HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
9 Kasım 2011 Çarşamba - 18:04

Başkan Kocaoğlu'ndan Bakan Bayraktar'a uyarı

Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar’ı uyardı.

Başkan Kocaoğlu ndan Bakan Bayraktar a uyarı

FATİH YAPAR/Egedesonsöz- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İmar Kanunu’nda bulunan ve ilgili bakanlığa geniş yetkiler veren 9. maddenin gelişigüzel kullanılmaması konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ı uyardı. Kocaoğlu, “Bizim de görüşümüzü alın” dedi.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın karşı karşıya gelmesine neden olan Petkim Planları sonrası yaşanan hareketlilik devam ediyor. Temel atma töreni Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirilen Socar-Turcas Star Rafinerisi’nin bulunduğu bölgenin imar planlarının Ankara’da onaylanması İzmir gündeminde uzun süre tartışma yaratmıştı. 1/25 bin ölçekli Kentsel Bölge Nazım İmar Planları ve 1/5 bin ölçekli Uygulama İmar Planları’na işlenmeyen Petkim bünyesindeki yatırımın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan onay alması ile birlikte başlayan tartışma karşılıklı açıklamalarla devam etmişti.
 
“Dava açma nedenimiz, olağanüstü hallerde kullanılması gereken 9. maddenin alışkanlık haline getirilerek her konuda kullanılması ve Büyükşehir’in plan yapma yetkisinin elinden alınmasına karşı yasal yollardan hak arama girişimidir” diyerek Ankara’da onaylanan Petkim Planları’na itiraz eden Kocaoğlu, gerçekleştirdiği başkent ziyaretinde yerinde uyarılarda bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile birçok konuda görüş alışverişinde bulunan Kocaoğlu, konuyla ilgili hassasiyetini ifade etti. Bakanlığa geniş yetkiler veren ve İzmir’de yapılacak kentsel dönüşüm çalışmalarında kullanılması beklenen İmar Kanunu’nun 9. Maddesi ile ilgili Kocaoğlu, bakanlık tarafından yapılacak plan çalışmalarında belediyelerin de görüşlerinin alınmasını istedi.

 
PETKİM OLAYINDAN RAHATSIZIZ
Ankara ziyaretinin ayrıntılarını anlatan Başkan Kocaoğlu, “İmar Kanunu’nun 9. maddesinin kullanılmasında bizim görüşümüzün alınmasını istedik. Bu konuda iki kurumun mutabık kalması gerektiğinin altını çizerek maddenin amacı doğrultusunda kullanılmasından mutlu olacağımızı söyledik. Burada,  Petkim olayını anlatarak rahatsız olduğumuzu ifade ettik. Sayın bakan da bize ‘Böyle bir şey kullanmayacağız. Belediye ile uyum içinde çalışacağız’ dedi. Zaten bu konu Erdoğan Bayraktar’ın imzaladığı yeni bakanlık oluşumundan sonra ortaya çıkan bir mesele değil. Eski İmar Kanunu’nda da bu madde vardı” diye konuştu. Kocaoğlu ayrıca Bakan Bayraktar'dan Bakanlar Kurulu'na sunulan kentsel dönüşüm projeleri ile ilgili de destek sözü aldığını ifade etti.
 
MADDEDE NELER VAR?
Büyükşehir Belediyesi’nin kullanımına tepki gösterdiği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygulamaya geçirilen İmar Kanunu’nun 9. maddesinde birçok yetki veriliyor.
Maddeye göre bakanlık gerekli görülen hallerde, kamu yapıları ve enerji tesisleriyle ilgili alt yapı, üst yapı ve iletim hatlarına ilişkin imar planı ve değişikliklerinin, umumi hayata müessir afetler dolayısıyla veya toplu konut uygulaması veya Gecekondu Kanununun uygulanması amacıyla yapılması gereken planların ve plan değişikliklerinin yapabiliyor. Maddeye göre ayrıca bakanlığın birden fazla belediyeyi ilgilendiren metropoliten imar planlarının veya içerisinden veya civarından demiryolu veya karayolu geçen, hava meydanı bulunan veya havayolu veya denizyolu bağlantısı bulunan yerlerdeki imar ve yerleşme planlarının tamamını veya bir kısmını, ilgili belediyelere veya diğer idarelere bu yolda bilgi vererek ve gerektiğinde işbirliği sağlayarak yapmaya, yaptırmaya, değiştirmeye ve re'sen onaylamaya yetkisi bulunuyor.

TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Petkim yöneticilerinin Büyükşehir Belediyesi’ni aşarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda planı onaylatmasının ardından Başkan Kocaoğlu karara tepki göstermişti. Yatırımcıya karşı olmadıklarını ifade eden Kocaoğlu, “Nereden kaynaklandığını bilemediğimiz nedenlerle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na İmar Yasası’nda olağanüstü haller için yetki veren 9. maddesi uygulamaya konuldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin plan yetkileri yok sayılarak resen plan yapıldı. Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı dava kesinlikle yatırımın önünü kapatmıyor. Biz dava sürecinden önce Petkim üst yönetimi ile görüştük. Öneri planlarının bize gelmesi durumunda dava açılmayacağını defalarca bildirdik. Ve bunda mutabık kaldık. Buna rağmen 9. madde devreye girince dava açma süresi dolacağından zorunlu olarak yargıya gittik. Bu durum Büyükşehir’in plan yapma yetkisinin elinden alınmasına karşı yasal yollardan hak arama girişimidir. Sadece Büyükşehir Belediyesi’nin hükmü şahsiyetini ve yetkisini korumak amacını taşımaktadır. Bu alışkanlık devam ettiği ve Büyükşehir’in plan yetkisi kullanıldığı müddetçe de bu süreç böyle devam edecektir” açıklaması yapmıştı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
10 Kasım 2011 Perşembe 11:13

Petkin ceo su AKP den aday adayıydı bu ceo hükümete yalakalık yapmak için direk bakanlıktan almış Belediyeyede başvuru yapsa acaba aziz kocaoğlu hayırmı diyecek bunlar aslında hükümetin politikası yani biz yapıyoruz yapın kardeşim kim yaparsa yapsın ama her işin bir kuralı var ama ki bu yatırım bir devlet yatırımı değil,Bunlarında amacı üzüm yemek değil iyi yinetli değiller o kesin.

Yorumu oyla      13      7  
aren 10 Kasım 2011 Perşembe 10:17

sisde ak partiye fırça atacak yürek varmı.solcular bir hata yapsa küfürü basardın. hadi şimdi erkekligini görelim.

Yorumu oyla      15      7  
DEMOKRAT 10 Kasım 2011 Perşembe 09:22

Sayın Başkanım,Gerçi Konu ile ilgisi yok ama umarım dikkate alırsınız.İZBAN ın İstasyonlardaki Yürüyen merdivenleri Hiç durmadan Çalışmaktadır.Uzun süredir bir çok istasyonda durum aynıdır.Geçenlerde İZBAN a Çok Elektrik Faturası Geldiğini belirtmiştiniz.Lütfen bu Yürüyen merdivenleri Fotoselli olarak Çalışır hale dönüştürmenizi rica ediyorum.Bu bizim Milli Servetimizdir.Umarım Ciddiye Alırsınız.

Yorumu oyla      19      6  
HASAN TUFAN 10 Kasım 2011 Perşembe 08:59

GÜÇLÜ DEMOKRASİLER YEREL YÖNETİMLERİN GÜÇLÜ OLMASINDAN KAYNAKLANIR.PLANLAR KENTİN ANAYASALARIDIR. MERKEZİ HÜKÜMET YEREL YÖNETİMLERİN PLANLARINA KARIŞMAMALIDIR.

Yorumu oyla      15      8  
chp li 10 Kasım 2011 Perşembe 02:44

ah başkan ah izmir gelişirse oy kaybına gidersiniz izmirin köy kalması sizin işinize geliyor halkın sıkıntı çekmesi umrunuzda değil derdiniz oy olmuş yedi uyuyanlar uyandı başkan sizin sayenizde izmir elden gidiyor bağımsız girin bakalım % 5 alabilcenizmi millet size değil partiye oy verdi unutmayın ne yaptınızda büyük başkan sıfatını size verdiler bu halkmı verdi girin bağımsız alın oyu işte ozaman büyük başkan olunur

Yorumu oyla      17      17  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Narlıdere Ata’yı “Sarı Zeybek’ ile anacak
Narlıdere’de 10 Atatürk’ü anma programı tüm yurtta olduğu gibi saat 08. ...
Fırtına: Bu ayıp hepimizin ayıbıdır!
Ödemiş Belediyesi Bağımsız Belediye Meclis Üyesi Mustafa Ali Fırtına Ödemiş ...
Sokak sokak dolaşıp halkı bilinçlendiriyorlar
Balçova Belediyesi ve Herkes İçin Acil Sağlık Derneği (HİASD) yaşanacak ...
 
ESHOT, elektrik ihalesine çıkıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, 2012 yılında kullanılacak ...
İzmir, Türkiye'ye yardımı öğretti
İzmir her konuda olduğu gibi deprem felaketlerinde de gösterdiği duyarlılıkla Türkiye’ye örnek oldu.
Miniklerden Kocaoğlu'na bayram sürprizi
İzmir Büyükşehir Belediyesi İzelman Kreş, Anaokulları ve Etüd Eğitim Merkezleri, ...
 
Postacılar Nüfus Müdürlüğü hizmete giriyor
Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, Bayraklı'nın Postacılar, Onur, ...
Konak Belediyesi'nden okullara yeşil alan
Küçükyalı Kız Meslek Lisesi Anaokulu öğrencileri, Konak Belediyesi Park ...
Kocaoğlu'ndan Örnekköy stadı açıklaması
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Karşıyaka Spor Kulübü ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva