HABERLER>POLİTİKA
29 Nisan 2023 Cumartesi - 12:29

Bakan Ersoy’dan ‘Çeşme Projesi’ çıkışı: Siyasi yaklaşılmamalı!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çeşme Projesi’nin İzmir için hayati önem taşıdığını anlatarak "Siyasi yaklaşılmamalı" dedi. 

Bakan Ersoy’dan ‘Çeşme Projesi’ çıkışı: Siyasi yaklaşılmamalı!

EGEDESONSÖZ - Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Geçtiğimiz aylarda yürütmeyi durdurma kararı verilen Çeşme Projesi hakkında açıklamada bulundu.

Ersoy, “Bu proje, İzmir için hayati önemde. Siyasi amaçlar ve hedefler ile bu projenin engellenmesini doğru bulmuyorum” dedi. Ersoy, öte yandan bu proje hayata geçtiğinde turizmin İzmir’de 12 aya yayılacağını dile getirdi. 

‘TURİZM 12 AYA YAYILACAK’
Yürütmeyi durdurma kararının geçici olduğunu ve asıl kararı beklediklerinin altını çizen Ersoy, “Bu proje, İzmir için hayati önemde. Siyasi amaçlar ve hedefler ile bu projenin engellenmesini doğru bulmuyorum. İzmir, Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlere siyasi yaklaşılmamalı. İzmir’in bazı sorunları var. Bu proje çok gerekli. İzmir’in dünyaya İstanbul üzerinden değil direkt bağlanmasını istiyoruz. Bu proje gerçeklendiğinde sefer sayısında artış olacak ve kalıcı sorunlarında bir tanesi çözülecek. Bu proje ile birlikte turizm 12 aya yayılmış uzun sürekli olacak. Bu yüzden proje hayati bir öneme sahip. Plan askıya çıktığında b ütün hassasiyetlere dikkat edildiğini hep beraber göreceğiz, projemiz hazır. Bugüne kadar cumhuriyet tarihine Kültür ve Turizm Bakanlıkları tarafından yapılmış en iyi turizm merkezi projesidir. Çünkü 9 dan fazla üniversitede 50’den fazla hocanın ve yurtdışındaki üniversitelerin katılımıyla yapılmış bir plandan bahsediyoruz. İnşallah haklı ve sağduyulu bir karar verilir” açıklamasını yaptı.

EKONOMİ YORUMU
Türkiye'nin 2023 yılı ilk çeyreğine ilişkin turizm verilerini değerlendiren Ersoy, ocak-mart döneminde yaklaşık 7,8 milyon ziyaretçi ağırlandığını, 8,6 milyar dolar civarında gelir elde edildiğini ifade etti.

Bakan Ersoy, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Tarihi rekor olarak açıklandı aslında. Bu iki sayıya baktığımız zaman da geçmişle kıyasladığımızda ilk çeyrek rekorunu Türkiye, 2023 ilk çeyreğinde kırmış oldu. Bizim açımızdan iki anlamda sevindirici. Depremin olumsuz etkilerine rağmen bu rekoru kırmayı başardık Türk turizmi olarak. 14 Mayıs'ta biliyorsunuz bir seçim var. Bu seçim süreçleri ve bu tarz deprem gibi afetler aslında turizm grafiklerini olumsuz etkiliyor. Tüm bunlara rağmen yapmış olduğumuz ekstra tanıtım faaliyetleri ve PR çalışmaları, yurt dışındaki turistlerin bilgilendirilmesiyle ilgili faaliyetler sayesinde bu başarılı sonucu elde ettik. 14 Mayıs'tan sonra birçok algılar da kırılmış olacak. Tekrar istikrarlı bir şekilde sektör, sezonun başında ilan etmiş olduğumuz 60 milyon turist, 56 milyar dolar gelir hedefine ulaşacak. Ama ilk çeyrek verisi oldukça olumlu, beklentilerimizle orantılı geldi."

Türkiye'nin sadece belli pazarlara odaklanmadığını, yeni tanıtım stratejisiyle 200'den fazla ülkede tanıtım yapıldığını aktaran Ersoy, pazar çeşitlemesiyle ilgili yapılan çalışmaların arkasında krizlere karşı güçlü bir sektör oluşturma amacının bulunduğunu, sektörün bu konuda çok yol aldığını dile getirdi.

"ÖZGÜN YAPILARIN HEPSİ KORUNDU"
Alsancak'ta yaklaşık 140 yıllık geçmişi olan tarihi Tekel Fabrikası'nın 2000'li yıllardan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığına devredildiğini hatırlatan Ersoy, bölgeyi kültür ve sanat üreten bir nokta haline getirmek için çalıştıklarını söyledi.

Yoğun ve hızlı bir çalışmayla yaklaşık 1 yıl gibi bir sürede bölgeyi dönüştürdüklerini ifade eden Ersoy, yatırıma ilişkin şu bilgileri verdi:

"Burası arazi olarak baktığımızda 17 dönümlük bir arazi. Arazi içinde yaklaşık 9 bin metrekarelik yeşil alanımız var, 20 bin metrekare civarında bir kapalı alanımız var. Kültür ve Turizm Bakanlığı rölöve ekibi tarafından yoğun bir çalışma ile konsept tasarımı yapıldı.

Burada özgün olan yapıların hepsi korundu. Ağır hasara uğramış olan yapılar özgün malzemesiyle tekrar restore edildi. Özgün olmayan, yakın zamanda yapılmış olan ve tescilli olmayan eklentiler ise kaldırıldı. Yani şu anda burada gördüğünüz yapıların çok çok büyük bir bölümü aslında fabrikanın özgün halinde olan tescilli yapılardan oluşuyor. Onların restore edilmiş ve revize edilmiş hallerini görüyoruz."

Bakan Ersoy, bölgede bulunan 7 bin 200 metrekarelik en büyük yapının İzmir Arkeoloji Müzesi ve Etnografya Müzesi, 3 bin 500 metrekarelik ikinci en büyük yapının ise İzmir Resim ve Heykel Müzesi olarak kullanılacağını bildirdi.

İzmir'deki depremde Resim ve Heykel Müzesi'nin ağır hasar aldığını anımsatan Ersoy, "Bu alan sadece resim heykel müzesi olarak kullanılmıyor. Altında 2 tane de bölüm yarattık. Bunlar da geçici sergi alanları olarak sanat dünyasına hizmet edecek." dedi.

Bakan Ersoy, İzmir Kültür ve Sanat Fabrikası'ndaki alanları çok amaçlı olarak planladıklarını, konser ve etkinlikler düzenlenebileceğini, böylelikle bölgenin 7 gün 24 saat cazibe merkezi olacağını dile getirdi.

 
58 bin depremzede öğrenci sıralarına geri döndü
 
İzmir’in 6’lı Masası’ndan Gündoğdu daveti!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Kılıç’tan ‘Bayraktar’ çıkışı: AK Parti ve Cumhur İttifakı sıkıntıya girince…
Bayraktar’lar ile arasında yaşanan gerilimi değerlendiren Cumhuriyet Halk ...
Bayraktar CHP'li o vekil hakkında konuştu: Bize vurdu, 3'üncü oldu!
CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç'ın BAYKAR'ın ASELSAN mühendislerini ...
ABD'de oy verme süreci bugün başlıyor
ABD'de, Türkiye'deki Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Seçimleri için 9 farklı ...
 
Erdoğan'dan Gündoğdu'da mesaj seli, Kılıçdaroğlu'na tepki: Sen İzmir'i çöpten, çukurdan çıkaramadın!
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gündoğdu ...
Sinan Oğan: Sessiz bir dip dalga yarattık
Ata İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan, "Bu defa cumhurbaşkanlığında, ...
Flaş! İzmir İktisat Kongresi binası açılışı iptal!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İzmir programı kapsamında açılışını ...
 
'Savunma sanayisi milli bir meseledir'
Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Savunma ...
Çavuşoğlu: Sudan’dan bin 834 kişiyi tahliye ettik
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Sudan'dan tahliyeler sürüyor. Bin ...
Bakan Nebati'den İzmir'den ekonomi mesajı: Tek tip reçeteleri bir kenara bıraktık
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Modeli ile ilgili bilgi ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Hapse girer ama eve dönmezler!’
Ahmet Aydın AKANSU
Ahmet Aydın AKANSU
Çevreci insanların varlığı; umut verici
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Canımız acıdığında nehir kıyısına gideriz
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva