Brezilya'dan Aliağa'ya getirilmesi planlanan, tehlikeli maddeler içeren São Paulo nükleer uçak gemisi, 4 Ağustos tarihinde yola çıktı. Brezilya'nın önemli günlük gazetelerinden The Globo News'in 5 Ağustos tarihli haberine göre, São Paulo'nun Brezilya kara sularını terk etmesine kısa bir süre kala, yüksek mahkemeden 'Geri dön' kararı çıktı. Fakat gemi Brezilya karasularından ayrılmak üzere.

İHTİYATİ TEDBİR KARARI ALINDI
São Paulo/Foch Enstitüsü, ülkenin bugüne kadar sahip olduğu en büyük uçak gemisi olan São Paulo'nun Brezilya sularını terk ederek Avrupa'ya gitmesini engellemek için zamana karşı yarıştıklarını söyledi.

Açık artırma sonucu geçen yıl 10,5 milyon Brezilya realine (1,85 milyon dolara) satılan São Paulo gemisi, Brezilya'nın Guanabara Körfezi'nden 4 Ağustos 2022 Perşembe sabahı Alp Center römorkörüyle yüzdürülerek Türkiye'ye doğru yola çıkmıştı.

İhaleye yapılan itiraz sonucunda geçen sene açılan dava kapsamında mahkeme, 4 Ağustos Perşembe günü öğleden sonra, geminin demirli olduğu Guanabara Körfezi'ne geri dönmesi için 'ihtiyati tedbir' kararı aldı.

KARAR HENÜZ YERİNE GETİRİLEMEDİ
The Globo News'in haberinde, mevcut uydu görüntülerine göre bu kararın henüz yerine getirilmediği ve São Paulo'nun Lagos Bölgesi yakınında olduğu bilgisi verildi.

Haberde, São Paulo'nun Brezilya sınırını geçmeye yakın olduğu, bu durumu tersine çevirmenin zorlaştığı, geminin kuzeye doğru ilerlediği ve üç güne kadar Brezilya kara sularından ayrılacağı tahmin edilirken, rotasının değiştirilmesinin de söz konusu olabileceği ifade edildi.

SÖK Denizcilik tarafından, satın alma işleminin ardından São Paulo'nun Brezilya'dan çıkarılması için 120 günlük süre tanındı. Tanınan süre 2021'in Eylül ayında sona ermesine rağmen işlem yerine getirilmedi.

São Paulo/Foch Enstitüsü, ihalenin yürütülmesinde itirazın reddi ve aşamaların tersine çevrilmesi gibi bir dizi usulsüzlük olduğunu iddia etmişti. Ayrıca geminin içinde tonlarca asbest bulunduğu ve gerekli çevre denetimlerinin yapılmadığı iddialar arasında yer aldı.

Asbestin bugün ne durumda olduğunu bilmediklerini belirten São Paulo/Foch Enstitüsü Müdürü Emerson Miura, 'Gemiye 2018'de yaptığım son ziyarette, malzeme hala üstü kaplanmış halde oradaydı. Ancak bugün durumunu bilmiyoruz. Asbest kansere neden olabilen bir madde, taşınması büyük bir dikkatle yapılmalı. Asbestin 60'lı yıllarda gemilerde ısı yalıtkanı olarak yaygın bir şekilde kullanıldığını biliyoruz' dedi.

Monitoramento por GPS aponta localização, na tarde de sexta, da rebocadora holandesa, responsável por transportar o porta-aviões, já próximo do fim da área marítima brasileira — Foto: Reprodução

TEDBİR KARARINA UYULMADI
Miura, yalnızca uçak gemisinin geri dönüşümüyle ilgilenen alıcıların kabul edileceği belirtilerek kendisinin 'engellendiğini' ifade etti. Haberde, Enstitü'nün ihalenin kabul iptali için daha önce tedbir kararı aldırılamadığının altı çizildi.

São Paulo uçak gemisinin perşembe günü yüzdürülmesinin başlandığı haberiyle birlikte Federal Yargıç Wilney Magno de Azevedo, geminin 'Federal Başsavcılığı'nın (MPF) aksi yönde adli bir yetkilendirme alana kadar bulunduğu yerden ayrılmasının engellenmesi' için tedbir kararı aldı.

BAŞKAN SOYER NE DEMİŞTİ?
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hazılamış olduğu 'ölüm gemisinin gelmesine karşı' olan mitingte sahneye çıkıp, 'Gemi Brezilya'dan yola çıktı. Bugün Ankara'da Brezilya Başkonsolosluğu önünde pankartı açtık ve dedik ki gemi İzmir'e gelmeyecek. Bu gemiyi İzmir'e sokmamak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. İzmir dünyanın çöplüğü değildir. Bu 30-40 günde bir çok eylem yapacağız. Canımız kadar, sevgilimiz kadar sevdiğimi İzmir'e hep beraber sahip çıkacağız. Buradan bir sözümüz var. Geldikleri gibi gidecekler' demişti. (denizhaber.com - Haber Merkezi)