HABERLER>DÜNYADAN
1 Şubat 2010 Pazartesi - 00:00

Ban Ki-moon Kıbrıs’’ta

Adaya ilk kez giden BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, bugün KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile görüştü. Ban, Kıbrıs'taki Türkler tarafından büyük coşkuyla karşılandı.’

Ban Ki-moon Kıbrıs’’ta

Adaya ilk kez giden BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, bugün KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile görüştü. Ban, Kıbrıs'taki Türkler tarafından büyük coşkuyla karşılandı.’
 
LEFKOŞA - Kıbrıs'ı ziyaret eden BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon Güney Kıbrıs'tan, KKTC'ye geçti. Adaya dün gelen Ban, önce Güney Kıbrıs'ta temaslarda bulunmuştu.
 
Lokmacı'dan geçerek, KKTC Cumhurbaşkanlığına 25 kişilik heyetiyle birlikte gelen Ban, Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat tarafından kapıda karşılandı. İkili el sıkışarak basına görüntü verdikten sonra görüşmeye geçti.
 
Ban Kıbrıslı Türkler tarafından da yoğun bir ilgiyle karşılandı. Ban'a karanfil veren Kıbrıslılar, ’“Kıbrıs'ta barış engellenemez’”, "Barış, demokrasi, federasyon" şeklinde sloganlar attı, "Çözüm için liderleri cesaretlendirin", "Çözüm Şimdi" yazılı pankartlar taşıdı.
 
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile Cumhurbaşkanı Talat, heyetler arası görüşmeden sonra, yaklaşık yarım saat kadar baş başa görüştü. Görüşmenin ardından yemeğe geçildi. Yemekte, Talat ve Ban konuşma yaptılar.
 
KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs'ta zamanın çözümün aleyhine çalıştığını belirterek, ''Acil bir çözüm istiyoruz. Ben üzerime düşen sorumluluğu almaya hazırım'' dedi.
 
BM Genel Sekreteri Ban da, Kıbrıs müzakerelerinde bugüne kadar kaydedilen ilerlemeden etkilendiğini ifade ederek, BM'nin çözüm için her türlü katkıyı sağlamaya devam edeceğini söyledi.
 
Çözüm için önemli bir fırsat olduğunu dile getiren Ban, liderlerin çabalarını övdü. Ban, Talat'ı, liderliğinden ve cesaretinden dolayı da kutladı.
 

 
KADERİNİZ ELİNİZDE
Beraberinde 25 kişilik bir heyetle aday ilk kez gelen Ban, Larnaka Havaalanı'nda yaptığı açıklamada, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda uluslararası toplumun beklentisinin yüksek olduğunu ifade ederek, bu soruna bulunacak çözümün, bölgedeki ve dünyadaki diğer sorunların çözümü için de esin kaynağı olacağını kaydetti.
 
Ban, Kıbrıs'a, Kıbrıs sorununun çözümü için iki lider tarafından harcanan çabalara şahsi desteğini belirtmek için geldiğini belirterek, Kıbrıs Türk ve Rum halkına ''Kaderiniz kendi elinizdedir'' diye seslendi.
 
ÇÖZÜM KONUSUNDA İYİMSERİM
BM Genel Sekreteri olarak ilk kez Kıbrıs'a giden Ban, Kıbrıs sorununa çözüm bulunması yolunda iyimser olduğunu söyledi.
 
Kıbrıs'a ilk kez gelmekten duyduğu mutluluğu dile getiren Ban, BM'nin, iki liderin çözüme ulaşmalarına yardımcı olmak üzere burada olduğunu söyledi. Ban, ''Kıbrıs sorununun çözümünde var olan sorunların bilincindeyim, ancak bir çözüme ulaşılması mümkündür'' diye konuştu.
 
LİDERLERİ CESARETLENDİRMEK İÇİN BURADAYIM
Ban Ki-mun, iki liderin çabalarını takdir ettiğini de belirterek, ''Onları, nihayetinde başarıya ulaşmaları için cesaretlendirmek üzere buradayım. Bunun olması için cesarete, esnekliğe ve vizyona ihtiyaç vardır'' diye konuştu.
 
BM Barış Gücü'nün 45 yılı aşkın süredir Ada'da bulunduğunu ve ''barışın korunması'' amacıyla görev yaptığını kaydeden Ban, Kıbrıs Türk ve Rum halklarına seslenerek, ''Kaderiniz kendi ellerinizdedir'' dedi. Ban, varılacak bir çözümün çok faydaları olacağına işaret etti.
 
Genel Sekreter Ban, daha sonra, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile akşam yemeğinde buluştu.
 
HRİSTOFYAS’’IN YEMEĞİ VE KONUŞMALAR
BM heyetinden 14 ve Rum siyasi parti başkanları dahil olmak üzere Rum tarafından da 14 davetlinin katıldığı yemekte, Hristofyas ve BM Genel Sekreteri Ban birer konuşma yaptılar.
 
HRİSTOFYAS'IN KONUŞMASI
Kıbrıs Rum yönetimi lideri Hristofyas, Ban'a, ''Kıbrıs sorununa her iki toplumun da kabul edeceği adil, yaşayabilir ve bu şartlar altında işleyebilir bir çözüm bulunması için bütün engelleri aşma yönünde hiçbir çabadan kaçınılmayacağını'' söyledi.
 
''BM Güvenlik Konseyi'nin uluslararası hukuk ilkeleri temelinde hareket ederek; iki bölgeli, iki toplumlu, Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararlarında tarif edildiği şekliyle siyasi eşitliği, tek egemenliği, tek uluslararası temsiliyeti ve tek vatandaşlığı olan bir federasyon için zeminin belirlemesinden dolayı minnettar olduklarını'' kaydeden Hristofyas, ''Sayın Mehmet Ali Talat'ın ve benim, iki toplum lideri olarak uzlaştığımız zemin de budur'' dedi.
 
''Yabancı askerlerin Kıbrıs'tan çekilmesi, insan haklarının ve temel özgürlüklerin tesis edilmesi'' yönündeki çabalarına, BM tarafından verilen desteğe teşekkür eden Hristofyas, ''iki toplumun, karşılıklı kabul edilebilecek barışçıl bir çözüme ulaşmak için yeniden müzakere masasında bir araya gelmesini sağlayan'', iyi niyet misyonu nedeniyle Ban'a da teşekkür etti.
 
Rum lider, ''Hedefimiz devleti, halkı, kurumları ve ekonomiyi yeniden birleştirmek ve 'Birleşik Federal Kıbrıs Cumhuriyeti'nin işleyebilir, yaşayabilir, AB üyesi devlet olarak işlemeye muktedir bir devlet olmasıdır'' dedi.
 
Kıbrıs sorununun anahtar unsurunun Türkiye olduğunu da ileri süren Rum lider, Türkiye'yi 1974 yılı itibarıyla Ada'da asker bulundurmakla ve ''binlerce Türkiye vatandaşı ile demografik yapıyı değiştirmekle'' suçladı.
 
Hedeflerinin, yürütülmekte olan müzakerelerin başarıya ulaşması olduğunu da söyleyen Hristofyas, bir buçuk yıldan sonra Kıbrıs sorununun çözüm yolunun açılabilmesi için çeşitli başlıklarda daha fazla görüş birliğine ihtiyaç duyulan bir noktaya gelindiğini kaydetti. Hristofyas, halen dokunulmayan ve yeterli ölçüde görüşülmeyen önemli başlıklar bulunduğunun da kabul edilmesi gerektiğini söyledi.
 

 
BAN'IN KONUŞMASI
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon da, ilk kez geldiği Kıbrıs'ta bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladığı konuşmasında, ''BM'nin Kıbrıs sorununun çözüm prosedürüne desteğinin devam ettiğini teyit etmek için buradayım'' dedi.
 
''Çözüm prosedürünün Kıbrıslılara ait olduğunu ve çözüme ulaşmanın Kıbrıslıların sorumluluğunda olduğunu'' ifade eden Ban, Hristofyas ile KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın ''önemli bir ilerleme'' kaydettiğine işaret ederek, müzakereleri başarılı bir sonuca taşıyabileceklerine inanç belirtti.
 
Ban, karşılıklı kabul edilebilecek bir çözüme varılabilmesi için cesarete, vizyona, esnekliğe ve uzlaşı ruhuna ihtiyaç olduğunu belirterek, Kıbrıs sorununa bulunacak bir çözümün ülkeye büyük fırsatlar sağlayacağını ve bölgeye olumlu etkiler yapacağını söyledi.
 
Uluslararası unsurun, iki liderin çabalarından beklentilerinin büyük olduğunu, BM'nin, liderlerin bu çabalarını desteklediğini dile getiren Genel Sekreter, şöyle konuştu:
 
''Pek çok sorun olmasına rağmen, karşılıklı kabul edilebilir bir çözüm bulunması mümkündür. Bu büyük bir başarı olacaktır. Buradaki özel danışmanım Aleksander Downer ve özel temsilcimle birlikte, prosedürde sizlere destek olmak için elimizden geleni yapacağız. Gelecek sizin ellerinizdedir.''
 

 
RUMLAR BAN Kİ MOON'DAN RAHATSIZ
BM Genel Sekreteri'nin Talat'la Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda görüşmesine Rum tarafından tepki geldi. Talat ise olayı 'başka bir mekan olsaydı kaos doğacaktı' şeklinde değerlendirdi.
 
KKTC Cumhurbaşkanı Talat, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ile Lefkoşa ara bölgede yapılan ortak basın toplantısının ardından Türk Ajansı-Kıbrıs'a (TAK) değerlendirmede bulundu.
 
BM Genel Sekreteri ile görüşmesinin Cumhurbaşkanlığı'nda yapılması konusunda, "Bizi başka bir mekana zorlasalardı görüşme olmazdı, ziyaret fiyasko olurdu" diyen Talat, Rum siyasi partilerin konuyla ilgili tepkileri üzerine BM'nin açıklama yapmasına ise "Bu gerçekten üzücü. Bu tür mantıksızlıklara olumlu yaklaşım gösterirseniz sonunda tepenize binerler" ifadeleriyle tepki gösterdi.
 
Rum siyasi partilerinin BM Genel Sekreteri'nin Cumhurbaşkanlığına gelişini protesto amacıyla resepsiyona katılmama kararını da değerlendiren Talat, "bu takıntının Rum tarafında çok uzun zamandır bulunduğunu, ancak sürekli de değişiklik gösterdiğini" belirtti.
 
"Bir zamanlar resmi olarak 1960'dan sonra Cumhurbaşkanlığı muavinliği olan bu binaya gelişe itirazları yoktu, sonradan yapılmış yandaki binaya itirazları vardı" diyen Talat, sonradan bunun değiştiğini, yandaki binaya itirazlarının kalktığını ve resmi binaya itiraz etmeye başladıklarını anlattı.
 
Talat, "Burası resmi konut değilmiş. Halbuki herkes biliyor ki burası hem çalışma yeri, hem de konuttur. Bu binanın üst tarafı konuttur. Hiçbir çalışma ofisi yoktur. Öteki taraf da aynı şekilde konuttur. 'Burada olur, orada olmaz' gibi iddialar çok mantıklı değil ama zaten Rum tarafından her zaman mantıklı davranışlar bekleyemezsiniz. Nitekim bu konuda da öyle oldu" dedi.
 
Geçmişte birçok Genel Sekreter ve devlet adamının cumhurbaşkanlığına gelip gittiğine de dikkati çeken Cumhurbaşkanı Talat, bu binanın cumhurbaşkanının çalışma mekanı olduğunu vurguladı.
 
"Diyelim ki biz bu binadan vazgeçip dışarıda bina yaptık. O zaman ne olacak?" diye soran Talat, "O zaman Girne'deki evimde mi görüşme yapacağım. Ne kadar tuhaf bir istek bu" dedi.
 
"ZORLAMA OLSAYDI FİYASKO OLURDU"
Bunların konu yapılıp BM Genel Sekreteri'nin protesto edildiğini ve BM'ye açıklama yapma baskısı yapıldığını, BM'nin de onlara kapılıp açıklama yaptığını ifade eden Talat, "Bu gerçekten üzücü. Bu tür mantıksızlıklara olumlu yaklaşım gösterirseniz sonunda tepenize binerler" diye konuştu.
 
KKTC Cumhurbaşkanı Talat, "Zamanında Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos bu binaya ziyaretleri yasakladığında, eğer AB üyesi ve diğer ülkelerin dışişleri bakanlıkları 'ne diyorsun, hadi oradan' deseydi, bugün bu sorunlar yaşanmazdı. Ama demediler, onun mantıksız yaklaşımını tolere ettiler, sonuçta da bugün dünyanın tepesindeki adama meydan okuyabiliyorlar, kendisini kapıda karşılamıyorlar, bir anlamda hakaret ediyorlar.
 
Bu, mantıksızlığın tolere edilmemesi gerektiğini gösteriyor. Tolere ederlerse tepesine binecekler. Eğer BM Genel Sekreteri bu tutumu kabul etseydi ve bizi başka bir mekana zorlasaydı, görüşme de olmayacaktı ve kaos doğacaktı. Ziyareti fiyasko ile sonuçlanacaktı. Rumların bu konudaki takıntılarının son bulmasını diliyoruz" şeklinde konuştu.
 
Rum lider Hristofyas, Ban'ın, Cumhurbaşkanı Talat ile makamında görüşmesine tepkisini, Ban'ı Rum başkanlık köşküne gelişinde kapıda karşılamayarak göstermişti. Bazı Rum siyasiler de bu akşamki resepsiyona katılmayacaklarını açıklamıştı.
 
HRİSTOFYAS RAHATSIZ
Öte yandan Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Ban Ki-moon'un Talat'la Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda görüşmesinin, Kıbrıs Rum hükümeti için ''rahatsızlık yaratan bir olay olduğunu'' söyledi.
 
Rum haber ajansına göre, Hristofyas, Ban'la görüşmesinde, Rum hükümetinin bu konudaki rahatsızlığını ifade etti.
 
Hristofyas-Ban görüşmesinden sonra BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer, bir açıklama yaparak, "BM'nin adada tek 'Kıbrıs cumhuriyeti'ni tanıdığını ve Ban'ın Talat'ı Kıbrıs Türk toplumu lideri olarak tanıdığını" belirtti.
 
Downer, "BM Genel Sekreteri'nin Talat'la yaptığı görüşmenin yerinin önemli olmadığını da" kaydetti.
 
Hristofyas, Talat'la görüşmesinin ardından kendisi ile görüşmeye gelen Ban'ı kapıda karşılamayarak tepkisini ortaya koymuştu.
 
TALAT İLE BAN Kİ MOON’’UN YÜZ YÜZE GÖRÜŞMESİ
Öte yandan Mehmet Ali Talat, bugünkü temasların iyi geçtiğini, Genel Sekreter Ban ile yüz yüze görüşme imkanı bulduklarını belirterek, "İlk defa Genel Sekreter iki tarafı birlikte dinlemiş oldu. Bunun önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.
 
Kıbrıs Türk tarafının çözümü güçlü bir şekilde istediğini ve sorumluluklarının da bilincinde olduğunu sürekli tekrarladığını, ancak tek başına bunun söylenmesinin karşı tarafı inandırmaya yetmeyebileceğini ifade eden Talat, "Ama bir araya gelip ve bunu gözlemleyince daha inanılır oluyor. Bugünkü temaslar Genel Sekreter'in Türk tarafının Kıbrıs'ta çözümü ne kadar istediğini, ne kadar çabaladığını ve aktif olduğunu gözlemlemesini sağladı" diye konuştu.
 
Konularla ilgili derinlemesine tartışma imkanı bulamadıklarını, ancak genel hatlarıyla yakınlaşılan noktaları ve farklılıkları dile getirdiklerini kaydeden Talat, temasların faydalı olduğunu ifade etti.
 
HÜKÜMET VE PARTİLERLE GÖRÜŞME
Genel Sekreter'in hükümet ve siyasi partilerle bir araya gelmesinin de önemli olduğunu vurgulayan Talat, zamanın kısa olması nedeniyle uzun tartışmalar yapılamadığını, ancak Kıbrıs Türk tarafının tutumunu ortaya koyduğunu söyledi.
 
Talat, BM heyeti ile Kıbrıs Türk müzakere heyetinin yararlı sohbetler yapma imkanı da yakaladığını kaydetti.
 
Önlerinde iki etkinlik daha bulunduğunu, bu akşam resepsiyonda ve daha sonra da yemekte konuşmaya devam edeceklerini belirten Talat, yemeğin müzakere heyetleri arasında olacağını ve konuları derinlemesine konuşacaklarını ifade etti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gömülürken tabutu tıklattı!
Öldü sanılarak cenaze töreni düzenlenen ve tam gömülürken tabutunu tıklatarak ...
Haiti depreminin şok eden görüntüleri
200 bin kişin hayatını kaybettiği felaketin ardından deprem anı ile ilgili ...
İsrail’’den itiraf ve şok görüntü
Gazze'ye saldırısı sırasında fosfor bombası kullandığı iddialarını ...
 
Çin’’de orta şiddetli deprem: 1 ölü
Çin'in güneybatısında, 5,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. ...
Berlusconi'ye 43 milyon euroluk nafaka şoku!
İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ile 9 aydır ayrı yaşadığı eşi Veronica ...
Ada'da kolaj rezaleti!
İngiltere’’de yayınlanan Metro adlı gazetenin 28 Ocak tarihli sayısında ...
 
ABD-Çin arasında ''Tayvan'' krizi
ABD yönetiminin Tayvan'a 6.4 milyar dolarlık silah satışı yapma ...
NATO askerleri, Afganistan ordusuyla çatıştı
Afganistan’’da Taliban’’a karşı düzenlendikleri operasyon sırasında ...
Yıllarca annesinin cesediyle yaşadı
Almanya'nın Saarland eyaletine bağlı Neunkirchen kentinde, evinde ...
 
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva