HABERLER>EKONOMİ
17 Mayıs 2023 Çarşamba - 12:22

Büyük Mobilya Fuarı kapılarını açtı… Sektöre 'Torbalı' dopingi!

34’üncü Uluslararası İzmir Mobilya Fuarı’nın konuşmasını gerçekleştiren Gençlik ve Spor Bakanı ve İzmir Milletvekili Mehmet Muharrem Kasapoğlu,”Yerel yönetim ile iş birliği ile el ele çalışacağız. İzmir için bir aradayız. İzmir’in marka değerini yıldızını nasıl daha yükseklere taşırız gayemiz bu. Torbalı OSB’de ise süreç tamamlandı ve 6 bin istihdam demek” dedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise 2022 yılında sektöre İzmir’den verdiğimiz destekle sektörün ihracat hacminde yeni bir rekor kırmayı hedefledik ve başardık" dedi.

Büyük Mobilya Fuarı kapılarını açtı… Sektöre  Torbalı  dopingi!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Mobilya sektörünün buluşma noktası MODEKO Uluslararası İzmir Mobilya Fuarı, kapılarını 34’üncü kez açtı. 35 ülkeden 25 binin üzerinde profesyonel ziyaretçi gelmesinin beklendiği MODEKO'nun açılış töreni, AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Muharrem Kasapolu, AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer,  İYİ Parti İl Başkanı Sinan Bezircilioğlu, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz,  Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Fuat Gürle, Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Taklacı, NOBEL EXPO Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Çelik, EFOR Fuarcılık Genel Müdürü Nuray Eyigele İşleyen'in katılımıyla gerçekleşti. Konuşmaların ardından protokol, açılış kurdelesini kesti.

- MODEKO KÜRSÜSÜNDE ‘İNCİRALTI’ TARTIŞMASI!

KASAPOĞLU:YEREL YÖNETİM İLE İŞ BİRLİĞİ İLE EL ELE ÇALIŞACAĞIZ
Bakan Kasapoğlu, İzmir’in marka şehir olduğunu ifade ederek Torbalı OSB’nin sektöre ciddi bir soluk borusu açacağını da kaydetti. Kasapoğlu açıklamasında “İzmir her alanda marka şehir, Spor markası güçlü bir şehir. Üniversiteleriyle gençlik şehri... İzmir için bir aradayız. Marka değerini yıldızını nasıl daha yükseklere taşırız gayemiz bu. Enerji fuarı da çok anlamlıydı. Mobilya sektöründe, konuşmacılar güzel işler yapıldığını söylediler bu anlamdaki hedefleri devlet ve hükümet olarak sanayicilerin iş insanlarının yanında olarak gerçekleştireceğiz. Torbalı OSB’de süreç tamamlandı ve bu 6 bin istihdam demek. Bilişim Vadisi’ni geçtiğimiz günlerde hizmete açtık. Gençleri her alanda desteklemek için önemli bir adım attık. Önemli hedeflerimizden biri su sporları bunları birlikte gerçekleştireceğiz. Yerel yönetim ile iş birliği ile el ele çalışacağız. Ülkenin ihracat potansiyeli açısından nereden nereye geldik? Gerçekleştirdiğimiz kadar potansiyelimiz var. Daha güçlü destek ortaya koyacağız. İş insanlarımızın çabaları hayranlıkla takip ettiğim çabalar. Değerli emekçileri tebrik ediyorum. Emekçi kardeşlerimizin çabalarını görmezden gelemeyiz. Fuarın ülkenin geleceği için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

SOYER: HEDEFİMİZ 5 MİLYAR DOLARI AŞMAK
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ise fuarlara verilen destek ile mobilya iharacatında ciddi bir aşama kaydettiklerini belirterek “Ülkemiz mobilya sektöründe çok büyük üretim ve ihracat potansiyeline sahip. Bizim hedefimiz bu potansiyeli, çok daha iyi yerlere taşımak. MODEKO fuarımız işte bu noktada sektörümüze büyük bir değer katıyor. 2021 yılında ülkemizin mobilya sektöründeki ihracatı 4,3 milyar dolardı ve tüm zamanların rekoru kırılmıştı. 2022 yılında sektöre İzmir’den verdiğimiz destekle sektörün ihracat hacminde yeni bir rekor kırmayı hedefledik. Bunun için odalarımız, birliklerimiz ve üreticilerimizle birbirimize kenetlendik. Ve başardık… Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin geçen yıla ilişkin açıkladığı ihracat verilerine göre ülkemizin mobilya ihracatı yüzde 11.2 artarak 4.8 milyar dolar oldu. Şimdi hedefimiz 5 milyar doları aşmak. Bu tablo gösteriyor ki mobilya ihracatımız pandemi sonrasında hiç durmadan aralıksız büyüyor. Bu da ülke ekonomimize müthiş katkı sağlıyor” şeklinde konuştu.

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ise “İzmir ve fuar birbirine yakışan iki kelime. İzmir’in fuarlar şehri olması çok değerli. İzmir üç büyük şehir arasında ekonomik çarkların bütün sektörlerinde iddiası olan bir şehir. İzmir’i bir marka şehri yapmamız lazım” dedi.

ÇELİK: GELİRİ HATAY’DAKİ MOBİLYACILARA
750'nin üzerinde markanın yer aldığı MODEKO'nun açılış töreninde konuşan NOBEL EXPO Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Çelik, bugünkü fuarın gelirlerinin Hatay’daki mobilyacılara bağışlanacağını ifade ederek, “NOBEL EXPO Yönetim Kurulu Başkanı Erhan Çelik, “Açılışımızın bir tarafını buruk yapıyoruz. Sizlerin huzurunuzda bir kez daha ruhları şad olsun. Deprem bölgesinde yardımlarımız devam ediyor. Hatay’da mobilyacılar odası ile yaptığımız anlaşma ile bugünkü mobilya fuarının gelirini düşünüp Hatay’daki mobilyacılara aktarıyoruz” dedi.

ÖZTAŞ: TORBALI KARMA OSB İLE GELİŞECEK
EBSO Sayman Üyesi Aytekin Öztaş ise, “Cumhuriyetin ikinci yüzyıl coşkusuyla İzmir Mobilya Fuarında olmaktan gurur duyuyorum. Mobilya sektörü stratejik bir öneme sahip şehirde 5.sırada yer alsa da Torbalı Ticaret Odası ile gerçekleştirilen Torbalı Karma OSB ile gelişeceğine inanıyorum. İşbirliğini sağlamlaştırmak, yerelde ekonomiyi canlandırmak gibi bu fuarlar katkı sunacaktır” ifadelerini kullandı.

GÜRLE:TORBALI’YA 700 HEKTARLIK ALAN
Torbalı OSB içerisinde 700 hektarlık alanın mobilya sektörüne ayrıldığını dile getiren Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Fuat Gürle, bölge faaliyete geçtiğinde 6 bin kişinin iş sahibi olacağının da altını çizdi. Gürle, “Öncelikle bu mutlu günümüzde bizi yalnız bırakmadığınız için teşekkür ederim. Dünya mobilya pastası 500 milyar dolar civarında. Bu rakamdan Çin en büyük payı alıyor. 4 ülke bu sektörde yaptıkları ihracatla dünya mobilyasının yüzde 50’sini sağlıyor. Ülkemize baktığımızda ise mobilyayı ele aldığımızda 4. 8 milyar dolarlık ihracatımız var. İthalatımız da 500 milyon dolar. Geriye dönüp baktığımızda mobilya ihracatımız 1 milyar dolar civarındaydı. Bugün ihracatımız arttı, ithalatımız azaldı. Amacımız ihracatımızı ilk 5 ülke arasına sokmak. Bölgemize baktığımızda ise mobilya sektörü Kısıkköy ve Karabağlar arasında sıkıştı. Sektörümüze 1985 yılından bu yana bir yatırım yapılmadı. Günümüze döndüğümüzde ise uzun çabalar sonucunda Torbalı OSB içerisinde 700 hektarlık bir alanı sektörümüze kazandırdık. Bu 700 hektarlık alan mobilya sektörümüze kısa vadeder nefes aldıracak. Uzun vadede ise yine başka bir alana daha ihtiyacımız olacak. Burası faaliyete geçtiğinde 6 bin kişi iş sahibi olacak. İhracatımızı da yüzde 5 artıracak” ifadelerine yer verdi.

İZTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz ise şöyle konuştu:

Bugün MODEKO fuarının ülkemiz ve kentimizin vazgeçilmez fuarlarından biri olmasının arkasında; 34 yıldır bu sektör için üreten, çalışan, fuar fikrini oluşturan, bu organizasyona inanan, katılan ve ziyaret eden her bireyin emeği bulunuyor.

Yönetim Kurulu Üyemiz, Efor Fuarcılık firması Genel Müdürü Sayın Nuray Eyigele İşleyen’in emekleriyle ilk tohumlarının atıldığı, uluslararası niteliğe sahip olarak gelişen ve yakın geçmişte Nobel Expo ile güç birliği yaparak ülkemizin öncü organizasyonlarından biri haline gelen MODEKO’ya; Odamız Mobilya Meslek Komitesi de bir fuar düzenleyicisi gibi çalışarak sahip çıkıyor.

Biz de Oda olarak ilk yıllarından bu yana Modeko’ya katılan üyelerimize destek sağlamaya devam ediyoruz.Geçtiğimiz fuarda, 60 m2’ye kadar %50 olarak verdiğimiz stant desteğimizi bu yıl, Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Mahmut Özgener ve Yönetim Kurulu Üyelerimiz ile birlikte alınan kararla, 80 m2’ye kadar %50 olarak artırdık. Ayrıca metrekare üst teşvik bedelimizi de 300 Lira’dan 600 Lira’ya yükselttik.

Fuarımızın, bu samimi emeklerin sonucu olarak yakın zamanda İtalya ve Almanya’daki muadilleriyle yarışacak bir etkinlik haline geleceğine inanıyoruz.İzmir olarak mobilya sektöründen aldığımız payı artırma potansiyelimiz oldukça yüksek. Yenilikçi yapısı ve gelişme potansiyeline rağmen, şehir merkezimizde sıkışan, lojistik imkânlar açısından sorunlar yaşayan Mobilya sektörümüzün, geniş ve nitelikli üretim alanlarına olan ihtiyacı uzun zamandır dile getirdiğimiz bir konuydu.

Bu sorunu çözmek için İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası ve Torbalı Ticaret Odası tarafından projesi gerçekleştirilen Torbalı Karma ve Mobilya OSB projemizi hayata geçirdik. Projemiz ile sektörümüzün önünü açmanın yanı sıra 6.000 kişilik de bir istihdam hedefliyoruz.

Aynı bölgede TOKİ tarafından mesken yapılmak üzere planlanan yaklaşık 14 hektarlık alanın bölgemize dahil edilmesi için yürüttüğümüz girişimler sonucunda; Sayın Cumhurbaşkanımızın imzasının ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızdan gelen yazı ile resmi süreç tamamlanmış oldu.

Mobilya sektörüne ivme kazandıracak Torbalı Karma ve Mobilya Organize Sanayi Bölgesi’nin gelişmesi için vermiş oldukları katkılardan dolayı Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, 28. Dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ve Başbakan Sayın Binali Yıldırım ile Adalet ve Kalkınma Partisi İzmir Milletvekili Sayın Mahmut Atilla Kaya’ya huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum.

Mobilya sektörümüz 2001 yılından bugüne dış ticarette sürekli olarak artı veriyor. Bu durum, ihracatın mobilya sektörünün gelişiminin ardındaki en önemli güç haline geldiğini gösteriyor. İhracattaki gelişimi sürdürülebilir kılmak için pazar çeşitlendirilmesine ihtiyaç olduğunu görüyoruz.MODEKO başta olmak üzere yurt içi fuarların büyümesinin ve yurt dışı sektörel fuarlara üyelerimizin katılımın artırılmasının, sektörümüze önemli katkı sağlayacağına inanıyoruz.

Bu bağlamda, geçtiğimiz hafta, Almanya’nın Köln kentinde gerçekleştirilen INTERZUM Uluslararası Mobilya Yan Sanayi ve Tedarik Fuarı’na İzmir Ticaret Odası olarak 45 kişilik bir heyet düzenledik. Sektörün, sahip olduğu bu dinamizm sayesinde ihracatını ve üretimini artırmaya devam edeceğine inancımız tamdır.

YABANCI ZİYARETÇİ REKORU KIRDI
Türkiye’nin mobilya ihracatının en büyük destekçilerinden MODEKO-Uluslararası İzmir Mobilya Fuarı yine tarih yazdı. 300'ü aşkın firma, 750'nin üzerinde marka ve 28 ülkeden alım heyetlerinin çıkarma yaptığı MODEKO ile Fuar İzmir'in 50 bin metrekarelik dev alanındaki hollerinin tamamı doldu. 35 ülkeden profesyonel ziyaretçi ağırlayan MODEKO aynı zamanda yabancı ziyaretçi rekoru da kırdı.

Nobel Expo ve Efor Fuarcılık iş birliğinde Fuar İzmir’de düzenlenen MODEKO katılımcı ve ziyaretçilere küresel pazarın, kapılarını açtı. Ticaret Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, KOSGEB, İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) ve İZFAŞ desteğiyle düzenlenen MODEKO’ya; Avrupa’dan Güney Amerika’ya, Körfez’den Afrika ve Ortadoğu’ya kadar 35 ülkeden 25 binin üzerinde profesyonel ziyaretçi akın etti. MODEKO’da bahçe mobilyaları, ev-ofis mobilyaları, mobilya aksesuarları, bebek-genç mobilyaları, yatak-baza-başlık ürün grupları başta olmak üzere eşsiz konseptleri ve yenilikçi ürünler, ilk kez görücüye çıktı. MODEKO ziyaretçileri, mobilya sektöründeki yenilikleri önceden görme şansına sahip oldu.

 28 ÜLKEDEN ALIM HEYETİ
Fuarın ilk gününde Türkiye ve 28 farklı ülkeden fuara çıkarma yapan alım heyetleri ise sektörün yüzünü güldürdü. Son trendlerin görücüye çıktığı MODEKO, ilk günden yabancı heyetlerin ikili iş görüşmeleriyle zirve yaptı. Ticaret Bakanlığı ve EİB koordinasyonunda düzenlenen B2B ikili iş görüşmeleri “B2B Hosted BuyerLounge” alanında, katılımcı firmalar ile Kosova, Panama, Hollanda, Rusya, Özbekistan, Azerbaycan, Ukrayna, Lübnan, Ürdün, Irak, Tunus, Cezayir, Fas, Gana, Gabon, Kamerun, Sierra Leone, Mısır, Sudan, İsrail, Filistin, Katar, Umman, Suudi Arabistan, Yemen, Libya, Bosna ve Japonya’dan gelen alıcı firmalarla gerçekleştirildi.

 
Bakan Çavuşoğlu'ndan Charlie Hebdo'ya tepki
 
Seçim gecesi aileye saldırdıkları iddia edildi: 4 kişi adliyede
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Serkan 17 Mayıs 2023 Çarşamba 21:04

Şu Karabağlar sanayisi komple Torbalı ilçesine taşınmalı artık şehrin içerisinde sanayi tesisleri yakışmıyor artı trafik kaos bitmiyor.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dış borç stoku 200 milyar doları geçti
Mart sonu itibariyle orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya ...
TÜİK işsizlik rakamlarını açıkladı!
TÜİK, Ocak-Mart arası dönemi kapsayan yılın ilk çeyreğine ilişkin işgücü ...
'Küresel ekonomide uzun süreli düşük büyüme riski'
Birleşmiş Milletler (BM), bu yıl için küresel ekonomik büyüme tahminini ...
 
Bakanlık nihai kararını açıkladı… Sulak alana yat projesine onay!
Aliağa-Çaltılıdere’deki göçmen kuşların ve balıkların yaşam alanı olan ...
MB'den döviz adımı: Yükümlülük yüzde 10'a çıktı!
Merkez Bankası, bankalarda gerçek kişiler için dövizden TL'ye dönüşüm ...
Kredi kartlarına nakit avans ayarı!
Bireysel kredi kartlarından belirli limitin üzerinde yapılan nakit avans ...
 
Ekonomist Erkan’dan uyarı: Kur baskısı sürerse dolar 30 TL olur!
Ekonomist Prof. Dr. Hüsnü Erkan, döviz kurları ile ilgili yaptığı değerlendirmede ...
Nakit avans ve kuyum harcamaları için yeni karar
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kredi kartı belirli bir limitin ...
Özel sektörün kredi borcu 158 milyar dolara geriledi
Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, martta bir önceki ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' işareti Avrupa'ya neden dert oldu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kültürel İslam, Siyasal İslam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kaçın, demokratlar geliyor!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva