HABERLER>GÜNCEL
20 Eylül 2013 Cuma - 12:25

Bu bitkinin kilosu 20 bin lira!

Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen, ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, 80 bin çiçekten sadece yarım kilogram üretilebilen, boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok alanda kullanıldığı için "mucize bitki" olarak adlandırılan safranın üretiminde artış hedefleniyor.

Bu bitkinin kilosu 20 bin lira!

ANKARA - Ağustos ayında dikilmeye başlanan, ekim-kasım aylarında mor renkli ve hoş kokulu çiçekler açan, 15-30 santimetre uzunluğundaki safran bitkisi, Safranbolu ilçesinde 39 çiftçi tarafından 40 dönüm alanda üretiliyor.
 
Sabah erken saatlerde güneş doğmadan önce toplanan safran, kilogramı 20 bin liradan yurt içi ve dışı pazarlara gönderiliyor.
 
Karabük Valisi İzzettin Küçük, yaptığı açıklamada, safran üretiminin çok uğraş isteyen ve titizlik gerektiren bir iş olduğunu, bu nedenle üretimi artırmak için çiftçilere çeşitli destekler verdiklerini söyledi.
 
Teşvik amacıyla üreticilerden safran satın aldıklarını belirten Küçük, şunları kaydetti:
"Geçen yıl 23 kilogram mahsul alınan safran üretiminin bu yıl 27 kilograma çıkarılması için çalışmalar yaptık. 12 köyümüzde bulunan 39 çiftçimize safran üretimi konusunda uzmanlar tarafından eğitim verildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bağlı uzmanlarımız köylerdeki safran tarlalarında çiftçilerimizle çalışıyor. Dikiminden ürün toplama anına kadar uzmanlarımız kontrol ediyor. Gerçekten çok meşakkatli bir üretim gerektiriyor. Bir önceki yıl 20 kilogram ürün almıştık. 25 kilogramı hedefledik geçen yıl ancak 23 kilogramda kaldık. Bu yıl konuya daha fazla eğilerek hedefimizi de artırdık.
 
27 kilogram için her türlü altyapıyı hazırladık. Tabii doğal koşulların da uygun gitmesi gerçeği var. Umarım, her şey yolunda gider ve hedeflediğimiz ürünü alırız."
 
Sahte safran sıkıntısı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Çetin Ayvalık ise ilçede safranın doğal şartlarda üretildiğini ve toprağın elverişli olması dolayısıyla kalitenin öne çıktığını vurguladı.
 
Kalitesinden ödün vermemek ve taklitlerinden sakınmak için "Safranbolu Safranı" olarak coğrafi işaret aldıklarını hatırlatan Ayvalık, "Türkiye'de 'Safranbolu Safranı' diye satılan sahte safranlar için önlem almaya çalışıyoruz. Ülkemizde ve bazı ülkelerde kalitesiz ve elverişsiz ortamlarda kendiliğinden yetişen safranlar "Safranbolu Safranı" gibi pazarlanıyor. Buna çok rastladık. Birçok kişi hakkında bu konuda yasal işlemler başlatıldı. Tüketiciler buna dikkat etsinler. Coğrafi işaret bulunmayan ürünü almasınlar" ifadesini kullandı.
 
Ayvalık, ayrıca her yıl düzenledikleri “Safran Hasat Şenliği”ni bu yıl 24 Eylül Salı günü gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi.
 
Pazar sıkıntısı yok
Yazı köyünde safran üretimi yapan Recep Kartal ise aldıkları özel eğitim sayesinde üretim yapabildiklerini, üretimindeki zorluklar nedeniyle birçok kişinin bu işi yapmaya cesaret edemediğini belirtti.
 
Yaklaşık bir dönümlük alanda safran üretimi yapabildiğini kaydeden Kartal, sözlerini şöyle tamamladı: "Ağustos ayının ikinci yarısında soğanı dikilen safran, ekim-kasım aylarında çiçek açar. Kasım ayında sabah erken saatlerde güneş doğmadan önce toplanır. 80 bin çiçekten sadece yarım kilogram safran alabiliyoruz. Ekim ve toplama işlemleri tamamen insan gücü istiyor. Hassas bir bitki olduğu için elle topluyoruz. Kilogramını 20 bin liradan sattığımız safranın pazar sıkıntısı yok. Yurt içinden ve dışından sipariş alıyoruz. Ayrıca kaymakamlık da elimizdeki safranı satın alarak gerekli yerlere ulaştırıyor."

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Fazıl Say’a ‘Twitter’ cezası: 10 ay hapis
Twitter’da yazdıkları nedeniyle yeniden yargılanan piyanist Fazıl Say’a ...
İzmir'de cinnet: Gürültü kavgası cinayetle bitti!
İzmir’in Konak İlçesi'nde, çocuklarının gürültü yaptığı iddiasıyla çıkan ...
Küçükpark’ta kan durmuyor: Teksas gibi!
Bornova’nın eğlence bölgesinde kavga, silah sesleri ve ölümler eksik olmuyor! ...
 
Flaş! İzmir'deki huzurevinde yangın
Bayraklı’daki huzurevinde ilk belirlemelere göre yatalak hastaların kaldığı ...
Bakanlığın önerdiği sözlükte şok ifadeler!
Bakanlığın önerdiği sözlükte 'Kız on beş yaşına ulaştı mı evlendirilmelidir. ...
Gezi'ye bir davada Hazine avukatlarından
Hazine avukatları, Gezi olayları sırasında kamu mallarına zarar verenlerle ...
 
Gazinin vücudundaki son kurşunu AİHM çıkardı!
PKK’yla 1990’da girilen çatışmada 7 kurşunla yaralanan Uğur Eşim bir türlü ...
Atatürk'ün evinde 'Ziya Hurşit' skandalı
Atatürk’ün Rize’yi ziyareti sırasında kaldığı konağa, İzmir suikasti nedeniyle ...
ODTÜ'ye polis helikopterli sert müdahale
ODTÜ'de yol yapımını protesto eden gruplara polis biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kim hazırsa penaltıyı o atar!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yeni bir Susurluk mu?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva