HABERLER>POLİTİKA
2 Eylül 2011 Cuma - 13:41

'Çarşamba gününe kadar Türkiye'yi terk edin'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'le diplomatik ilişkilerin ikinci katip seviyesine indirildiğini ve ikinci katip dışındaki diplomatik personelin en geç Çarşamba günü ülkelerine geri gönderileceğini açıkladı. Davutoğlu iki ülke arasındaki askeri anlaşmaların da askıya alındığını bildirdi.

 Çarşamba gününe kadar Türkiye yi terk edin

ANKARA - BM'nin Mavi Marmara raporunun metninin dün akşam ABD basının sızmasının ardından Davutoğlu, bugün Ankara'da düzenlediği basın toplantısında, raporun bulgularına tepki gösterdi.
 
Raporun sonuçlarının "hukuki olmaktan çok siyasi saiklere dayandığını" ifade eden Davutoğlu, "Türkiye bunu kesinlikle kabul etmeyecektir. Konuyu uluslararası mercilere götürmeye kararlıyız" dedi.
 
CHP'den ilk İsrail tepkisi haberi için tıklayın

İsrail: Özür dilemeyeceğiz haberi için tıklayın

Türkiye'nin İsrail'le diplomatik ilişkilerini Pazartesi gününden itibaren geçerli olmak üzere ikinci katip düzeyine indirdiğini duyuran Davutoğlu, ikinci katip dışındaki tüm diplomatik personelin ve ailelerinin en geç Çarşamba günü ülkelerine gönderileceğini açıkladı.
 
Türkiye-İsrail ilişkileri 3 Aralık 1980 tarihinde de ikinci katiplik seviyesine düşürülmüş, daha sonra 1988 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısında gerçekleşen Şimon Peres - Mesut Yılmaz görüşmesine kadar iki ülke arasında üst düzey temas kurulmamıştı.
 
Davutoğlu yaptığı açıklamada, İsrail ve Türkiye arasındaki milyon dolarlık askeri anlaşmaların da askıya alındığını ifade etti.
 
GAZZE ABLUKASI MAHKEMEYE GİDİYOR
Bakan Davutoğlu, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de seyrüsefer serbestisi sağlanması için önlemler alacağını da sözlerine ekledi.
 
Türkiye'nin Gazze ablukasını tanımadığını da bir kez daha vurgulayan Davutoğlu, ablukayı Uluslararası Adalet Divanı'na götüreceklerini belirtti. Dışişleri Bakanı en kısa süre içinde BM nezdinde girişimlere başlanacağını da ifade etti.
 
Davutoğlu ayrıca aldıkları karar doğrultusunda Mavi Marmara baskının Türk ve yabancı tüm mağdurlarına hukuki kanallar aracılığıyla hak arama süreçlerinde her türlü desteğin verileceğini de belirtti.
 
"İSRAİL'İN BEDEL ÖDEMESİNİN ZAMANI GELDİ"
Mavi Marmara baskının üzerinden geçen 15 ayda somut gerçeklerin değişmediğini belirten Dvautoğlu, raporun bulgularına karşın Türkiye'nin özür, tazminat ve Gazze ablukasının kaldırılmasıyla ilgili taleplerinin geçerliliğini koruduğunun altını çizdi.
 
Davutoğlu, "Taleplerimiz bellidir, yerine getirilmedikçe İsraille ilişkiler normalleşmeyecektir. İsrail’in eylemlerinin sonuçlarına katlanmasının ve bedel ödemesinin zamanı gelmiştir" dedi.
 
"HİÇBİR ÜLKE HUKUKUN ÜSTÜNDE DEĞİLDİR"
Hiç kimsenin, hiçbir ülkenin hukukun üzerinde olmadığını ifade eden Davutoğlu, baskından bu yana geçen 15 ayda, ilk günden itibaren BM Güvenlik Konseyi ve BM İnsan Hakları Konseyi gibi uluslararası mercilere başvurarak adalet aradıklarını söyledi.
 
Bu dönemde Türk tarafı olarak ilgili kurumlara her türlü desteği verdiklerini, İsrail tarafının ise sürekli olarak süreci geciktirmeye çalıştığını belirten Dışişleri Bakanı, gerçekleşen görüşmelerde kabul edilen mutabakat metninin de İsrail kabinesindeki uyuşmazlıklar dolayısıyla imzalanamadığını sözlerine ekledi.
 
"İSRAİL DEVLET CİDDİYETİ İÇİNDE DAVRANMAMIŞTIR"
"Palmer Komisyonu'nun ertelemelerinin tamamı İsrail hükümetinin talebi sonucu gerçekleşmiştir. Ancak son olarak gündeme gelen 6 aylık uzatma tarafımızca kabul edilmemiştir" diyen Davutoğlu, Türkiye ve İsrail'in taraf olmadığı, sadece Komisyon Başkanı Geoffrey Palmer ve Yardımcısı Alvaro Uribe'nin imzalarını taşıyan raporun 1 Eylül'de basına sızmış olmasının da düşündürücü olduğunu ifade etti.
 
Davutoğlu, "Maalesef bu süreçte İsrail tarafı devlet ciddiyeti ve mahremiyeti içinde davranmamıştır" dedi.

Gül'den sert açıklama
AB'nin Mavi Marmara raporu hakkında Davutoğlu'nun görüş beyan etmesinden sonra konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de sert ifadeler kullandı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gazetecilerin Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan Mavi Marmara raporuyla ilgili sorularını yanıtladı.

"Rapor bizim için yok hükmündedir" diyen Gül, "Kararlılığımızın anlaşılmadığını görüyorum. Şu anda alınan tedbirler ilk aşamadır. Olayların seyrine, İsrail'in davranışlarına göre başka tedbirlerde söz konusu olabilir." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül konuşmasına şöyle devam etti: "İsrail hükümeti kendi halkına da yük olan bir hükümettir. Hiçbir güvenirliği söz konusu değil. Ortadoğu'da olup bitenleri tahlil etmesi gereken İsrail hükümetiyken statü yoksunu bir durumdadır. Türkiye bu bölgenin en güçlü hükümeti olarak sadece kendi haklarını değil bütün mazlumların hakkın korumakta elinden geleni gösterecektir. Türkiye barış ve istikrar peşindedir. Bunun sağlanması için İsrail'in atması gereken adımlar var. Kendileri fark etmiyorsa müttefikleri fark ettirmelidir. Açıkçası rapor bizim için yok hükmündedir".
 
Türkiye'nin, bölgenin en güçlü ülkesi olduğunu ifade eden Gül, hükümet olarak sadece kendi haklarının değil, bütün mazlumların haklarının korunması için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. (DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ŞİRİNYERLİ 3 Eylül 2011 Cumartesi 11:31

SN; Ah.Nv.Gü. 5 paragraf 20 seneryo var,herkesin bildiği, görsel , yazılı,medyada var.TÜRK MİLLETİNİN HEPSİ ASKER.ORTADOĞUDA TÜRKİYEDEN KUVVETLİ HİÇ BİR DEVLET YOK.SİYASETİN GİDİCİ DEVLETİN HER KONUDA KALICI OLDUĞUNU HATIRLATIRIM.SAYGILAR.

Yorumu oyla      12      6  
ahmet tok 3 Eylül 2011 Cumartesi 09:53

ahmet nevzat sen iç tasalanma ortalıı yangın yerinede çevirme bence bence bu ülkenin komutanları ( iyi niyetli ) komutanları sırlarını bekliyorlardır bu anlattıklarına kendinde inanmıyorsunda işte laf olsun diye konuşuyon unutma önceden gündemi belirlenen ülke idi türkiye ya şimdi gündem belirleyen ülke olduk aradaki fark bu avrupanın sancısı bu öle arap marap hikaye atma racep din karadeşiyiz

Yorumu oyla      13      6  
AHMET NEVZAT GÜVEN 2 Eylül 2011 Cuma 21:48

CHP temsilcileri İsrail ile Türk savaş gemilerinin bir sıcak çatışmaya girebilecekleri konusunda uyarıda bulunmuşlar.maazallah böyle bir şey olursa Türk deniz kovvetlerinin komutanlarının yarısı hapiste.Donanmaya kim komuta edecek?Ve Türkiye bu savaşta kimi arkasında göerecek? Suriye ile savaş durumuna geldi.İran ile öyle,Yunanistan,sınıra kanal kazıp,trakyadaki askerini ege adalarına kaydırıyormuş.Ermenistan ile olan durum ortada.Ülkemiz bu AKP nin ABD uşağı yöneticileri eliyle nereye gidiyor?

Yorumu oyla      14      7  
AHMET NEVZAT GÜVEN 2 Eylül 2011 Cuma 21:38

yaptıkları ne çabuk unutuldu? Ne diye ülkemizi hiç gereği yokken bir çıkmazı içine soktuk? Bu yıl 100 binden fazla İsrail'li turist Antalya'daki rezervasyonlarını sırf MaviMarmara olayı nedeniyle iptal etti.Kaybımız 100 milyon dolarlarla ifade ediliyor.Peki biz Mavi Marmara provakasyonu ile ne kazandık? Arapların gönlünümü? Ama hiçte öyle olmadığı görülüyor.Hiçbir Arap ülkesinin Filistin için kılı kıpırdamıyor.Gayretkeşlik ve işgüzarlık bize düşüyor.Sebep ne?Sonuçta hep kaybediyoruz.Çok yazık.

Yorumu oyla      14      7  
AHMET NEVZAT GÜVEN 2 Eylül 2011 Cuma 21:31

Bunları düşünmeden bir adım atıldı ise,ki öyle olduğu anlaşılıyor.Bunun sonunda ortaya çıkan savunma zaafiyetinin sorumlusu AKP olacak mı?Bu duurm yetkililerce halka anlatılmalıdır.Ayrıca asıl sorulması gereken soru şudur: Filistin meselesi bizim bir meselemiz midir? Ne gerekçe ve çıkar yüzünden Türkiye Filistin'in avukatı ve hamisi olmak istemektedir?Beklentimiz ve menfaatimşz ne? Hiç ülkenin menfaatini düşünmeyen hükumet olurmu ? Ayrıca Filistin halkının 1.Dünya savaşında Türk askerine

Yorumu oyla      13      7  
AHMET NEVZAT GÜVEN 2 Eylül 2011 Cuma 21:26

Bu öylesine bir hüsrandır ki,daha dün komşularla sıfır sorun diplomasissinden söz ederken,bugün sıfır komşu seviyesine geldik.Atılan bu adımın sonrası için Türkiye'nin bir planı varmı? Ülkemizin 1000 den fazla tankı İsrail tarafından modernize edildi.Dolayısıyla yedek parçalar oradan gelmek zorunda.Şimdi n'olacak paraçyı kimden alacağız? Heron'lar ordan geldi bunları uçururken sorun çıkınca nasıl çözeceğiz? F4 uçaklarını İsrail modernize etti.Aynı sorunlar burada da var.AKP bunları hiç düşündü m

Yorumu oyla      13      7  
AHMET NEVZAT GÜVEN 2 Eylül 2011 Cuma 21:21

Görünen o ki,Türkiye bir kez daha bu adamların elinde İsrail önünde mahcup düşecek.RTE CHP liler için tükürdüklerini yalayacaklar demişti.Umarım İsrail'e karşı atılan bu adımda tükürdüğünü yalayan taraf Türkiye olmaz.Çünkü AKP lilerin elinde çinden çorbasına dönen dış ilişkilerimizde ne kural kaldı,ne gelenek ve de basiretli bir politika.Atılan her adımın sonrasında neler olacak hiç düşünülmeden ve tamamen maceraperest bir tarzda gelişigüzel eylemlerle dış ilişkilerimizde alınan sonuçlar hüsrand

Yorumu oyla      13      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Ermeniler İncirlik’i istiyor’
Ermenilerin “İncirlik dedelerimizin yasadışı el konulan toprakları üzerine ...
Protokolde 12 Eylül öncesine dönüş
Devlet görevlilerinin protokoldeki yerlerini belirleyen liste 11 Eylül ...
'Dinlemeleri kim yapıyor biliyorum'
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eski Genelkurmay Başkanı emekli ...
 
Bakan Yıldız'dan Çelik'e tepki
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ...
Çelik: Ege Ordusu kaldırılmıyor
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çelik, ''İleri demokratik standartların ...
Bursa Valisi'ne galoş hizmeti
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bursa’da Sırameşeler ...
 
Aksünger Alevi gençlerle buluştu
Alevi Bektaşi Federasyonu tarafından Bodrum Güllük'te düzenlenen "Alevi ...
'Kınık’ın ‘altın’ı domatese sahip çıkalım'
CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, domatesler kızarmadan “vekil adayı” ...
İsrail’e özür için son tarih
BM’nin Mavi Marmara baskını konusunda nihai pozisyonunu ortaya koyacağı ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva