HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
28 Temmuz 2011 Perşembe - 10:18

Başkanlar yeni bakanlıktan dertli

Yerel yönetimlere ait olan tüm imar yetkilerinin, yeni kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na devredilmesi, Egeli belediye başkanlarının tepkisini çekti. Başkanlar, "Biz devre dışı bırakılıyoruz. Çift başlı yönetim durumunda işler içinden çıkılamaz bir hale gelir" uyarısında bulundu.

Başkanlar yeni bakanlıktan dertli

İZMİR - Belediyelere ait olan imar ve planlama yetkilerinin yeni kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na da tanınması, yerel yönetimlerin tepkisine neden oldu. "Devre dışı bırakılıyoruz" diyerek duruma tepki gösteren Egeli belediye başkanları, her ölçekteki imar planında yapılacak değişiklikten, parselasyonlara, inşaat ruhsatı ve yapı kullanım izin belgelerinin verilmesine kadar belediyelere ait olan tüm yetkilerin Ankara'ya da tanınmasının yerinde yönetim açısından sakıncalı olacağını kaydetti. Başkanlar "O zaman belediyelere ne gerek var. Tamamını bakanlık yapsın" diyerek uygulamadan bir an önce geri adım atılmasını talep etti. Başkanlara destek veren İzmir Şehir Plancıları Odası da Ankara'ya verilen böylesine büyük bir ayrıcalıkla kent planlarının yamalı bohçaya dönmesine neden olacağı uyarısında bulundu.

BÜTÜNLÜK KALKAR
12 Haziran seçimlerinin ardından 4 temmuz 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan kanun hükmündeki kararname ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kuruldu. TOKİ Genel Müdürü Erdoğan Bayraktar'ın başına getirildiği Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, plan yapma başta olmak üzere parselasyon, kat irtifakı, yapı ve inşaat ruhsatı, akaryakıt istasyonu ruhsatı gibi belediyelere ait olan birçok yetki de verildi.
 
ÇİFT BAŞLILIK ÇIKAR
Bu durumun planlama açısından çift başlılık yaratacağı endişelerinin yanı sıra, Bakanlığın her tür ve her ölçekteki planlara müdahale yetkisi de belediye başkanları başta olmak üzere birçok kesimi kızdırdı. Belediyelerin yaptığı imar planlarının, uygulamaların bu yolla delinebileceğini kaydeden başkanlar, kent planlarındaki bütünlüğün riske girebileceğini dile getirdi.

MERKEZİYETÇİLİK TEPKİSİ
Yerel yönetimlerin güçlendirilmesinin savunulduğu bir dönemde, yetkilerin Ankara'da tek bir merkezde toplanmasının birbiriyle çeliştiğini kaydeden başkanlar, bu durumun merkeziyetçiliğe doğru bir gidiş olduğunu savundu. Bu zamana kadar Ankara bürokrasisinden hep yakınıldığı, en küçük bir iş için bile Ankara'ya gidilmesinin yanlışlığının vurgulandığı ancak bunun tersi yönde bir uygulamaya imza atıldığı vurgulandı. Başkanlar, bu uygulama ile yerel yönetimlerin güçlendirilmesi bir yana, ellerinin kollarının bağlanacağını ifade etti.
 
Ne dediler?

Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak:
Bir taraftan yerel yönetimlerin güçlendirileceği söylenirken diğer taraftan yetkileri ellerinden alınıyor. Bu durum maalesef birçok suistimale de yol açabilir. Tamamen belediyelerin devre dışı bırakılması sonucu ortaya çıkar. Bu uygulamadan geri dönülmeli. Düne kadar yereli güçlendirmeyi savunan iktidar şimdi tam tersini yapıyor.

Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır:
Bu uygulama belediyelerin devre dışı bırakılması anlamına geliyor. Ayrıca bu yasal düzenlemeyle iktidarın belediyeler üzerindeki egemenliği de pekiştiriliyor. Planlar üzerinde merkezi idarenin etkisi siyasi sonuçlara da neden olur. İktidardan olanlara farklı, CHP'li olan belediyelere farklı yaklaşım olabilir. Negatif ayrımcılığı körükleyebilir.
 
Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu: Söylenenlerle yapılan uygulamalar birbirine ters. Doğru bulmuyorum. O kentte yaşayan insanların oylarıyla yerel yöneticiler, belediye meclis üyeleri seçilmiştir. Şimdi yetkinin buradan alınıp Ankara'ya aktarılması doğru değil. Bu durum kentsel bütünlüğü de sıkıntıya sokar.
 
Manisa Belediye Başkanı Cengiz Ergün: Merkezi yönetim her zaman olumlu sonuçlar doğuramıyor. Yerel politikacılar yerel sorunları daha iyi bildiği için daha hızlı ve yerinde kararlar alabiliyorlar. Bakanlığın da yerel yönetimlerin görüşlerini dikkate alıp bu doğrultuda çalışmalar yapacağını ümit ediyorum. Aksi takdirde kentteki imar konularda dönüşü olmayan sorunlar yaratılabilir.
 
Bayındır Belediye Başkanı Mehmet Kertiş: Yetkinin bakanlık tarafından denetlenmesi bazı belediye başkanlarını tereddüte düşürebilir. Ancak ben endişeye yer olmadığına inanıyorum. Çünkü Şehircilik ve Çevre Bakanı olarak kendini TOKİ'de kanıtlamış bir Erdoğan Bayraktar var. Profesyonel ekibe sahip. Ufak tefek aksaklıklar olsa dahi işin kısa zamanda çözüleceğine inanıyorum.
 
Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok: İktidarın bu uygulamasını kesinlikle doğru bulmuyorum. Yerelde sorunların çözümü için yerel yönetimlerin yetki artırımından bahsederken, yetkilerin alınmasını anlamak mümkün değildir. İktidarın bu yetki karmaşası yanlışından bir an önce dönmesini bekliyorum.
 
Şehir Plancıları:  Kentler yamalı bohçaya döner
İzmir Şehir Plancıları Odası Gökhan Erkan, şunları söyledi: "Türkiye'de planlama mevzuatı çok dağınık. 20'nin üzerinde kurum plan yapma yetkisine sahipti. Şimdi bu daha da genişletildi. Üstelik Ankara'nın çok istisnai durumlarda kullandığı planlama yetkisi şimdi bu kanunla genel kaideye dönüştü. Her bakanlık ayrı ayrı planlama yaparsa kent bütünlüğü kalmaz. Planların yamalı bohçaya dönme riski vardır. Maalesef denetimsiz bir merkezleşme sürecine doğru gidiş var. Bunlar yerelleşme açısından büyük sıkıntı doğuracaktır. Türkiye'de ilk kez yapılan Kentleşme Şurası'nda alınan kararlarda sapma görülüyor. Maalesef doğru sonuca yanlış parmak basılmış."( Nihal AŞKIN / AHT)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
arkadaş.. 28 Temmuz 2011 Perşembe 18:17

bunca sene sizin elinizde de ne oldu? köykent yaptınız canım şehri... bu sayede izmir şehir olur. aksi taktirde köy olmaya devam eder.

Yorumu oyla      15      7  
ahmet k 28 Temmuz 2011 Perşembe 17:29

sn. Sındır çok iyidir, genelleme yapmayın.

Yorumu oyla      12      8  
Gerçek Partili 28 Temmuz 2011 Perşembe 16:33

Mevcut Belediye Başkanlarının hiçbiri koltuklarını hak ederek gelmediklerinden dolayı ve de eski zihniyetin ürünü olduklarından ‘Ben atadım ver takkeyi al küllahı’ zihniyetinin ürünleri olduklarından bunlar asla ve de asla Chp’ ye çalışmazlar,o makamlara da layık değiller.Bir tek İzmir kalmıştı elde bu beceriksizler yüzünden çağdaş kent maalesef ama maalesef bu sefer bağıra bağıra teslim edilecek.Bunların hiçbirinde parti kültürü ve de partili zihniyeti mevcut değil.Ama bir gün gelecek ki kendi evlatları da bunlardan nefret edecekler.Hiç biri sokağa çıkamıyor,hepsi ne oldum delisi,sanki başkanlık koltuklarıyla doğmuşlar.2014 yılında hiçbirinin esemesi okunmıycak.Bir an önce yapılması gereken bunlara parti disiplini çerçevesinde belediyecilikten anlayan kadroları empoze etmek.Gerçi o zamanda gelen kişileri çalıştırmazlar.Çünkü dokusal uyuşmazlık olur.İstediklerini yaptıramayacaklarından dolayı.Bu işide bunlara yaptıracak olan Genel Merkezdir.Aksi taktirde hepsi kendini Kral sanmakta,hepsinin yanında da soytarıları da mevcut.İvedilikle Genel Merkez el atmalı,kulaklarını çekmeli,bunlar partinin üstünde değiller,aksi halde kimse uyumuyor.Üzülerek demokrat,çağdaş,onurlu izmiri bunların eliyle teslim edeceğiz.

Yorumu oyla      17      7  
ahmet k 28 Temmuz 2011 Perşembe 14:49

TÜİK raporlarına göre izmir artık genç ve nitelikli nüfus göçü de alıyor.

