HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
26 Ekim 2013 Cumartesi - 09:41

Bornova’da engelleri kaldıracak araştırma!

Geçtiğimiz yıl 1.5 milyon liralık yatırımla ilçedeki bütün yolları, kaldırımları ve hizmet binalarını engellilerin kullanımına uygun hale getiren Bornova Belediyesi, engellilerin ihtiyaçlarını ve beklentilerini tespit etmek için geniş kapsamlı bir anket çalışması yaptı. Başkan Sındır Engelli Veri Tabanı Araştırması sayesinde hangi hizmetlerin öncelikli ele alınacağını belirleyeceklerini söyledi.

Bornova’da engelleri kaldıracak araştırma!

İZMİR - Engellilerin Bornova Belediyesi’nden beklentilerinin ne olduğu başta olmak üzere pek çok konuda bilgi edinmeyi amaçlayan, ‘Engelli Veri Tabanı Araştırması’ yeni hizmetlere ışık tutacak. Bornova’da sahada yüzyüze anket yöntemiyle 1000 kişiyle yapılan araştırmada, engel grubu ve derecelerinin tespiti de yapıldı. Araştırma kapsamında engellilere daha nitelikli ve hızlı hizmet verilebilmesi için kimlik ve iletişim bilgileri alındı, ailede sağlık sorunu olanların kaydı tutuldu, sosyal faaliyetlere katılma konusundaki istekleri ve mevcut durumları, devletten ve belediyeden aldıkları hizmetler not edildi. Engel durumundan ya da yaşından dolayı görüşülemeyen kişilerin bilgileri yakınlarının yardımıyla alındı.
 
Araştırmaya göre Bornova’da ikamet eden engellilerin yüzde 56.9’u erkek, yüzde 43.1’i ise kadın. Oran olarak yüzde 16.6 ile en çok 25-34 yaş arasında engelliler bulunuyor. Yüzde 51’i okur yazar değilken, lise mezunu olanların oranı yüzde 17.1. Yüksekokulda bu oran yüzde 2.1’e düşüyor.
 
Aile geliri 700 liradan az olanların oranı yüzde 38 iken, 700 ile 1000 lira arasında olanların oranı ise yüzde 53.6. 1000-1500 arasında oran yüzde 4.5 iken, 1500-2000 arasında ailelerin sadece yüzde 2.1’i bulunuyor.
 
Zihinsel engelliler toplam engellilerin yüzde 43’ünü oluştururken, ortopedik engelliler yüzde 42.3, işitme engelliler yüzde 11, görme engelliler yüzde 10.6, konuşma engelliler yüzde 6.2 oranında. Engel cinsleri arasında ise ilk sırada üzde 34.8 ile bacakları kullanamama geliyor, kol ve ellerini kullanamayanların oranı ise yüzde 18.7. Hiç konuşamayanların oranı yüzde 12.7, felçli yatalakların oranı ise yüzde 8.9.
 
Ankete katılanların yüzde 54.6’sı yüksek engel grubuna girerken, yüzde 39.3’ü orta düzey, yüzde 6.1’i de düşük düzey engelli grubuna giriyor.
 
Engelliliğin akraba evliliğinden kaynaklanma oranı yüzde 20.4 iken, yüzde 49.3’ünün doğuştan, yüzde 46.3’ünün ise sonradan oluştuğu tespit edildi, yüzde 4,4'ünün kaynağı ise belirlenemedi.
 
Anketin çarpıcı sonuçlarından biri ise engellilerin yüzde 72.5’inin hiçbir faaliyetinin olmaması.  Engellilerin sadece yüzde 21.4’ü eğitim desteği alabiliyor. Yarı zamanlı işlerde çalışanların oranı yüzde 48.6 iken, tam zamanlı işlerde çalışan engellilerin oranı binde 6.
 
Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, ilçede yaşayan engellilerin özellikle kamu hizmetlerinden eşit yararlanabilmesini sağlamak için düzenlemeler yaptıklarını söyledi. Engellilerin en temel haklarından biri olan ulaşımın aksamaması için 1.5 milyon liralık yatırım yaparak ilçedeki tüm kaldırımları ve belediye hizmet binalarını engellilerin kullanımına uygun hale getirdiklerini söyleyen Başkan Sındır, “Şimdi de onlara daha iyi ve bekledikleri hizmetleri götürebilmek için geniş çaplı bir anket çalışması yaptık. Toplam 1000 kişi ile yüzyüze görüşmeler yapıldı. Hem bir envanter çıkarılmış oldu hem de beklentileri ve durumları tespit edilmiş oldu. Bu çalışma bundan sonraki çalışmalarımıza ve hizmetlerimize ışık tutacak” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CeBİT’te Karşıyaka esintileri
Avrasya’nın en büyük bilişim ve teknoloji fuarı CeBİT Bilişim Fuarı’na ...
Kocaoğlu esti-gürledi: Ölmüş eşek kurttan korkmaz!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu meydan okudu. Başta İzmir ...
Karşıyaka’dan 90. yıla özel dev zeybek gösterisi
Karşıyaka Belediyesi’nin dev Halk Dansları ekibi “Cumhuriyet Bayramı” ...
 
Yabancı eğitmenlerden Şenol’a ziyaret
Comenius Projesi kapsamında Danimarka, Bulgaristan, İtalya ve İspanya’dan ...
Balçova'nın 2014 bütçesine meclisten onay
Balçova Belediye Meclisi’nin Ekim Ayı ikinci toplatışında belediyenin ...
Türkiye’de bir ilk: Hakantartantv!
Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan’ın resmi internet televizyonu ...
 
Hemşeri dernekleri ve spor kulüplerinden Sındır’a tam destek
Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, göreve geldiği ...
Engelsizmir’in onur gecesi: Farkındalık vurgusu
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Engelsizmir 2013 Kongresi” kapsamında ...
İzmir büyük coşkuya hazır: 29 Ekimde nerede/ne var?
Cumhuriyet’in sembol kenti İzmir, Cumhuriyet’in 90. yılını muhteşem gösterilerle ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Horus'un Gözü
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Latife Hanım çam devirince!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (3): 'Dans eden ayılar' ve 'Sokak hayvanları'
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva