HABERLER>SEÇİM 2015
12 Mayıs 2015 Salı - 13:09

CHP İzmir Adayı Altıok’tan sansür açıklamasına sert tepki

Devlet Çoksesli Korosu’nun Fazıl Say ve Metin Altıok Ağıtı hakkında yaptığı sansür açıklamasına tepki gösteren CHP İzmir 2’inci Bölge 1’inci sıra milletvekili adayı Zeynep Altok Akatlı, “Fazıl Say konuşmasaydı sansür olmazdı’ yaklaşımı ‘Aziz Nesin tahrik etmeseydi Madımak olmazdı’ demeye benziyor” ifadelerini kullandı.

CHP İzmir Adayı Altıok’tan sansür açıklamasına sert tepki

EGEDESONSÖZ - Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Adayı Zeynep Altıok Akatlı, Devlet Çoksesli Korosu'nun Fazıl Say ve Metin Altıok Ağıtı hakkında yaptığı sansür açıklamasına tepki gösterdi.
 
Altıok, “Devlet Çoksesli Korosu ile dünyaca ünlü bestecimiz piyanist Fazıl Say arasında bir süredir yaşanan sansür tartışmasının ardından koro tarafından yayınlanan bildirinin; sansüre karşı dik duran, iktidar ve iktidarın yandaş akıllarıyla mücadele eden Fazıl Say’ı adeta hedef alarak sansüre razı geldiği yönünde yanıltıcı bilgiler içermesi nedeniyle konuya açıklık getirmeyi görev biliyorum” diye konuştu. 
 
SANSÜRE RIZA GÖSTERDİĞİ DOĞRU DEĞİLDİR
Altok, “Bilindiği üzere 3 Temmuz 2003 tarihinde, 31’inci Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’nde Metin Altıok Oratoryosu’nun sonundaki 3 dakika 20 saniyelik Sivas Katliamı görüntüleri, dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu'nun eserin son bölümünde barkovizyonda yer alan Madımak yangını görüntülerinden rahatsızlık duyarak bu görüntüler kaldırılmadığı takdirde koroyu çekeceği yönündeki tehdidi ile sansürlenmiştir. Sansürün ardından bakanın ‘karşıt görüşün propagandasına izin mi verseydim?’ sözleri basında yer bulmuştu. Devlet Korosu çalışanlarının bildirgesinde yer alan Fazıl Say'ın sansüre rıza gösterdiği bilgisi doğru değildir. Zira eğer Fazıl Say bu sansüre rıza göstermiş olsaydı aylarca emek vererek bestelediği eser sadece bir kez değil bildirgede ifade edildiği gibi defalarca sahnelenir, turnelere çıkardı. Sansüre boyun eğmeyip görüntüler olmaksızın bu eseri icra etmeme kararı Fazıl Say'a aittir. Sanmıyorum ki dünyada koca bir oratoryonun tek seferlik icrasına başka bir örnek olsun. Eserin o tek seferlik icrası ise kamuoyunu yanıltacak şekilde aktarıldığı gibi sansüre boyun eğerek değil, konsere saatler kala ortaya çıkan ve çözümsüz kalan gelişmelere bağlı olarak açık hava tiyatrosunda beklemekte olan 5000'e yakın sanatsevere duyduğumuz saygı nedeniyle ortak kararımızla gerçekleşmişti. O gün sansür sadece Metin Altıok Oratoryosu’na değil Madımak Katliamı’na da uygulanmış, hem sanat hem de insanlık hedef alınmıştır” ifadelerini kullandı. 
 
KABUL EDİLEMEZ BİR AÇIKLAMA
Altok ayrıca şunları ifade etti: Her şey bir yana, yapılan yazılı açıklamada yer alan ‘koromuz sadece bir kez sansüre maruz kalmıştır’ açıklamasını kabul edilemez bulduğumu belirtmek isterim. Böylesi ciddiyetsiz bir açıklama sanatçı ve aydın sorumluluğuna yakışmıyor. Bu sansürü meşrulaştıran, makulleştiren bir yaklaşımdır. Koro mensupları Carmina Burana adlı eserin teknik nedenlerle kaldırılmasını da makul bulmuş olabilirler ancak ‘Fazıl Say konuşmasaydı sansür olmazdı’ yaklaşımı ‘Aziz Nesin tahrik etmeseydi Madımak olmazdı’ demeye benziyor. Unutmasınlar ki sanatın üzerindeki baskı bizim başımıza gelmedi ya da sadece bir kere oldu diye geçiştirilemeyecek kadar ağır. Belgeseller, filmler, kitaplar, oyunlar sansürlenirken sessiz kalarak, tahriki gerekçe alarak sanatçı olunur mu? Boyun eğenler bari aslı olmayan gayretkeş açıklamalarla direneni hedef almasınlar. Biz AKP iktidarının sanatın her alanında uyguladığı sansür ve baskıları CHP Kültür Sanat Platformu olarak her ay raporluyor ve yakından takip ediyoruz. İktidar tarafından sanata ve sanatçılara karşı 13 yıldır uygulanan ağır baskı dikkate alındığında, Devlet Çoksesli Korosu tarafından yapılan bu açıklama ciddiyetten uzak ve inandırıcı değil.  Görülüyor ki Devlet Çoksesli Korosu, AKP iktidarı döneminde sansürcü zihniyeti temsil eden “tek sesli koro” haline getirilmiş. Onlar devletin korosu olmayı, halka değil devlete hizmet etmeyi seçmiş olabilirler ama mızrak çuvala sığmıyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
vatandaş 12 Mayıs 2015 Salı 23:22

Artık tbmm'ne partiye senelerce üye olmuş hizmet edenlere görev verilsin.Vitrin adına kontenjan aday kullanılmasın.

Yorumu oyla      12      7  
muhalif 12 Mayıs 2015 Salı 19:12

sn.nedim atillanın ibretlik nazi almanyasında sanata yapılan müdahaleyi anlatan yazısını aklıma getirdi.

Yorumu oyla      13      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’li Çıray: Köylüyü yine milletin efendisi yapacağız
Atatürk'ün milletin efendisi olarak nitelendirdiği köylünün bitme noktasına ...
İzmir caddelerinde Davutoğlu rüzgarı!
Seçim çalışmalarına tüm hızıyla devam eden AK Parti İzmir İl Teşkilatı ...
MHP Adayı Onar vaatleri anlattı, AK Parti’yi vurdu!
MHP İzmir Adayı Avukat Ali Onar saha çalışmalarına tam gaz devam ediyor. ...
 
AK Parti İzmir adayları Kocabıyık ve Uzun’dan ‘CHP vaatlerine’ yaylım ateşi
AK Parti İzmir Milletvekili Adayları Hüseyin Kocabıyık ve Talip Uzun, ...
AK Parti Adayı Şeboy Kemeraltı projesini açıkladı
Tarihi Kemeraltı Çarsı’nda büyük ilgiyle karşılanan AK Parti İzmir Milletvekili ...
HDP'ye oy isteyen müdür görevden alındı!
Efeler Belediyesi'nde Kültür ve Sosyal İşler Müdürü olarak görev yapan ...
 
Vatan Partisi'ne Aliağa'da büyük ilgi
Vatan Partisi İzmir 2. Bölge Milletvekili adayı Hüseyin Tugay Şen seçim ...
HDP’den İzmir bombası: Mitinge o Başbakanı çağırdı
Halkların Demokratik Partisi (HDP), 23 Mayıs Cumartesi günü yapacağı İzmir ...
CHP İzmir raylara indi: Banliyöde propaganda
CHP İzmir'de banliyö hattında propaganda yapıyor. Gün boyu vagonda ve ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva