HABERLER>GÜNCEL
19 Nisan 2011 Salı - 17:06

Baran Tursun'un ailesini şok eden karar

Yargıtay, İzmir'de uyarı ateşi açılması sonucu ölen Baran Tursun'u vuran polis memuru Oral Emre Atar'a, mahkeme tarafından verilen 2 yıl 1 ay cezayı onadı.

Baran Tursun un ailesini şok eden karar

İZMİR - İzmir'de polisin "dur" ihtarına uyulmadığı gerekçesiyle uyarı ateşi açılması sonucu ölen Baran Tursun'a ateş eden polis memuru Oral Emre Atar'a, mahkemenin verdiği 2 yıl 1 ay ceza, Yargıtay tarafından da onandı. Yargıtay, 10 polisin delil karartmak suçundan beraatını da onadı. Polis memuru Atar hakkında, "Olası kast altında adam öldürme" suçlamasıyla 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmış, ancak mahkeme Cumhuriyet savcısının da talebi doğrultusunda suçu "Görev başında kasıt olmaksızın sınır aşarak işlediği" gerekçesiyle 2 yıl 1 ay ceza vermişti.

9 Eylül Üniversitesi İktisat Fakültesi öğrencisi 20 yaşındaki Baran Tursun, 25 Kasım 2007 akşamı, Bayraklı'da uygulama yapan polislerin "dur" ihtarına uymayarak yoluna devam etti. Peşine düşen polislerin arkasından ateş ettiği Tursun, başına isabet eden kurşunla yaralanınca kullandığı cip, ağaçlara ve elektrik direğine çarparak durdu. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan genç, bir süre yaşam destek ünitesine bağlı kaldıktan sonra hayatını kaybetti. Kovalamaca sırasında uyarı ateşi açtığı iddiasıyla tutuklanan polis memuru Atar hakkında, "Olası kasıtla adam öldürmek" suçundan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Karşıyaka 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasında 1.5 aydır tutuklu bulunan polis memuru tahliye edildi. Bu arada 10 polis memuru hakkında "Delilleri gizlemek" suçlamasıyla iddianame hazırlandı.

Olayda kasıt bulunamadı

Yargılamalar sonunda Cumhuriyet Savcısı, 2 yıl önceki mütalaasında polis memuru Atar'ın, "Olası kastla adam öldürme" suçu yerine "Kanunun emrini yerine getirirken görev sınırını kasıt olmaksızın aşarak öldürme" suçundan 1 yıl 4 aydan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını, diğer polis memurlarının ise beraatını istedi. Mahkeme heyeti de sanıklardan Oral Emre Atar'ın "Öldürme eylemini silah kullanmaya ilişkin kanun hükmünü yerine getirmede kasıt olmaksızın sınır aşarak işlediği" kanaatine vararak, önce "Taksirin yoğunluğuna ve kullandığı silahın tehlikeliliğine göre" 3 yıl hapis cezasına çarptırdı. Ardından bu cezayı, sanığın eylemini kasıt olmaksızın, sınırı aşarak işlediği gerekçesiyle 1/6 oranında indirip 2 yıl 6 aya, duruşmalardaki iyi halinden de 2 yıl 1 aya indirdi. Mahkeme, diğer polislerin de beraatına karar verdi. Tursun ailesinin temyiz etmesi üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 1. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin verdiği kararı onayarak, davayla ilgili son noktayı kodu. Olaydan sonra 1.5 ay tutuklu kalan polis memuru, infaz yasasına göre 15 ay daha hapis yatacak.

Anneye de hapis cezası verilmişti

Olaydan sonra Baran Tursun'un acılı annesi Berrin Tursun, bir basın açıklamasında polisler hakkında söylediği sözler nedeniyle "tehdit ve hakaret" suçlarından açılan davada, 5 ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Aynı basın açıklaması nedeniyle, "Yargı görevini etkileme" suçlamasından yargılanan Berrin Tursun'un eşi Mehmet Tursun ve kızı Şelale Tursun ile 7 sivil toplum kuruluşunun yöneticisi hakkında "Yargı görevi yapanı etkileme" beraat etmişti. Aile hakkında, TCK'nın 301. Maddesi uyarınca başlatılan soruşturmaya ise Adalet Bakanlığı izin vermemişti.

Baba Tursun: Onama Kararıyla Bizi de Öldürdüler
Mehmet Tursun, oğlu Baran Tursun'un, 'Dur' ihtarına uymadığı gerekçesiyle ölümüne neden olan ve 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılan polisin cezasının onanmasına isyan etti. İzmir'de, Mehmet Tursun, oğlu Baran Tursun'un, 'Dur' ihtarına uymadığı gerekçesiyle ateş açıp ölümüne neden olan ve 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılan polis memuru Oral Emre Atar hakkındaki kararın Yargıtay tarafından onanmasına isyan etti. Baba Tursun, "Onama kararıyla bizi de öldürdüler, derin üzüntü içerisindeyiz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.
 
2007 yılında Üniversite öğrencisi, 20 yaşındaki Baran Tursun, Bayraklı İlçesi'nde cipiyle yol alırken, polisin, 'Dur' ihtarına uymadığı gerekçesiyle açılan ateş sonucu başından vurulmuş, kaldırıldığı hastanede ölmüştü. Ölüme neden olduğu ileri sürülen polis memuru Oral Emre Atar, Karşıyaka Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılama sonunda, 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı. Bu karar, Yargıtay tarafından da dün onandı.
 
Onama kararına isyan eden baba Mehmet Tursun, "Baran Tursun'un ölümünün ardından hukuki mücadelemizi başlattık. Hukuk çerçevesinde amacımız, olayla ilgili uydurma iddialar olduğu yönündeydi. Mahkeme bu iddialarımızı kabul etti. Ancak, doğrudan nişan alıp oğlumu öldüren polis memuruna sembolik bir ceza verildi. ya da suçsuz sayıldı. 2 yıl 1 aylık ceza ile vicdanımız sızladı. Onama kararıyla bizi de öldürdülen, yaraladılar. Derin üzüntü içerisindeyiz" dedi. Yargısal olduğuna inandığı bu problemi dünyaya duyurmak için çalışacağını söyleyen Tursun, "Niyetim, bu olayı bu ülkede çözmekti. Ama olmadı. O kadar adaletsizliğe uğradık ki, vicdanım sızlayarak AİHM'e başvuracağım. Üzüntüm olsa da taraftar olmasam da yine de AİHM'e gideceğim, çünkü ülkemdeki adalete inancım sarsıldı" dedi.

BAŞKA BİRİLERİNİ ÖLDÜRMEZ

Yargıtay'ın onama kararında, polis memuru Oral Emre Atar hakkında ömür boyu meslekten men cezası ve tutuklama kararı bulunduğuna da dikkat çeken Tursun, "Oğlumuzun katili bir an önce yakalanmalıdır. Çünkü artık devletin silahıyla, şerefli üniformasıyla başka birilerini öldürme yetkisi kalmadı, ortadan kaldırıldı. Bu nedenle çok mutluyum. O da diğer katiller, hırsızlar gibi cezasını çeksin" diye konuştu. Polis Oral Emre Atar yargılama aşamasında 2 ay tutuklu kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti. Oral Emre Atar, kararın kendisine tebliğinden itibaren yaklaşık 14 ay daha hapiste kalacak.(Yeniasır ve Ajanslar)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BDP'lilerden İzmir Adliyesi'nde eylem
BDP ve İzmir Halk İnisiyatifi üyeleri, KCK davası ve Yüksek Seçim Kurulunun ...
Doktorlar grevde
Yurt genelinde olduğu gibi İzmir'de de sağlıkçılar greve gitti, Sağlık ...
Karabağlar'da travesti cinayeti
İzmir'in Karabağlar ilçesinde, travestilerin kendi semtlerinde yol üzerinde ...
 
Araba bagajında 80 kilo esrar
Sokak satıcılarına sattıkları ileri sürülen şebekeye yönelik düzenlediği ...
ÖSYM Başkanı Demir de kopyacı çıktı
Prof. Ali Demir'in 1990'larda yaptığı akademik bir çalışma 'çalıntı' çıktığı ...
Kalbini yanında taşıyan 4 minik
Ege Üniversitesi’nde yatan kalp hastası 4 çocuk hastanenin dışına çıkamıyor, ...
 
Prof Berksun: Şiddeti kadın istiyor
Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Psikiyatrist Prof. ...
57 Baro Başkanı'ndan İzmir Deklarasyonu
İzmir Barosu tarafından 15-16-17 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilen sempozyumun ...
Bağevi cinayeti sanıklarına 20 yıl hapis
İzmir'in Urla ilçesinde, geçen yıl Temmuz ayında fırıncı Tahsin Sefa'yı ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva