HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
10 Şubat 2022 Perşembe - 15:47

Başkan Soyer müjdeyi verdi: İzmir'e 'Atık Geri Kazanım OSB' geliyor!

We-Cycle Çevre ve Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarı'nın lansman töreninde konuşan ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar'ın Geri atık organize sanayi bölgesi talebine yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "İzmir'in döngüsel kent olma hedefleri sadece geri dönüşüm ile ilgili değil tabii ki. Döngüsel kültür kavramı doğanın bir parçası olduğu bilinci ile gelişiyor ve insanlığa umut veriyor. Atık OSB arazisi bulunması için belediyeye döner dönmez arkadaşlarım ile görüşeceğim" ifadelerini kullandı

Başkan Soyer müjdeyi verdi: İzmir e  Atık Geri Kazanım OSB  geliyor!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir, iklim ve çevre krizine karşı dirençli bir kent olma vizyonu doğrultusunda, toplumda geri dönüşümü kültür haline getirerek gelecek nesillere yaşanabilir çevre bırakma yolunda çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi We-Cycle Çevre ve Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarı için düğmeye bastı.

12-14 Mayıs tarihleri arasında İZFAŞ ve Efor Fuarcılık işbirliğiyle Fuarİzmir’de gerçekleştirilecek olan We-Cycle Çevre ve Geri Dönüşüm Teknolojileri Fuarı'nın lansman töreni ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in katılımı ile gerçekleştirildi.

Tarihi Havagazı Fabrikası'nda gerçekleştirilen törene ev sahibi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in yanı sıra, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz katıldı.

SOYER: ZİHİN TUTULMASINDAN KÜÇÜK BİR EYLEM İLE KURTULABİLİRİZ
Lansman töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer fuarların önemine dikkat çekerken şu ifadeleri kullandı:

"İzmir'de 2022 içinde ilk kez düzenleyeceğimiz bir fuar. Biz insanlar doğanın döngüleri sayesinde yaşıyoruz. Hayatın her anında daima bu döngünün içindeyiz ve bir parçasıyız. Ancak ne hikmetse tek bir şeyi bunun dışında tutuyoruz. Düşüncemizi… Düşünürken bu döngülerin dışındaymısız gibi yaşıyoruz.  Doğadan farklı olduğumu düşünüyor hatta doğanın üstünde bir güç veriyoruz kendimize. Böyle olunca yaşamın bir parçası olmaktan çıkıp bilinci ile doğaya zarar veren bir canlıya dönüşüyoruz. Bu zihin tutulmasından küçük bir eylem ile kurtulabiliriz. Düşünce biçimimizi değiştirecek. WECYCLE döngüsel ekonominin bir sonucu. Tüketimdeki ürünleri tekrar üretimde kullanarak başarabiliriz. Bu nedenle bu fuar bizim için çok önemli bir fırsat. Bir çok şirket fuarımızda yer alacak. Atık yönetimi, sıfır atık projeler, geri dönüşüm projelerinin sergileneceği bu fuar döngüsel düşüncelerin fuarı. İnanıyorum ki bu fuar birçok düşünceyi ve iş birliğini beraberinde getirecek."

İZMİR’DE DAHA ÇOK ATIĞI EKONOMİYE KAZANDIRMAK İÇİN İKİ TEMEL ÖNCELİĞİMİZ…
Sözlerine İzmir'de yapılan çalışmalar ile devam eden Başkan Soyer, "Geri dönüşüm endüstrisi, bugün milyonlarca insanın istihdamını sağlıyor. İzmir’de her yıl 700 bin tonun üzerinde ekonomik değere sahip atık üretiliyor, fakat bu atıkların sadece yüzde 10’luk kısmı ekonomiye kazandırılıyor. Sadece çevresel açıdan değil, ekonominin gelişmesi için de bu oranı artırmak zorundayız. Evsel atıkların kaynağında ayrıştırılması ve endüstriyel simbiyoz, İzmir’de daha çok atığı ekonomiye kazandırmak için iki temel önceliğimiz bulunuyor" dedi.

ARITMA KONUSUNDA TÜRKİYE LİDERİ İZMİR!
Döngüsel ekonomi konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU, İzDoğa, İzEnerji başta olmak üzere bağlı kuruluşların çok sayıda yeniliğe imza attığının altını çizen Soyer, "Biyogaz tesislerimizle İzmir’de çöpten elektrik üretimini başlattık. İZSU’nun çalışmaları sayesinde şehrimiz ileri biyolojik arıtma projelerinde Türkiye lideri. İZSU, arıtma sularının tarım ve hayvancılıkta yeniden kullanımı için önemli projeler yürütüyor. İzDoğa, 2022 içinde üç ayrı geri dönüşüm projesinin temellerini atıyor: Kompost Üretim Tesisi, Sintine Tesisi ve Ambalaj Atığı Ayrıştırma Tesisi. İzEnerji ise çok sayıda yenilenebilir enerji projesi yürütüyor. İzEnerji tarafından kurulan İzetaş şirketimiz belediye birimlerimize ucuz ve yenilenebilir enerji sağlayarak daha şimdiden yılda 300 milyon lira tasarruf yapmamızı sağladı. Sadece çevresel açıdan değil ekonomik durumu geliştirmek içinde bu oranı yükseltmeliyiz. Döngüsel ekonomi için İBB ve bağlı kuruluşlarımız çok sayıda yeniliğe imza atıyor. İZSU çalışmaları nedeniyle kentimiz arıtma tesisleri konusunda Türkiye lideri. İzmir'in döngüsel kent olma hedefleri sadece geri dönüşüm ile ilgili değil tabii ki. Döngüsel kültür kavramı doğanın bir parçası olduğu bilinci ile gelişiyor ve insanlığa umut veriyor. Atık OSB arazisi bulunması için belediyeye döner dönmez arkadaşlarım ile görüşeceğim" diye konuştu.

YORGANCILAR: KATILIMCILAR VE PARASI HAZIR!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden geri dönüşüm OSB'si için yer talebinde bulunan Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, geri dönüşümün öneminde dikkat çekerken şunları söyledi:

"Uluslararası fuarı ile marka yaratan İzmirimiz Fuar İzmir ile çok daha vizyoner adımlar atmaktadır. Bundan çok kısa süre önce İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer'in önderliğinde 2022 fuarlar lansmanını gerçekleştirmiştik. Gerçekleştireceğimiz fuar sadece İzmir içinde değil tüm dünya için çok önemli. Dünya değişiyor ve gelişiyor. Bizde görüyoruz ki kaynaklarımız sınırsız değil. Bu nedenle kaynaklara maksimum özeni göstermememiz gerektiği bir süreci yaşıyoruz. Sınırlı kaynakları ile sınırlı nüfus doğrultusunda artan tüketim, çevre ve doğa arasında yeniden uyumlu bir bağ kurmamıza neden olacak. Pandemi döneminde başarısını kanıtlayan sanayimizin hammadde sıkıntısı bu konuda önemli. Ürün gruplarına göre farklılık gösterse de  sağlayacağı katkıları elde etme imkanı olan süreç yaşıyoruz. Öyle bir süreç yaşıyoruz ki ambalajından geri dönüşüm elde edilemeyeceği, tüketicinin buna göre tercih yapacağı bir sistem söz konusu. Azalt, yeniden kullan ve geri dönüştür… Bununla ilgili son yapılan ve uygulamaya geçen yeşil mutabakat çerçevesinde buna uygun çalışmayan firmalarımız günlük uygulamalara tabi tutulacak ve ihracatları daha geriden başlar durumda olacak. Biz bu farkındalık ile EBSO olarak bir çevre grubu kurduk. Devletimiz tarafından sıfır atık projelerine verilen destekler ve belediyeler tarafından yapılan projelerde bu konuda farkındalığı oluşturacağı bir gerçek. Bu yönde adım atan ve Avrupa'nın en büyük katı atık bertaraf tesissini açan Sayın Soyer'e de çok teşekkür ediyorum. Bir tane eksiğimiz var. Geri atık organize sanayi bölgesi kurmamız gerekiyor. İzmir'imizin tüm Türkiye'ye örnek gösterilebilecek bir çalışmasıdır bu. Bunun için bize yer gerekiyor. OSB katılımcıları hazır, paraları da hazır, yeri bulduğumuzda hemen OSB'yi kuracak durumdayız. Bu konuda Sayın Tunç Soyer'den talepte bulunuyoruz."

ÖZPOYRAZ: TEMELİ GERİ DÖNÜŞÜM VE YENİDEN KULLANIM
İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz ise verilen destekten ötürü İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'e teşekkür ederken şunları söyledi:

"Doğayı ve bize sunduğu tüm kaynakları gelecekten ödünç aldığımız bir süreçten geçiyoruz. Üstlendiği misyon ile özel bir yere sahip olan bu fuarın İzmir ve ülkemize kazandırılmasının vereceği katkıyı çok önemsiyorum. Eko verimlilik daha az kaynak tüketimi ve daha verimliliği hedef alarak ticari faaliyetlerimizin sürdürülebirliliğine hizmet ediyor. Bunun temeli geri dönüşüm ve yeniden kullanım… TÜİK verilerine göre 2020 yılında 130 milyon ton atığın sadece 50 milyon tonunu geri kazandırabilmişsiz."

WE-CYCLE'DE NELER YER ALACAK?
12-14 Mayıs tarihleri arasında ilk kez düzenlenecek We-Cycle Fuarı’nda; atık bertaraf tesisleri, çamur, çürütme, kurutma ve sterilizasyon, analiz cihazları ve araştırma laboratuvarları, depolama firmaları, taşıma firmaları, enerji, yenilenebilir enerji ve biyogaz teknolojileri firmaları, güneş enerjisi teknolojisi ve ısı geri kazanım firmaları, geri dönüşüm teknolojileri, hava, toprak, gürültü kirliliği kontrol teknolojileri firmaları, atıksu ve atık su teknolojileri, kentsel temizlik araçları, ekipmanları ve teknolojileri firmaları, altyapı hizmetleri, damla sulama firmaları, plastik hammadde satıcıları yer alacak.

İZMİR'DE "SÜRDÜRÜLEBİLİR ATIK YÖNETİMİ" İÇİN NELER YAPILDI?
Sürdürülebilir atık yönetimi uygulamaları ile öne çıkan İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir'de evsel katı atıkları ekonomiye kazandırıyor. 240 milyon liralık yatırımla Harmandalı'da depolanan atıklardan 140 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak kadar elektrik enerjisi üreten biyogaz tesisi hizmete alındı.

Bakırçay ile Küçük Menderes havzalarındaki yerleşimlere hizmet edecek kapalı sistem çalışan ve kokuya neden olmayan iki adet çevreci entegre katı atık tesisi kuruldu. 446 milyon liralık yatırımla yapılan Ödemiş ve Bergama katı atık entegre tesislerinde, 174 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak elektrik enerjisi ve günde 162 ton gübre üretiliyor. Ödemiş'te 350 milyon liralık yatırımla kurulan tesis, kendi sınıfında Avrupa'nın en büyük entegre katı atık yönetim tesisi. Günde 20 ton tıbbi atığın işlendiği Menemen Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi 45 milyon liralık yatırımla hizmete alındı

 
Kılıçdaroğlu'ndan CHP'li belediyelere talimat!
 
Soyer’den Menemen Çukurköy İlkokulu’na ziyaret
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
11 Şubat 2022 Cuma 08:59

bu geri dönüşüm tesislerini balçova narlıdere inciraltı sahilevleri gibi yerlere yapılmasını istiyoruz. başkanda biraz kabuğundan çıksın. alsancaktan öteye gidemiyor. çiğliye karşıyakaya yürüsün bisiklet kullansın.

Yorumu oyla      2      3  
Hepsi hikaye 10 Şubat 2022 Perşembe 17:06

Arkadaş hepsi hikaye. Dün evimdeki eski printer ve bilgisayarları alması için çalmadık kapı bırakmadım. Ne büyükşehir ne de Konak belediyesinin bu konudan haberi yok. Halbuki valiliğin eylem planında elektronik atıkların toplanması sorumluluğu belediyelere verilmiş. Bir Allahın kulu cevap veremedi. Her şey şov arkadaş..

Yorumu oyla      5      4  
izmirli 10 Şubat 2022 Perşembe 16:47

yav he he her yer izsu yamaları ile dolu izmirin başına gelen en kötü başkansın ve umrunda bile degil hep böyle lüzumsuz olan işlere içindesin insanın bir önceligi olur yollar rezil izsu asfalt yamalarıyla dolu

Yorumu oyla      4      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Soyer’den Umut Işığı Kütüphanesi’ne ziyaret
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Menemen Umut Işığı Gönüllüleri ...
Ödemiş Belediyesi’nden kar sürprizi!
Ödemiş Belediyesi, “Kar görmeyen çocuk kalmasın” diye Bozdağlar’ın zirvesinden ...
Serhan Bali ile 'Cumartesi Klasikleri' başlıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi müzik tutkunları için “Serhan Bali ile Cumartesi ...
 
CHP'li Kılıç esnafı dinledi: Kan ağlıyorlar!
Seferihisar'da esnaf ziyaretleri yapan CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda ...
İmamoğlu’ndan 'Efes Bizimdir' kampanyasına destek
Dünyanın en önemli turizm fuarlarından biri olan EMITT 2022’ye katılan ...
EMITT’de Çeşme farkı!
Dünyanın en büyük dört turizm fuarlarından birisi olan EMITT Doğu Akdeniz ...
 
Torbalı'ya tarihin en ağır faturası!
Yılın ilk elektrik faturalarındaki artış Türkiye'nin dört bir yanından ...
Başkan Pehlivan'dan TİS açıklaması: Çözümden yanayız!
Arabulucu sürecinde olan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri ile ilgili açıklama ...
İzmir İtfaiyesi'nden Muğla İtfaiyesi’ne eğitim
Afetlerin görüldüğü hemen her bölgeye yardıma koşan İzmir İtfaiyesi bilgi ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İngiltere seçimini okuyalım
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' işareti Avrupa'ya neden dert oldu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kültürel İslam, Siyasal İslam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva