HABERLER>POLİTİKA
2 Eylül 2011 Cuma - 16:24

CHP'den ilk İsrail tepkisi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, "BM’nin Mavi Marmara Raporu’nun bu içerikle çıkmış olmasının, AKP dış politikasının istenilen sonuçları almakta başarılı olamadığının en son örneği" olduğunu savundu.

CHP den ilk İsrail tepkisi

ANKARA - Faruk Loğoğlu yaptığı yazılı açıklamasında, daha açıklanmadan basına sızan BM’nin Mavi Marmara gemisi saldırısına ilişkin raporu ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun açıklamalarını değerlendirdi.
 
BM’nin Mavi Marmara Raporu’nun, Türkiye’nin "özür, tazminat ve Gazze ablukasının kaldırılması" yönündeki talep ve beklentilerini karşılamadığının altını çizen Loğoğlu, "Raporda Türkiye’den özür dilenmesine ilişkin bir unsur bulunmamaktadır. Tazminat konusu, mağdurların ailelerine ödenmek üzere bir tavsiye olarak yer almaktadır. En önemlisi ise BM Raporu Gazze ablukasının meşru olduğunu ileri sürmektedir. İsrail’in aşırı güç kullanımına ilişkin eleştiriler ise yeni değildir. Raporun bu içerikle çıkmış olması AKP dış politikasının istenilen sonuçları almakta başarılı olamadığının en son örneğidir" ifadelerini kullandı.
 
Dışişleri Bakanı Davutoğlu’nun, BM Raporunun sızdırılması üzerine yaptığı ve Türkiye’nin atacağı adımları ilan eden açıklamasının önemli, ancak iyi okunması gerektiğini vurgulayan Loğoğlu, şunları kaydetti:
 
"Diplomatik temsilciliğin 2. katip seviyesine indirilmesi Türkiye-İsrail ilişkilerinde daha önce yaşanmıştır, önemi sadece sembolik ve psikolojiktir. Askeri anlaşmaların iptali ise, bunlar uzun süredir zaten işlemediğinden, fazla bir anlamı yoktur. Ekonomik ve ticari ilişkilerden söz edilmemektedir. Öte yandan, Türkiye’nin Gazze ablukasını tanımadığı ve bu hususu BM Uluslar arası Adalet Divanına götüreceğini belirtmesi, alınacak sonuç belli olmamakla beraber, dikkat çekicidir. Ancak sayın Davutoğlu’nun açıklamasının en can alıcı noktası ise ’Doğu Akdeniz’de seyrüsefer serbestisinin sağlanması için gerekli her önlem alınacaktır’ yolundaki sözleridir. Bu ifade, Gazze ablukasını tanımadığını belirten bir Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de askeri önlemler de alınabileceği anlamına geliyorsa, bölgede gerginliğin artabileceği ve Türk ve İsrail deniz kuvvetlerinin karşı karşıya gelebileceği ihtimalini beraberinde getirecektir. Bu yaklaşımın hangi nedenlerle ve gerekçelerle Türkiye’nin ulusal çıkarları ve güvenliğinin bir gereği olduğunu hükümet kamuoyumuza anlatmalıdır. Komşularla sıfır sorun politikasıyla yola çıktığını iddia eden AKP’nin Türkiye’yi sıcak çatışma eşiğine taşımış olması ihtimali hazin ve kabul edilmezdir."
 
Davutoğlu’nun açıklamalarından sonra Türkiye-İsrail ilişkilerinin yakın gelecekte düzelmeyeceği ve yeni gerginliklere sahne olabileceğinin anlaşıldığını savunan Loğoğlu, bu durumun çok ciddi sonuçlarının olabileceğini savundu.
 
Loğoğlu, açıklamasında, şu değerlendirmelerde bulundu: "Zira Türkiye-İsrail ilişkilerinin önemi ikili planla sınırlı değildir. Bu ilişkinin asıl değeri bölgenin tamamı bakımından taşıdığı stratejik değerdir.(AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Çarşamba gününe kadar Türkiye'yi terk edin'
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'le diplomatik ilişkilerin ikinci ...
‘Ermeniler İncirlik’i istiyor’
Ermenilerin “İncirlik dedelerimizin yasadışı el konulan toprakları üzerine ...
Protokolde 12 Eylül öncesine dönüş
Devlet görevlilerinin protokoldeki yerlerini belirleyen liste 11 Eylül ...
 
'Dinlemeleri kim yapıyor biliyorum'
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eski Genelkurmay Başkanı emekli ...
Bakan Yıldız'dan Çelik'e tepki
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ...
Çelik: Ege Ordusu kaldırılmıyor
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik, ''İleri demokratik standartların ...
 
Bursa Valisi'ne galoş hizmeti
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bursa’da Sırameşeler ...
Aksünger Alevi gençlerle buluştu
Alevi Bektaşi Federasyonu tarafından Bodrum Güllük'te düzenlenen "Alevi ...
'Kınık’ın ‘altın’ı domatese sahip çıkalım'
CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, domatesler kızarmadan “vekil adayı” ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva