HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
25 Ekim 2023 Çarşamba - 08:51

Başkan Eriş, madencilere meydan okudu: İhaleye girer, araziyi alırız!

Gölcük Gölü’ne 3 kilometre uzaklıktaki alanda Koza Altın İşletmeleri Şirketi’nin izin talebine Bakanlığın “ÇED gerekli” kararı vermesini değerlendiren Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “Bu karar bizim için sevindirici. Çünkü ÇED için halkın onayı gerekir. Yöre halkından bir kişi bile buna izin vermez. Ben de sonuna kadar yurttaşlarımızın arkasındayım” dedi. Başkan Eriş, Çobanlar köyündeki madenler için yapılacak ihaleye, o topraklarda tarımsal faaliyetlerin sürdürülmesi amacıyla belediye olarak katılabileceklerini söyledi.

Başkan Eriş, madencilere meydan okudu: İhaleye girer, araziyi alırız!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Ödemiş’in Abant’ı olarak bilinen Gölcük Gölü’ne 3 kilometre uzaklıktaki alanda altın madeni arama çalışması için harekete geçen Koza Altın İşletmeleri Şirketi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği’ne başvurmuştu. Bakanlık, proje tanıtım dosyasını inceledikten sonra “ÇED gerekli” kararı vermişti. Proje alanını 25 hektarın altında tutarak ÇED sürecinden kaçmayı planlayan şirket, bu durumda vatandaşın onayı olmadan ÇED olumlu raporuna ulaşamayacak.

İZMİR'İN ABANTI'NA İKİNCİ TEHDİT!

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, bu kararın bölge halkı ve söz konusu alanın doğallığının korunması açısından son derece önemli olduğunu belirterek, “Sözü edilen bölgedeki toprağın üstü, toprağın altından, oradaki altından daha değerli. Yurttaşlarımız orada patlatmalı maden arama çalışmasına izin vermiyor. Ben de belediye başkanı olarak sonuna kadar yurttaşlarımızın arkasındayım. Omuz omuza veririz, Ödemiş’i yedirtmeyiz, toprağımızın peşkeş çekilmesine müsaade etmeyiz” dedi.

ÇOBANLAR KÖYÜNDEKİ ALANIN İHALESİ, 27 KASIM’DA
Aynı şekilde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Çobanlar köyünde, köye 2,5 kilometre uzaklıkta bir alanda maden arama çalışmaları için ihaleye çıkacak olmasını da değerlendiren Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, bu karara da isyan etti. 504 bin lira bedel biçilen bölgenin ihalesinin 27 Kasım’da yapılacağını, ihaleyi kazanan şirketin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurarak ÇED sürecini başlatacağını hatırlatarak, “Gerekirse biz de belediye olarak ihaleye gireriz” açıklamasında bulundu. Başkan Eriş, Gölcük, Subatan ve Çobanlar köylerinde yaşayan binlerce insanı yakından ilgilendiren maden arama girişimleriyle ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

O TOPRAĞIN ALTINDA ALTIN VAR AMA ÜSTÜ, ALTINDAN DA DEĞERLİ
“Sart ile Bozdağ arasındaki alan, yani bizim Hypaipa Antik Kendi, tam bir altın şehridir. Paranın bulunduğu yerden bahsediyoruz. Hypaipa, Sart’a bağlı bir kentti. Orada toprağın altında altın olduğu doğrudur. Fakat şu da bir gerçektir ki, oradaki toprak, toprağın üstündekiler, toprağın altından, oradan çıkarılacak altından daha değerlidir. 2012’de de aynı şey oldu. Kemer köyündeydi. 800 yıllık, 1000 yıllık kestane ağaçları var. Onca yıldır o dağlar, toprağıyla, bereketiyle, güneşiyle, suyuyla bakıyor bize. Orada toprağın üstü, toprağın altından, oradan çıkarılacak altından daha değerli. Orası dünya harikası bir yer. Çobanlar da ekilen dikilen toprakların olduğu bir yer.  İnsanların yaşam alanlarından uzak, kır yerlerde maden arasalar, hiç sesimizi çıkarmayız. Ama yerleşim yerlerinin dibinde maden aramaya, oradaki bereketli kestane ağaçlarına zarar verilmesine müsaade etmeyiz.”

ŞİRKET UYANIKLIK YAPTI AMA BAKANLIK OYUNU BOZDU
Şirketin,  ÇED’den kaçmak için proje alanını 25 hektarın altında tuttuğuna dikkat çeken Başkan Eriş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bakanlık, yine de ‘ÇED gerekli kararı’ vermiş. Bu bizim açımızdan sevindirici. Maden şirketleri oradaki toprağı, suyu, bölgede yaşayan insanı düşünerek hareket etmiyorlar ne yazık ki. Dolayısıyla o bölgedeki insanlarımız bu talep edilen maden arama faaliyetlerine şiddetle karşı çıkıyor. ÇED olumlu raporu alabilmek için vatandaşların da onay vermesi gerekiyor. Gördük ki yöre halkı, dik bir duruş sergiledi, böyle bir şeye izin vermeyeceğini ortaya koydu. Eylemler yaptı. Hayır arkadaş, ben böyle bir şey istemiyorum, çünkü ben burada yaşıyorum, ben bu topraklarda doyuyorum, dedi. Bu güzel toprağımı patlatmana, mahvetmene izin veremem, dedi. Açık söylüyorum, orada yaşayan insanlarımızdan biri bile patlatmalı altın madeni arama çalışmasına onay vermez. Gölcük, Subatan ve Çobanlar, aşağıdaki beş tane köyün de yaylasıdır. Aynı zamanda 5-6 köyün geçimini sağlayan toprakların olduğu yerden bahsediyoruz. Bırakın buna orada yaşayan insanlarımız karar versinler. İnsanlarımız izin vermeyecektir. Biz de oradaki vatandaşlarımızın yanında olacağız tabii ki. Kemer köyümüzde 700 hektarlık alan vatandaşa ceviz dik, kestane dik,  diye sunuldu. Alkışlanacak bir durum. Böyle güzel bir hareketin ardından maden arama izni verilmesi, kesinlikle mantığa uygun bir şey olmaz.  Bölgem adına da yörem adına da o şirketlere ruhsat verilmesini doğru bulmuyorum. Sonuna kadar halkımızın yanında olacağım.”

BELEDİYE OLARAK İHALEYE BİZ DE KATILABİLİRİZ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Çobanlar köyündeki madenler için ihaleye çıkacak olmasını da değerlendiren Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, bu konuda net konuştu:

“540 bin lira gibi bir bedelle ihale başlayacakmış. Durumu değerlendireceğiz arkadaşlarla ve gerekirse ihaleye biz de belediye olarak katılırız. Biz maden aramak için değil, oradaki toprağın işlenmesinin sürdürülebilirliği için ihaleye gireriz. Bizim için altın, o topraklardır. Çağlardır insanımızın karnını doyuran o toprakları korumak, hepimizin görevidir.”

 
CHP’li Nalbantoğlu kurultay için konuştu: İzmir’den fire olmaz!
 
30 Ekim'in mağdurları anlatıyor: Görünmez enkazın altında kaldık!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yıldırım 26 Ekim 2023 Perşembe 13:12

Yeter artık ülkemizin değerleri yok ediliyor Belediye inşallah kararlılığını sürdürür

Yorumu oyla      2      3  
Oğuz Kaan 25 Ekim 2023 Çarşamba 14:26

Ödemiş Belediye Başkanı sayın Mehmet Eriş’i tebrik ederim. Bozdağlar suyun ve bereketin kaynağıdır. Özenle korunmalıdır.

Yorumu oyla      2      3  
Tansel 25 Ekim 2023 Çarşamba 09:24

Bravo başkan

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cumhuriyet’in 100’ü İzmir sergisi açıldı
Fotoğraf ve tarih meraklılarının merakla beklediği "Cumhuriyetin 100'ü ...
Cumhuriyet Halk Partili kadınlardan Başkan Çerçioğlu'na ziyaret
Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Aydın il kadın kolları ve 17 ilçe kadın ...
Şehir Tiyatroları Cumhuriyetin 100. Yılında 'Anadolu Kadınları' oyunuyla perdelerini açtı
Aydın Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, tiyatro sezonunu Milli ...
 
Balçova Belediyesi, Yeşim'e ağlıyor
Balçova Belediyesi’nde uzun yıllardır başkanlık personeli olarak görev ...
Başkan Batur'dan 'belediye gelirleri yasası' çağrısı: Batarsak hepimiz batarız!
Türkiye Belediyeler Birliği ve Kıyı Ege Belediyeler Birliği’nin Kuşadası’nda ...
İZKİTAP için geri sayım!
Kitapseverlerin sabırsızlıkla bekledikleri İZKİTAP – 2. İzmir Kitap Fuarı, ...
 
Raporlar ortaya koydu... Adım adım yüzülebilir Körfez!
Yaşayan Körfez seferberliği kapsamında hayata geçirilen yatırımların sonuçları ...
Bayraklı'da bayram coşkusu sporla başladı!
29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 100’ncü yılı dönümünü coşkulu etkinliklerle ...
Karabağlar'da asfalt seferberliği!
Karabağlar Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, asfaltlama sezonunun ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden itibardan tasarruf olmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Galiba, bu filmi seyretmiştik…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva