldüğünüzde 17-18 bin kişi eder. Partiliyi tanıyan, insanın değerlendirilmesinden geçmesinin en doğru olduğuna inanıyorum. Partimize ve delegemize güveneceğiz. Buna karşılık 'kongrede delegeyi şu yazdı, bu yazdı' demek neticeyi de etkilemez. En doğru sonuç alınır. Ben İzmir özelinde ön seçim delegeleri ile birlikte milletvekillerinin ön seçimle belirlenmesini talep ediyorum. Tabi ki genel merkez kontenjan koyacaktır. İzmir'de eğer üye ile yapar, ön seçimle yapmazsanız farklı olur. Öyle mahallemiz var ki yüzde 80 oy alıyoruz. Ama üye sayımız çok az. Öyle mahalle var yüzde 50 oy alıyoruz ama üye sayısı fazla. Temsilde adaleti bulamıyoruz. Fakat delege olan 36 bin kişi bize oy verenleri temsil ediyor. Bütün seçmenin nabzını sandığa yansıtmış oluyoruz." (dha)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İzmirli 3 Aralık 2014 Çarşamba 09:32

Boşuna ön seçim vs yapıyorsunuz. 29 Hazirandan itibaren uygulanan aktarma rezaletinden sonra sürünen milyonlarca İzmirli tercihini artık akepe harici başka partilere yapacaktır. Şansınızı bitirdiniz. Geçmiş olsun.

Yorumu oyla      12      8  
ANKARA 2 Aralık 2014 Salı 23:38

Rüyalar da Görsenız Bıle Inanmayın...

Yorumu oyla      14      6  
ANKARA 2 Aralık 2014 Salı 22:52

Önsecım Icın Yapılacak Masraf Ile Ataturkưn Ruhuna Mevlut Okutun Veya Bır Fakır Okulu Sevındırın... Chp Kendı Inanıyor Mu On Secıme... Ne Demıştık Ön Secım=Aziz

Yorumu oyla      13      8  
ANKARA 2 Aralık 2014 Salı 21:55

Mutlaka Önsecımdır... Mutlaka... Bız Bu Soylemı Meclıs Uyelerın de Gorduk... Önsecım=Azız+Yukselış Secer

Yorumu oyla      17      8  
Bornova 2 Aralık 2014 Salı 21:38

Azız başkan ne derse o olur Azız başkan ol çaksın der olur gerisi boş

Yorumu oyla      15      9  
SONSOZ 2 Aralık 2014 Salı 20:40

Onsecim takiyecileri cikti yine ortaya.. Biz bu filmi gecen secimlerde seyretmedik mi?

Yorumu oyla      18      8  
sakacılar 2 Aralık 2014 Salı 20:15

Belediye meclis üyesi ve başkan seçimleride ön seçimle olmuştu dimi :) Türkiyenin en okumuş şehrini ayakta kandırıosunuz'ya helal olsun takdir edilecek adamlarsınız :)) Bu yazdığımı herkez bi iyi okusun ve düşünsün lütfen

Yorumu oyla      21      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan yazdı, CHP Gaziemir oynayacak: Madenci!
CHP Gaziemir İlçe Başkanlığı son dönemlerde yaşanan maden facialarından ...
Flaş! Davutoğlu ‘bedelli’ sürprizini açıkladı
Başbakan Davutoğlu, bedelli askerlik getirilmesine karar verildiğini açıkladı. ...
Ersin: Bireysel başvuru ile baraj inmez!
Anayasa Mahkemesi bazı partilerin yüzde 10 seçim barajının kaldırılarak ...
 
Erdoğan: Egemenlik Anayasa Mahkemesi’nin değil!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, eğitim şurasında yaptığı konuşmada dershanelerden ...
CHP’li Kadınların Başkanı İzmir’den aday mı olacak?
CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Hilal Dokuzcan’ın parti kulislerinde İzmir’den ...
CHP Gaziemir 'Gezi Şehitleri' anısına zeytin dikti
CHP Gaziemir Gençlik Kolları, Gezi olaylarında yaşamını yitiren 20’li ...
 
MHP İzmir'den Aliağa'ya ziyaret
MHP İzmir İl teşkilatı Yerel Yönetimler Komisyonu Murat Taşer Başkanlığında ...
Bahçeli’den Erdoğan’a cinsiyetçi çıkışı!
MHP Lideri Bahçeli, ''Kadın erkek eşitliğini fıtrata ters bulan Erdoğan ...
CHP’de istifa furyası: 20 il başkanı hazır!
CHP'de milletvekili aday adayı olmak isteyen il ve ilçe başkanlarının ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva