Metehan UD/ EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait İZELMAN AŞ'de örgütlü Genel İş Sendikası İzmir 1 ve 3 Nolu Şubeler ile belediye bürokratları ve Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) arasındaki yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmeleri tıkanmış, taraflar anlaşma sağlayamamıştı.
Büyük bir çoğunluğu ESHOT bünyesinde çalışan 7 binin üzerinde işçiyi yakında ilgilendiren TİS görüşmelerinde bugün arabulucunun çağrısıyla yeni bir oturum daha gerçekleşti. İZELMAN Genel Müdürlüğü'nde gerçekleşen oturumda işveren tarafından ilk zam teklifi geldi. İşçilerin ilk 6 aylık ücretleri için verilen yüzde 35'lik zam önerisi kabul görmedi. Taban ücret, primler ve sosyal haklar gibi parasal maddeleri içeren 13 maddede yine bir ilerleme kaydedilemedi.
'ANA MADDELER HALA MASADA'
Oturum sonrası işçilere açıklama yapan Genel İş İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Engin Topal, işçileri ekonomik sorunlara karşı ezdirmeyeceklerini 'Ana temel maddeler hala masada duruyor. O maddelerde anlaşma olmadığı sürece bu işin peşini bırakmayacağız. Ülkenin getirdiği ağır ekonomik yükü sırtımızdan aşağıya indirene kadar pes etmek yok.' dedi. Topal, atölyelerde çalışan usta ve teknisyenlerin artık dördüncü grupta olduğunun da bilgisini verdi.
'TALEPLERİMİZİN ARKASINDAYIZ'
Genel İş İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Faruk Saral ise bugünkü oturumda işyeri izin süreleri, vardiya usulleri, fazla çalışma süreleri, hafta tatili çalışma süreleri, gruplarla ilgili 6 maddenin geçtiğinin bilgisini vererek 'Bugün verilen yüzde 35'lik zam bizim açımızdan yok hükmünde olan bir tekliftir. Toplu sözleşmede talep ettiğimiz yüzde 75'lik bir taban ücreti ve üçüncü enflasyon talebimiz var ve biz taleplerin arkasındayız. İki yıl boyunca cebimizde eksilenleri tamamlatıp üzerine refah payı koyacağımız bir süreci yaşayacağız' ifadelerini kullandı.
İZELMAN İŞÇİLERİNİN TALEPLERİ
Temsilciler kurulunda hazırlanan toplu iş sözleşmesi taslağına göre sendika yönetimi günlük brüt ücretleri 300 ile 350 lira arasında değişen 4 farklı grupta çalışan işçiler için ilk 6 ay için yüzde 75 zam, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylar için de TÜFE oranında zam ve artı yüzde 3 refah payı talep etti.
Yüzde 75'lik artış talebi iş riski, koku primi ve kaçak su önleme primi, geçici görev yardımı, aile çocuk ve öğrenim yardımı, öğle yemeği ve yemek yardımı, yakacak yardımı, ulaşım yardımı ve diğer sosyal yardımlar kalemlerine de yansıdı. Taslak sözleşme göre talep edilen iş riski primi 600 ile bin 350 TL arasında değişen rakamlara yükseltilmesi talep edildi.
Ayrıca yakacak yardımı (aylık) bin 100 TL'ye, yeni doğan çocuk yardımının 3 bin TL'ye, evlilik yardımının 1 cumhuriyet altınına, eğitim yardımının (yıllık) 5 bin 750 lira ile 10 bin 70 arasında değişen rakamlara, öğlen yemeği ücretinin net 100 TL'ye, birleştirilmiş sosyal yardımların ise aylık net 2 bin TL'ye yükseltilmesi taslak sözleşmede yer aldı.