Yorumu oyla      17      6  
Bir taşla iki kuş vurmak... 28 Temmuz 2011 Perşembe 14:03

Ak Parti bu sayede İzmir'de açılan imar davalarının önüne geçecek ve İzmir'de kendine yakın olan inşaat firmalarına (ki çoğunlukla İstanbul'dan gelecek olan firmalar) müthiş paralar kazanma şansı verecektir. İddia ediyorum Dünya'nın hiç bir büyükşehrinde İzmir kadar denize yakın bomboş arazi yoktur. Bayraklı, Turan, İnciraltı, Alsancak liman arkası gibi elmas değerindeki yerlerde çok büyük projeler başlayabilir. Bayraklı bölgesinde davalara karşın zaten böyle bir ilerleme var. Kimisi İzmir beton yığını olacak diyor, ama bu işleri yaparken yaratılacak iş imkanı dolayısıyla İzmirlilerin çoğunluğu bu işlere karşı çıkmayacaktır. Çünkü İzmir'de işsizlik özellikle genç işsizliği had safhada. Hükümette bu gerçeği kullanacaktır, ve gençlere inşaat ve yan sektörleri ile iş sağlayacaktır. Zaten İzmir'de genel seçimlerde çok iyi oy çıkardı, yerel seçimlerde de bu iş potansiyelini gören İzmirli oyunu hükümet lehine kullanacaktır. Bu arada bu yetki ile CHP'li belediyelerin elinden imar yetkisini alıp, CHP'ye yakın inşaatçıların iş almasını ve zenginleşmesini de önleyecektir.Bir taşla iki kuş misali...

Yorumu oyla      15      8  
nilaysermikökkılınç 28 Temmuz 2011 Perşembe 12:40

Çevre ve Orman Bakanlığının "Manisa-Kütahya-İzmir " planlama bölgesi için yaptığı 1/100.000 lik Çevre Düzeni Planına İzmirBüyükşehirBelediyesi,Odalar ve kendi ilçeleri ile ilgili olarak da İlçe Belediyeleri tarafından Danıştay'da iptal davası açılmıştı.Plan Ortadoğu Teknik Üniversitesinden uzmanlar tarafından yerinde incelenmiş ve planlama hataları gösterilmişti.Çevre Düzeni Planında İzmir Kütahya ve Manisanın Ege Bölgesinde olan kentler olmalarına rağmen bulundukları havza,coğrafya,şehircilik ,sanayi,üretim,ekonomi ve ulaşım ağları yönünden birbirlerinden farklı oldukları ,aynı çevre düzeni bölge planında yer almamaları gerektiği ,planlama için alanın çok büyük seçildiği ,bunun da planlama kusuru olduğu belirtilmişti.bahse konu planın Çevre Düzeni Planı olmasına rağmen Çamlı Barajı kurulmak istenen yerde bulunan önemli su kaynağının gösterilmemiş olması ,ayrıca burada madencilik yapılacaksa madenin de belirtilmemiş olmasını yine plan kusuru olarak değerlendirmişlerdi.Orman Köylerinde de tarım yapılmasına rağmen ,yerinde inceleme yapılmadan fundalık makilik olarak gösterilmiş olmasını da plan kusuru olarak tesbit etmişlerdi. Ankara'dan bakılınca İzmir,Manisa,Kütahya bir görülü-yor anlaşılan. Avrupa Birliği tartışmalarında iyi yönetim ve yerellik gibi kavramlar ,özellikle yerel yönetimlerin kendi sorunlarına çözümler aramasını ,merkezi yönetimin de bunu desteklemesi gerektiği vurgulanmasına rağmen yukarıda verdiğimiz örnekte olduğu gibi yerel yönetimlerin bu kadar merkeziyetçi anlaşıya bağlı kılınmasının uygulamada ne kadar çok sakınca ve aksaklıklara yol açtığını görememek ve bunun tersine yasal düzenlemeler yapmak üzüntü verici. Albert Einstein'in güzel bir sözünü de aktaralım . " İnsanlığın buluş ruhu ,son yüzyılda bile öyle şeyler armağan etti ki yönetimdeki gelişmeler de teknik gelişmelere ayak uydurabilseydi üzüntüsüz ve mutlu bir yaşama kavuşurduk." Saygılarımla

Yorumu oyla      17      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Dayanışma ruhuna aracılık ediyoruz'
Bornova Belediyesi’nin çağrısıyla kısa sürede Naldöken Kültür Merkezi’nde ...
Altınpark'a turist yağacak
Altınpark kazı alanının üstü camla kaplanacak, aşağıda tarihi kalıntılar ...
Kocaoğlu: Onay bekliyoruz
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu alınacak yeni vapurlar ...
 
Ramazan Çiğli'de dolu dolu
Çiğli Belediyesi, Türkiye Sakatlar Derneği İzmir Şubesi ile Çiğli Halk ...
Cennet’in balıkçı barınakları yenileniyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kuş Cenneti’ni çevreleyen kaçak balıkçı barınaklarının ...
Karabağlar'da sıra gecesi
Karabağlar Belediyesi, düzenlediği açık hava konserlerini sıra gecesiyle ...
 
Barış Selçuk ödüllerinde başvuru zamanı
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 12’incisi gerçekleştirilecek ...
Kocaoğlu’ndan ekibine ilk uyarı: Zamanlama
Operasyonun ardından yeni kadrosunu kuran İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ...
Başkanlar Hareketi’ne takviye güç!
Gizli toplantılarla gündeme gelen belediye başkanlarına yeni isimler de ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva