HABERLER>YEREL MEDYA
6 Temmuz 2011 Çarşamba - 12:09

Aygaz'dan 'Hanedan ve Kamera' sergisi

Aygaz, Osmanlı Hanedanı’nın fotoğraflarını tarih ve sanat meraklılarıyla buluşturuyor. İstanbul’daki Aygaz Genel Müdürlük binasına açılacak "Hanedan ve Kamera" başlıklı sergi, 7 Temmuz-2 Eylül 2011 tarihleri arasında, sanat, tarih ve fotoğraf tutkunları tarafından ziyaret edilebilecek.

Aygaz dan  Hanedan ve Kamera  sergisi

İSTANBUL - Kuruluşunun 50. yılını çeşitli etkinliklerle kutlayan Aygaz, 7 Temmuz – 2 Eylül 2011 tarihleri arasında “Hanedan ve Kamera-Osmanlı Sarayından Portreler” sergisine evsahipliği yapıyor. Bahattin Öztuncay tarafından hazırlanan ve Ömer M. Koç’un kişisel koleksiyonundan seçilen ‘Hanedan ve Kamera’ ismini taşıyan sergi 2 Eylül 2011 tarihine kadar Aygaz Genel Müdürlük binasında sanatseverlerle buluşacak.
 
Hanedan ve Kamera Sergisi, Osmanlı hanedan üyeleri arasında porte fotoğraflarına duyulan özel ilgiyi ve bu ilgi nedeniyle portre fotoğrafçılığının teknik ve sanatsal açıdan erişmiş olduğu yüksek seviyeye dikkat çekiyor. 19. yüzyılda gerek Osmanlı Sultanları ve hanedan üyeleri gerekse devlet ileri gelenlerinin portre fotoğraflarının çekimine büyük önem verdiklerini ortaya koyan sergide; Halife Abdülmecid Efendi’nin oğlu Şehzade Ömer Faruk, Sultan Abdülaziz’in kızı Nazime Sultan, Sultan V. Murad’ın kızı Fehime Sultan, Sultan Abdülaziz’in oğlu Şehzade Yusuf İzzeddin, Sultan II. Abdülhamid’in oğlu Şehzade Mehmed Selim, Sultan Abdülaziz’in çocukları şehzade Mehmed Seyfeddin (1874–1877) ve Esma Sultan’ın fotoğrafları yer alıyor.
 
Saray’ın fotoğrafa ilgisi 1800’lü yıllarda artıyor
19. yüzyılda gerek Osmanlı Sultanları ve hanedan üyeleri, gerekse devlet ileri gelenleri portre fotoğraflarının çekimine büyük önem veriyorlardı. 1861 yılında tahta çıkan ve güzel sanatların çeşitli dallarına ilgi duyan Sultan Abdülaziz döneminde portre fotoğrafçılığı Abdullah Biraderler’in becerisi sayesinde teknik ve sanatsal açıdan en üst düzeye çıkmıştı. Sultan II. Abdülhamid’in iktidara gelişinden iki yıl sonra, 1878’de resmi sıfatla Saray Fotoğrafçısı olarak atanan Vasilaki Kargopulo da hanedan üyelerinin ve devlet ileri gelenlerinin portre çekimlerine aynı seviyede devam etmişti.
 
İlerleyen yıllarda, 1900’lerin başından itibaren gittikçe yaygınlaşmaya başlayan amatör fotoğraf kameralarının kullanımından hanedan üyeleri de geri kalmamışlar ve özel mekânlarda aile içi fotoğrafların çekimleri de büyük ölçüde artmıştı. Osmanlı hanedanı üyeleri arasında porte fotoğraflara özellikle ilgi duyan şahsiyetler bulunmaktaydı. Halife Abdülmecid Efendi, Veliaht Yusuf İzzeddin Efendi, Şehzadeler Ömer Faruk, Mehmed Selaheddin ve Osman Fuad Efendiler çocukluk dönemlerinden ilerleyen yaşlarına kadar çeşitli vesilelerle portre fotoğraflarını çektirmişler ve diğer hanedan üyeleri arasında da bu merakın yaygınlaşmasına öncülük etmişlerdi. Aynı zamanda, Osmanlı Hanedanı üyeleri aile için bağlılıklarını ve dostluklarını kalıcı kılmak amacı ile imzalı ve ithaflı portrelerini karşılıklı olarak hediye etme geleneğini uzun yıllar boyunca sürdürmüşlerdi.                                                             
 
Aygaz’ın katkılarıyla ve Sadberk Hanım Müzesi işbirliği ile hazırlanan Hanedan ve Kamera sergisi ve sergiye eşlik eden kitap hanedan üyelerinin portre fotoğraf sanatına duyduğu ilgiyi ve Osmanlı Saray Fotoğrafçılığı’nın erişmiş olduğu seviyeyi gözler önüne seriyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Can Özlü Ege’de Son Söz ailesine katıldı
İzmir Medyası'nın genç yeteneklerinden Can Özlü, haberlerini artık Egedesonsoz.com ...
Sivrisinek yazısına Büyüşehir'den yanıt geldi
Genel Koordinatörümüz ve yazarımız Ufuk Akça’nın sivrisineklerle ilgili ...
İZKA'da torpil işliyor mu?
İzmir’de son günlerin en tartışmalı konularından biri olan İzmir Kalkınma ...
 
Elekrikte geleceği gördü, İzmir'e yatırım yaptı
Almanya’nın Stuttgart kentinde, ortağı Reinhardt Ritter ile ticari araçları ...
7'den 7'ye kampanyası 1 Ocak 2012'ye kadar uzadı
Ev telefonlarından aksam 7’den sabah 7’ye kadar hem şehir içi hem de şehirler ...
Metro sancısı sandığa nasıl yasıdı?
Yazarımız Gönül Soyoğul, yıllardır Üçyol-Üçkuyular metro hattı inşaatından ...
 
Tutuklu Milletvekillerinin siyasi katılım hakkı
Yazaralarımızdan hukukçu Fikret İlkiz Ergenekon, Balyoz ve KCK davlarından ...
Gökdemir’den ‘derin’ analiz!
Ahmet Piriştina Kent Arşivi Müzesi Müdürü Oktay Gökdemir, 12 Haziran seçimlerinde ...
12 Haziran'da İzmir şifreleri
Yazı dizisi halinde genel seçimin şifrelerini çözen Genel Yayın Yönetmenimiz ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva