HABERLER>GÜNCEL
16 Ocak 2012 Pazartesi - 08:48

Cezası ağır oldu!

İzmir'de yaşayan 64 yaşındaki S.K, 2000 yılında 25 yıllık eşi K.R'den boşanmak için İzmir Aile Mahkemesi'nde dava açtı. İşte ne olduysa ondan sonra oldu…

Cezası ağır oldu!

İZMİR - Eşiyle aralarında şiddetli geçimsizlik olduğunu iddia eden, iki çocuk, 3 torun sahibi S.K, eşi K.R'nin de kabul etmesi üzerine, ikinci celsede boşandı. Daha sonra S.K, sağlığında işçi emeklisi olan babasından kalma maaşın, çalışmadığı ve evli olmadığı için kendisine bağlanmasını isteyerek Sosyal Sigortalar Kurumu'na başvurdu. SSK, yasa gereği yeterli şartları taşıyan S.K'ye, babasının emekli maaşından yetim aylığı bağladı.
 
2000 yılında sonra SSK'dan yetim maaşı alan S.K'nin durumu geçtiğimiz yıl İzmir SSK İl Müdürlüğü'nün, anne ya da babasından kalan maaşı almak için boşandıkları tespit edilen ve bu boşanmaların gerçek olup olmadığını tespiti için kurulan 'Özel Tim'e takıldı. SSK İl Müdürlüğü'nün kurduğu 40 kişilik özel tim, S.K'yi aylarca takip etti ve ayrıldığı eşi K.R ile aynı evde yaşadığını tespit etti.
 
DANIŞIKLI
İzmir SSK İl Müdürlüğü, S.K'nin boşanmasının sadece babasından kalan maaşı almak için danışıklı olduğunu iddia ederek İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, şikayetle ilgili takipsizlik kararı vermesi üzerine Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı'na takipsizliğe itiraz edildi. Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı itirazı değerlendirip, olayda kuvvetli şüphe olduğunu belirleyerek, dava açılması gerektiğini belirtip, itirazı kabul etti.
 
KUVVETLİ ŞÜPHE
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, takipsizlik kararının kaldırılması üzerine S.K hakkında, 'nitelikli dolandırcılık' suçundan iddianame düzenleyerek İzmir Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. İddianameyi hazırlayan Cumhuriyet savcısı, S.K'nin, eşinden boşanarak babasından kalma yetim maaşını aldığı yönünde kuvvetli şüphe bulunması nedeniyle, devlet kurumunu nitelikle dolandırmak suçundan 7 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi.
 
SGK'DAN UYARI
SGK İzmir İl Müdürü Mustafa Keskin, "Bu konuda vatandaşlara en büyük uyarıyı geçtiğimiz günlerde Anayasa Mahkemesi verdi. Yasalarda bir kurumu dolandırmak bilerek, zarara uğratmak ceza hukukunda karşılığı olan yaptırımlar var. Bu durumda vatandaşlarımızın, suç olan bir şeye girişip, böyle şeylerle kendilerine karşı karşıya bırakmamaları gerekir" dedi.
 
İzmir'de özel ekip çalışıyor
SGK İzmir İl Müdürlüğü, anlaşmalı boşanmalarla kurumdan maaş alan kişilerin kurumu ve devleti zarara uğrattıkları için onları özel bir takip timi kuruldu. Bu tim, mahkemelerdeki bazı boşanma davalarının dosyalarını inceleyerek, boşanmanın temelinde maaş alma olgu olup, olmadığını araştırmaya başladılar. İlk araştırmada, İzmir'de 208 kadının bu şekilde anlaşmalı boşanıp, babasından ya da annesinden kalan maaşı kendilerine bağlattıklarını tespit etti.
 
Anayasa Mahkemesi yasayı uygun buldu
5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu'nun 56. maddesi, 1 Ekim 2008'de yapılan değişiklikle, 'Boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen dul eş ve yetim kız çocuklarının bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir' olarak düzenlendi. Maaşları kesildiği için dava açılmaya başlandı. Bu tür davaya bakan Diyarbakır, Zonguldak ve Malatya İş Mahkemeleri, maaşların kesilmesinin Anayasa'ya aykırı olduğunu iddia edip, Anayasa Mahkemesi'ne gittiler. Anayasa Mahkemesi,yerel mahkemelerin iddialarını oy çokluğuyla reddedip, oy çokluğuyla kesintiyi düzenleyen yasanın Anayasa'ya aykırı olmadığını karar verdi.
 
Nitelikli dolandırıcılık:
Türk Ceza Kanunu 158 maddesi: Dolandırıcılık suçunun, kamu kurum ve kuruluşlarının zararına olarak. İşlenmesi halinde, iki yıldan yedi yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasına hükmolunur.
 
Ege'de rakamlar hızla artıyor
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), vefat eden babasının emekli maaşını alabilmek için eşinden anlaşmalı boşandığı belirtilen kişilerin peşine düşmüştü. Ege Bölgesi'nde çalışmalarını yoğunlaştıran SGK, dedektif görev yapan özel ekipler kurarak, kağıt üzerinde boşanmış görünmesine rağmen bir arada yaşayan çiftleri tespit ediyor. 2011 rakamlarına göre bu yöntemle İzmir'de 483, Denizli'de 90, Manisa'da 141, Aydın'da 60, Muğla'da 98, Uşak'ta 141 ve Balıkesir'de 178 kişi tespit edilerek toplam bin 191 kişinin maaşı kesilmişti. Bugüne kadar ödenen maaşlar da, bu kişilerden yasal faiziyle birlikte geri tahsil edilmişti. (Yeni Asır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bolu Köpek Barınağı ölüm kampı oldu
Tüm Türkiye’yi etkisi altına alan soğuk hava, Bolu’da da yaşamı olumsuz ...
Ünlülerin davulcusu toprağa verildi
İstanbul'da evinde ölü bulunan İzmirli baterist Behçet Türkekul, Selçuk'ta toprağa verildi.
Costa Concordia'dan kurtulan Türkler'den biri İzmirli çıktı
İtalya'nın Toskana Bölgesi, Giglio Adası açıklarında karaya oturduktan ...
 
Böbrek kardeşi oldular
İzmir'de intihar ederek yaşamına son veren bir gencin böbrekleri, Tepecik ...
Gökçek'ten CHP ile ilgili yeni bir iddia daha
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, canlı yayında CHP ile ...
Lösemiden kurtuluyordu, enfeksiyondan öldü
İzmir'de, 'lösemi' teşhisi konulan Nevvar Salih İşgören Anadolu Lisesi ...
 
Resmi bayram kutlamaları sil baştan
19 Mayıs’ın stadyumlarda kutlanması uygulamasının kaldırılmasının ardından ...
TEM'de buzlanma faciası: 3 ölü, 30 yaralı
İstanbul’un Tuzla ilçesinde buzlanma nedeniyle zincirleme trafik kazası ...
Eski su zammı iptal, yenisi faturada
İzmir'de Büyükşehir Belediyesi, 1 Ocak 2012'den itibaren su tarifesine ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva